Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ένα μήλο την ημέρα τη χοληστερόλη κάνει πέρα

Ένα μήλο την ημέρα τη χοληστερόλη – και μαζί με αυτή και τον γιατρό – κάνει πέρα, και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου από άτομα μέσης ηλικίας βελτιώνει την καρδιακή υγεία τους μειώνοντας δραστικά την «κακή» χοληστερόλη LDL στο αίμα τους μέσα σε έναν μόλις μήνα.
Η μείωση της LDL, η οποία όταν αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες οξειδώνεται και μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές προκαλώντας σκλήρυνση των αρτηριών, εμφανίστηκε σημαντική – της τάξης του 40%.
Το αξιοσημείωτο είναι δε ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα.. υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – παρουσίασε μια σχετική βελτίωση αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού καρπού.
Ένα την ημέρα είναι αρκετό
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την VIIIη Μεραρχία διοργανώνουν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 εκδηλώσεις τιμής

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την VIIIη Μεραρχία διοργανώνουν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 εκδηλώσεις τιμής.

Στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ομιλία, και στις 11:00 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει την Τετάρτη στις 19:00 συναυλία αφιερωμένη σε Έλληνες συνθέτες, με την Ορχήστρα της VIIΙης Μεραρχίας Πεζικού και τη Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Κοντά στους Κτηνοτρόφους και τις εστίες τους η νέα Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

«Θα επενδύσουμε και εμπειρία και χρήματα» τόνισε ο νέος Πρόεδρός της στο Δελβινάκι


Ακόμα και τα χωριά αλωνίζει ο Πρόεδρος για να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης!


Συνεχίζοντας τις επαφές με κτηνοτρόφους - παραγωγούς της Ηπείρου ο Πρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Michael O’ Neill συνοδευόμενος από το μέλος του Δ. Σ κ. Ιωάννη Βιτάλη επισκέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής το Δελβινάκι, όπου συναντήθηκε με μια μεγάλη ομάδα παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου.
Η νέα Διοίκηση της εταιρίας με την επίσκεψη αυτή τονίζει τη μεγάλη σημασία που δίνει στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου και το ενδιαφέρον της για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και των οικογενειών τους.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και θερμό κλίμα.
Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ κ. O’ Neill ευχαρίστησε τους παραγωγούς για την παρουσία τους και επιβεβαίωσε το αμέριστο ενδιαφέρον της εταιρίας προς όλους. Τόνισε ότι στόχος είναι η ΔΩΔΩΝΗ να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κάτι που θα ωφελήσει και τους ίδιους και θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών τους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «Είμαστε υπερήφανοι για όλους σας, για τη ΔΩΔΩΝΗ που αγαπάτε, για την ιδιαίτερα ξεχωριστή περιοχή της Ηπείρου, θα επενδύσουμε και εμπειρία και χρήματα για να κάνουμε τη γαλακτοβιομηχανία ακόμη μεγαλύτερη …».
Τέλος δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι καλωσόρισαν τον κ. O’ Neill του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του και του υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλευρό της νέας διοίκησης.

ΠΗΓΗ: www.firmani.gr

Οι διορίες για την απογραφή του ΟΓΑ!

Διορία δύο εβδομάδων έχουν 150.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν ακόμα απογραφεί για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Ήδη έχει διακοπεί η καταβολή 12.788 κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ΙΚΑ, όπου ολοκληρώθηκε η απογραφή.
Αναλυτικά οι διορίες για την απογραφή έχουν ως εξής:
- Στις 26 του μήνα λήγει η διορία για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Το Ταμείο αναζητά περίπου 19.000 άτομα.
- Στο τέλος Νοεμβρίου λήγει η διορία για την απογραφή των αγροτών στον ΟΓΑ (αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων). Όσοι δεν προσέλθουν θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται!

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής για συνταξιούχους και ανάπηρους

Εξαφανίστηκαν οι ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί και προωθούνται νέες!

Λίαν δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε η Κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα άτομα με αναπηρία, καθώς ανέτρεψε με τη Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάποιες ειδικές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου που είχαν ψηφιστεί πρόσφατα.
Ειδικότερα:
Άλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που όριζε ότι η καταβολή του ΕΚΑΣ θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους ηλικίας και για λόγους δημοσιονομικούς- όπως αναφέρεται- η καταβολή θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας
Άλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που εξαιρούσε από τις περικοπές συντάξεων τους συνταξιούχους με αναπηρία και πλέον η εξαίρεση αυτή θα αφορά ΜΟΝΟ εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα
Άλλαξε επί τα χείρω η διάταξη που εξαιρούσε από τη κατάργηση των Δώρων την καταβολή που αντιστοιχεί στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρατετραπληγίας και πλέον προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των εν λόγω ποσών μόνο στους συνταξιούχους εκείνους στους οποίους χορηγείται το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα.
Καταργήθηκε η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να «φρενάρει» τις μειώσεις στα εφάπαξ έως το 35% κατόπιν Αναλογιστικών Μελετών και έτσι ισχύουν οι ορισθείσες περικοπές που φτάνουν έως το 83%

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

Από σήμερα οι αιτήσεις μέσω Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης


Άνοιξε σήμερα η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης. Πρόσβαση στην εφαρμογή δεν έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτό.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό ειδοποίησης ενός από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων πέντε ετών.
Ειδικότερα θα πρέπει να συνδεθούν με την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στη συνέχεια με την ένδειξη «Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης».
Στην ηλεκτρονική αίτηση που πρέπει να υποβάλουν θα συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, τη διεύθυνση τους, τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και αν αυτό είναι ενοικιασμένο.
Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.
Τα στοιχεία των καταναλώσεων διασταυρώνει η ΓΓΠΣ με τα τιμολόγια που υποβάλλουν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ήφαιστος».
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους στον οποίο και θα πιστωθεί η επιστροφή εντός 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΙ!

Η υποχρηματοδότηση διογκώνει τα προβλήματα…
Σωστό επανασχεδιασμό και όχι απολύσεις χρειάζεται το Δημόσιο

Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται πλέον όλοι σχεδόν οι Δήμοι στην Ήπειρο και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι κάποιοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με το λουκέτο! Σαν να μην έφθαναν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της ελλιπέστατης χρηματοδότησης, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το μέτρο της διαθεσιμότητας, που θα αποψιλώσει πολλές από τις υπηρεσίες τους. Στο απυρόβλητο όμως δεν μένει και η Περιφέρεια Ηπείρου, που βιώνει από… πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κρατικής υποχρηματοδότησης.
Έτσι, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με δεδομένη την έλλειψη υπαλλήλων, το… μάρμαρο αναμένεται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, η καθημερινότητα έχει γίνει Γολγοθάς. Πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα που είχαν ξεκινήσει πριν την κρίση, έμειναν από… χρήματα και πλέον «ρημάζουν», ενώ άλλα μικρότερα γίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Θα τελεστεί Θεία Λειτουργία για τα "Εισόδια της Θεοτόκου", την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου θα τελεστεί στη Μονή Θεία Λειτουργία για τα "Εισόδια της Θεοτόκου".

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώση ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν.
Οταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».
Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε.
Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.

Άνω Παλαιοκκλήσι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 19χρονος ημεδαπός για κλοπή

Ο δράστης αφαίρεσε, με την μέθοδο της απασχόλησης, χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη


Συνελήφθη χθες (18-11-2012) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, 19χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ, ενώ αναζητείται συνεργός του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, προχθές το μεσημέρι, οι δύο άνδρες μετέβησαν σε οικία 71χρονης ημεδαπής στο Άνω Παλαιοκκλήσι Θεσπρωτίας και με τη μέθοδο της απασχόλησης της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 185 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του συνεργού του.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 79ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων

Χθες (18-11-2012) το πρωί στο 79ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων (Παραπόταμος), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Η παρακράτηση «τρώει» μισθούς και συντάξεις

Οδυνηρές συνέπειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει η νέα φορολογική κλίμακα, η εφαρμογή της οποίας αρχίζει τον Ιανουάριο.
Στις περικοπές θα συνυπολογιστούν και οι εισοδηματικές απώλειες που προκύπτουν από το δραστικό «ψαλίδισμα» των αποδοχών και την κατάργηση των δώρων

Νέα αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις φέρνει η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η οποία θα υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 με την καινούργια φορολογική κλίμακα, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία καταργούνται.
Το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε αύξηση της παρακράτησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 90% για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος» (για τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλους τους συνταξιούχους) οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως και 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2.917 ευρώ τον μήνα.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Αλλάζουν οι έδρες σε 14 εκλογικές περιφέρειες

Διεδρική η Θεσπρωτία!

Μεταβάλλει τον χάρτη των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας.
Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυξάνονται οι βουλευτικές έδρες σε έξι εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλες οκτώ μειώνονται.
Οι μεταβολές στο χάρτη των βουλευτικών εδρών οφείλονται στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας τον Μάιο του 2011.
Η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το διάταγμα που κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, έχει ως εξής (σε παρένθεση οι έως τώρα έδρες):
Αλλαγές επέρχονται στις εξής εκλογικές περιφέρειες:
Α’ Αθηνών 14, (17) -3
Β’ Αθηνών 44, (42) +2
Β’ Θεσσαλονίκης 9, (7) +2
Αττικής 15, (12) +3
Θεσπρωτίας 2, (1) +1
Κυκλάδων 4, (3) +1
Μαγνησίας 6, (5) +1
Αιτωλοακαρνανίας 7, (8) -1
Αχαΐας 8, (9) -1
Βοιωτίας 3, (4) -1
Ηλείας 5, (6) -1
Καρδίτσης 4, (5) -1
Σερρών 6, (7) -1
Τρικάλων 4, (5) -1