Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σκληρή κόντρα μεταξύ Δημοτικής Αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης

Ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Δημοτική Αρχή Πωγωνίου με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού για την καθαριότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει στο θέμα της ΕΟΖ εξέδωσε η παράταξη του Γιάννη Ντόντη.
Σε αυτή κατηγορεί το Δήμο Πωγωνίου ότι συνέταξε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για την απόδοση του τομέα της καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί και ότι δεν έχει ενημερώσει επαρκώς το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προσπάθειες που γίνονται να ενταχθεί η περιοχή σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, κάνοντας λόγο για «πολιτικές μικροπαραταξιακών εξυπηρετήσεων, σκοπιμοτήτων και ανειλημμένων προεκλογικών δεσμεύσεων».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, απαντά σε ότι έχει να κάνει με τον διαγωνισμό ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν όρο της διακήρυξης για τα ογκώδη απορρίμματα ο οποίος όμως μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διορθώθηκε, ενώ αναφορικά με την μη ενημέρωση για την ΕΟΖ δήλωσε έκπληκτος καθώς όπως μας εξήγησε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ο ίδιος ενημέρωσε επί μισάωρου το Σώμα για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει.
Η απάντηση του Δημάρχου
Στις κατηγορίες αυτές ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, μιλώντας στους «Ν.Α.» τόνισε ότι σχετικά με το ζήτημα της ακύρωσης του διαγωνισμού όντως υπήρχε πρόβλημα αλλά μονάχα για τον όρο που αφορούσε την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων.
Πιο συγκεκριμένα και επειδή ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται ογκώδη και μπάζα κάθε δήμος θα πρέπει να ορίσει χώρο όπου και θα τα εναποθέτει. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού κάτι τέτοιο δεν γινόταν, αφού τέτοιος χώρος δεν υπάρχει.
Ανάλογο πρόβλημα ισχύει για τους περισσότερους δήμους και γι' αυτό αναζητείται συνολική λύση για όλο το νομό από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως μας είπε ο κ. Καψάλης μετά από επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η παράγραφος αυτή επαναδιατυπώθηκε και πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα.
Παράλληλα σε ότι αφορά τα περί φωτογραφικής διάταξης για το είδος των οχημάτων ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στην οποία συμμετέχει και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.
Αναφορικά τώρα με τα περί μη ενημέρωσης για το θέμα της ΕΟΖ, ο κ. Καψάλης υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ίδιος προσωπικά ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις κινήσεις που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή και τις συναντήσεις σε Θράκη, Αθήνα και με τον Περιφερειάρχη.
«Όσοι θέλουν ενημέρωση παίρνουν ένα τηλέφωνο και την ζητάνε. Πέρασε ενάμισης χρόνος και δεν έχουν έρθει μια φορά στο Δημαρχείο για να ενημερωθούν για ένα θέμα. Η αντιπολίτευση δεν γίνεται από τον καναπέ του σπιτιού μας. Όλα αυτά γίνονται για να δείξουν ότι είναι παρόντες μερικοί. Στο δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν μιλάνε», είπε ο κ. Καψάλης.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Εργαλεία επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας

Την ερχόμενη Τετάρτη η παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ήπειρο - Στην πρώτη θέση της αξιολόγησης η πρόταση για Πάρκο στο Ανήλιο Μετσόβου. Με ταχείς διαδικασίες προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης την προσπάθεια προκειμένου στους δήμους της χώρας να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Πρόκειται για μία πικρή ιστορία που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2005 και διά πυρός και σιδήρου καταταλαιπώρησε επιχειρηματίες και επενδυτές που πίστεψαν στο θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων και επένδυσαν κέρδη και κεφάλαια προκειμένου να διασφαλίσουν μία ζώνη λειτουργίας των μονάδων τους που να μην τις ξηλώνει το κράτος όποτε επιθυμούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης βρισκόταν στη διαδικασία αναθεώρησης του θεσμού των επιχειρηματικών πάρκων και τελικά εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και τους νέου μηχανισμού αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα και εφόσον τις επόμενες ημέρες ολοκληρωθεί η διαβούλευση, όλα θα είναι έτοιμα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων και στην Ήπειρο.
Τα επιχειρηματικά πάρκα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο χωρίζονται σε
α) Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης και
β) Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης.
Για την Ήπειρο τα πράγματα ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μία συγκεκριμένη τροπή, καθώς η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ίδρυσή τους αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες θέσεις που σύμφωνα με τη μελέτη είναι οι πιο κατάλληλες για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Στην πρώτη θέση το Ανήλιο Μετσόβου
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη αυτή, πρώτη θέση στη βαθμολογία καταλαμβάνει η πρόταση που υπάρχει για επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου στο Ανήλιο Μετσόβου όπου εκεί μπορούν να γίνουν μεταποιητικές μονάδες συναφείς με την αγροτική τοπική παραγωγή.
Η πρόταση αυτή προκρίνεται από τους μελετητές, καθώς παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το υπουργείο απαιτεί συνολική έκταση περισσότερα από 100 στρέμματα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης και συνολική έκταση από 50 έως 300 στρέμματα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης.
Τη δεύτερη θέση στη μελέτη καταλαμβάνει πρόταση για επιχειρηματικό πάρκο στην Τύρια, την Τρίτη θέση πρόταση των μελετητών για επιχειρηματικό πάρκο στη δημοτική ενότητα Φιλοθέης Άρτας.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες έξι συνολικά θέσεις που αξιολογήθηκαν και εξετάστηκαν για ολόκληρη την Ήπειρο, εκ των οποίων οι τέσσερις στο νομό Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, οι μελετητές, εκτός τις προαναφερόμενες προτάσεις, θεωρούν πως βιώσιμα μπορεί να είναι επιχειρηματικά πάρκα στο Καλπάκι, στον κόμβο της Ιόνιας Οδού με τον οδικό άξονα προς την Αλβανία, νοτιοανατολικά της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων όπου μπορεί να γίνει Πάρκο τύπου Τεχνόπολης και στη Λιμίνη, νότια του ομώνυμου οικισμού στην Άρτα.
Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις για το Μάζι Κόνιτσας, για το Καστρί Ηγουμενίτσας, για τον Λούρο Πρέβεζας, αλλά και η παλιότερη πρόταση για επέκταση της ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου.
Σε επικοινωνία του «Α» με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου μας ανέφερε πως η υπόθεση με τα επιχειρηματικά πάρκα εξετάζεται από το Επιμελητήριο την τελευταία δεκαετία και πως πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία.
Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, μετά την παρουσίαση της μελέτης την ερχόμενη Τετάρτη, το Επιμελητήριο μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, θα εξετάσει τους τρόπους χρηματοδότησης για την κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου, ενώ μας αποκάλυψε, πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι να υλοποιηθεί στο νομό μία από τις δύο προτάσεις για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου, είτε στο Ανήλιο Μετσόβου, είτε στο Καλπάκι.
Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε το Επιχειρηματικό Πάρκο ως «εργαλείο ανάπτυξης» για το νομό Ιωαννίνων, ως ένα μέσο που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι μελετητές είχαν αρχικά προτείνει 25 θέσεις για επιχειρηματικά πάρκα σε ολόκληρη την Ήπειρο, εκ των οποίων δέκα βρισκόταν στο νομό Ιωαννίνων, όμως κάποιες από τις δέκα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τις προϋποθέσεις δεν πληρούσε η πρόταση για ίδρυση ΒΙΟΠΑ σε σημείο ανατολικά της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας, η πρόταση για επιχειρηματικό πάρκο στο Ασβεστοχώρι, η πρόταση για ΒΙΟΠΑ κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στον Κατσικά και η πρόταση για ΒΙΟΠΑ δυτικά του οικισμού του Δροσοχωρίου.


ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ληστεία με άρωμα μπουγάτσας!

Στόχος ληστή έγινε σήμερα τα ξημερώματα γνωστό μπουγατσάδικο της Πρέβεζας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, άγνωστος με κουκούλα μπήκε στο κατάστημα και με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησε τον 23χρονο υπάλληλο, αφαιρώντας στη συνέχεια το χρηματικό ποσό των 497 ευρώ από το ταμείο.

Το κατάστημα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και έτσι ο δράστης βρήκε την ευκαιρία να εισβάλει στον χώρο την ώρα που δεν υπήρχε πελάτης, παρά μόνο ο υπάλληλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θρασύτητα του δράστη ήταν μεγάλη, καθώς το μαγαζί απέχει μόλις 150 μέτρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.
Η αστυνομία αναζητεί τον δράστη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση για τον Τομέα Προστασίας Οικογένειας και Παιδιού

Τον Τομέα Προστασίας Οικογένειας και Παιδιού, αφορούσε η 3η κατά σειρά συνάντηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών σε επίπεδο περιφέρειας για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση Περιφερειακού Διεπιστημονικού Οργάνου. Παρέστησαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιάννης Νικόπουλος, στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και επιστημονικοί εκπρόσωποι από υπηρεσίες και φορείς της Ηπείρου, που παρέχουν κοινωνική φροντίδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις προς επεξεργασία. Για τη συγκρότηση του Περιφερειακού Διεπιστημονικού Οργάνου θα ακολουθήσουν συναντήσεις και στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.
Απώτερος στόχος της δημιουργίας του Διεπιστημονικού Οργάνου είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας καθώς και η προώθηση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας τους και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ τους ώστε η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες να είναι άμεση και αποτελεσματική.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Το μήνυμα για την 25η Μαρτίου

Η Ελλάδα, αναφέρει, αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στη λαίλαπα της διεθνούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και δοκιμάζει τους πολίτες της ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους και σημειώνει: «Το κόστος είναι βαρύ, ωστόσο, παραμένει υψηλό το φρόνημα του λαού μας ότι θα μπορέσουμε να υπερβούμε και τις σημερινές αντιξοότητες, όπως άλλωστε, μας διδάσκει η ιστορία και οι παραδόσεις ενός λαού που ξέρει να δίνει ασύμμετρες μάχες και να τις κερδίζει. Ενός λαού που διαθέτει τόλμη και αποφασιστικότητα ώστε να επιλέξει, σε δύσκολες στιγμές όπως οι σημερινές, τον δρόμο εκείνο που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει επίσης την εκτίμησή του προς τους Ελληνες του εξωτερικού για τη συστράτευσή τους και τη συμβολή τους στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, «καθώς και στην ανάδυση ενός νέου πνεύματος φιλελληνισμού που έρχεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο λαός μας για υπέρβαση της κρίσης».

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Υποχρεωτικά μέσω τραπεζών από την 1η Απριλίου η καταβολή μισθών και εισφορών

Υποχρεωτική θα γίνει από την 1η Απριλίου η πληρωμή, μέσω τραπεζών, των αποδοχών και των εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και θα εντάξει σε ένα από τα πολυνομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Με την υποχρεωτική καταβολή μισθών και εισφορών μέσω των τραπεζών θα μπορεί να ελέγχεται αν αποδίδονται οι εισφορές που αντιστοιχούν στους μισθούς που καταβάλλονται.
Επιπλέον, για τους εργοδότες που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, θα προβλέπεται μείωση αυτών των εισφορών κατά 5%.
Η μείωση αυτή θα δίνεται υπό τη μορφή έκπτωσης στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων γιόρτασαν οι Ηπειρώτες της Σουηδίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Στοκχόλμης, με την ευκαιρία της 99ης επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, που έγινε το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, στην υπερπλήρη αίθουσα του εστιατορίου «Darin» στο Hallonbergen της Στοκχόλμης. Πάνω από 300 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή.

Την Εκδήλωση άνοιξε o Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Γεώργιος Γιωτίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, τονίζοντας τους αγώνες των Ηπειρωτών για την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς. Συνεχίζοντας ευχήθηκε το παράδειγμα των προγόνων μας να μας καθοδηγεί στον αγώνα ενάντια του οποιοδήποτε κινδύνου που απειλεί την ελευθερία της χώρας μας. Έδωσε τέλος ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα της ένωσης και ομόνοιας όλων μας, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι αυτοί κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.


Μετά την ομιλία του Προέδρου χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Μαργαρίτα Μέλπεργκ, Μορφωτική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Στοκχόλμη. Κατόπιν παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί Ηπειρωτικοί χοροί από το χορευτικό της Αδελφότητας και ακολούθησε Ηπειρωτικό γλέντι με τους αξιόλογους μουσικούς Μάκη Μποροδήμο στο κλαρίνο, Δημήτρη Αχνούλα στο τραγούδι, Βαγγέλη Χαλλιλόπουλο στην κιθάρα, Λάμπρο Τζόκα στο βιολί και Γιάννη Μπίντο στο ντέφι. Επίσης κατά διαστήματα συμμετείχε και Ποντιακή ορχήστρα.
Την εκδήλωση τίμησε, όπως προαναφέρθηκε, με την παρουσία της η κα Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Μορφωτική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας της Στοκχόλμης.
Παραβρέθηκαν ακόμη πολλοί Πρόεδροι και Μέλη των Δ.Σ. άλλων Συλλόγων και Φορέων της Στοκχόλμης καθώς και πολλοί επιχειρηματίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι χάριν των προσφορών στη λαχειοφόρο από τους παρεπιδημούντες στη Στοκχόλμη Ηπειρώτες ευεργέτες, εισπράχθηκε ένα αξιόλογο ποσό.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Γεώργιος Γιωτίτσας και τα μέλη του τοπικού Συλλόγου τους ευχαριστούν θερμά.

ΙΚΑ: Εντός της ημέρας η καταβολή των συντάξεων

Σε τεχνικό πρόβλημα η καθυστέρηση


Εντός της ημέρας θα λυθεί το τεχνικό πρόβλημα στις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πιστωθεί οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Το Ίδρυμα διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα έχουν δοθεί κανονικά.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Δύο νέες άδειες Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία υπέγραψε η Γ.Γ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 22/3/2012

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, υπέγραψε δύο νέες αποφάσεις που αφορούν τις άδειες εγκατάστασης δύο ακόμη Φωτοβολταϊκών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά και στο Δήμο Βοΐου, συνολικής ισχύος 6.530 MW.
Η πρώτη άδεια αφορά τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5.341 MW, στη θέση «Λάβρα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Σελλάδων, του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η δεύτερη άδεια αφορά τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 1.189 MW, στο Αγροτεμάχιο 33 της Τοπικής Κοινότητας Βροντής, της Δημοτικής Ενότητας Τσοτυλίου, του Δήμου Βοΐου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με γνώμονα την πεποίθηση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικό όχημα στην αναπτυξιακή ανάταξη της περιοχής, προωθεί με όρους διαφάνειας, την επιτάχυνση των επενδύσεων όλων ανεξαιρέτως των μορφών τους.

255 ευρώ μεικτά για μερική απασχόληση για νέους κάτω των 25 ετών

Στα 255,47 ευρώ μεικτά αναμένεται να φτάσει ο μισθός για έναν νέο άνθρωπο ηλικίας κάτω των 25 ετών και στα 293,04 ευρώ για έναν εργαζόμενο που είναι πάνω από 25 χρονών. Φυσικά, αυτοί είναι οι εισαγωγικοί μισθοί για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, δηλαδή τετράωρης εργασίας.

Αυτό φυσικά συμβαίνει μετά τις μειώσεις των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕΕ κατά 22% και 32% που ισχύουν μάλιστα και αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Πράξη που ενέκρινε και το υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο το θέμα που προκύπτει είναι πως πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται αυτό το νέο μισθολογικό καθεστώς, προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους για 4 ώρες εργασίας, αλλά κακά τα ψέματα σχεδόν ουδείς δεν πρόκειται να δουλεύει μόνο 4 ώρες.
Μάλιστα, η άμεση πρσαρμογή στα νέα μειωμένα μισθολογικά όρια για το τμήμα των αποδοχών που δεν ξεπερνούν τα όρια της ΕΓΣΣΕ, δεν χρειάζεται καν η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ
Για τετράωρη εργασία, οι νέοι κατώτατοι μισθοί πρέπει να αντιστοιχούν στο 50% των σχετικών ορίων της ΕΓΣΣΕ και είναι:
- ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΧΡΟΝΩΝ:
•Για προϋπηρεσία 0-3 ετών, 293,04 ευρώ ο άγαμος και 322,34 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία 3-6 ετών, 322,35 ευρώ ο άγαμος και 351,65 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία 6-9 ετών, 351,65 ευρώ ο άγαμος και 380,95 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη, 380,95 ευρώ ο άγαμος και 410,25 ευρώ ο έγγαμος.
- ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ
•Για 0 - 3 έτη προϋπηρεσίας, 255,47 ευρώ ο άγαμος και 281,02 ευρώ ο έγγαμος.
•Για 3 έτη και πάνω, 281,02 ευρώ ο άγαμος και 306,57 ευρώ ο έγγαμος.
Την ίδια ώρα, σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν ο 13ος - 14ος μισθός και οι συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι ''κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη'', και όλα αυτά ενώ ξέρουμε πως πρόβλεψη για ανάπτυξη δεν υπάρχει πριν το 2014.
Μάλιστα για το ίδιο θέμα συνέχισε λέγοντας "οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια", ενώ ανέφερε ότι "η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα".

Υποχρεωτικά μέσω Taxis η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πάνω από 12.000 ευρώ

Μέσω του ΤΑΧΙS net θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος από φέτος όλοι οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.

Πρόκειται για 700.000 φορολογούμενους οι οποίοι υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Στόχος του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη είναι σε επόμενη φάση (το 2013) να αυξηθούν και άλλο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙS. Μαζί με τον υπολογισμό και των 700.000 μισθωτών που θα εγγραφούν φέτος στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογούμενων.
Στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι η διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων που εξυπηρετούνται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης των εφοριών.

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Δελτίο τύπου για τους όρους της Διακήρυξης «Αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Πωγωνίου» και για την ΕΟΖ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά, 21-03-2012

Η αφοσίωση στις αρχές της Διαφάνειας, η διασφάλιση του κύρους των Θεσμικών Οργάνων του Δήμου και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου, εδραιώνουν μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Δημοτική Αρχή.
Δυστυχώς στο Δήμο Πωγωνίου για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο Δήμαρχος και η παράταξή του, αδυνατούν να πορευτούν με τέτοιες αρχές. Η Δημοτική Αρχή είναι παγιδευμένη σε πολιτικές μικροπαραταξιακών εξυπηρετήσεων, σκοπιμοτήτων και ανειλημμένων προεκλογικών δεσμεύσεων…
Η Παράταξή μας, με συνέπεια και υπευθυνότητα, ασκώντας γόνιμη κριτική και ελέγχοντας τις πράξεις της Διοίκησης στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ρόλου μας, έχουμε αναδείξει πολλές φορές τις πρακτικές, τις αντιλήψεις και της αντιφάσεις της Δημοτικής Αρχής.
Πρόσφατο παράδειγμα η Απόφαση 31/2012 της τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, από 02-03-2012, για τους όρους της Διακήρυξης «Αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Πωγωνίου».
Διαφωνώντας με ορισμένες διατάξεις της Διακήρυξης, διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας με έγγραφη τοποθέτηση του μέλους της Παράταξης στην Επιτροπή (το πλήρες υπόμνημα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου).
Συνοπτικά αναφέρουμε τους κύριους λόγους διαφωνίας μας: είχαν προστεθεί όροι εκ των υστέρων χωρίς να έχουν διαβαστεί στην συνεδρίαση της επιτροπής και οι οποίοι καθιστούσαν την διακήρυξη «φωτογραφική». Καλούσαμε το Δήμαρχο και την πλειοψηφία να προστατεύσουν τους θεσμούς και να επανέλθει η σωστή και προτέρα κατάσταση ως προς τους όρους της Διακήρυξης, αυτούς που είχαμε αποφασίσει στην Συνεδρίαση της Επιτροπής την 16-02-2012».
Λειτουργώντας με αλαζονεία και απαξιώνοντας τις τεκμηριωμένες θέσεις μας για φωτογραφικές διατάξεις στην Διακήρυξη, ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία προχώρησαν εγωιστικά στην ψήφιση της πρότασής τους η οποία όμως στερούνταν Νομιμότητας..
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε την απόφαση αυτή ΠΑΡΑΝΟΜΗ και την ακύρωσε, δικαιώνοντας αυτούς που προσέφυγαν για επαγγελματικούς λόγους
(το έγγραφο είναι δημοσιευμένο στην σελίδα «Διαύγεια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπογράφεται από την Γενική Γραμματέα στις 15/3/2012).
Συγκεκριμένος όρος της διακήρυξης για τα ογκώδη απορρίμματα κρίθηκε παράνομος και καταχρηστικός. Επίσης «Φωτογραφική» θεωρήθηκε και απορρίφθηκε άλλη διάταξη για τον τύπο των οχημάτων που προέβλεπε η διακήρυξη και μάλιστα κρίθηκε ότι νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό με συνέπεια την οικονομική ζημιά του Δήμου.
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Άλλο σοβαρό ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η ίδρυση ΕΟΖ στην Ήπειρο και το Πωγώνι. Οι πληροφορίες μας προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα ΜΜΕ, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμαρχος χειρίζεται το θέμα αυτοβούλως, ευελπιστώντας σε περίπτωση αίσιου τέλους να διατυμπανίσει το παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μου».
Εμείς θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες ενός Δήμου, για ένα τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την περιοχή ζήτημα, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποφασίζονται από τον Δήμαρχο εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων της περιοχής, των θεσμικών οργάνων και των κατοίκων του. Είναι αυτονόητο για εμάς, ότι οι πρωτοβουλίες έχουν ισχύ και επιτυχία όταν γίνονται κτήμα μιας πλειοψηφίας, όταν μέσα από τον διάλογο καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις διεκδίκησης, όταν είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας.
Η Παράταξή μας καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές του Δημάρχου και των μελών της παράταξής του και τονίζουμε ιδιαίτερα την θέση μας ότι οι πολίτες σήμερα δεν φοβούνται την αυταρχικότητα και δεν γοητεύονται από την αλαζονεία.
Οι πολίτες απαιτούν από την Δημοτική Αρχή αξιοπιστία, αλήθεια, ενημέρωση, υπευθυνότητα και διαφάνεια. Αυτή πρέπει να είναι η σύγχρονη λειτουργία της Διοίκησης και του Δήμου.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο Δήμαρχος και η παράταξή του τόσο το καλλίτερο για το Πωγώνι μας.


Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Ιωάννης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.