Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Δελτίο τύπου για τους όρους της Διακήρυξης «Αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Πωγωνίου» και για την ΕΟΖ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά, 21-03-2012

Η αφοσίωση στις αρχές της Διαφάνειας, η διασφάλιση του κύρους των Θεσμικών Οργάνων του Δήμου και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου, εδραιώνουν μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Δημοτική Αρχή.
Δυστυχώς στο Δήμο Πωγωνίου για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο Δήμαρχος και η παράταξή του, αδυνατούν να πορευτούν με τέτοιες αρχές. Η Δημοτική Αρχή είναι παγιδευμένη σε πολιτικές μικροπαραταξιακών εξυπηρετήσεων, σκοπιμοτήτων και ανειλημμένων προεκλογικών δεσμεύσεων…
Η Παράταξή μας, με συνέπεια και υπευθυνότητα, ασκώντας γόνιμη κριτική και ελέγχοντας τις πράξεις της Διοίκησης στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ρόλου μας, έχουμε αναδείξει πολλές φορές τις πρακτικές, τις αντιλήψεις και της αντιφάσεις της Δημοτικής Αρχής.
Πρόσφατο παράδειγμα η Απόφαση 31/2012 της τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, από 02-03-2012, για τους όρους της Διακήρυξης «Αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Πωγωνίου».
Διαφωνώντας με ορισμένες διατάξεις της Διακήρυξης, διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας με έγγραφη τοποθέτηση του μέλους της Παράταξης στην Επιτροπή (το πλήρες υπόμνημα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου).
Συνοπτικά αναφέρουμε τους κύριους λόγους διαφωνίας μας: είχαν προστεθεί όροι εκ των υστέρων χωρίς να έχουν διαβαστεί στην συνεδρίαση της επιτροπής και οι οποίοι καθιστούσαν την διακήρυξη «φωτογραφική». Καλούσαμε το Δήμαρχο και την πλειοψηφία να προστατεύσουν τους θεσμούς και να επανέλθει η σωστή και προτέρα κατάσταση ως προς τους όρους της Διακήρυξης, αυτούς που είχαμε αποφασίσει στην Συνεδρίαση της Επιτροπής την 16-02-2012».
Λειτουργώντας με αλαζονεία και απαξιώνοντας τις τεκμηριωμένες θέσεις μας για φωτογραφικές διατάξεις στην Διακήρυξη, ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία προχώρησαν εγωιστικά στην ψήφιση της πρότασής τους η οποία όμως στερούνταν Νομιμότητας..
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε την απόφαση αυτή ΠΑΡΑΝΟΜΗ και την ακύρωσε, δικαιώνοντας αυτούς που προσέφυγαν για επαγγελματικούς λόγους
(το έγγραφο είναι δημοσιευμένο στην σελίδα «Διαύγεια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπογράφεται από την Γενική Γραμματέα στις 15/3/2012).
Συγκεκριμένος όρος της διακήρυξης για τα ογκώδη απορρίμματα κρίθηκε παράνομος και καταχρηστικός. Επίσης «Φωτογραφική» θεωρήθηκε και απορρίφθηκε άλλη διάταξη για τον τύπο των οχημάτων που προέβλεπε η διακήρυξη και μάλιστα κρίθηκε ότι νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό με συνέπεια την οικονομική ζημιά του Δήμου.
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Άλλο σοβαρό ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η ίδρυση ΕΟΖ στην Ήπειρο και το Πωγώνι. Οι πληροφορίες μας προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα ΜΜΕ, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμαρχος χειρίζεται το θέμα αυτοβούλως, ευελπιστώντας σε περίπτωση αίσιου τέλους να διατυμπανίσει το παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μου».
Εμείς θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες ενός Δήμου, για ένα τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την περιοχή ζήτημα, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποφασίζονται από τον Δήμαρχο εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων της περιοχής, των θεσμικών οργάνων και των κατοίκων του. Είναι αυτονόητο για εμάς, ότι οι πρωτοβουλίες έχουν ισχύ και επιτυχία όταν γίνονται κτήμα μιας πλειοψηφίας, όταν μέσα από τον διάλογο καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις διεκδίκησης, όταν είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας.
Η Παράταξή μας καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές του Δημάρχου και των μελών της παράταξής του και τονίζουμε ιδιαίτερα την θέση μας ότι οι πολίτες σήμερα δεν φοβούνται την αυταρχικότητα και δεν γοητεύονται από την αλαζονεία.
Οι πολίτες απαιτούν από την Δημοτική Αρχή αξιοπιστία, αλήθεια, ενημέρωση, υπευθυνότητα και διαφάνεια. Αυτή πρέπει να είναι η σύγχρονη λειτουργία της Διοίκησης και του Δήμου.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο Δήμαρχος και η παράταξή του τόσο το καλλίτερο για το Πωγώνι μας.


Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Ιωάννης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.