Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Καθησυχαστικός ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για το σεισμό της Πάργας


Η ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,6 R που σημειώθηκε στις 02:49 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, με επίκεντρο περιοχή του Καναλακίου, 16 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές σε οικίες και καταστήματα του Καναλακίου, διακοπή ρεύματος, καθώς  και πτώσεις βράχων στην επαρχιακή οδό Γλυκής-Παραμυθιάς.
Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αναμένονται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών.
Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής:
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα, αν θυμόσαστε από τις αναρτήσεις μου για τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από τις αναλύσεις εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, να μην ανησυχείτε! Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε την ζωντανή καταγραφή από τον σεισμολογικό σταθμό Ιωαννίνων».
«Μίλησα πριν λίγο με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τον ισχυρό σεισμό στην Πάργα και σας ενημερώνω ότι άμεσα θα ελεγχθεί η περιοχή για τυχόν ζημιές. Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω από εδώ και έχω εμπιστοσύνη στις αναλύσεις μου που δείχνουν ότι ο 5,6 είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούμε την εξέλιξη από το Εθνικό σεισμολογικό δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπειου Αθηνών. Πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τις περιοχής και να έχουν το νου τους για τυχόν ισχυρούς μετασεισμούς όπως σε κάθε μετασεισμική ακολουθία και να λάβουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα».