Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΠΕΔ Ηπείρου: Νέος Πρόεδρος ο Παναγιώτης Νταής, αντιπρόεδρος ο Κώστας Καψάλης

 


Νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, εκλέχτηκε με 20 ψήφους, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, αντιπρόεδρος με 19 ψήφους ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και γραμματέας με 20 ψήφους, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελευθερία Κοσσυβάκη και Γιώργος Νίτσας.

Μία πρόταση από την παράταξη της πλειοψηφίας και τον Παναγιώτη Νταή για διαπαραταξιακό προεδρείο με την θέση του γραμματέα να δίνεται στην παράταξη της κεντροδεξιάς δεν έγινε αποδεκτή.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

 


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24).

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως έως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (25-02-24)

α. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα (26-02-24)

α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως τα νότια) και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24)

α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπή, για κλοπή που έλαβε χώρα την 11/02/2024 στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η κατηγορούμενη, μαζί με άγνωστη συνεργό της, προσέγγισαν ηλικιωμένο και με τη μέθοδο της απασχόλησης του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου

 


Συνολικά 2.339.829.597 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.194.373 δικαιούχους, από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, θα καταβληθούν 18.600.000 ευρώ σε 860 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ,

στις 26 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου 2024 (1.115.390.512 ευρώ σε 2.366.582 δικαιούχους),

στις 28 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου 2024 (1.134.339.085 ευρώ σε 1.741.031 δικαιούχους) και

στις 29 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι προκαταβολές συνταξιούχων Ν. 4778/21 μηνός Μαρτίου 2024 (5.000.000 ευρώ σε 14.500 δικαιούχους).

2. Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

19 εκατ. ευρώ σε 34.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

19 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

1,5 εκατ. ευρώ σε 200 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα,

17 εκατ. ευρώ σε 200 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου» και

10 εκατ. ευρώ σε 18.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση φιλάθλων του ΟΦΗ στα Γιάννινα

 


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση καθώς και διάθεση εισιτηρίων σε φιλάθλους της Π.Α.Ε. ΟΦΗ κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΟΦΗ, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 25/02/2024 και ώρα 16:30 στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη σήμερα (24-02-2024) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, διότι, όπως καταγγέλθηκε, χθες το απόγευμα και έξω από παιδική χαρά ο κατηγορούμενος προέβη δημόσια σε γενετήσια πράξη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων

 


Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων, που θα έχει διάρκεια επτά μηνών ανακοίνωσε πως θα τεθεί σε εφαρμογή, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών προκειμένου οι νέοι και νέες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

«Η ΔΥΠΑ επενδύει στον άνθρωπο, επενδύει στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δε θέλουμε να δίνουμε επιδόματα, θέλουμε να βοηθάμε τον κόσμο να βρίσκει δουλειά. Τα προγράμματά μας έχουν δώσει δουλειά σε πάνω από 160.000 ανθρώπους τα τελευταία 4,5 χρόνια» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Έρχονται αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου

 


Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου.

Μάλιστα, τα νέα έγγραφα των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.

Θα τροποποιηθεί η αποτύπωση των στοιχείων συζύγων επί της ληξιαρχικής πράξης γάμου, αλλά και γονέων στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης υπάρχουν πεδία που αναφέρουν πατέρας- μητέρα, μητέρα- μητέρα και πατέρας- πατέρας.

Επιπλέον, στη ληξιαρχική πράξη γάμου στο σημείο σχετικά με τα στοιχεία των συζύγων υπάρχουν τα πεδία άνδρας- γυναίκα, γυναίκα- γυναίκα και άνδρας- άνδρας.

Συνελήφθη στην Αθήνα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων

 


Κατασχέθηκε αρχαία επιτύμβια στήλη που κατείχε και σκόπευε να πωλήσει 

Συνελήφθη χθες (23-02-2024) το μεσημέρι στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχει αρχαίο αντικείμενο και αναζητεί αγοραστές προκειμένου να το πωλήσει.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, ανευρέθηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω αντικείμενο, το οποίο, αφού εξετάστηκε από αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λίθινη επιτύμβια στήλη των ύστερων ελληνιστικών ή πρώιμων αυτοκρατορικών χρόνων, όπου μέσα σε εισέχον πλαίσιο, αποδίδεται σκηνή δεξίωσης μεταξύ ανδρικής και γυναικείας μορφής.

Επιπλέον, στην κατοχή του ημεδαπού βρέθηκε και κατασχέθηκε γυάλινο φιαλίδιο με έλαιο κάνναβης.

Η επιτύμβια στήλη παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Ιανουάριο

 


Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Ιανουάριο του 2024, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών εκτός από το πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε:

Τούβλα (15,8%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (11%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (8,7%), Θερμαντικά σώματα (7,6%), Μαρμαρόπλακες (7,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (6,9%), Ντουλάπες ξύλινες (6,9%), Κουφώματα αλουμινίου (6,8%), Παρκέτα (6,8%), Αγωγούς χάλκινους (6,6%), Παράθυρα ξύλινα (6,2%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6%), Τσιμέντο (5,8%), Έτοιμο σκυρόδεμα (5,5%), Πόρτες εσωτερικές (5%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5%), Σωλήνες χαλκού (2,7%) και Σίδηρο οπλισμού (2,5%). Στον αντίποδα, μείωση τιμών υπήρξε στο Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (7,6%).

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (26/2 – 3/3/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (26 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  26/02/2024

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 27/02/2024      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  28/02/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    29/02/2024

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/03/2024     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  02/03/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  26/02/2024

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη-Παλαιόπυργος-Μερόπη-Κακόλακκος-Δολό.18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 27/02/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  28/02/2024

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    29/02/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       01/03/2024         

Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι.18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  02/03/2024          Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.  08:00 – 13:00

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

 


Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά τα νεοπλάσματα περιλαμβάνουν τόσο τους καλοήθεις όσο και τους κακοήθεις όγκους, όπως ο καρκίνος.

«Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS) στη γυναικολογική ογκολογία αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίζουν χειρουργικά προβλήματα με μέγιστη αποτελεσματικότητα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την παρέμβαση και τη διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνει την κλασική και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση, γνωστή και ως ρομποτική χειρουργική, τεχνικές που επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά, χρησιμοποιώντας κάμερα και οθόνη, καθώς και ειδικά εργαλεία», αναφέρει ο κ. Στυλιανός Ίβρος Διευθυντής κλινικής Γυναικολογίας & Γυναικολογικής Ογκολογίας Metropolitan Hospital και εξηγεί πως πραγματοποιείται μια τέτοια επέμβαση καθώς και τα οφέλη της για τις ασθενείς:

Ποιες γυναικολογικές ογκολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ρομποτική χειρουργική;

Οι διαθέσιμες ρομποτικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές στη γυναικολογική ογκολογία περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου του ενδομήτριου
  • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία του αρχόμενου καρκίνου των ωοθηκών
  • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία των όγκων οριακής κακοήθειας των ωοθηκών
  • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία των σαρκωμάτων της μήτρας
  • Στρατηγικές διατήρησης γονιμότητας σε νέες ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους