Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 (κύπελλο)

Στη Νέα Σμύρνη  Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 σε αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 7ου ομίλου του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.
Ο Πανιώνιος προηγήθηκε στο 21΄ με τον Σπιριντόνοβιτς, ο ΠΑΣ ισοφάρισε στο 83΄ με τον Γιάκο και οι δύο ομάδες πήραν από έναν βαθμό.
Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν επικίνδυνος το διάστημα αυτό στις αντεπιθέσεις και στο 18΄ μακρινό σουτ του Κοζορώνη απέκρουσε εντυπωσιακά ο Αστράς.
Ο ΠΑΣ προσπάθησε στο δεύτερο μέρος να ισοφαρίσει και δημιούργησε ευκαιρίες με τους Μπετρά (53΄, κεφαλιά απέκρουσε ο Αστράς), Γιάκο (63΄, οριζόντιο δοκάρι), Λίλα (69΄, σουτ έδιωξε ο Αστράς), ο Πανιώνιος «απάντησε» με τις ευκαιρίες των Μασούρα (79΄), Λάμπρου (80΄), αλλά οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να φθάσουν στην ισοφάριση στο 83΄ με πλασέ του Γιάκου που πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Αστρά.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Αστράς, Παπαγεωργίου, Κάργας, Γκιοατά, Σαραμαντάς (65΄ Πινιώτης), Ταπόκο (76΄ Γεσίλ), Κόρμπος, Σαββίδης (65΄ Λάμπρου), Σπιριντόνοβιτς, Χατζισαφί, Μασούρας.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Γιαννίκογλου, Αποστολόπουλος, Ναδάλες (9΄ Καρανίκας), Σκόνδρας, Μπέριος, Μαυροπάνος, Λίλα, Κοζορώνης (46΄ Γιάκος), Μανθάτης, Βιδάλ, Μπετρά (60΄ Σολτάνι)

Συνέντευξη του Επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Ντότη Δημήτρη στο http://www.tzourlakos.com/

Γράφει ο Χάρης Καψάλης
Είναι μια συνέντευξη εφ`όλης της ύλης.
Μια συνέντευξη που σας γνωρίζει πραγματικά πρώτα απ` όλα τον άνθρωπο Δ. Ντότη και μετά αυτό που δραστηριοποιείται.
Είναι μια συνέντευξη που θα αποκομίσετε ασφαλή συμπεράσματα αφού τον έχω (οργώσει) κυριολεκτικά στις ερωτήσεις για να μπορέσω να σας δείξω του προφίλ αυτού του ανθρώπου του συμπατριώτη μας του κ. Ντότη Δημήτρη αφού σε πολλά σημεία αυτής της συνέντευξης βγαίνει στη φόρα και το συναίσθημα που όσο και να θέλουμε κάποιες φορές δεν μπορούμε να το κρύψουμε.
Θα μου πείτε κάποιοι ... Ρε φίλε είναι πολύς ο χρόνος της συνέντευξης...Θα σας απαντήσω μεμιάς πώς:
Για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο πρέπει να διαθέσεις πραγματικό χρόνο τηλεγνωριμίας και όχι τον τηλεοπτικό χρόνο μιας απλής συνέντευξης.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Χάρη Καψάλη την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 στην οικία του κ. Ντότη Δημήτρη στον Παρακάλαμο Πωγωνίου.


Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος-ξενώνα στην Κάτω Λάβδανη

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 157/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 106/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας. 
 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.  Περιγραφή ακινήτου:
Α) Δημοτικό κατάστημα εντός οικισμού Κάτω Λάβδανης Τ.Κ. Λάβδανης το οποίο περιμετρικά συνορεύει με κοινοτικό δρόμο, κοινοτική έκταση και πεζόδρομο.
Β)Συνολικά το εμβαδόν των  ορόφων του κτιρίου είναι 383,45τ.μ.  ήτοι αναλυτικά:
Iσόγειο 188,55m2 και 1ος όροφος 194,90m2.
 Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
  Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
   Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 
   Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.
   Για να γίνει δεκτός κάποιος στην δημοπρασία οφείλει να προσαγάγει: α) Δημοτική Ενημερότητα & β) Φορολογική Ενημερότητα.
Αποκλείονται από τη δημοπρασία όσοι είναι οφειλέτες του Δήμου Πωγωνίου και όσοι επέδειξαν αντισυμβατική συμπεριφορά σε σχέση με το Δήμο.
  Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληρεί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται εφ' απλού χάρτου.
2.   Τόπος και ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας:
   Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 3η Οκτωβρίου 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ., στο Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι.
3.  Ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς:
    Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το ποσό των πενήντα ευρώ (50,00 €) για κάθε μήνα του πρώτου μισθωτικού έτους. 

Δήμος Ζαγορίου: Απάντηση σε καταγγελία του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ Ιωαννίνων που είδε, προ ημερών, το φως της δημοσιότητας περί, δήθεν, τρομοκρατίας γενικά σε βάρος υπαλλήλων ΟΤΑ, με αναφορά στο Δήμο Ζαγορίου για πειθαρχική δίωξη σε υπάλληλο, μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε δημόσια και να παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα και στοιχεία για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στους δημότες μας. Αντιλαμβανόμαστε την σπουδή και την προσπάθεια της...
συγκεκριμένης παράταξης στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων (ως Σύλλογος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση), να επιτελέσει το συνδικαλιστικό της καθήκον, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ανεχθούμε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της επίθεσης στο Δήμο Ζαγορίου, για ένα ζήτημα που δεν είναι όπως παρουσιάζεται, δηλαδή ως μια πειθαρχική δίωξη άνευ λόγου και αιτίας και με στόχο να ιδιωτικοποιηθούν εργασίες και λειτουργίες του Δήμου μας. Στο μόνο από όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι και ο Δήμος μας είναι υποστελεχωμένος, η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη, αλλά με το υπάρχον προσωπικό δεδομένου ότι προσλήψεις δεν εγκρίνονται, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και ανάγκες για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και αυτό επιδιώκουμε. Σε συνεργασία με τους υπηρετούντες υπαλλήλους, χωρίς εκφοβισμούς και όσα άλλα, εκτός πραγματικότητας, αναφέρονται στην ανακοίνωση. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, πρέπει να σημειώσουμε καταρχήν ότι πρόκειται για υπάλληλο του Δήμου μας, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει και πέτυχε, από το καλοκαίρι, να εγκριθεί η μετάταξή του σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ως προς την πειθαρχική δίωξη η οποία ήταν απόρροια της στάσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου δεν κινήθηκε η διαδικασία χωρίς προβληματισμό και προσπάθεια να αποφευχθεί, αλλά αποτέλεσε το έσχατο μέσο για να τηρηθούν και από πλευράς Δήμου όσα προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξυπακούεται ότι δεν θα αναλυθεί όλο το ιστορικό της υπόθεσης που έχει πολλές παραμέτρους και αλληλογραφία, σε αυτή την ανακοίνωσή μας. Υπάρχουν αρμόδια όργανα για να επιληφθούν και διαδικασίες που ακολουθούνται. Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, (ανάμεσα τους και του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ),επισκέφθηκαν την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το Δήμο μας. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τον Δήμαρχο το ζήτημα που προέκυψε και έλαβαν τις σχετικές απαντήσεις, δηλώνοντας, μάλιστα, «έκπληξη» στην επισήμανση του Δημάρχου ότι ο υπάλληλος για τον οποίο παρενέβησαν, είναι σε διαδικασία μετάταξης. Είναι δυνατόν να γίνεται παρέμβαση και να μην γνωρίζουν οι παρεμβαίνοντες ότι ο συνάδελφός τους αποχωρεί από το Δήμο! Παραθέτουμε από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ που είναι γενικότερη και επικεντρώνεται σε ορισμένα σημεία της στο Δήμο μας, τα εξής: «Οι παράλογες πιέσεις της διοίκησης σε επιστήμονες να φέρουν σε πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, τα αλλότρια καθήκοντα, οι χρεώσεις εγγράφων άσχετων με το γνωστικό αντικείμενο του καθενός, αλλά και η διακηρυγμένη θέση αρκετών δημοτικών αρχών, υπέρ της ανάπτυξης, δηλαδή της εισόδου των ιδιωτών σε όλες τις υπηρεσίες, μας δίνουν ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο ασκούνται μέχρι και πειθαρχικές διώξεις σε υπαλλήλους όπως γίνεται και στο δήμο Ζαγορίου». Δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποιον ακριβώς τεράστιο όγκο δουλειάς αναφέρεται το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ και πιέσεις σε επιστήμονες ή αλλότρια καθήκοντα.
 Εμείς γνωρίζουμε ότι παλεύουμε επί μακρόν για να ολοκληρώσουμε διαδικασίες και μελέτες (δημοπρατήθηκαν και εκκρεμεί η ανάθεση των περισσοτέρων σε μελετητές) στον τομέα της διαχείρισης των δασών, (ή σε αναγκαίους πίνακες υλοτομίας), από την εκμετάλλευση των οποίων εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων δασεργατών στον Δήμο μας. 
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαρκής καθυστέρηση αυτών των διαδικασιών με διάφορα προσχήματα και κάλυψη πίσω από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Και όσο για τα περί εισόδου ιδιωτών, είναι φανερό ότι το ΠΑΜΕ έχει μπερδέψει τα πράγματα. Δεν μπορεί να κατηγορεί το Δήμο μας ότι ασκεί πειθαρχική δίωξη σε αρμόδιο υπάλληλο με αφορμή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για να ανατεθούν οι Διαχειριστικές Μελέτες δασών και πινάκων υλοτομίας, από τα οποία κρίνεται η επιβίωση μονίμων κατοίκων-δασεργατών και ταυτόχρονα ότι εισάγει ιδιώτες στις υπηρεσίες του. 
Ας αποφασίσουν ποιό από τα δύο ισχύει και να γνωρίζουν ότι και να ήθελε ένας Δήμος να αναθέσει υπηρεσίες σε ιδιώτες, δεν επιτρέπεται εφόσον διαθέτει αντίστοιχες ειδικότητες υπαλλήλων του. Να συμφωνήσουμε μόνο στην ανάγκη-απαίτηση να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, κάτι που διεκδικούμε διαρκώς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. 
Κλείνοντας, πρέπει να σημειώσουμε ότι για να πάει μπροστά κάθε Δήμος χρειάζεται η αγαστή συνεργασία της εκάστοτε δημοτικής αρχής και των εργαζομένων και αυτό επιδιώκουμε στο Δήμο Ζαγορίου, αλλά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοτών μας και όχι όσων δεν επιθυμούν να συμβάλλουν.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από πρατήριο υγρών καυσίμων στο Βασιλικό Θεσπρωτίας

Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων FYROM, ηλικίας 32, 20 και 21 ετών

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από πρατήριο υγρών καυσίμων στο Βασιλικό Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων FYROM, ηλικίας 32, 20 και 21 ετών.
Ειδικότερα, από την προανάκριση που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με διεξοδική, ενδελεχή έρευνα και ανάλυση των συλλεχθέντων στοιχείων, προέκυψε ότι οι τρεις προαναφερόμενοι αλλοδαποί, το απόγευμα της 06-07-2017, μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Βασιλικό Θεσπρωτίας και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν από το γραφείο του πρατηρίου, χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συνελήφθησαν δύο διακινητές ναρκωτικών, σε «μπλόκο» στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων

Κατασχέθηκαν πάνω από -107- κιλά κάνναβης μέσα σε αυτοκίνητο


Σήμερα (21-09-2017) τα ξημερώματα στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Διασυνοριακού Εγκλήματος του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 42 και 30 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Αναλυτικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 42χρονος δράστης με συνοδηγό τον 30χρονο και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -12- δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -107- κιλών και -850- γραμμαρίων.
Επίσης, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 42χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΚΚΕ: “Αξιολόγηση” των Δημοσίων Υπαλλήλων και ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ από κοινού ψήφισαν την τροπολογία Γεροβασίλη για την “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (ν. 4369/2016).
          Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήριο τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και στόχους (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, κ.ά), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων “εντός κι εκτός υπηρεσίας”, την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της “αξιολόγησης” με την περικοπή του μισθού και τις  απολύσεις (βλ. ν. 4354/2015 και ν. 4369/2016).
          Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, από κοινού δυναμώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, οικοδομούν  ένα δημόσιο τομέα, ένα κράτος, πιο εχθρικό, πιο επιθετικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και το λαϊκό κίνημα.
          Οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη ΝΔ και τους δορυφόρους τους. Σε κοινό αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 21/9/2017
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καρκίνος παχέος εντέρου & ορθού: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά;

Θετική αποδεικνύεται ότι είναι η έκβαση των προσπαθειών των αρμόδιων φορέων για προώθηση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως καταδεικνύουν τα ποσοστά εμφάνισης των νόσων αυτών σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, τα οποία παρουσιάζουν σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Δυστυχώς, όμως, όλο και περισσότεροι 20άρηδες και 30ρηδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού.
«Η διαφοροποίηση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών στην μη έγκαιρη ανίχνευσή του, στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και στον καθιστικό τρόπο  ζωής των νέων ενηλίκων. Τόσο η κακή διατροφή όσο και η έλλειψη άσκησης οδηγούν σε παχυσαρκία, η οποία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, οι παχύσαρκοι είναι κατά περίπου 30% πιθανότερο να αναπτύξουν τη νόσο, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες παρά οι γυναίκες», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Εκπαίδευση των ομάδων της ΕΠΣΗΠ από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: «Δείκτης ενότητας και πολιτισμού αλλά και επένδυση στη νεολαία μας ο αθλητισμός»
Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου στον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Φούσα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και στη Χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (AED), με αθρόα προσέλευση και συμμετοχή παραγόντων, προπονητών και διαιτητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ερασιτεχνικό –κατά κύριο λόγο- ποδόσφαιρο του Νομού Ιωαννίνων.
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του γηπέδου «ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ», με την βοήθεια ανθρώπινων ομοιωμάτων και εκπαιδευτικού απινιδιστή και περιλάμβανε και ασκήσεις προσομοίωσης σε σενάρια επειγόντων συμβάντων στα γήπεδα, με τη συμβολή επιστημονικής ομάδας ιατρών και νοσηλευτών.
Ο εκπρόσωπος και μέλος της ΕΠΣΗΠ κ. Παναγιώτης Δαβής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Λάζαρου Κιτσάκη και του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Παναγιώτη Γκόλια, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τον συμμετέχοντα στο  Προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την άμεση ανταπόκρισή του και επισήμανε: «Μας τιμούν η παρουσία και η κοινωνική δραστηριότητα του κ. Στέφανου Φούσα. Για τον καθηγητή, δεν χρειάζονται συστάσεις όχι μόνο στον ελλαδικό αλλά και στο διεθνή χώρο.  Ευχαριστούμε τον ίδιο αλλά και την ιατρική εκπαιδευτική του ομάδα».
Ο Συντονιστής Διευθυντής του Τζανείου Νοσοκομείου υπογράμμισε την καταλυτική σημασία της πρόληψης, ευχαριστώντας τους διοργανωτές για την  πρωτοβουλία τους και τονίζοντας: «Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Η πρόληψη κατέχει σημαντική θέση στον αθλητισμό και σώζει κυριολεκτικά ζωές. Η προσπάθεια του Προέδρου και του ΔΣ της ΕΠΣΗΠ σε συνδυασμό με το αριθμητικό εύρος των ποδοσφαιρικών σωματείων που συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στο Νομό μας αλλά και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καταδεικνύουν τη βαρύτητα που όλοι μας δίνουμε στην πρόληψη και στη γνώση για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων στα γήπεδα αλλά και αποτελούν δείκτη πολιτισμού σε επίπεδο πρωτοβουλίας και υλοποίησης. Ο αθλητισμός μας ενώνει, δυναμώνει τον κοινωνικό ιστό γιατί επενδύουμε στη νεολαία μας, η οποία δραστηριοποιείται στα γήπεδα και όχι στις καφετέριες».           

Από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του.
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι δικαιούχοι-φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr , προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται σε σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
To Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, από το 2004 που χορηγείται το στεγαστικό επίδομα, στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων. Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα οικονομικά στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος αντλούνται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ.

Έντυπες βεβαιώσεις απαιτούνται για εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο.

Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση 2.000 ανέργων

Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών
 Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. 
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων.
Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται η απασχόληση των ατόμων αυτών αρχικώς για δώδεκα (12) μήνες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δύο επεκτάσεων του χρόνου επιδοτούμενης απασχόλησης για άλλους δώδεκα (12) συν άλλους δώδεκα (12) μήνες. 
Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

«Αν ξαναγίνω νύφ’, θα ξέρω να προσκυνήσω»


Αποτέλεσμα εικόνας για νύφη παλιές φωτογραφίες

Toυ λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου

«Τω καιρώ εκείνω» η νύφη, «μάνα» και «πατέρα» έλεγε τους γονείς του άντρα της. Ο γαμπρός, συνήθως δεν ακολουθούσε αυτόν τον κανόνα. Θα μιλούσε στον πεθερό, αν τον κοίταζε αυτός ή -το πολύ, πολύ- μπορεί να άκουγες κανένα «ρε συ», «ψιτ» κ.λπ.
Η προσφώνηση αυτή της νύφης αρχίζει από τότε -μετά το τελετουργικό του γάμου- όταν «εν πομπή και με κλαρινάδα» πήγαιναν όλοι στο σπίτι του πεθερού, για να «εγκαταστήσουν» το αντρόγυνο. 
«Την ευχή σου πατέρα», ικέτευε κυριολεκτικά η νύφη. «Παιδί μου, όπως βρήκες και όχι, όπως ήξερες», ήταν η απάντησή του.
Η πεθερά τότε δεν μιλούσε. Κρατούσε δυνάμεις. 
Και από την επομένη άρχιζε το τζέρτζελο. Η μάνα, όπως είναι γνωστό, το λεν’ και οι σπουδαγμέν’ δεν θα αποδεχτεί ποτέ, μα ποτέ ότι ξέφυγε ο γιος της, το παλικάρι της, το καρποστάλ του χωριού, από την προστασία και την επιτήρησή της˙ τέλος πάντων από την καθοδήγησή της. 
Ποιος/α είναι η αιτία; Η νύφη. Και, αν η πεθερά ήταν η ίδια -εκ γενετής- «λύκος καψαλός», άστα να πάνε.
Γινόταν αυτό που καθαρότατα περιγράφει το δημοτικό τραγούδι. 
Αποτέλεσμα εικόνας για νύφη παλιές φωτογραφίες

Η κακή πεθερά
Εκεί ‘ς τον πέρα μαχαλά, ‘ς την παραδώθε ρούγα,/Ήταν μια σκύλα πεθερά, μια πετροκαταλούσα,/Κ’ επαρακάλειε κ’ έλεγε σαν στρίγλα και σαν λάμια,/ Για να γεννήσ’ η νύφη της όφιο με δυο κεφάλια/Και να γεννήσ’ η θύγω της ένα ωμορφοπαίδι./Έκαμ’ η νύφη της παιδί κ’ η θύγω της τον όφιον ̇/Πήρε της νύφης το παιδί και τ’ς έβαλε τον όφιον,/ Και το παιδί ν εφώναξε και το παιδί φωνάζει/-δε θέλω ‘γω το γάλα σου γιατ’ είν’ πικρό φαρμάκι/Μόν’ θέλω της μανούλας μου πούναι γλυκό σαν μέλι.
(Παναγιώτη Αραβαντινού, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, Συλλογή Δημωδών Ασμάτων, ΔΑΜΙΑΝΟΣ-ΔΩΔΩΝΗ, 1967, σελ. 273) 
Δεν την άφηνε σε χλωρό κλαρί. «Αυτή καλά πορεύεται. Εγώ, μένω εδώ στη γωνιά να καταπίνω φαρμάκια. Έχω το παιδί στ’ν ξενιτιά, μακελεύεται να τ’ς παρέχ’ τα πάντα κι αυτή φουρλατάει στους δρόμους».