Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τι πρέπει να προσέξετε στη συμπλήρωση του Ε9

Προβλέπεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση

Σε «παγίδα» φόρου για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύει να μεταβληθεί το νέο έντυπο Ε9 καθώς από τη σωστή συμπλήρωσή του θα προκύψει για πρώτη φορά ο νέος φόρος ακινήτων τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής λήγει την Παρασκευή 30 Μαΐου και η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση Ε9 κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 ευρώ.
Δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι έχουν μεταβολή στην περιουσιακή και την οικογενειακή τους κατάσταση μέσα στο 2013. 


Επίσης, υποχρεωτικά θα υποβληθεί και από όσους έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους, γκαράζ, σοφίτες, αυθαίρετα. Ομως, με την υποχρεωτική αναγραφή π.χ. ημιυπαίθριων χώρων, αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας και το χαράτσι ακινήτων.
Ακίνητα τέκνων θα δηλωθούν από τον γονιό χωρίς να βγάλει κλειδάριθμο το παιδί. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να βγάλει το παιδί κλειδάριθμο και να υποβάλει ξεχωριστά Ε9 ακόμη και αν ήταν προστατευόμενο τέκνο. Πλέον αυτό δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη. Κατά συνέπεια αν το ανήλικο τέκνο έχει αποκτήσει στο όνομά του κάποιο περιουσιακό στοιχείο τότε δεν θα υποβάλει το ίδιο το έντυπο αλλά ο γονιός του χωρίς κάποια περίπλοκη διαδικασία.
Επίσης, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια εφόσον δεν αναγράφονται ήδη στο Ε9 που έχει υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμη, είναι υποχρεωτική η δήλωση στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης των στεγασμένων κοινόχρηστων αποθηκών και χώρων στάθμευσης που αναφέρονται στο συμβόλαιο.
Οπως επισημαίνουν λογιστές-φοροτέχνες, είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο να αναγράφονται στο συμβόλαιο άλλα τετραγωνικά απ' ό,τι στον λογαριασμό της ΔΕΗ βάσει των οποίων υπολογιζόταν μέχρι πρότινος το χαράτσι των ακινήτων. Αν συμβαίνει αυτό τότε θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο Ε9 και μάλιστα μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014. 
Ετσι, διορθώσεις θα πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στη διεύθυνση, στην κατηγορία ακινήτου κ.τ.λ.
Παράλληλα, οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν κτίσματα ειδικού σκοπού για να απαλλαγούν από τον νέο φόρο των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Τα σημεία SOS
Το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ως έτος έκδοσής της λαμβάνεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο.

Όταν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά ή διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα επί του ιδίου ακινήτου, αυτά αναγράφονται σε χωριστές γραμμές, ενώ δεν αναγράφονται στοιχεία κτίσματος όταν υπάρχει παντελής έλλειψη στέγης. Αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες του κτίσματος, που το καθιστούν μη λειτουργικό, τότε αναγράφεται ως ημιτελές. 
Στη στήλη 30 του Πίνακα 1 θα πρέπει επιλέγεται από τη λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Σε περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί το πεδίο 31. Ο φορολογούμενος  θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.

Στη στήλη 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
 
ΠΗΓΗ: www.in.gr