Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Εγκρίθηκε η υπαγωγή άλλων 5.799 αιτήσεων στο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ


Η επενδυτική επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ ΙΙ» που συνεδρίασε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κας Αλεξάνδρας Σδούκου ενέκρινε σήμερα, την υπαγωγή άλλων 5.799 αιτήσεων στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».
Οι αιτήσεις σχετίζονται με επενδύσεις συνολικού ύψους 103,5 εκατ. ευρώ από τα οποία η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 82,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στον Β’ Κύκλο έχουν υπαχθεί 21.160, αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί 707 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, η επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α’ κύκλο του προγράμματος.
Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον εν λόγω κύκλο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.680, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 637,1 εκατ. ευρώ. Η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 459,9 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε η κ. Σδούκου, «Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και η υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Β’ κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».
Ήδη εργαζόμαστε εντατικά για να «βγει στον αέρα» το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό και βελτιωμένη αρχιτεκτονική που θα διευρύνει την εμβέλειά του.

Δήμος Πωγωνίου: Επαναλειτουργία του Κ.Δ.ΑΠ


Στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π. και σύμφωνα με την Δ/11/οικ:20728/709 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από Δευτέρα 01/06/2020, το ΚΔΑΠ Δήμου Πωγωνίου λειτουργεί κανονικά πληρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των παιδιών.

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζής στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ -Ο/Γ «OLYMPIC CHAMPION» Ν. Χανίων 29, το οποίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα Ιταλίας, για περιστατικό τραυματισμού 46χρονου, μέλους του πληρώματος (επίκουρος) του πλοίου.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω άνδρας, υπέστη εντός του πλοίου, εκδορά στο αριστερό άνω άκρο, ενώ στη συνέχεια, διεκομίσθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, απ΄ όπου και εξήλθε.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ένταξη στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" δύο έργων αποχέτευσης στο Δήμο Ζίτσας


Την ένταξη δύο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020»  για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζίτσας, με το συνολικό προϋπολογισμό ως προς τη δημόσια δαπάνη να ξεπερνά τα 7,1  εκ. ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης-Φορέας υλοποίησης των έργων είναι ο Δήμος Ζίτσας.
Η πρώτη πράξη αφορά τμήμα της Τ.Κ. Ροδοτοπίου και περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκους 13.180μ, την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων, φρεατίων επισκέψεως και φρεατίων πτώσης, ενός Αντλιοστασίου  και ενός καταθλιπτικού αγωγού, συνολικού μήκους 3.600μ., o οποίος θα καταλήγει στο υπάρχον αντλιοστάσιο  της Δ.Ε.Υ.Α.Ι., εντός της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.  Στη συνέχεια μέσω  του υφιστάμενου δικτύου  θα γίνεται η μεταφορά των λυμάτων στην ΕΕΛ της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.963.637,68 ευρώ.

Ορίζοντες Ηπείρου: Ο απόλυτα επίκαιρος χαρακτήρας της «Γέφυρας στο Μέλλον» και τα αιολικά πάρκα στο Μέτσοβο


Τον επίκαιρο χαρακτήρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των Οριζόντων Ηπείρου «Γέφυρα στο Μέλλον», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, το πρωί της Τετάρτης.
Το πρόγραμμα που παρουσίασαν προ ημερών οι Ορίζοντες Ηπείρου, ως τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, όπως τουλάχιστον έχει τη σχετική διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του σώματος, κ. Σταύρο Παργανά.
Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων σε μια σειρά από τομείς, αποδεικνύει την ορθότητα των προγραμματικών προτάσεων της παράταξης που συμπυκνώνεται στην πρόβλεψη ειδικού χρηματοδοτικού ταμείου και στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, για το διάστημα των επόμενων δύο τουλάχιστον ετών.
Η τοποθέτηση του κ. Ριζόπουλου ξεκίνησε από την αναφορά σε δύο γυναίκες που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή για να τονίσει όπως είπε, το παράδειγμα του «leader without authority»: της Δήμητρας Καστάνη, στελέχους της τοπικής Αριστεράς και της Αμαλίας Μεγαπάνους, μόνης και πρώτης συζύγου του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή.
Ερχόμενος στην πρόταση «Γέφυρα στο Μέλλον» που όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, συναντά από την παρουσίασή της και μετά τη θετική ανταπόκριση των πολιτών, σημείωσε κατ’ αρχάς πως όλα γίνονται τεχνικά και νομικά, τη στιγμή που το κράτος κάνει σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης πράγματα που ως χθες φάνταζαν αδιανόητα.
Όσον αφορά τις ειδικές προτάσεις του προγράμματος της «Γέφυρας», ο κ. Ριζόπουλος επικαλέστηκε δύο παραδείγματα για να τονίσει την αναγκαιότητα συζήτησης των εναλλακτικών προτάσεων που κάνει η παράταξή του:
1. τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ προτίθεται να δώσει αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους για παλιότερες χρήσεις, θα μπορούσε με το ειδικό ταμείο της η Περιφέρεια να προπληρώσει άμεσα τα χρήματα αυτά στους δικαιούχους και να τα μεταβιβάσει μελλοντικά στην Περιφέρεια ο κρατικός οργανισμός

Διακήρυξη έργου: «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων» του Δήμο Πωγωνίου


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει με ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του
Ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού, την επιλογή αναδόχου
ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου: « ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΣΤΈΓΗΣ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΜΈΡΙΜΝΑΣ Δ.Δ. ΝΕΓΡΆΔΩΝ », συνολικού προϋπολογισμού 87.050,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).
Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 04/2020 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 70.217,75 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.). Οι προσφορές θα υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr  του συστήματος, με ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών
την 19/06/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00μ.μ
Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 25/06/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00π.μ.
Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα


Συνάντηση για θέματα της αυτοδιοίκησης είχε την Τετάρτη 3 Ιουνίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος με τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα και τον Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Ηλία Γιάτσιο.

Η Μαρία Κεφάλα ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διασωθεί το περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων


Την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κκ. Κωστή Χατζηδάκη ώστε το περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων να διασωθεί και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου, ζητά η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα. 
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το αισθητικό δασύλλιο της πρωτεύουσας της Ηπείρου χτυπήθηκε από διάφορα φλοιοφάγα και ξυλοφάγα  έντομα με αποτέλεσμα το δασαρχείο να  κόβει εκατοντάδες κατεστραμμένα πεύκα  χωρίς αυτά να αντικαθίστανται, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και το μέλλον του περιαστικού δάσους, το οποίο σημειωτέον είναι γερασμένο, καθώς η τελευταία αναδάσωση χρονολογείται από το 1950.
  Η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από τον Υπουργό να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία για αναδάσωση  και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έτσι  ώστε  να διασωθεί ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου και ζωής των Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε κλοπή μοτοποδηλάτου από το Σκάνδαλο Θεσπρωτίας


Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας κλοπή μοτοποδηλάτου και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή μοτοποδηλάτου, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 17 με 21/09/2017 στοΣκάνδαλο Θεσπρωτίας.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Μάσκες που μεταδίδουν χαμόγελα και ξεκάθαρη ομιλία


Διεθνή λύση επικοινωνίας βαρήκοων ατόμων δίνει  η συνεργασία  ελληνικών εταιρειών

Η ευρεία χρήση μασκών, καλύπτοντας το στόμα, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επικοινωνία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού ανθρώπων με βαρηκοΐα/ κώφωση, στους οποίους η οπτική επαφή με τα χείλη του συνομιλητή (χειλανάγνωση) είναι αναγκαία για την κατανόηση της ομιλίας. Λύση στο διεθνές θέμα παρεμπόδισης της προσβασιμότητας των βαρήκοων πολιτών σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, δίνει η συνεργασία δυο πρωτοπόρων ελληνικών εταιρειών που οδήγησε μετά από έρευνα και σχεδίαση στην παραγωγή μασκών με διαφάνεια στην περιοχή των στόματος.
Οι νέες πρωτότυπες διαφανείς μάσκες, δημιουργήθηκαν μετά από εκτεταμένη έρευνα βιομετρικών χαρακτηριστικών στην ορθή εφαρμογή, άνεση, ασφάλεια και καλή επικοινωνία του χρήστη. Μεγάλος αριθμός χρηστών συμμετείχε στις δοκιμές που οδήγησαν στην παραγωγή των εργονομικών προστατευτικών μασκών, πολλαπλών χρήσεων.
Για τη διευκόλυνση της αναπνοής του χρήστη χρησιμοποιείται 100% βαμβακερό ύφασμα, η διαφάνεια είναι ιατρικού επιπέδου που δεν ζαρώνει και δεν θολώνει με την αναπνοή, ενώ όλη η παραγωγή πιστοποιείται με διαδικασίες ISO.

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στις εκκλησίες

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Νίκης Κεραμέως θα προβλέπει  χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα στις εκκλησίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τέλος Ιουνίου του 2020.
Σε αυτή προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των ναών.
Το ανώτατο όριο ορίζεται σε 100 άτομα από 50 που είναι σήμερα.
Η διαφοροποίηση αυτή λαμβάνει χώρα καθότι αλλάζει ο συσχετισμός ατόμων ως προς τα τετραγωνικά μέτρα των ναών.
Έτσι θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. και όχι ένα άτομο ανά 10 τ.μ., όπως ίσχυε έως σήμερα.
Με την αλλαγή αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να λαμβάνουν μέρος στα Μυστήρια της Εκκλησίας. 
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ΚΥΑ λήγει την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Mερικά από τα σημεία που αναφέρει η ΚΥΑ:

«Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

Παιδικό έκζεμα: Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια;


Η εμφάνιση εκζέματος στα παιδιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους σε διάφορους τομείς. Μάλιστα, μπορεί να απαιτηθεί ιατρική παρέμβαση και ψυχοθεραπεία σε ορισμένους για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ποιοτικές εκπτώσεις. 
Μια μελέτη, που τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), διαπίστωσε ότι 3 στους 4 γονείς ή φροντιστές παιδιών με έκζεμα υποφέρουν από ήπιας σοβαρότητας άγχος και κατάθλιψη. Κάποιες άλλες έχουν αποκαλύψει ότι η ένταση των συμπτωμάτων αυτών σχετίζεται με τη σοβαρότητα του εκζέματος. 
Όλες όμως έχουν καταλήξει ότι η πολυπλοκότητα του χρόνιου αυτού δερματικού προβλήματος έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας, σε μια έκταση που δεν μπορεί να αμεληθεί.
«Το έκζεμα, με πιο συχνή μορφή την ατοπική δερματίτιδα, είναι μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις στην παιδική ηλικία, αφού προσβάλλει το 10-20% του παιδιατρικού πληθυσμού της Ευρώπης. Η συχνότητα εμφάνισής του κορυφώνεται στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής και μετά μειώνεται. 
Περίπου το 60% των ασθενών με έκζεμα στην πρώιμη παιδική ηλικία δεν έχουν συμπτώματα στην εφηβεία», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.«Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν αλλεργίες, γι’ αυτό παράλληλα μπορεί να αναπτυχθούν άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. 
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι συννοσηρότητες του εκζέματος δεν περιορίζονται σε αλλεργικές καταστάσεις, αλλά ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με έκζεμα έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας πολύ πιο συχνά από τα παιδιά χωρίς ιστορικό εκζέματος. Αγχωτικά γεγονότα, όπως το διαζύγιο των γονέων, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά».