Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εργαλεία επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας

Την ερχόμενη Τετάρτη η παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ήπειρο - Στην πρώτη θέση της αξιολόγησης η πρόταση για Πάρκο στο Ανήλιο Μετσόβου. Με ταχείς διαδικασίες προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης την προσπάθεια προκειμένου στους δήμους της χώρας να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Πρόκειται για μία πικρή ιστορία που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2005 και διά πυρός και σιδήρου καταταλαιπώρησε επιχειρηματίες και επενδυτές που πίστεψαν στο θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων και επένδυσαν κέρδη και κεφάλαια προκειμένου να διασφαλίσουν μία ζώνη λειτουργίας των μονάδων τους που να μην τις ξηλώνει το κράτος όποτε επιθυμούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης βρισκόταν στη διαδικασία αναθεώρησης του θεσμού των επιχειρηματικών πάρκων και τελικά εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και τους νέου μηχανισμού αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα και εφόσον τις επόμενες ημέρες ολοκληρωθεί η διαβούλευση, όλα θα είναι έτοιμα για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων και στην Ήπειρο.
Τα επιχειρηματικά πάρκα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο χωρίζονται σε
α) Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης και
β) Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης.
Για την Ήπειρο τα πράγματα ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μία συγκεκριμένη τροπή, καθώς η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ίδρυσή τους αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες θέσεις που σύμφωνα με τη μελέτη είναι οι πιο κατάλληλες για την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Στην πρώτη θέση το Ανήλιο Μετσόβου
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη αυτή, πρώτη θέση στη βαθμολογία καταλαμβάνει η πρόταση που υπάρχει για επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου στο Ανήλιο Μετσόβου όπου εκεί μπορούν να γίνουν μεταποιητικές μονάδες συναφείς με την αγροτική τοπική παραγωγή.
Η πρόταση αυτή προκρίνεται από τους μελετητές, καθώς παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το υπουργείο απαιτεί συνολική έκταση περισσότερα από 100 στρέμματα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης και συνολική έκταση από 50 έως 300 στρέμματα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης.
Τη δεύτερη θέση στη μελέτη καταλαμβάνει πρόταση για επιχειρηματικό πάρκο στην Τύρια, την Τρίτη θέση πρόταση των μελετητών για επιχειρηματικό πάρκο στη δημοτική ενότητα Φιλοθέης Άρτας.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες έξι συνολικά θέσεις που αξιολογήθηκαν και εξετάστηκαν για ολόκληρη την Ήπειρο, εκ των οποίων οι τέσσερις στο νομό Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, οι μελετητές, εκτός τις προαναφερόμενες προτάσεις, θεωρούν πως βιώσιμα μπορεί να είναι επιχειρηματικά πάρκα στο Καλπάκι, στον κόμβο της Ιόνιας Οδού με τον οδικό άξονα προς την Αλβανία, νοτιοανατολικά της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων όπου μπορεί να γίνει Πάρκο τύπου Τεχνόπολης και στη Λιμίνη, νότια του ομώνυμου οικισμού στην Άρτα.
Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις για το Μάζι Κόνιτσας, για το Καστρί Ηγουμενίτσας, για τον Λούρο Πρέβεζας, αλλά και η παλιότερη πρόταση για επέκταση της ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου.
Σε επικοινωνία του «Α» με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου μας ανέφερε πως η υπόθεση με τα επιχειρηματικά πάρκα εξετάζεται από το Επιμελητήριο την τελευταία δεκαετία και πως πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία.
Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, μετά την παρουσίαση της μελέτης την ερχόμενη Τετάρτη, το Επιμελητήριο μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, θα εξετάσει τους τρόπους χρηματοδότησης για την κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου, ενώ μας αποκάλυψε, πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι να υλοποιηθεί στο νομό μία από τις δύο προτάσεις για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου, είτε στο Ανήλιο Μετσόβου, είτε στο Καλπάκι.
Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε το Επιχειρηματικό Πάρκο ως «εργαλείο ανάπτυξης» για το νομό Ιωαννίνων, ως ένα μέσο που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι μελετητές είχαν αρχικά προτείνει 25 θέσεις για επιχειρηματικά πάρκα σε ολόκληρη την Ήπειρο, εκ των οποίων δέκα βρισκόταν στο νομό Ιωαννίνων, όμως κάποιες από τις δέκα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τις προϋποθέσεις δεν πληρούσε η πρόταση για ίδρυση ΒΙΟΠΑ σε σημείο ανατολικά της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας, η πρόταση για επιχειρηματικό πάρκο στο Ασβεστοχώρι, η πρόταση για ΒΙΟΠΑ κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στον Κατσικά και η πρόταση για ΒΙΟΠΑ δυτικά του οικισμού του Δροσοχωρίου.


ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr