Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ: "Γειά σας Χαλιγιάννηδες!", το Σάββατο 31 Μαΐου, ώρα 16:00 από τη ΝΕΡΙΤ




Στον Παρακάλαμο, συντελείται ένα μουσικό θαύμα. 
Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και συντηρήθηκε μια μουσική παράδοση, η οποία έχει κατακτήσει την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα χάριν στη μουσική παιδεία και αγωγή αρκετών οικογενειών του χωριού αυτού. 
Μία από τις κύριες μεγάλες μουσικές οικογένειες του Παρακαλάμου είναι η Χαλιγιάννηδες. 
Πέντε γενιές τουλάχιστον από την οικογένεια των Χαλιγιάννηδων είναι αφιερωμένες στην μουσική! 
Μικροί και μεγάλοι, με τα μουσικά όργανα στα χέρια τους, έχουν διασκεδάσει πόλεις και χωριά της Ηπείρου, δοξάζοντας την μουσική ταυτότητα της περιοχής τους, μαζί με το όνομά τους, ώσπου έγινε ξακουστό σε όλη την Ήπειρο.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά διεισδυτικά στους χώρους όπου δημιουργείται αυτή η μουσική συντέλεια, για να αναδείξει τις διαστάσεις αυτού του σημαντικού μουσικού γεγονότος. 
Εισβάλει σε κάθε μία από τις πολλές οικογένειες των Χαλιγιάννηδων, για να καταγράψει από τους ίδιους, τόσο τις ιστορικές αναφορές για την εξέλιξη της τέχνης τους, όσο και τις μοναδικές εκτελέσεις τους στους ονομαστούς δρόμους του «Χαλιγιαννέϊκου» και του «Παρακαλαμιώτικου» παιξίματος. Εκείνων των στοιχείων και των ηχοχρωμάτων που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από πολλούς άλλους.
Η εκπομπή ερευνά ακόμη την κοινωνική διάσταση της προσφοράς των Χαλιγιάννηδων στις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, αφού χάριν στη δημιουργία τους, συντηρούνται και αναγεννιούνται μουσικές εκφράσεις οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της δημιουργικής προβολής μας στο μέλλον.
Η κάμερα της εκπομπής αποτυπώνει συνδυαστικές εικόνες του τόπου που καθρεφτίζει την μουσική και των ανθρώπων που την γεννούν, συμπληρώνοντας έτσι μία σύνθεση ολοκληρωμένη για την «μουσική γεωγραφία» της Ηπείρου.
Παραγωγή: Εσωτερική Παραγωγή
Σκηνοθέτης: Αντώνης Τσάβαλος
Σκηνοθεσία - έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon 

ΠΗΓΗ: http://program.nerit.gr/details.asp?pid=3420100&chid=9

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

Εγνατία Οδός ΑΕ: Συνιστά προσοχή στους οδηγούς για την κακοκαιρία


Από την “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.” ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ., από το μεσημέρι της Πέμπτης 29.05.2014, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, στα τμήματα της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία.
Τα φαινόμενα προβλέπεται ότι θα επεκταθούν σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού στη Μακεδονία και Θράκη και θα συνεχιστούν την Παρασκευή 30.05.2014. Το Σάββατο 31.05.2014, πάρα την εξασθένηση των φαινόμενων στις περισσότερες περιοχές, δεν αποκλείεται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να συνεχιστούν κατά διαστήματα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο και να μειώνουν κατάλληλα και όπου απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες την ταχύτητα των οχημάτων τους.
Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Πωγωνίου κ. Καραγιώργου Ιωάννη

Συνδημότισσες, Συνδημότες
    Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας στο Δήμο Πωγωνίου, προσωπικά, αισθάνομαι βαθύτατα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για την στήριξή σας, και την εκ νέου εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.
    Ευχαριστώ επίσης όλα τα Μέλη της Παράταξή μας, με Επικεφαλής τον Γιάννη Ντόντη για τον ωραίο και έντιμο αγώνα τους.
     Η εκλογή μου και πάλι, παρότι δεν κατάγομαι από την περιοχή, αποτελεί για μένα μέγιστη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη να υπηρετήσω το Πωγώνι, από το θεσμικό ρόλο της Αντιπολίτευσης, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Δημοτών μας.
   Εύχομαι στην Δημοτική Αρχή καλή και δημιουργική θητεία, για να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες των κατοίκων του Δήμου μας.
   Τέλος, θα ήθελα να δανειστώ το τραγούδι «Ο Κεμάλ» σε στίχους Νίκου  Γκάτσου και μουσική Μάνου  Χατζιδάκι, που θεωρώ επίκαιρο όσο ποτέ, παραθέτοντας τους τελευταίους στίχους:
«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί».

Καραγιώργος Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

Κιν.: 6944173442

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο έργο αναδασμού Χρυσοβίτσας

Την περιοχή "Πολιτσές" Χρυσοβίτσας, στην οποία με μέσα και πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου εκτελείται το έργο του αναδασμού, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Σε συνεργασία που είχε με το Τοπογραφικό συνεργείο και καλλιεργητές, έδωσε οδηγίες, ώστε με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εργασιών και σε πρώτη φάση να ολοκληρωθεί η σήμανση των ιδιοκτησιών.

Διεξαγωγή Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κυπρίνου στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων από 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2014

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 2ου αγώνα του 6ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αλιείας Κυπρίνου στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων από 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2014.

Αποφάσεις για έργα οδικών, αγροτικών υποδομών και περιβάλλοντος από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για σημαντικά οδικά έργα, όπως η διανομαρχιακή οδική σύνδεση Άρτας- Ευρυτανίας, η ανακατασκευή της γέφυρας Άννινου, αποκαταστάσεις ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση αγροτών, προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.
Αναλυτικά:
Έργα Περιφερειακής εμβέλειας
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας (τμήμα Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη Δήμου Τετραφυλλίας – Α’ φάση)», προϋπολογισμού   3.700.000 ευρώ
Ανάδειξε τον ανάδοχο του έργου «Ανακατασκευή Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου στο ύψος της γέφυρας Αννίνου», προϋπολογισμού 470.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ε.Ε. "Β. Γκαρτζώνης & ΣΙΑ".
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Διαγραμμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Μειοδοτικός διαγωνισμός για την εκτέλεση της εργασίας αποκομιδή απορριμμάτων Δήμου Πωγωνίου


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»
1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ:
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΕΔΡΑ: ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 44004, ΚΑΛΠΑΚΙ
ΥΠΟΨΗ: ΤΑΓΚΑ ΔΡΟΣΟΥΛΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2653 3 60119
ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ (FAX): 2653 3 60103
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ - ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Όπως στο 1.
3. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Ο ανάδοχος θα εκτελεί τις εργασίες αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου με δική του ευθύνη και δαπάνες σε χώρο νόμιμης διάθεσης ή επεξεργασίας στερεών αστικών απορριμμάτων.
4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εργολαβική ανάθεση της αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων συγκεκριμένων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στη δημοπρασία γίνονται δεκτοί φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα το επάγγελμα του εργολάβου καθαριότητας και διαθέτουν την τεχνική ικανότητα να παρέχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες οι οποίες εκτιμώνται βάσει της τεχνογνωσίας, της αποτελεσματικότητας, της εμπειρίας και της αξιοπιστίας, ώστε να είναι δυνατή η αποκομιδή από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία, όπως αυτά θα υποδειχθούν από τους υπεύθυνους του Δήμου. Ως διάρκεια της σύμβασης ορίζεται το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης και
για ένα χρόνο.
Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε : 185.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
5. ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (επί της προϋπολογιζόμενης δαπάνης) και κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη προσφορά (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης).
6. ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
Οι προσφορές θα αποστέλλονται ή θα υποβάλλονται στο πρωτόκολλο του Δήμου Πωγωνίου μέχρι την προηγούμενη ημέρα του διαγωνισμού ή ενώπιον της επιτροπής διαγωνισμού την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, ήτοι 10-06-2014 και ώρα 10:00 π.μ.
7. ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρέπει να κατατεθεί από κάθε διαγωνιζόμενο εγγύηση συμμετοχής υπό μορφή εγγυητικής επιστολής τραπέζης, που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε χώρα - μέλος της EE (με επίσημη μετάφραση στα Ελληνικά), ύψους 2% επί του προϋπολογισμού της προκήρυξης εκτός ΦΠΑ ήτοι ποσού τριών χιλιάδων οκτώ ευρώ και δεκατριών τριών λεπτών
(3.008,13€). Η εγγυητική επιστολή θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
8. ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Η σύμβαση χρηματοδοτείται από Δημοτικούς Πόρους με εγγραφή στο Προϋπολογισμό του Δήμου Πωγωνίου έτους 2014 .
9. ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους προσφέροντες για τέσσερις (4) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.
10. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
Η ημερομηνία αποστολής της περίληψης της προκήρυξης στις εφημερίδες είναι η 28-05-2014.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Τι πρέπει να προσέξετε στη συμπλήρωση του Ε9

Προβλέπεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση

Σε «παγίδα» φόρου για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύει να μεταβληθεί το νέο έντυπο Ε9 καθώς από τη σωστή συμπλήρωσή του θα προκύψει για πρώτη φορά ο νέος φόρος ακινήτων τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής λήγει την Παρασκευή 30 Μαΐου και η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση Ε9 κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 ευρώ.
Δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι έχουν μεταβολή στην περιουσιακή και την οικογενειακή τους κατάσταση μέσα στο 2013. 

Γιάννενα: Συνελήφθη ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη χθες (28-05-2014) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 45χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ο 45χρονος συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (72.829,92) ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

231 σχολικές μονάδες συγχωνεύονται από τη νέα χρονιά

Από την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 συνολικά 231 σχολικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας συγχωνεύονται, 49 καταργούνται, ενώ ιδρύονται 43.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν «κατόπιν των εισηγήσεων των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ειδικότερα:
• Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ιδρύονται 5 Δημοτικά και 12 Νηπιαγωγεία, τα οποία βρίσκονται, σε αρκετές περιπτώσεις, σε απομακρυσμένες, νησιωτικές ή ορεινές και δύσβατες, με δύσκολες καιρικές συνθήκες περιοχές, ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα των κατοίκων τους. Οι αντίστοιχες ιδρύσεις το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν 3 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ιδρύονται 1 Γυμνάσιο, 1 Μουσικό Γυμνάσιο, 2 Γενικά Λύκεια, 4 Ημερήσια και 10 Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και 8 Λυκειακές Τάξεις, εξυπηρετώντας εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές τοπικές ανάγκες. Ενδεικτικά, οι ιδρύσεις ΕΠΑΛ ικανοποιούν τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών για επαγγελματική εξειδίκευση.

ΟΓΑ: Απειλεί με κατασχέσεις τους οφειλέτες

Σε άμεση ρύθμιση των χρεών τους προς τον ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 προς τον Οργανισμό καθώς σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως παρακράτηση χρημάτων που προέρχονται από επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου, κλπ).
Ως ελάχιστο ύψος της προς ρύθμιση οφειλής, ορίζονται τα 40 ευρώ, ενώ το ποσό έκαστης δόσης να μην είναι κατώτερο των 20 ευρώ.
Όπως υπενθυμίζει σε επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΓΑ, οι οι εν λόγω οφειλές έχουν διαβιβασθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά περισσότερους από 25.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ οι οποίοι, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα λάβουν ειδοποιητήριο από τον ΚΕΑΟ με το οποίο θα ενημερώνονται για το ύψος των οφειλών τους καθώς και τις δυνατότητες ρύθμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά.

Μήνας δράσεων για την καταπολέμηση της ασθένειας των πλατάνων στο πλαίσιο και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος

Δράσεις με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.