Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΤΕΕ Ηπείρου: Ανακοίνωση για το σεισμό στην περιοχή της Πάργας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,6 R ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Πάργας και με χαμηλό εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την περιοχή της Ηπείρου και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην περιοχή κυρίως του Καναλακίου, το ΤΕΕ/ΤΗ σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ, επικοινώνησε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς και είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παροχή τεχνικής βοήθειας, όποτε του ζητηθεί.
Σεβόμενοι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, με έμπειρους συναδέλφους, στην αποτίμηση της κατάστασης και την εκτίμηση των προκληθεισών βλαβών.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά ταυτόχρονα προτείνουμε στους κατοίκους που τα κτίρια τους παρουσιάζουν σημαντικές ρωγμές, να απευθυνθούν σε συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς, που θα εκτιμήσουν σε πρώτη φάση, αν είναι δυνατή η χρήση τους, μέχρι την απόσβεση του σεισμικού φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
Ιωάννης Λυκοτραφίτης
Πολιτικός Μηχανικός

Κλείνουν έως τις 2 Απριλίου Κτηματολογικά και Υποθηκοφυλακεία


Στην πλήρη αναστολή λειτουργίας Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων σε όλη την Ελλάδα έως και τις 2 Απριλίου, προχωρεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε συνέχεια των μέτρων πρόληψης που έχουν ήδη ληφθεί.
Αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των έμμισθων, άμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω - Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 20.3.2020 έως και 2.4.2020».
Η απαγόρευση της λειτουργίας τίθεται σε εφαρμογή - όπως επισημαίνεται στην απόφαση - για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα αναστέλλονται:
α) οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων,
β) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και
γ) η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως.
Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Επιπλέον ορίζεται ότι για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου, Κω - Λέρου, στα κτηματολογικά γραφεία Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55).

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές διαρρήξεις-κλοπές, που έγιναν προχθές το βράδυ σε καταστήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας


Για τις παραπάνω υποθέσεις ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας

Εξιχνιάστηκαν άμεσα, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, διαδοχικές υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών, που έγιναν προχθές το βράδυ σε καταστήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (20-03-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση τελεσμένες και σε απόπειρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος βραδινές ώρες της 19/20-03-2020 διέπραξε στην πόλη της Ηγουμενίτσας τις παρακάτω διαρρήξεις - κλοπές:
διέρρηξε καφενείο, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα,
διέρρηξε βιβλιοπωλείο, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή,
αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να διαρρήξει σούπερ μάρκετ και κομμωτήριο.
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου κατασχέθηκαν προκειμένου να αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα λόγω της επιδημικής κρίσης


Κατατέθηκαν στη Βουλή, προς κύρωση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού", τα "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του" και τα "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19"».
Στις ΠΝΠ παρατίθενται τα μέτρα πρόληψης υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Προβλέπεται δυνατότητα σύναψης συμβάσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για την αγορά υγειονομικού υλικού ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να διατάσσεται αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, ΜΕΘ.

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Χθες Παρασκευή 20 Μαρτίου βεβαιώθηκαν (25) παραβάσεις και συνελήφθησαν (27) άτομα σε όλη την επικράτεια

Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (209) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (221) άτομα σε όλη την επικράτεια.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (209) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (221) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις,
την Τετάρτη 18 Μαρτίου 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις,
την Πέμπτη 19 Μαρτίου 17 παραβάσεις με 20 συλλήψεις και
την Παρασκευή 20 Μαρτίου 25 παραβάσεις με 27 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(89) στην Αττική,
(34) στη Δυτική Ελλάδα,
(13) στην Κεντρική Μακεδονία,
(11) στη Θεσσαλία,
(10) στην Κρήτη,
(10) στη Θεσσαλονίκη,
(9) στο Νότιο Αιγαίο,
(9) στα Ιόνια Νησιά,
(9) στην Πελοπόννησο,
(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(6) στη Δυτική Μακεδονία,
(6) στη Στερεά Ελλάδα,
(4) στο Βόρειο Αιγαίο και
(3) στην Ήπειρο.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Σάββατο 21 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
Tα δύο (2) περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερή κατάσταση.
Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
Δεν υπάρχουν απαντήσεις για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Σήμερα 21/3/2020 στάλθηκαν δύο (2) νέα δείγματα για έλεγχο.
Δεν υπάρχουν απαντήσεις για θετικά δείγματα από τις προηγούμενες ημέρες.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Τα σαράντα τρία (43) άτομα του υγειονομικού προσωπικού, που είχαν έρθει σε επαφή με το θετικό κρούσμα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται για επτά ημέρες .Από την ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας βρέθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με 45 άτομα τα οποία είναι σε καραντίνα στην οικία τους.
Αναμένονται απαντήσεις από επτά (7) δείγματα, τέσσερα που ελήφθησαν στις 19/3/2020 και τρία στις 20/3/2020.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου , ο οποίος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η Διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό δεκατρείς (13) διαπιστωμένες ασυμπτωματικές επαφές του ανωτέρω θετικού κρούσματος (10 υγειονομικούς και τρείς υπαλλήλους), υψηλού και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι παρακολουθούνται καθημερινά .
Αναμένονται τα αποτελέσματα ενός υπόπτου κρούσματος που νοσηλεύεται από τις προηγούμενες ημέρες σε απομονωμένο θάλαμο.
Με εντολή της διοίκησης απολυμάνθηκαν άμεσα όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου από συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας και από υγειονομικό συνεργείο του Νοσοκομείου όλοι οι χώροι που διακινείτο το θετικό κρούσμα .
Το νοσοκομείο παραμένει σε κανονική λειτουργία.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Ένα (1) νέο δείγμα στάλθηκε σήμερα για έλεγχο
Από τα τρία (3) δείγματα των προηγούμενων ημερών το ένα είναι αρνητικό και αναμένονται απαντήσεις για τα άλλα δύο.

Άρχισε η καταγραφή και η αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό στην περιοχή Καναλακίου


Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα (4,2 ρίχτερ) και σήμερα λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (5,6 ρίχτερ) στην περιοχή του Καναλακίου του Δήμου Πάργας. Επίσης τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων εντός των σπιτιών τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Με το φως της ημέρας άρχισε ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων Πάργας και Σουλίου αποκατέστησαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή κ.α. που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.
Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονται από τα ξημερώματα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης κ.α., οι οποίοι σε επείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκτίμησαν την κατάσταση και δρομολόγησαν τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται, έχοντας ήδη καλέσει και κλιμάκια του ΤΑΣ Κοζάνης να επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή. Επίσης υπήρξε συνεργασία και με το Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο Σούλι-Γλυκή.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις Τ.Κ. Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και έχει συνεχείς επικοινωνίες με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, ως και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.
Ήδη από την Περιφέρεια ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για  να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κορωνοϊό.
Στην περιοχή του Δήμου Πάργας παραμένει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημ. Μαυρογιώργος επισκέπτονται και γειτονικές περιοχές Πρέβεζας και Θεσπρωτίας προκειμένου να ενημερωθούν από τις κατά τόπους τοπικές αρχές για το ενδεχόμενο και άλλων ζημιών, με δεδομένο πως συνεχίζονται οι μετασεισμοί. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καναλάκι: Ζημιές σε δεκάδες κατοικίες και καταστήματα από την ισχυρή σεισμική δόνηση


Σοβαρές είναι οι ζημιές σε δεκάδες κατοικίες και καταστήματα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νύχτα ολόκληρη την Ήπειρο, στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη, την Σκαφιδωτή και το Σκοτεινό.

Το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρη Μαυρογιώργου, των Δημάρχων Πάργας και Σουλίου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας συνήλθε το πρωί στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει  άμεσα με την παρουσία κλιμακίων από το ΤΑΣ Κοζάνης.
Μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν για την απομάκρυνση των βράχων που έχουν πέσει σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Εγκατάσταση 19 αναπνευστήρων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγκατάσταση 19 αναπνευστήρων  ΜΕΘ, υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης του οίκου GETINGE MAQUET Σουηδίας στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» από την εξειδικευμένη ομάδα τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας Santair η οποία εκπροσωπεί τον οίκο GETINGE MAQUET στην Ελλάδα.
Οι αναπνευστήρες είναι τύπου SERVO-AIR (με πολλαπλούς τύπους αερισμού,  ενσωματωμένη τουρμπίνα και νεφελοποιητή Aerogen) και τύπου SERVO-U (με ενσωματωμένο καπνογράφο και νεφελοποιητή Aerogen και παρακολούθηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του διαφράγματος).
Οι τεχνικοί της εταιρίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εγκατέστησαν τα μηχανήματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «ΣΩΤΗΡΙΑ» και εκπαίδευσαν στη χρήση τους το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, λόγω των πολύ αυξημένων αναγκών που υπάρχουν. 
Παρά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος παραμένουν πιστοί στο καθήκον τους.
Η εταιρεία και το προσωπικό της παραμένει στην πρώτη γραμμή και προσπαθεί με κάθε τρόπο, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, να συμβάλλει στην προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Στήριξη για τους Ιδιώτες γιατρούς ζητά η Μαρία Κεφάλα


Την παρέμβαση δύο Υπουργών, Οικονομικών και Εργασίας, ζητά η Βουλευτής  Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, προκειμένου να προβλεφθεί η στήριξη των ιδιωτικών γιατρών και εργαστηρίων, που λόγω των μέτρων πρόληψης, υπολειτουργούν η περιορίζονται σε τηλεφωνικές συστάσεις στους ασθενείς. 
Η Βουλευτής Ιωαννίνων με ερώτησή της στα δύο Υπουργεία  και αφού καθιστά σαφές ότι η ιδιωτική υγεία που συνεισφέρει διαχρονικά στην αποσυμφόρηση της δημόσιας, πλήττεται σημαντικά αυτό το διάστημα, όπως  σύσσωμος ο ιδιωτικός τομέας, ζητά από τους κ.κ. Σταικούρα και Βρούτση να λάβουν μέριμνα, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για το σεισμό της Πάργας


Η ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,6 R που σημειώθηκε στις 02:49 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, με επίκεντρο περιοχή του Καναλακίου, 16 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές σε οικίες και καταστήματα του Καναλακίου, διακοπή ρεύματος, καθώς  και πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής-Παραμυθιάς.
Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αναμένονται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών.
Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής:
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα, αν θυμόσαστε από τις αναρτήσεις μου για τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από τις αναλύσεις εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, να μην ανησυχείτε! Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε την ζωντανή καταγραφή από τον σεισμολογικό σταθμό Ιωαννίνων».
«Μίλησα πριν λίγο με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τον ισχυρό σεισμό στην Πάργα και σας ενημερώνω ότι άμεσα θα ελεγχθεί η περιοχή για τυχόν ζημιές. Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω από εδώ και έχω εμπιστοσύνη στις αναλύσεις μου που δείχνουν ότι ο 5,6 είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούμε την εξέλιξη από το Εθνικό σεισμολογικό δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπειου Αθηνών. Πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τις περιοχής και να έχουν το νου τους για τυχόν ισχυρούς μετασεισμούς όπως σε κάθε μετασεισμική ακολουθία και να λάβουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα».

Νωρίτεραι οι συντάξεις του Απριλίου για την αποφυγή του συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα

Το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) αποφάσισε να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις του Απριλίου 2020, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ.
Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:
Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, αντί της 26ης Μαρτίου 2020.
Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, αντί της 30ής Μαρτίου 2020.
Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ, θα καταβληθούν  τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 23-03-2020 έως 29-03-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 23 έως 29 Μαρτίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 
Δευτέρα (23-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (24-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.
Πέμπτη (26-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο –Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (27-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (28-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (23-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (24-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Πέμπτη (26-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο
Παρασκευή (27-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες
Σάββατο (28-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι – Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (23-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Τρίτη (24-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Πέμπτη (26-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (27-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Σάββατο (28-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (23-03-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (24-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Πέμπτη (26-03-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (27-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Σάββατο (28-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (23-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου
Τρίτη (24-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (25-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (26-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (27-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (29-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 R, 16 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας


Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,6 R σημειώθηκε στις 02:49 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, με επίκεντρο 16 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Κορωνοϊός & αναίμακτη χειρουργική: Γιατί είναι η ιδανική επιλογή;


Τον άμεσο περιορισμό των μεταγγίσεων στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις  συστήνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Αιτία είναι η μείωση της προσφοράς αίματος λόγω των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, αλλά και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για επαγρύπνηση σχετικά με τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Σκοπός είναι η διασφάλιση αποθεμάτων για τα επείγοντα περιστατικά και τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Ωστόσο, και αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν παύει η ανάγκη για εγχειρήσεις.
Ευτυχώς, η επιστήμη έχει αναπτύξει μεθόδους που επιτρέπουν τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων με μέτρα διατήρησης του αίματος, χωρίς ανάγκη μεταγγίσεων.  Μάλιστα, έχει καταδειχθεί ότι όσοι υποβάλλονται σε αναίμακτη χειρουργική, όπως ονομάζεται, έχουν αποτελέσματα συγκρίσιμα ή καλύτερα εκείνων που λαμβάνουν μεταγγίσεις.
Εκτός από την καλή έκβαση, οι έρευνες έχουν αποδείξει και την οικονομική υπεροχή τους, καθώς το κόστος τους είναι ισοδύναμο ή ακόμα και χαμηλότερο από εκείνο των επεμβάσεων στις οποίες η χορήγηση αλλογενούς αίματος αποτελεί επιλογή.   
«Η αναίμακτη χειρουργική επέμβαση οφείλει την ανάπτυξή της στην ανάγκη αντιμετώπισης ασθενών που αρνούνται τις μεταγγίσεις αίματος λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, και την εξέλιξή της στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποφυγής των μολύνσεων, όπως το AIDS. Αν και η μετάγγιση αλλογενούς αίματος, δηλαδή αίματος από δότη,  εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστη πρακτική σε μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών, η καλύτερη κατανόηση των κινδύνων μαζί με έναν αυξανόμενο πληθυσμό ασθενών που επιθυμούν να την αποφύγουν οδήγησαν στην εμφάνιση νέων θεραπευτικών πρακτικών.

Σεισμική δόνηση 4,3 R, 14 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας

Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 R σημειώθηκε στις 23:38 το βράδυ Παρασκευής 20 Μαρτίου, με επίκεντρο 14 χλμ Ανατολικά- Βορειοανατολικά της Πάργας
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 15 χλμ.