Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Αναστέλλεται η λειτουργία 13 Δημοτικών και 20 Νηπιαγωγείων στην Ήπειρο

 


Λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού ή κτιρίου

Την αναστολή λειτουργίας 13 Δημοτικών και 20 Νηπιαγωγείων στην Ήπειρο, για το σχολικό έτος 2024- 2025, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω μετεγγραφής, είτε λόγω έλλειψης κτιρίου, προβλέπει απόφαση της Αν. Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Μ. Μπέση.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής σχολικές μονάδες:

«Η Ηχώ της Ηπείρου» στην Ιερά Μονή Βελλάς, την Τρίτη 13 Αυγούστου

 


Μια μοναδική βραδιά με σπουδαία ονόματα της μουσικής σκηνής θα απολαύσουν όσοι βρεθούν την Τρίτη 13 Αυγούστου στην Ι.Μ. Βελλάς.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και διεθνείς μουσικοί από τις Η.Π.Α. θα έχουν την τιμή να συμπράξουν επί σκηνής με τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό και υποψήφιο για Grammy 2023 Βασίλη Κώστα.

Η εκδήλωση, η οποία τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, θα πραγματοποιηθεί στις 9μ.μ. στην Ιερά Μονή Βελλάς, τελώντας υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου και της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στη σπουδαιότητα του μουσικού αυτού γεγονότος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος έκανε λόγο για μία μοναδική σύμπραξη που αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. «Η συναυλία είναι το απόσταγμα διετούς δουλειάς των μουσικών που ασχολήθηκαν με την καρδιά τους με την Πωγωνίσια και την Ηπειρωτική παράδοση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ευχαρίστησε το Δήμο Πωγωνίου και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη για την άριστη συνεργασία και τη φροντίδα και μέριμνα που δείχνει για την Ι.Μ. Βελλάς. «Ο κ. Καψάλης μοχθεί για να υπάρχει πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα στον ακριτικό Δήμο Πωγωνίου και τον ευχαριστούμε για κάθε οικονομική και ηθική στήριξη που προσφέρει» δήλωσε. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πετρολούκα Χαλκιά για την απόφασή του να προσφέρει μία ακόμη υποτροφία σε ένα νέο μουσικό προκειμένου να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές. «Είναι μία εξαιρετική κίνηση με παιδαγωγικό χαρακτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης για Κάτω Ραβένια και Καταρράκτη

 


ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ –

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΩΝ   Α & Β ΕΞΑΜΗΝΟ 2023    9/30/2024

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ  Α & Β ΕΞΑΜΗΝΟ  2023         9/30/2024

Ιωάννινα: Συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο

 


Στη σύλληψη δύο ημεδαπών, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, προχώρησαν χθες (7-8-2024) αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αξιοποιώντας πληροφορίες, συνέλαβαν ημεδαπό σε περιοχή των Ιωαννίνων, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούσε στο σπίτι του 4 δενδρύλλια κάνναβης, όπου βρέθηκε ακόμα και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη από το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιστέρι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Αυγούστου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στο Περιστέρι Πωγωνίου.

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν την Παρασκευή 9 Αυγούστου οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων

 


Την Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 11:00, ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2024.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων της ΔΥΠΑ, θα υποβάλλονται έως τις 16.08.2024 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.09.2024 έως τις 31.12.2024.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές αγοράς βιβλίων

Δικαιούχοι είναι:

• εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

• εργαζόμενοι ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

Σύλλογος Τρίτης Ηλικίας Κουκλιών: Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2025-2027

 

Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2025-2027 του Συλλόγου Τρίτης Ηλικίας Κουκλιών.

Ιωάννινα: Απαγόρευση επισκεπτηρίου, σύσταση για χρήση μάσκας στο ΠΓΝΙ

 


Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ ενημερώνει τους χρήστες Υπηρεσιών Υγείας και γενικότερα τους πολίτες  που επισκέπτονται το Νοσοκομείο, ότι από αύριο 9-8-2024 το συνεργείο του ΕΟΔΥ δεν θα πραγματοποιεί rapid test στο χώρο του Νοσοκομείου.

 Οι πολίτες που θα επισκέπτονται το Νοσοκομείο θα μπορούν να απευθύνονται  στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου θα διενεργούνται  από συνεργείο του ΕΟΔΥ rapid test.

Επιπλέον γίνεται αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα-Κλινικές  απαγορεύεται.

Αποκλειστικά οι Δ/ντές των Κλινικών θα κρίνουν κατά περίπτωση την αναγκαιότητα παρουσίας συνόδου σε ασθενείς των Τμημάτων τους.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 13 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στη Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Στον ΑΟ Μυκόνου BC της Elite League 2024/25 ο 20χρονος Δημήτρης Δεϊμέζης

 


Ο ΑΟ Μυκόνου BC ανακοινώνει την προσθήκη στο ρόστερ της Elite League 2024/25 του 20χρονου Δημήτρη Δεϊμέζη.

Ο ύψους 2.02m Forward ξεκίνησε την πορεία του από τις υποδομές του Πανιωνίου για να συνεχίσει σε Περιστέρι και Παναθηναϊκό, όντας ο πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» στο πρωτάθλημα Εφήβων της ΕΣΚΑ.

Στο Rising Stars της ίδιας χρονιάς είχε

14.3pts/8 rebs/ 4,3 assts  ανά παιχνίδι οντας κομβικός για  τον Παναθηναϊκό και την τρίτη θέση.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων κέρδισε και πάλι το χάλκινο μετάλλιο με τους “πράσινους” έχοντας 14.4 pts/, 8.4 rebs, /3 assts

Στην Elite League το 2022/23 με την ομάδα της ΦΕΑ ειχε εξαιρετικές εμφανίσεις -στα 18 του έτη- ενώ πέρσι αγωνίστηκε στην Basket League με 10 συμμετοχές με την ομάδα του Λαύριου και στην National League 2 με τον Ιόνιο Κέρκυρας όπου είχε 14,8 πόντους και 1 τρίποντο ανά παιχνίδι.

——

Καλωσορίζουμε τον Δημήτρη στο νησί.

Προχωράμε.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 8 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Κατάγματα σε παιδιά: Που οφείλεται η αύξηση;

 


Επιβλαβής είναι η παραμονή των παιδιών σε εσωτερικούς χώρους για την υγεία των οστών τους. Τα παιδιά και στη χώρα μας όλο και πιο σπάνια παίζουν έξω, ενώ ειδικά τώρα το καλοκαίρι περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε οθόνες.

Η σύγχρονη αυτή πραγματικότητα μεταξύ άλλων εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματός τους.

Oι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν χτίζουν αρκετά γερά οστά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης όταν μεγαλώσουν, από ότι οι πρόγονοί τους δύο γενιές πριν. Σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic, τα παιδικά κατάγματα είναι συχνότερα στις μέρες μας από ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες. Στα κορίτσια η αύξηση είναι 56% και στα αγόρια 32%.

«Κατά τη γέννηση, μερικά από τα οστά είναι στην πραγματικότητα εύκαμπτοι χόνδροι. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μέρος του χόνδρου σκληραίνει και μετατρέπεται σε κόκαλο, το οποίο δεν σταματά να αναπτύσσεται μέχρι την ενηλικίωση και συγκεκριμένα μέχρι την ηλικία των 20-25.