Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη της Μερόπης Τζούφη στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι

 


Το ΚΕΠΑΒΙ (Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων) επισκέφθηκε η Μερόπη Τζούφη, όπου συζήτησε με τους αργυροτέχνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το αυξημένο ενεργειακό κόστος του Κέντρου και των Εργαστηρίων, αλλά και τα απαραίτητες εργασίες συντήρησης που πρέπει να προχωρήσουν. Επίσης, εκτενής συζήτηση έγινε για τη διαρκή μείωση νέων τεχνιτών και τον ορατό κίνδυνο να χαθεί η τέχνη του γιαννιώτικου χειροποίητου αντικειμένου. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημάνθηκε η ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος και να ιδρυθούν δημόσιες τεχνικές σχολές που θα εκπαιδεύουν και θα πιστοποιούν τα επαγγελματικά προσόντα των νέων αργυροχόων.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζόμενους του δημόσιου Κτηνιατρικού Εργαστηρίου. Κύρια θέματα η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση που οδηγούν την κρίσιμη αυτή υπηρεσία σε απαξίωση και ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Θεμιτή και καλοδεχούμενη η καλοπροαίρετη κριτική και όχι κάποιες απαράδεκτες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια ορισμένων

 


Φίλοι συγχωριανοί,

Αυτές τις ημέρες παρουσιάστηκε ένα θέμα με την υδροδότηση κάποιων οικιών πλησίον της εκκλησίας του χωριού μας αλλά και σε κάποιες οι οποίες είναι σε υψόμετρο ίσο περίπου με την δεξαμενή του Αγίου Παντελεήμωνα.

Τετάρτη βράδυ μου έγινε  η γνωστοποίηση  τηλεφωνικά από κάποιους ότι δεν έχουν νερό στα σπίτια (γειτονιά δίπλα από εκκλησία) και αμέσως  πήγα  έλεγξα ο ίδιος την στάθμη του νερού στην δεξαμενή που υπήρχε μέσα, αλλά και το εάν εισέρχεται η πρέπουσα ποσότητα.

Διαπίστωσα ότι εντελώς χαμηλά βρισκόταν το νερό που υπήρχε μέσα αλλά και το νερό που εισερχόταν λιγάκι ίσως πιο μειωμένο από αυτό που θα έπρεπε.

Η πρώτη σκέψη ήταν ότι υπήρξε κάποια υπερακατανάλωση (αλλά και πάλι λόγω των πολλών βροχών του τελευταίου διαστήματος με έκανε να υποψιαστώ πως κάτι δεν πάει καλά) και  ταυτόχρονα ανέφερα το γεγονός στον υπεύθυνο Αντ/ρχο Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου κ. Φωτίου Αθανάσιο.

Πρωί πρωί της επόμενης ημέρας συνομίλησα με τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο και με τον Υπεύθυνο Αντ/ρχο Πωγωνίου ύδρευσης κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο, όπου απέστειλε υδραυλικούς αλλά και καλέσαμε  τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου μας κ. Παπαϊωάννου Πέτρο, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για την εύρεση του προβλήματος.

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Ιουνίου

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, με ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά  οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

Η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια καθώς και η κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησος.

Στην Αττική προβλέπεται να επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και βόρεια του νομού καθώς και η πόλη της Αθήνας.

Ιωάννινα: Σύλληψη Συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

 

Κατασχέθηκαν 106 διαβατήρια ομοεθνών του

Συνελήφθη χθες (09-06-2023) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας ότι ο κατηγορούμενος κατέχει διαβατήρια τρίτων προσώπων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επαγγελματικό του χώρο και σε σπίτια του στα Ιωάννινα.

Κατά τις έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν και υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων προς τυχόν εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων, βρέθηκαν συνολικά 106 διαβατήρια ομοεθνών του, σε ισχύ, τα οποία κατασχέθηκαν, προκειμένου να αποδοθούν στους κατόχους τους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η παράνομη κατοχή διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου άλλου προσώπου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (12 – 18/06/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (12 έως 18 Ιουνίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  12/06/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 –  01:00

ΤΡΙΤΗ 13/06/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  14/06/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 –  01:00

ΠΕΜΠΤΗ    15/06/2023          Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο.          08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/06/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  17/06/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  12/06/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        13/06/2023

          Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  14/06/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    15/06/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/06/2023     

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  17/06/2023         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

Πλαφόν σε κότες και πρόβατα στα χωριά

 


Το πρώτο πλαφόν στον αριθμό οικόσιτων ζώων και πτηνών είναι γεγονός καθώς μπαίνουν κανόνες

Σε λίγο καιρό, το χωριό όπως το ξέραμε με τις κότες, τα πρόβατα και τα κουνέλια στις αυλές των σπιτιών και τα κοτέτσια, θα είναι παρελθόν.

Οι εικόνες με τις κοτούλες, τα πρόβατα, τα γουρούνια και τα κουνέλια στις αυλές των σπιτιών των χωριών, θα ανήκουν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με απόφαση που έχει εκδοθεί, οριοθετείται και κατ' επέκταση μειώνεται ο πληθυσμός πολλών ζώων που έως σήμερα υπήρχαν σε κοτέτσια, κήπους και αυλές σπιτιών στην επαρχία. Οι νέοι κανόνες με το... πλαφόν ξεκινούν από την Κρήτη όπου υπάρχει απόφαση για απαγόρευση οικόσιτων ζώων σε χωριά αλλά και πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε μία απόφαση που δημοσίευσε στη Διαύγεια με τίτλο «Καθορισμός οικόσιτων ζώων και πτηνών στις πόλεις και τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης».

Επιδοτούμενα αγροτικά «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για μείωση του κόστους παραγωγής

 


Τη δυνατότητα έχουν  χιλιάδες αγρότες να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται, εξοικονομώντας χρήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί και να περιορίσει το ενεργειακό κόστος επωφελούμενος του επιδοτούμενου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται, εξοικονομώντας χρήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με το εξειδικευμένο δανειακό πρόγραμμα «Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων», υποστηρίζει τη συμμετοχή των αγροτών στο επιχορηγούμενο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό, η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος έως 10,8kw φθάνει στο 40% και σε περίπτωση που ο αγρότης επιθυμεί και την απόκτηση μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι 10,8kWh η επιχορήγηση φθάνει στο 90%.

Τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος αγρότης:

ΕΟΠΥΥ: Η άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται επίσκεψη

 


Τι αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τη χορήγηση αναρρωτικής διά τηλεφώνου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ:

Μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων μας και σχετικά δημοσιεύματα, διερευνάται από τον Οργανισμό και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής που αφορούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, φαρμάκων, την ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας κ.α χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από Ιατρό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, προβαίνουν άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και στην επιβολή, κατά παντός εμπλεκόμενου, των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά.

Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής για τους δικαιούχους της Αγροτικής Εστίας

 


Ανακοινώνεται στους δικαιούχους Αγροτικής Εστίας ότι ξεκίνησε  η διαδικασία  αιτήσεων συμμετοχής στα ακόλουθα  προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας:

1. Κοινωνικός Τουρισμός 6 ήμερες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις)

2. Iαματικός Τουρισμός (μόνο για συνταξιούχους)

3. Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (Για τη συμμετοχή στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/  έως  και 26/06/2020, ηλεκτρονικά απευθείας από τους δικαιούχους) 

4. Εκδρομικό Πρόγραμμα με τετραήμερες εκδρομές

5. Δωρεάν Παροχή Βιβλίων

6. Δωρεάν Παροχή Εισιτηρίων Θεάτρου 

7. Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες  μητέρες (απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά)

Υποβολή αιτήσεων από 06/06/2023 έως και 26/06/2023.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η ενεργή ασφαλιστική ενημερότητα και  ικανότητα κατά τον χρόνο δημιουργίας του αρχείου δικαιούχων. ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2020. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Βιβλιάρια υγείας ΟΓΑ

2. Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας

3. ΑΜΚΑ

Η Τροχαία Ιωαννίνων συμμετέχει στην «Πανηπειρωτική 2023»

Στο πλαίσιο των δράσεών του με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην Έκθεση «Πανηπειρωτική 2023», η οποία ανοίγει τις πύλες της αύριο (10-6-2023) στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Στο Περίπτερο Τροχαίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με το αστυνομικό προσωπικό όσο και από σχετικό έντυπο και ψηφιακό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση των παιδιών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία.

Το περίπτερο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες της έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της και συγκεκριμένα:

• Σάββατο (10/6/2023): 18.00-23.00

• Κυριακή (11/6/2023): 10.00-14.00 & 17.30-22.30

• Δευτέρα Τετάρτη (12-14/6/2023): 17.30-22.30.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 10 Ιουνίου

 


Το Σάββατο 10 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Γόνατα: Πώς βελτιώνεται η εμφάνισή τους;

 


Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και οι μίνι φούστες και τα σορτς αποτελούν ήδη μέρος των ενδυματολογικών επιλογών μας. Όμως, για ορισμένες γυναίκες παραμένουν κλεισμένα στη ντουλάπα, λόγω των αισθητικών προβλημάτων που εμφανίζουν στα γόνατα.

Τα γόνατα είναι μία «παραμελημένη» περιοχή του σώματος, όσον αφορά στην περιποίηση, και η φροντίδα τους δεν είναι εντατική όπως είθισται σε άλλες περιοχές (π.χ. στο πρόσωπο ή στο ντεκολτέ). Όμως, ο χρόνος δεν κάνει εξαιρέσεις και αφήνει τα σημάδια του, προκαλώντας χαλάρωση και ζαρωμένη όψη του δέρματος γύρω από αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προκαλείται και συσσώρευση περιττού λίπος στην εσωτερική τους πλευρά, δημιουργώντας αντιαισθητικά «μαξιλαράκια».

«Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών, ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από το γονιδιακό προφίλ της κάθε γυναίκας, ενώ το αποτύπωμα του χρόνου εμφανίζεται με σχετική καθυστέρηση σ’ εκείνες που τρέφονται υγιεινά και έχουν εντάξει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους.