Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Η τρόικα να πάρει βαλίτσες και να φύγει»

Οξύτατη επίθεση κατά του Ε. Βενιζέλου και του Α. Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «λένε παραμύθια και είναι υπάλληλοι της τρόικας» και τους κατηγόρησε ότι ενώ υπέγραψαν το χαράτσι της ΔΕΗ «δουλεύουν» τους πολίτες ότι θα το μειώσουν.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «ουρά» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Θέλουν να εξαθλιώσουν τους Έλληνες για να πάρουν τα πάντα. Από το ευρώ δεν μας βγάζει κανείς γιατί το έχουμε πληρωμένο. Από το μνημόνιο βγαίνουμε μόνοι μας» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους «κυρίους της τρόικας να μαζέψουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν», αφού όπως είπε, ο λαός μπορεί να πεινάσει, αλλά έχει υπερηφάνεια.
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια που είναι «άκυρα και αντισυνταγματικά», ενώ επανέλαβε ότι θα επανακρατικοποιήσει την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «πρόδωσε τους πάντες και δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανέναν».
«Είναι πολλοί στην ουρά για τα υποβρύχια»
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πίστη του ότι στο σκάνδαλο των υποβρυχίων εμπλέκονται πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «μόλις προχωρήσει το σκάνδαλο των υποβρυχίων θα βγουν πολλά στη φόρα, πρέπει να επεκτείνουν την πτέρυγα του Κορυδαλλού, είναι πάρα πολλοί στην ουρά».

Η τρελή κούρσα των επισφαλών δανείων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο

Αλματώδης είναι πλέον η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά του φαινομένου, που τείνει πλέον να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι ενδεικτική η πορεία των κόκκινων δανείων μόλις από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία που κρατά το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, τότε το ύψος των επισφαλών δανείων διαμορφώνονταν «μόλις» στο 10,5%. Το ποσοστό, σε εκείνη τη φάση, φάνταζε ήδη μεγάλο, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πορεία δεν ήταν …τίποτα, μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε. Κι αυτό γιατί σχεδόν εννιά μήνες μετά και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2011, το ποσοστό των επισφαλειών είχε φτάσει ήδη στο 14,7%, κάνοντας μια σχεδόν «τρελή» κούρσα, καθώς μόλις τότε η κρίση άρχιζε να δείχνει, για τα καλά, τα δόντια της και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011, ο δείκτης των κόκκινων δανείων να διαμορφώνεται στο 15,9%, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε καθυστερήσεις της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό, όσο περνά ο καιρός, συνεχώς να αυξάνεται.

ΠΗΓΗ: http://www.boria.gr/

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός συνεπεία εντάλματος σύλληψης και καταδικαστικής απόφασης για υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη χθες (30-04-2012) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 28χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Άρτας για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης και μία απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (30) ημερών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

ΣΔΟΕ: «Πάρτι φοροδιαφυγής έχουν στήσει οι επιχειρήσεις»


Πάρτι φοροδιαφυγής έχουν στήσει οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και στο οποίο μετέχουν τουλάχιστον μία στις δύο εταιρίες. Από κοντά σε αυτό το πάρτι και οι αγρότες, οι οποίοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ έλαβαν μέσω εικονικών τιμολογίων παράνομες επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική κρίση έχει «φουντώσει» για τα καλά την φοροδιαφυγή, η οποία σε ποσοστό ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο παρατηρείται μόνο στην Αττική, διότι στους υπόλοιπους νομούς της χώρας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το 54% ποσοστό παραβατικότητας που παρουσιάζει η Πελοπόννησος και διατηρείται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας γίνεται 60% στην Δυτική Μακεδονία και 65% στο Νότιο Αιγαίο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα γραφτεί στην κάλπη»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα και με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς δήλωσε:
«Σήμερα είναι ημέρα αγώνα. Είναι μέρα μνήμης. Είναι μέρα που μας θυμίζει ότι η πορεία της ανθρωπότητας και η ιστορία γράφτηκε μέσα από εργατικούς αγώνες, από την ανυπακοή των λαών, στο Σικάγο, στην Καισαριανή με τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, στη Θεσσαλονίκη το ΄36. Με αγώνες, με αίμα και με θυσίες κατάφεραν οι λαοί να αλλάξουν την ιστορία. Έτσι και τώρα. Το μνημόνιο, τα εργασιακά δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προκοπή μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, μόνο μέσα από την άρνηση των λαών να συνεχίσουν στο δρόμο της καταστροφής. Είμαστε βέβαιοι ότι το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα είναι κι ένα μήνυμα που θα γραφτεί στο αποτέλεσμα της κάλπης στις 6 του Μάη».

Αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου

Ο πολιτισμός ως απάντηση στην κρίση
Ο χαμένος χρόνος

Διανύουμε μια περίοδο βαθειάς κρίσης. Τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ μαστίζονται από υψηλά χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, και τις πιέσεις των αγορών. Σ' αυτό το περιβάλλον η αναπτυξιακή πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει περιοριστεί στην ανακοίνωση προγραμμάτων και μέτρων που απαιτούν πόρους που δεν είναι εξασφαλισμένοι (αναπτυξιακός νόμος, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.α.). Από την άλλη μεριά, τα μέτρα των μνημονίων περιλαμβάνουν μόνο πολιτικές εξοικονόμησης πόρων και όχι μέτρα ενίσχυσης της αγοράς. Η ταυτόχρονη επιβράδυνση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, που συνοδεύει τη σημερινή κρίση, οδηγεί σε υποτονική ανάπτυξη και ενδημική ανεργία. Στην περίπτωση της Ηπείρου έρχονται να προστεθούν και οι γνωστές αδυναμίες της: χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη υποδομών, απουσία καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας, κλπ.

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ; ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ!..

Γράφει ο Τάκης Κοντουλίδης
(Οικονομολόγος)

Είμαι ετεροδημότης και ψηφίζω στην Πρέβεζα...
Θέλω να πάω να ψηφίσω...και θέλω να ψηφίσω τον πρώην Νομάρχη,παρόλο που κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχω ακούσει να λέγεται ότι στην θητεία του μέχρι και το 2010 στην... Πρέβεζα έκανε έργο...
Θέλω όμως παράλληλα, επειδή είμαι περίπου συνομήλικος του και μαθηματικός όπως και αυτός στο επάγγελμα, να δω τι πόθεν έσχες είχε μέχρι και το 2010 που ήταν Νομάρχης και να συγκρίνω με τα λεφτά που πέρναμε και οι δύο (εγώ 1.200 euro με τρία παιδιά) τι περιουσία έχω εγώ σήμερα και τι αυτός...
Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τώρα τελευταία (για βίλες και παλάτια) και δεν είναι σωστό να μένουν σκιές, του προτείνω να μην διστάσει να τους αποστομώσει όλους με την δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του σήμερα κιόλας...
Διαφορετικά την Κυριακή θα έχει χάσει και την ψήφο μου και την εκτίμηση μου.

Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
Με κεντρικό σύνθημα «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε», η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Παράταση έως 15 Μαΐου για ένταξη στο πρόγραμμα «Βιολογική Κτηνοτροφία»

Έως τις 15 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιολογική Κτηνοτροφία», μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Υπενθυμίζεται πως συνολικά οι πιστώσεις ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως επαγγελματίες αγρότες και κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Όσοι είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, να είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 35% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
Δεύτερον, πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
Το εν λόγω πρόγραμμα έχει τέσσερις βασικούς στόχους: την προστασία των φυσικών πόρων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο διαχείριση των βοσκότοπων, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και την προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Απρόσκοπτα συνεχίζεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει, ότι αφού επεξεργάστηκε συστηματικά εδώ και 10 μήνες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατάφερε όχι μόνο να το διατηρήσει για τους 60.000 ωφελούμενους και να διασφαλίσει τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά κατάφερε και την επέκταση σε 70.000 νέους ωφελούμενους για τους οποίους τα κριτήρια είναι διαφορετικά (ηλικία και άλλα) μιας και το νέο πρόγραμμα αφορά ασφαλισμένους στα Ταμεία που θα καλυφθούν με διαφορετικούς όρους από εκείνους που αφορούν τους 60.000 του υφιστάμενου προγράμματος. Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι και για τα δύο προγράμματα έχει διασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει αποσταλεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο της νέας σύμβασης, ενώ έχει επέλθει συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Όσοι λοιπόν μιλούν για εξόντωση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" ή δεν έχουν ενημέρωση, την οποία παρείχε το υπουργείο Εργασίας σε όλες τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ή παραπληροφορούν σκόπιμα εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.
Επειδή όμως το θέμα αφορά 130.000 πολίτες - ωφελούμενους και σε χιλιάδες εργαζομένους, όσοι επιλέγουν να παίξουν με την αγωνία και την ανασφάλεια, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και πραγματικά λυπούμαστε για τις πρακτικές αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εφορία μπλοκάρει τα αδήλωτα ακίνητα

Να «μπλοκάρει» αδήλωτα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πλέγμα διασταυρώσεων στοιχείων από τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9. Στοχεύει στην αποκάλυψη “κρυφών” τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες τους ...αμελούν να τα δηλώσουν στην εφορία. Κι αν μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η συνεργασία της ΓΓΠΣ με την ΔΕΗ και έχει υπάρξει δοκιμή των σχετικών αλγόριθμων για τις διασταυρώσεις σε ορισμένους δήμους , το Κτηματολόγιο δεν έχει πει το “ναι” στην αποστολή στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων και γι΄ αυτό έχει ζητηθεί η Συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Αρχή ανάψει το πράσινο φως και δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.
Οι έρευνες, θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου. Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι με τους λογαριασμούς του Απριλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012 . Θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις μέχρι και το Ιανουάριο του 2013 .
Εξάλλου αμέσως μετά τις εκλογές η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τους... ξεχασμένους λογαριασμούς για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας για το 2010 και 2011.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογούμενους θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.
Ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα γίνεται με βάση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "Στόχος μας η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης"

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ως στόχο την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, τόνισε από τα Γιάννενα ο κ. Φώτης Κουβέλης τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως για το λόγο αυτό το κόμμα ζητάει την ισχυρή ψήφο του ελληνικού λαού ώστε να πάρει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η αριστερή δημοκρατική απάντηση στην κρίση. «Ζητούμε από το λαό να μας δώσει δύναμη για να πάρουμε διερευνητική εντολή και να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση» , τόνισε ο κ. Κουβέλης διευκρινίζοντας ότι «την πρότασή μας την απευθύνουμε στις προοδευτικές δυνάμεις» χωρίς να αναφέρει ποιες δυνάμεις εννοεί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρόσθεσε ότι «στην προωθούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα πάρουμε μέρος».
«Δημοκρατικό αριστερό άλλοθι δεν θα δώσουμε στην πολιτική τους, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία στη σημερινή ζοφερή κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
--------------------
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
--------------------
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ No 7/20-4-2012, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
AΠΟΦΑΣΗ 106 / 2012 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
------------------------------
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»
Στο Καλπάκι και στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Πωγωνίου, σήμερα την 20η Aπριλίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30 συνεδρίασε σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, μετά από γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του, με αριθ.πρωτ. 8625 / 20-4-2012, που επιδόθηκε νόμιμα στους Δημοτικούς Συμβούλους και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 95 [παρ. 4] & 96 του Δ.Κ.Κ. και του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 , παρισταμένων και του Δημάρχου Κων/νου Καψάλη και του Ειδικού Γραμματέα του Δ.Σ. Διοικ. υπαλλήλου Σωτηρίου Μπράχου [για την τήρηση των πρακτικών].
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι από τα [ 27 ] μέλη του Δ.Σ. Βρέθηκαν παρόντα τα [ 24 ] , ήτοι:
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΝ
------ ------------------------------------------------
1. AΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΝΑΙ
2. ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ >> ΝΑΙ
3. ΓΑΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ >> ΝΑΙ
4. ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ
5. ΓΚΕΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ >> ΝΑΙ
6. ΓΚΟΓΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ >> ΝΑΙ
7. ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ >> ΝΑΙ
8. ΚΑΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ >> ΝΑΙ
9. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
10. ΚΟΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ >> ΝΑΙ
11. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ >> ΝΑΙ
12. ΜΑΓΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ >> OXI
13. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ >> OXI
14. ΜΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> ΝΑΙ
15. ΜΕΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ >> ΝΑΙ
16. ΜΕΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ >> ΝΑΙ
17. ΝΤΑΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
18. ΝΤΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
19. ΝΤΟΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ >> ΝΑΙ
20. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ >> ΝΑΙ
21. ΠΟΡΙΚΗΣ ΗΛΙΑΣ >> OXI
22. ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ >> ΝΑΙ
23. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ >> ΝΑΙ
24. ΣΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
25. ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> ΝΑΙ
26. ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ >> ΝΑΙ
27. ΦΩΤΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και προτού εισηγηθεί τo μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ζητά από το Δ.Σ. να αποφανθεί για το κατεπείγον της συνεδρίασης.
Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφαίνεται για το κατεπείγον του μόνου θέματος της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εισηγούμενος στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, δίνει το λόγο στο Δήμαρχο, ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα σε πολλά χωριά του Δήμου μας έχουν παρατηρηθεί πολλές ληστείες και μία δολοφονία. Αυτά τα γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από το Δ.Σ. και γι’ αυτό ζήτησα την σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δ.Σ. με καλεσμένους τους Αστυνομικούς Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής μας και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου. Μετά από αυτά τα γεγονότα πολλοί συνδημότες μας δεν έρχονται στα χωριά τους, γιατί φοβούνται. Τελευταία έχουν μεταφερθεί πολλοί συνοριοφύλακες στα κέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωθεί όλα τα συνοριακά τμήματα φύλαξης. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ξανά έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, αλλά δεν είχαμε καμία βελτίωση. Αν δεν γίνει κάτι θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, όπως διαδήλωση στο Χάνι Δελβινάκι και κάποιες παραστάσεις στις αρμόδιες Αρχές.»
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους παριστάμενους Αστυνομικούς Διευθυντές του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και των Τμημάτων Συνοριακής φύλαξης Δελβινακίου και Καστάνιανης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα κρούσματα κλοπών που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα σε ακατοίκητα σπίτια πολλών χωριών της περιοχής, από οργανωμένες σπείρες πιθανόν από την Αλβανία και στις δράσεις από μέρους των με περιπολίες και προσαγωγές υπόπτων. Ακόμα αναφέρθηκαν στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα τμήματά τους αλλά και στην έλλειψη των οχημάτων που έχουν στη διάθεσή τους, τονίζοντας ότι παρ’ όλες αυτές τις ελλείψεις κάνουν ότι μπορούν.
Μετά ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους επικεφαλείς των παρατάξεων, ήτοι:
Ιωάννης Ντόντης: «Οι τοποθετήσεις των Διοικητών ήταν σωστές, ακούσαμε την αλήθεια. Ο Δήμος θα πρέπει να ανοίγει τέτοια θέματα, για να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια και να συντονίζονται οι προσπάθειες και οι δράσεις. Πολλές Υπηρεσίες καταργούνται και εμείς σαν Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχουμε πιο δυναμική αντίδραση και να μην μας αρκεί ένα ψήφισμα. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση με συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Από Δευτέρα θα πρέπει να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε όλους, να γίνουν διαδηλώσεις, να κλείσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου, να στείλουμε την Απόφασή μας αυτή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση, Βουλευτές κ.λ.π. και αντιπροσωπεία μας να πάει στην Αστυνομική Δ/νση Ιωαννίνων. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα από την Πολιτεία. Να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους για το πρόβλημα και να βοηθήσουμε και ενισχύσουμε τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής μας. Το θέμα αυτό πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα».
Θεοφάνης Στεργίου: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τι είναι εγκληματικότητα. Είναι δημιούργημα του συστήματος, το έχει ανάγκη γιατί έτσι δημιουργεί συντηρητικούς πολίτες. Τα Αστυνομικά τμήματα και φυλάκια έπρεπε να λειτουργούν κανονικά. Καλή είναι η συζήτηση, αλλά πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το πρόβλημα καλά. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ώστε να προσέχουν και αυτοί τα χωριά τους.»
Χρήστος Μεντής:  "To πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί, λόγω φτώχιας της κοινωνίας, υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει, για να φύγει η εξαθλίωση. Οι Κυβερνήσεις έκαναν σκόπιμες πολιτικές ενέργειες. Δυστυχώς θα αρχίσει ο ρατσισμός να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το ζήτημα είναι να γίνει καταγγελία στην Κυβέρνηση για την ευθύνη που έχει για το πρόβλημα αυτό της εγκληματικότητας. Τα χωριά έχουν ερημώσει, πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο σε αγωνιστική κινητοποίηση, για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση και τις Κυβερνητικές επιλογές".
Μετά από αυτά αφού πήραν το λόγο πάνω στο θέμα αυτό, όλα τα μέλη του Δ.Σ. με διάφορες τοποθετήσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση
του Προέδρου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και σκέφτηκε νόμιμα, ομόφωνα,


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Να ζητηθεί η πλήρη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης της περιοχής του Δήμου μας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας τους και να απαιτηθεί η ανάκληση των αποσπάσεων και των διαθέσεων του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί πλήρη αδυναμία αστυνόμευσης, αφού με τα σημερινά δεδομένα υπηρετεί προσωπικό κατά 60% λιγότερο από το προβλεπόμενο.
Συστήνει Επιτροπή Αγώνα, για το ζήτημα της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, αποτελούμενη από το Δήμαρχο, από τους επικεφαλείς των παρατάξεων και από ένα ακόμα μέλος κάθε παράταξης, η οποία εντός 15 ημερών θα φέρει στο Δ.Σ. πρόταση για τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί το Δ.Σ.
Ο Δήμαρχος, οι επικεφαλείς των παρατάξεων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα ζητήσουν συνάντηση με τον Προϊστάμενο της γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων, από τον οποίο θα ζητήσουν:
α) πλήρη στοιχεία για τον αριθμό και τους λόγους των αποσπάσεων και των διαθέσεων του προσωπικού των Αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης, του Δήμου Πωγωνίου, που έχει έως τώρα γίνει.
β) Τροποποίηση της Απόφασης της Αστυνομικής Δ/νσης, ώστε τα οχήματα περιπολίας, να μη κινούνται αποκλειστικά επί του οδικού άξονα Καλπακίου – Κακαβιάς, αλλά επί του συνόλου του επαρχιακού δικτύου του Δήμου, πράγμα που θεωρεί το Δ.Σ. πολύ πιο ουσιαστικό.
Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση:
α) Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων.
β) Η επανασύσταση του φυλακίου του Στρατού.
γ) Η οργανωμένη πολιτική με ενίσχυση των κινήτρων για επανεγκατάσταση νέων ανθρώπων στην περιοχή.
Ο Δήμος Πωγωνίου να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στα Αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης.
Το Δ.Σ. να προχωρήσει στη σύσταση συμβουλίου Παραβατικότητας.
Η απόφαση αυτή έλαβε α.α. 106 / 2012.
Συντάχθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί:


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          ΤΑ ΜΕΛΗ

[Τ.Σ.] ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ    Υπογραφές