Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

«Πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς

 


Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκινάει  τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022,  η νέα σχολική χρονιά, για τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας.

Μετά τον αγιασμό θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.

Εξαιρετική εμφάνιση των αθλητών του Ν.Ο.Ι. στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

 


Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών ο Ν.Ο.Ι. με το Θανάση  Παλαιοπάνο

Εξαιρετικές εμφανίσεις με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα έκαναν οι οκτώ (8) αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που αγωνίστηκαν με  την Εθνική Ομάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2022 στο Βίσεγκραντ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, κατακτώντας συνολικά δεκαπέντε (15) μετάλλια.

Συγκεκριμένα:

Η Ντάρα Νεφέλη  κατέκτησε την 3η θέση στο τετραπλό Κορασίδων και την 4η θέση στο σκιφ Κορασίδων.

Ο Κοπίδης Λεωνίδας κατέκτησε τη 2η θέση στο Σκιφ Εφήβων και τη 2η θέση στο Τετραπλό Εφήβων.

Ο Γκρέμος Χρήστος κατέκτησε τη 2η θέση στο τετραπλό Εφήβων.

Ο Καραγιάννης Κωνσταντίνος κατέκτησε τη 2η θέση στο τετραπλό Παίδων.

Οι Κωστούλας Βασίλης & Κούτρας Δημήτρης κατέκτησαν τη 3η θέση στην Δίκωπο άνευ Εφήβων και την 3η θέση στη 8+ Εφήβων.

Τέλος, οι Δημητρίου Χρήστος & Λάππας Αριστοτέλης κατέκτησαν την 3η θέση στην 8+ Εφήβων και την 4η θέση στην Τετράκωπο άνευ Εφήβων.

Στο μεταξύ, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Racice της Τσεχίας από 18 έως 25 Σεπτεμβρίου  κλείνει η αυλαία των διεθνών αγώνων για το 2022.

Το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων θα εκπροσωπήσει ο Θανάσης Παλαιοπάνος που μαζί με το συναθλητή του Καλανδαρίδη Ιωάννη θα αγωνιστούν στο Διπλό Σκιφ Ανδρών ενάντια σε 24 ακόμη χώρες που θα λάβουν μέρος στο ίδιο αγώνισμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων δηλώνει, για μία ακόμη φορά, περήφανο για τις επιτυχίες του αθλητών του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κι εύχεται καλή επιτυχία στο Θανάση Παλαιοπάνο για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών.

Μήνυμα της βουλευτού Ιωαννίνων κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 


Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,

φτάσαμε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τις πλέον ιδανικές συνθήκες για τα ελληνικά σχολεία, δεδομένων των οικονομιών συγκυριών που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις.

Στο σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο σχολείο οι μαθητές μπορούν ξανά να ονειρεύονται, να χτίσουν σε γερά θεμέλια και με τα καλύτερα υλικά, με σύγχρονες διδακτικές πρακτικές και κυρίως έμψυχο δυναμικό με ικανότητες και γνώση.

Σημαντικές καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις όπως: χρονική επέκταση του ολοήμερου σχολείου, αναβάθμιση του περιεχομένου των βιβλίων και εισαγωγή νέων μαθημάτων, περισσότερες δημιουργικές δράσεις, νέα ψηφιακά εργαλεία, χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς, είναι μόνο κάποιες από τις παρεμβάσεις που υποσχεθήκαμε, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε για το σχολείο του αύριο.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνει το σχολείο.

Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνουν και δικό μας μέλημα η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανταπόκριση.

Εύχομαι στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς δύναμη και αντοχή στο πολύπλευρο και σημαντικό έργο τους.

Η φετινή χρονιά θα είναι σίγουρα ξεχωριστή, απαλλαγμένη από τα άγχη των δυσλειτουργιών της πανδημίας και σε κάθε περίπτωση ελπιδοφόρα και γεμάτη προοπτικές.

Είμαστε και θα παραμείνουμε με συνέπεια δίπλα σας, καθώς η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας αποτελεί διαρκή στόχο και σκοπό για την κυβέρνησή μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

 


 Η συνέντευξη Τύπου από την ΔΕΘ

Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ό,τι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού και ότι θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο νόμο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Επίσης, τόνισε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες και ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο

«Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

Νέος «Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε δημόσιο και τράπεζες

 


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, καθιστούν αναγκαία την υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με συνολική αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά το ποσό των 400 εκατ. ευρώ».

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων, καθώς και την κάλυψη των σχετιζόμενων με την ενεργειακή κρίση εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Δήλωση της Μερόπης Τζούφης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 


«Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στις μαθήτριες και τους μαθητές, στους καθηγητές και στους δασκάλους, σε όλους τους εργαζόμενους των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης, και φυσικά στους γονείς.

Σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να βγούμε υγιείς και δυνατοί, παρά την έλλειψη κατάλληλων μέτρων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Δεν επιτρέπεται τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα σχολεία.

Ελπίζω και εύχομαι να εξελιχθεί ομαλά για όλες και όλους η φετινή σχολική χρονιά και το ταξίδι της γνώσης να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταράξεις μέσα σε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και φιλόξενο για όλα τα παιδιά».

Έως 15 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το διδακτικό έτος 2022-23

 


Έως 15 Σεπτεμβρίου θα συνεχισθούν οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2022- 2023, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ)  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι εγγραφές αφορούν:

Νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων

Τους επιτυχόντες υποψηφίους, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας στην αγροτική εκπαίδευση και είναι διαπιστευμένος φορέας Erasmus+. Προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Στο Νομό μας λειτουργεί στα Γιάννενα το ΔΙΕΚ γαλακτοκομίας- τυροκομίας, δίνοντας στους αποφοίτους του δίπλωμα επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κλάδο που ήδη ανθεί στη χώρα μας και έχει εξαιρετικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός γαλακτοκομίας- τυροκομίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο επαγγελματία, με αναγνωρισμένη αξία στον χώρο και με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Η παραγωγή γάλακτος και τυριού αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας σημειώνει ρεκόρ στις εξαγωγές τυριών, καθώς και στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 86χρονος από την παραλία Καναλίου Πρέβεζας

 


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από την παραλία Καναλίου Πρέβεζας, 86χρονος.

Ο ανωτέρω ανασύρθηκε από ναυαγοσώστη, ο οποίος του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός θα μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας

 


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας άνδρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε ο συλληφθείς διέθετε προς πώληση (25) υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

 


Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Αίθουσα Δημαρχείου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Μήνυμα της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023


Μήνυμα της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Π. Μπέση, ενόψει της έναρξης λειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές/τοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά ελπιδοφόρα, με αισιοδοξία και ανανεωμένες προσδοκίες. Η σχολική πραγματικότητα δοκιμάστηκε σημαντικά τις προηγούμενες χρονιές κι ευχή όλων μας είναι η εκπαιδευτική διαδικασία να κυλήσει ομαλά και η προσέλευση των μαθητών/τριών στα σχολεία να είναι απρόσκοπτη, χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Κάθε χρονιά ξεκινά με νέα όνειρα και νέους στόχους για όσα μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση στην διάπλαση των παιδιών μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βάλουν δύναμη ψυχής για να ανακαλύψουν μαζί νέα μονοπάτια και ενδιαφέροντες προσανατολισμούς στην εκπαίδευση.

Η φετινή χρονιά θα είναι ξεχωριστή, με πολλές σημαντικές καινοτομίες για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο σχολείο. Κοινός στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει στα παιδιά μας ποιοτική εκπαίδευση και να προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους.

Σκολίωση: Αποτελεί κίνδυνο η σχολική τσάντα;

 


Τα σχολεία ανοίγουν ξανά και τα παιδιά θα σηκώσουν τις παραφορτωμένες τσάντες τους. Πριν από την πανδημία, το ζήτημα των βαριών σχολικών τσαντών είχε συζητηθεί ευρέως με έμφαση στο θέμα υγείας που συνήθως σχετίζεται με αυτό, δηλαδή τη σκολίωση, μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που συχνά διαγιγνώσκεται σε παιδιά και εφήβους.

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η λανθασμένη εντύπωση ότι οι βαριές σχολικές τσάντες μπορούν να παραμορφώσουν μόνιμα τη σπονδυλική στήλη, να προκαλέσουν δηλαδή σκολίωση. Ωστόσο, νεότερες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης σκολίωσης και της χρήσης μιας βαριάς σχολικής τσάντας αλλά και ότι αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει δομικά την αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού.

«Αν και οι βαριές σχολικές τσάντες δεν προκαλούν σκολίωση, η λανθασμένη χρήση τους ή η χρήση τους για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως πόνο στην πλάτη, κακή στάση σώματος και κόπωση. Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη πιθανότατα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και ως ενήλικες», επισημαίνει ο κ. Μάριος Λυκίσσας, MD, PhD, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης στο Metropolitan Hospital, Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.