Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Συνάντηση των γυναικών του χωριού την Πέμπτη 26 Απριλίου, ώρα 19:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα

Ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά στις 25 Μαΐου για τα Λύκεια και στις 31 Μαΐου για τα Γυμνάσια


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί την  Παρασκευή 25 Μαΐου στα Λύκεια και την Πέμπτη 31 Μαΐου στα Γυμνάσια.
Το σχετικό ΦΕΚ (1322/18-4-2018) σημειώνει πως ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2017-2018:
•των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.
•των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων, Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η Παρασκευή 25 Μαΐου 2018.


Συνάντηση της Μερόπης Τζούφη με Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών




Με μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συναντήθηκε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, στο πλαίσιο μιας χρήσιμης και παραγωγικής ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και καθώς εξελίσσεται η διαβούλευση, εν αναμονή των πορισμάτων της Επιτροπής που εξετάζει τις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο ΠΣΦ διατύπωσε το αίτημά του τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας να υπάγονται στις Σχολές Επιστημών Υγείας. 
Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι, ο μέχρι τώρα προσανατολισμός του Υπουργείου Παιδείας είναι τα Τμήματα που αφορούν την θεραπεία να εντάσσονται στις Σχολές Επιστημών Υγείας. 
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις αποφάσεις για το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και στην κατεύθυνση που παίρνει η συνέργεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου στις Επιστήμες Υγείας έχει ενταχθεί και η νοσηλευτική και η λογοθεραπεία.

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, που Θα διεξαχθούν με απλή αναλογική


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε σήμερα στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019, και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα και θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθή διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί, αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα με ανήλικους, που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη πόλη της Πρέβεζας και στην ευρύτερη περιοχή


Η συστηματική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα και οχήματα, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 18 Απριλίου 2018) επιχείρηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας και στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα επτά Έλληνες (ηλικίας 20, 19, 23, 15, 19, 23 και 17 ετών), σε βάρος των οποίων και ενός ακόμη 17χρονου Έλληνα συνεργού τους που αναζητείται, έχει σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.
Επιπρόσθετα, η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και τρεις Έλληνες, γονείς των ανηλίκων, ηλικίας 47, 41 και 51 ετών, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.
Ειδικότερα, μέσα από την ανάλυση, επεξεργασία και συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων - δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους ομάδας. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών και οι μεταξύ τους σχέσεις.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, οι οποίοι διατηρούσαν μεταξύ τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος,  διέπρατταν διαρρήξεις και κλοπές κάθε είδους  (από σπίτια, επιχειρήσεις, καταστήματα και οχήματα), στην πόλη και σε περιοχές πλησίον της Βιομηχανικής Περιοχής Πρέβεζας.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας δρούσαν ως ακολούθως:
• διέθεταν τεχνογνωσία στη διάρρηξη θυρών ή παραθύρων, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων ενώ στις περιπτώσεις που εντόπιζαν συστήματα ασφαλείας (κάμερες ασφαλείας, καταγραφικά, συναγερμό), τα παρέκαμπταν με διάφορους τρόπους (απενεργοποίηση, καταστροφή ή αλλαγή της θέσης τους),
• κατά τη δράση τους, διατηρούσαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (με κουκούλες, σεντόνια κ.α) ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση και την αναγνώρισή τους,
• λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή,
• διοχέτευαν τα κλοπιμαία  άμεσα σε δίκτυο κλεπταποδόχων που είχαν αναπτύξει, ώστε  να μην βρεθούν στην κατοχή τους σε περίπτωση ελέγχου.
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί τριάντα επτά περιπτώσεις κλοπών, τελεσμένες και σε απόπειρα, που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες, στην πόλη της Πρέβεζας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή (Βιομηχανική Περιοχή, Μύτικας, Καλαμίτσι, Σκαμνούλα και Ράχες).
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενέχονται στα παρακάτω αδικήματα:
• Σε οκτώ διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια, από όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, κυνηγετικά όπλα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.
• Σε δεκατέσσερις διαρρήξεις – κλοπές σε επιχειρήσεις, από όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά εργαλεία (τρυπάνια, τροχούς, αεροσυμπιεστής), μπαταρίες οχημάτων και ηλεκτρογεννητριών, καλώδια, χρηματοκιβώτιο και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (σίδερα, σωλήνες, βάνες).
• Σε πέντε διαρρήξεις – κλοπές σε καταστήματα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικά ποσά.
• Σε τέσσερις κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα, διάφορα εξαρτήματα (φανάρια, καθρέπτες, μπαταρία), ένα αλυσοπρίονο, ένα κυνηγετικό όπλο και διάφορες συσκευές.
• Σε μία κλοπή από αποθήκη, απ’ όπου αφαίρεσαν ένα κυνηγετικό όπλο.
• Σε μία κλοπή από αγρόκτημα, απ’ όπου αφαίρεσαν μπαταρίες οχημάτων.
• Σε τέσσερις απόπειρες κλοπών σε σπίτια.
Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη των Ιωαννίνων


Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες 3 ημέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στη πόλη  των Ιωαννίνων,  διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως  την χτεσινή ημέρα (17.04) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε τα 100 μg/m3.
Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την  λήψη μέτρων προφύλαξης  όπως παρακάτω:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός ο οποίος επιχείρησε να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους μετανάστες


Συνελήφθη, χθες (17-04-2018) το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 33χρονος είχε επιβιβάσει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, δύο ομοεθνείς του, μη νόμιμους μετανάστες, ηλικίας 35 και 21 ετών, προκειμένου να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας.
Επίσης, εξακριβώθηκε ότι οι δύο μη νόμιμοι μετανάστες κατείχαν αλβανικά διαβατήρια, τα οποία έφεραν πλαστές σφραγίδες εισόδου.
Κατασχέθηκαν:
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά
το χρηματικό ποσό των (650) ευρώ
δύο διαβατήρια
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τέσσερα άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ιωαννίνων, ένας 71χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 55χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λευκάδας, συνολικής ποινής φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών και χρηματικής ποινής (2.900) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παράβαση υγειονομικών διατάξεων.
Χθες το μεσημέρι στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Μαΐου


Από την Παρασκευή 27 Απριλίου έως την Πέμπτη 3 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Μαΐου.
Αναλυτικά:
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή  27  Απριλίου 2018.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή  27 Απριλίου 2018.

Εαρινές αλλεργίες στα μάτια


Αν κάθε άνοιξη τα μάτια σας κοκκινίζουν, δακρύζουν και σας προκαλούν έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από αλλεργία, η οποία είτε προσβάλλει μόνο τα μάτια σας (π.χ. αλλεργική επιπεφυκίτιδα) είτε σας προκαλεί και συμπτώματα στα μάτια (όπως π.χ. συμβαίνει με την αλλεργική ρινίτιδα).
«Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι αβλαβές. Όταν το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια όργανα, η αλλεργία μπορεί να είναι έντονη», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. 
«Στα μάτια, οι αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως στον επιπεφυκότα, ο οποίος έρχεται περισσότερο σε επαφή με το περιβάλλον. Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τόσο τον σκληρό χιτώνα (είναι το άσπρο μέρος που βλέπουμε στο μάτι) όσο και την έσω επιφάνεια του βλεφάρου».
Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, με την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα να είναι με διαφορά η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στα μάτια.
«Η αλλεργία αυτή τυπικά εκδηλώνεται όταν κυκλοφορεί γύρη στην ατμόσφαιρα, κάτι που είναι ιδιαιτέρως έντονο την άνοιξη και λιγότερο στις αρχές του καλοκαιριού και το φθινόπωρο», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος.
Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συμπεριλαμβάνονται κνησμός (φαγούρα), κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου (κάψιμο) και παραγωγή ενός διαυγούς, υδαρούς εκκρίματος.