Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Δικαίωση και ευχαριστίες απεργών


Τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν στον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση και την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφειλόταν, θέλησαν να εκφράσουν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο χώρο όπου πραγματοποίησαν και την πολυήμερη απεργία πείνας, οι 35 Σενεγαλέζοι και Πακιστανοί μετανάστες. Η οριστική λύση βρέθηκε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες και με την πληρωμή των οφειλομένων, ύστερα από την εξασφάλιση ενός δανείου από τον εργοδότη τους στα θερμοκήπια του Καλπακίου.
Οι μετανάστες πήραν στα χέρια τους 38.000 ευρώ και εκπρόσωποί τους στη συνέντευξη που παραχώρησαν, έκαναν λόγο για νίκη όλων των εργατών.
«Σε μία περίοδο που με πρόσχημα την κρίση, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για τις θέσεις εργασίας που χάνονται στην Ελλάδα, εμείς απαντάμε σε αυτά τα ψέματα με τον αγώνα μας. Νικήσαμε γιατί παλέψαμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και γιατί είχαμε τη συμπαράσταση των φοιτητών και των εργατών, όπως και όλης της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ένωση Μεταναστών Εργατών, την Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης για τη νομική και οικονομική υποστήριξή του, καθώς και τη νομική σύμβουλου του ΠΑΜΕ, που επίσης μας βοήθησε», τόνισαν μεταξύ άλλων οι μετανάστες. Ευχήθηκαν τέλος να δικαιωθεί ο αγώνας των Πακιστανών εργατών που βρίσκονται στα Γιάννινα και οι οποίοι διεκδικούν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

ΚΑΡΤΕΣ: Οι μάγοι με τα δώρα… δεν ήρθαν φέτος


Το άστρο της Βηθλεέμ φέτος οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ και, ως εκ τούτου, τα χριστουγεννιάτικα δώρα μειώθηκαν κάθετα, όπως και οι μισθοί.
Για πρώτη φορά οι πολιτικοί έκοψαν τις ευχετήριες κάρτες και τα πάσης φύσεως δώρα που παραδοσιακά έφτασαν στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών.
Ακόμη και το μεταμεσονύκτιο τραπέζι που κάνουν οι συντάκτες στον «τσάρο» της οικονομίας αναβλήθηκε, καθώς η παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Σαχινίδη στην αγορά κρίθηκε κίνηση υψηλού ρίσκο
.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: «Καλήν ημέραν άρχοντες ...»


Με τα Κάλαντα υποδέχονται οι Έλληνες τη γέννηση του Χριστού και με την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι δρόμοι και οι γειτονιές του Παρακαλάμου πλημμύρισαν από τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν «καλήν ημέραν άρχοντες ...».
Οι «νοικοκυραίοι» τούς ανταμείβουν τώρα πια με χρήματα.
Παλιότερα το αντίτιμο της ευχής ήταν καρύδια, σταφίδες ή σπιτικά γλυκίσματα.

ΠΩΓΩΝΙ: Αισθητά μειωμένη η κίνηση


Λίγοι ήταν οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που ήρθαν στα χωριά του Πωγωνίου για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Η οικονομική κρίση, η έλλειψη χρημάτων και ο άστατος καιρός ήταν οι βασικοί λόγοι.
Την τελευταία μέρα περίμεναν οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυξημένη η κίνηση αλλά με το σταγονόμετρο γίνονται οι αγορές από τους καταναλωτές που βγήκαν στα καταστήματα των χωριών, για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Οι φετινές γιορτές εξάλλου αναμένονται να είναι πιο «λιτές» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης και των περικοπών σε μισθούς και δώρα.
Παρά τις εκτιμήσεις πάντως, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχει όλα τα «απαραίτητα» αφού οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να περάσουν τις γιορτές οικογενειακά και οικονομικά στο σπίτι.

Αυξημένη η κίνηση στα κρεοπωλεία της περιοχής. Στην καλή κίνηση στα κρεοπωλεία συνέβαλλαν και οι καλές τιμές.
Γεγονός πάντως παραμένει πως οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, έχουν μειώσει τις ποσότητες που αγοράζουν είτε για τις καθημερινές τους ανάγκες είτε για τα γιορτινά τραπέζια.

ΚΑΙΡΟΣ: Άστατος ο καιρός τα Χριστούγεννα


Τοπικές καταιγίδες, βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα αποτελέσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού τα Χριστούγεννα.
Παρ΄ όλα αυτά οι θερμοκρασίες για την εποχή θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, εδώ δεν αποκλείεται την ημέρα των Χριστουγέννων να χιονίσει σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ενώ στα πεδινά θα σημειωθούν βροχοπτώσεις.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επίσκεψη σε ίδρυμα για παιδιά


Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του κα Άντα βρέθηκαν στο Ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί» στην Παλλήνη, όπου τα παιδιά που φιλοξενούνται σ' αυτό έψαλαν στον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του κάλαντα των Χριστουγέννων και τραγούδια.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Μπαρτζιώκας, ο οποίος επισήμανε πως πρώτη φορά επισκέπτεται το Ίδρυμα πρωθυπουργός της χώρας.

Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό και τους νοσηλευτές του Ιδρύματος για την προσφορά τους, τονίζοντας ότι είναι μία πολύ σημαντική δουλειά σε μία δύσκολη εποχή, που η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις προσπάθειες και αυτή την αλληλεγγύη.

Αποχωρώντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και το προσωπικό για τη χαρά, όπως είπε, που έδωσαν, επισημαίνοντας ότι είναι μία αχτίδα φωτός ,για τη χώρα μας, που τη χρειαζόμαστε.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ: Από 2 έως 7 Ιανουαρίου


Το Πολυφωνικό καραβάνι γίνεται και χειμερινό. Από τις 2 ως τις 7 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει το Χειμερινό Πολυφωνικό Καραβάνι που θα περάσει από: Χειμάρρα, Φοινίκη, Αργυρόκαστρο, Andon Poci, Άνω Δερόπολη, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Βώλακας Δράμας. θα πραγματοποιηθούν συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, όπως στο Βώλακα με τα τριήμερα τοπικά έθιμα των ημερών με γυναικείες διφωνίες και γκάιντες σεμινάρια, παρουσιάσεις, περιήγηση, κοντά στους αυθεντικούς ερμηνευτές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Γιατί, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, τα πολυφωνικά ακούγονται αλλιώς το χειμώνα, με τσίπουρα, αντάρα και τζάκια. Δηλώσεις έγκαιρης συμμετοχής στο apiros@otenet.gr
Αναλυτικά, το ενδεικτικό πρόγραμμα:
ΚΥΡΙΑΚΗ 2/1 είσοδος στην Αλβανία από Σαγιάδα, Μαυρομμάτι, Άγιοι Σαράντα, Φοινίκη, διανυκτέρευση στη Χειμάρρα
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/1 Αργυρόκαστρο, Andon Poci, Δερβιτσάνη, Σελιό, Σωτήρα, διανυκτέρευση στο Δελβινάκι (ή τη Δερβιτσάνη)
ΤΡΙΤΗ 4/1 Παρακάλαμος, Καρίτσα, Βαβούρι Μουργκάνας, διανυκτέρευση στο Πολύδροσο
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/1 Γιάννενα, Ζαγόρι
ΠΕΜΠΤΗ 6/1 ταξίδι από Ήπειρο σε Βόλακα Δράμας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/1 Βόλακας Δράμας
ΣΑΒΒΑΤΟ 8/1 επιστροφή στην Αθήνα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Ευχές για τις γιορτές


Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας στις ευχές του για τις γιορτές, αναφέρει:
«Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, αντί τυπικών ευχών για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, επιτρέψτε μου να σας κάνω κοινωνούς ενός κειμένου, στο πρωτότυπο και σε ελεύθερη απόδοση, που προέρχεται από την Πολιτεία του Πλάτωνος.
Ο Σωκράτης, απευθυνόμενος στο Γλαύκωνα, με σκοπό να αναλύσει το σχέδιό του για την ιδανική πόλη - κράτος, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του άξιου και ενάρετου άρχοντα, που πρέπει να την κυβερνά.
Το συγκεκριμένο κείμενο πολιτικής αυτογνωσίας είναι εξαιρετικά επίκαιρο, παρόλο που γράφτηκε πριν από δύο χιλιάδες τετρακόσια, περίπου, χρόνια. Και τούτο γιατί στους σύγχρονους καιρούς οι πολίτες μένουν έκπληκτοι μπροστά σε φαινόμενα διαφθοράς προσώπων, που άσκησαν εξουσία και στην αδυναμία της πολιτείας να τα αποκαλύψει και να τα τιμωρήσει παραδειγματικά.
Χρόνια Πολλά, με υγεία και αξιοπρέπεια».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Ευχές για τις γιορτές


Τις ευχές του προς τους Ηπειρώτες για τα Χριστούγεννα έδωσε νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Ηπειρώτες και σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα.
Όλους μας διακατέχουν πολλές σκέψεις και το μυαλό μας είναι στο τι μέλλει γενέσθαι με τις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας. Από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε με κοινωνική αλληλεγγύη και πάνω από όλα για το συμφέρον του τόπου σε όλα τα θέματα και πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, θα μπορέσουμε στο τέλος να έχουμε ένα θετικό απολογισμό. Βλέπουμε ότι όλοι σκέφτονται, όλοι είναι προβληματισμένοι: Ένα θέλω να τους πω, ότι εμείς θα είμαστε αρωγοί σε ότι μπορούμε και σε ότι περνάει από το χέρι μας για να περάσουμε όλοι μαζί τα δύσκολα που μας περιμένουν.
Χρόνια Πολλά και η Γέννηση του Θεανθρώπου να δώσει αυτές τις ημέρες μια ανακούφιση σε όλους που τη χρειάζονται».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Ευχές για τις γιορτές


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Βαγγέλης Αργύρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Τη χρονιά που έρχεται να κάνουμε 2011 βήματα Ζωής και Δημιουργίας.
Να κάνουμε τον τόπο μας άξιο να τον ζεις.
Εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε»….