Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Συνελήφθησαν ημεδαπός και ημεδαπή, που εμπλέκονται σε δύο κλοπές στα Ιωάννινα

 


Συνελήφθησαν χθες (19-04-2024) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός και ημεδαπή, που κατηγορούνται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης περιπτώσεων κλοπών, που καταγγέλθηκαν στην παραπάνω υπηρεσία, προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η εμπλοκή των συλληφθέντων σε δύο περιπτώσεις.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 17/4/2024 οι ημεδαποί αφαίρεσαν μέσα από ναό σακίδιο πλάτης ημεδαπής, που εργαζόταν στο χώρο, το οποίο περιείχε προσωπικά είδη αξίας 200 ευρώ, χρηματικό ποσό 50 ευρώ και τραπεζική κάρτα, με τη χρήση της οποίας πραγματοποίησαν στη συνέχεια ανέπαφες συναλλαγές ύψους 40 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, αφαίρεσαν προχθές (18-04-2024) το απόγευμα από εξωτερικό χώρο καταστήματος δύο μαξιλάρια.

Κατά τον εντοπισμό και σύλληψή τους, βρέθηκαν στην κατοχή τους τα παραπάνω μαξιλάρια, τα οποία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Α.Σ. Νεοκαισάρειας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 4-2

 


* Την ήττα γνώρισε η Αναγέννηση  Κεφαλόβρυσου στο γήπεδο «Αγιά Σοφιά» από τον  Α.Σ. Νεοκαισάρειας με 4-2, για την 30η  αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής.

Τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 1-0  

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ   2-2

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 1-2

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 4-2

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ - ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 4-2

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 5-0

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 1-0

Κυριακή 20 Απριλίου 2024

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ   (17:30)

Πλήθος ειδών πυροτεχνίας κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος που τα διέθετε παράνομα προς πώληση

Συνελήφθη χθες (19-04-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται ενόψει της εορτής του Πάσχα, για την αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα ιδιοκτησίας του ημεδαπού, όπου βρέθηκαν να διατίθενται προς πώληση χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής και κατασχέθηκαν:

345 πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα,

38 καπνογόνα και

6 βεγγαλικά χειρός.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δελβινάκι: Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος & Εβδομάδος Διακαινησίμου

 

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος & Εβδομάδος Διακαινησίμου  στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο

 


Σε 976.373 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Μάρτιο του 2024, καταγράφοντας μείωση κατά -59.207 άτομα (-5,7%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Μάρτιο του 2023 και μείωση κατά -40.683 άτομα (-4%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, από το σύνολο των 976.373 εγγεγραμμένων ανέργων, 479.244 άτομα (ποσοστό 49,1%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 497.129 άτομα (ποσοστό 50,9%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα (ποσοστό 64,6%).

Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανήλθε σε 313.245 άτομα (ποσοστό 32,1%).

Το εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων, ο οποίος ανήλθε σε 467.784 άτομα (ποσοστό 47,9%).

ΑΑΔΕ: Νέες οδηγίες για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την παροχή ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης στους οικονομικούς φορείς και στους συναλλασσόμενους γενικότερα, σε θέματα αρμοδιότητας των υπηρεσιών της, επανέκδωσε το «Εγχειρίδιο Ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ», στην ύλη του οποίου έχουν ενσωματωθεί οι μεταβολές της νομοθεσίας.

Στην επικαιροποιημένη έκδοση του εγχειριδίου καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σε θέματα, όπως πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, μετατάξεις αγροτών, διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και ειδικότερα θέματα.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 23 Απριλίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Το Σάββατο 20-04-2024:

A) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Πουρνιά, Αγ. Παρασκευή, Φούρκα, Υδροηλεκτρικό Κεράσοβου.

Την Δευτέρα 22-04-2024:

Α) Από ώρα 08:30 πμ έως 12:30 μμ στις παρακάτω περιοχές Ιωάννινα στην οδό Ζαλοκώστα. Η διακοπή θα γίνεται τμηματικά με μέγιστη ώρα διακοπής την μία ώρα.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Θεριακήσι, οικ. Θεοτόκου, οικ. Παλαιοχωρίου.

Γ) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Ζίτσα πέριξ πτηνοτροφείου κ. Πλιάκου και οινοποιείου κ. Πρασσου.

Δ) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Ιωάννινα στην περιοχή της Λιμνοπούλας στην οδό Λεωφ. 8ης Μεραρχίας, πέριξ ΠΕΑΚΙ, Ναυτικός όμιλος Ιωαννίνων και πρατήριο καυσίμων BP.

Ε) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Ιωάννινα στην περιοχή του Βοτανικού στις οδούς Οπλαρχηγού Παλάσκα, Τέκμωνος, και παρόδους αυτών.

ΣΤ) Από ώρα 14:30 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Ιωάννινα στην περιοχή του Βοτανικού στην οδό Κανελλοπούλου, τμήμα της οδού Κατίνας Παξινού, παρόδους αυτών και πέριξ του γηπέδου Βοτανικού.

Την Τρίτη 23-04-2024:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Ιωάννινα στην οδό Ζαλοκώστα. Η διακοπή θα γίνεται τμηματικά με μέγιστη ώρα διακοπής την μία ώρα.

Β) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές Τεριάχιο, Μαυρόπουλο, Κτίσματα, Χαραυγή, Συν. Σταθμός Κακαβιάς.

Την Τετάρτη 24-04-2024:

Α) Από ώρα 12:00 μμ έως 16:00 μμ στις παρακάτω περιοχές Σκλίβανη πέριξ ποιμνιοστάσιο κ. Γούλα.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στην Άρτα

 


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία, στην Τ.Κ. Σελλάδων, του δήμου Νικολάου Σκουφά  Άρτας, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις βραδινές ώρες χθες, 19 Απριλίου 2024. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος εννιά (9) πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στην οικία.

Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές για κλοπή κατ’ εξακολούθηση

 


Κατηγορούνται ότι είχαν αφαιρέσει προϊόντα από το ίδιο κατάστημα συνολικά 6 φορές

Συνελήφθησαν χθες (19-04-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί μετέβησαν σε πολυκατάστημα, όπου βρέθηκαν οι κατηγορούμενες, οι οποίες, όπως καταγγέλθηκε από τον υπεύθυνο του καταστήματος, είχαν αφαιρέσει προηγουμένως διάφορα είδη ρουχισμού.

Τα προϊόντα, συνολικής αξίας 135 ευρώ, βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι συλληφθείσες είχαν αφαιρέσει προϊόντα από το ίδιο κατάστημα άλλες πέντε φορές κατά το παρελθόν, συνολικής αξίας 600 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, οι συλληφθείσες εισέρχονταν ως πελάτισσες στο κατάστημα και αφαιρούσαν ρούχα, αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τους αντικλεπτικούς μηχανισμούς κατά την παραμονή τους στο χώρο των δοκιμαστηρίων.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών και του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης

 


Εκδήλωση -πρόληψης ιατρικών παθήσεων- υψηλοτάτου επιπέδου, αντάξια του κύρους των διοργανωτών, των εισηγητών και των συμμετεχόντων, φιλοξενήθηκε και τιμήθηκε από πλήθος Ηπειρωτών, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Ελευθέριος Μαντζίκας», της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Την ημερίδα, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από την αρχή μέχρι το τέλος της, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών Αττικής, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του κ. Προκόπη Φούσα και με τη συνεργασία του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Μάκης Κιάμος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και αναφερόμενος στην επιτυχημένη –τη πράξει- έμπνευση και προσφορά του Οδοιπορικού από τον αείμνηστο Υπουργό και έγκριτο ποινικολόγο Αντώνη Φούσα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών κ. Δημήτρης Κάκαβος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες. Στην πολυετή δραστηριότητα του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και ο Βελλαΐτης επιστήμονας και «ψυχή» των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων κ. Ελευθέριος Γείτονας. Την ομάδα των επιφανών επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας, Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής-Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Πανδημία: Που είμαστε σήμερα»), ο κ. Αναστάσιος Χατζής, Διευθυντής Παιδιατρικής ΜΕΘ και μέλος του Δ.Σ. Ι.Σ.Α. («Πρόληψη Ατυχημάτων»), ο κ. Απόστολος Μπίσας, Διευθυντής Ουρολόγος («Πρόληψη και αντιμετώπιση υπερτροφίας και καρκίνου του προστάτη»), ο κ. Γιάννης Βασιλειάδης, Διευθυντής Καρδιολογίας («Αιφνίδιος θάνατος»), ο κ. Βασίλειος Γκόγκας, Διδάκτωρ Καρδιολογίας, Επεμβατικός Καρδιολόγος Metropolitan General («Αντιμετώπιση στεφανιαίας νόσου») και ο κ. Γιώργος Μάκος, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Metropolitan Hospital («Εξελίξεις στην Καρδιοχειρουργική»). Μετά το τέλος των εισηγήσεων, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με καταιγισμό  ερωτήσεων των συμμετεχόντων στους εισηγητές ιατρούς.

Δολιανά Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας του Ιερού Ναού Γέννησεως της Θεοτόκου

 

Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας του Ιερού Ναού Γέννησεως της Θεοτόκου Δολιανών Πωγωνίου.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (22– 28/4/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (22 έως 28 Απριλίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  22/04/2024         

Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        08:00 – 15:00

ΤΡΙΤΗ        23/04/2024         

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.       08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  24/04/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    25/04/2024         

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       26/04/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  27/04/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  22/04/2024         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 23/04/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  24/04/2024          Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.       18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    25/04/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       26/04/2024

Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι.     18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  27/04/2024         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας

 


Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας Άνω Ραβενίων Πωγωνίου.

Aπαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση σε φιλάθλους του Α.Ο. Τρίκαλα

 


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση σε φιλάθλους του Α.Ο. Τρίκαλα κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 32ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ-Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο20/04/2024 και ώρα 16:00 στο Δημοτικό Στάδιο Άρτας, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Υπέρταση, Stress και Guidelines

 


Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Tην ίδια θέση με μικρές αποκλίσεις παίρνουν τα guidelines και άλλων διεθνών επιστημονικών  εταιρειών. Πολλές όμως πρόσφατες και παλαιότερες μελέτες, αλλά και η κλινική εμπειρία δείχνουν ισχυρή συμβολή του χρόνιου και παρατεταμένου stress στην ανάπτυξη υπέρτασης, όπως και καρδιαγγειακής νόσου και άλλων παθήσεων. Επίσης, η συνειδητοποίηση από τον γιατρό και τον ασθενή αυτού του παράγοντα είναι αποφασιστικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση. Η μηχανιστική αντίληψη της υπέρτασης από τα guidelines και η επικέντρωση μόνο στην φαρμακευτική ή και επεμβατική πρόσφατα αγωγή αφήνει ένα τεράστιο κενό στην αντιμετώπιση της.

Υπέρταση: τι προκαλεί, από τι προκαλείται

Στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού η υπέρταση αποτελεί  την πρώτη αιτία θανάτου με μικρή διαφορά από το κάπνισμα και τον πρώτο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια νεφρική νόσος).

Σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά guidelines τα αίτια είναι γενετικά, τρόπου ζωής (lifestyle) και περιβαλλοντικά. Τα γενετικά αίτια που σχετίζονται με πολλά γονίδια αφορούν το 20% περίπου των περιπτώσεων, ενώ το 80% σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής, αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες (ακραίες θερμοκρασίες, έκθεση σε θόρυβο, ατμοσφαιρική ρύπανση) και την ηλικία. Ίδια αναλογία αναφέρεται και για τα αίτια γενικά της καρδιαγγειακής νόσου σε αντίστοιχα guidelines.