Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Απριλίου


Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η λοταρία αποδείξεων από την  ΑΑΔΕ για τις δαπάνες του Μαρτίου που έγιναν μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr  

Δείτε αν έχετε κερδίσει:

Δολιανά Πωγωνίου: Θεματική έκθεση ζωγραφικής από 25 έως 27 Απριλίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα

Θεματική έκθεση ζωγραφικής από 25 έως 27 Απριλίου στο Κοινοτικό Κατάστημα των Δολιανών Πωγωνίου.

Νεραΐδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν πεζοί, πάνω από -48- κιλά κάνναβης


Συνελήφθησαν, σήμερα (24-04-2019) μετά τα μεσάνυκτα, στην Επαρχιακή Οδό Κυπάρισσου – Νεραΐδας Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών και Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι, μαζί με έναν 24χρονο συνεργό τους που αναζητείται, μετέφεραν πεζοί τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν (26) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -48- κιλών και -30- γραμμαρίων.
Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι επιπρόσθετα στερούνται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Πρόταση για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων καταθέτει ο Δήμος Πωγωνίου στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στοχεύει ο Δήμος Πωγωνίου με πρόταση που καταθέτει στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο : «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων».
Η πρόταση του Δήμου έχει προϋπολογισμό 485.360,80€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και αφορά παρεμβάσεις σε οκτώ Τοπικές Κοινότητες.
«Καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια για την συντήρηση των αθλητικών χώρων και τη βελτίωσή τους προς όφελος των δημοτών μας. Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό που προάγει την σωματική και πνευματική υγεία και ο Δήμος έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην ανάπτυξή του» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
«Με γνώμονα ότι ο αθλητισμός αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και συγχρόνως αποτελεί διέξοδο στον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουμε διαμορφώσει ένα δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων που με τη συγκεκριμένη πρόταση θα βελτιωθούν και θα εκσυγχρονιστούν » δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.
Η πρόταση του Δήμου Πωγωνίου αφορά τις εξής παρεμβάσεις:
Kαλπάκι
• Αντικατάσταση 5x5 τάπητα (46mx29m): 1334m2
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια
• Αντικατάσταση ταμπλό – στεφάνι-δίχτυ x2
Παρακάλαμος
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m)
• Προμήθεια Αποδυτηρίων
• Αντικατάσταση ταμπλό-στεφάνι-δίχτυ x2
Δελβινάκι
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m).
Πωγωνιανή
• Αντικατάσταση 5x5 τάπητα: 1300m2
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ - Βόλεϊ σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m)
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο τένις σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m)
• Αντικατάσταση ταμπλό – στεφάνι-δίχτυ x2
Κεφαλόβρυσο
•Προμήθεια  κερκίδας 120 θέσεων περίπου.
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ - Βόλεϊ σε υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m)
• Αντικατάσταση βάσης-ταμπλό-στεφάνι-δίχτυ x2
Δολιανά
• Αντικατάσταση 5x5 τάπητα: 672m2
Κτίσματα
• Αντικατάσταση λαμπών με LED
Στρατίνιστα
• Ακρυλικό δάπεδο για γήπεδο μπάσκετ-Βόλεϊ σε υπάρχουσα τσιμεντοστρωμένη επιφάνεια (28mx15m)

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Καμπουράκη και με τον Διευθυντή Α΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Τζίμα


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος, συναντήθηκε στις 24-4-2019 με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Καμπουράκη και στη συνέχεια με το Διευθυντή Α’θμιας Εκπαίδευσης κ. Τζίμα, όπου συζήτησαν επείγοντα θέματα των σχολείων του νομού.
Αρχικά, ο κ. Στέφος αφού ευχήθηκε στον κ. Καμπουράκη κάθε επιτυχία στο έργο του, τον ενημέρωσε για την προκήρυξη του προγράμματος ΦιλόΔημος που αφορά στην κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες των Δήμων.
Στη συνέχεια των συναντήσεων με τους δύο Διευθυντές συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες, όσον αφορά στο νεοϊδρυθέν 4ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής και στις αναγκαίες εργασίες προκειμένου να λειτουργήσει με το νέο σχολικό έτος. Αναφέρθηκαν επίσης στη μεταφορά του 1ου Νηπιαγωγείου από την Παπαζόγλειο Σχολή και του Ειδικού Σχολείου της ΕΛΕΠΑΠ στο χώρο του παλιού Χατζηκώστα. Κατόπιν ενημέρωσης και από το Δήμο Ιωαννιτών, οι παρεμβάσεις στο 4ο Δημοτικό Ανατολής καθώς και η μεταφορά του 1ου Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Σχολείου της ΕΛΕΠΑΠ θα προχωρήσουν, έτσι ώστε όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησης, όπου όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθηθεί μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός.

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπών από δύο εξωκκλήσια στην περιοχή της Ροδαυγής Άρτας


Για τις παραπάνω υποθέσεις συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υποθέσεις κλοπών που έγιναν σε δύο εξωκκλήσια στην περιοχή της Ροδαυγής Άρτας.
Για τις παραπάνω υποθέσεις συνελήφθη, σήμερα (23-04-2019) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με κλοπές που έγιναν χθες (22-04-2019) το πρωί στα εξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας στην Ροδαυγή Άρτας, απ’ όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό από τα παγκάρια και αφιερώματα πιστών (τάματα), ταυτοποιήθηκε ως δράστης ο 50χρονος όπου και συνελήφθη.
Επίσης, από την περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε, εξακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες εισήλθε κατ’ επανάληψη στα ανωτέρω εξωκκλήσια, αφαιρώντας τμηματικά χρηματικά ποσά.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Μποντίνης Γρηγόρης: Πασχαλινές ευχές


Αυτές τις Άγιες μέρες του Πάσχα, εύχομαι σε όλους τους δημότες μας και απανταχού Πωγωνισίους, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φέρει σε όλους χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία.
Ο Θειος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης του Κυρίου, να γίνει για όλους μας κίνητρο, για αξιολογήσουμε το παρελθόν με σύνεση και να βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα και αγάπη.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Μποντίνης Γρηγόριος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Πωγωνίου

Πολιτιστική Αδελφότητα Μεροπαίων Πωγωνίου: Πασχαλινές ευχές

Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, είναι πιθανό να ακολουθήσει την Ανατολή στη νέα Γ΄ Εθνική!


Πιθανό ένα ντόμινο αν γίνουν 14 οι ομάδες στην Super League 2 

Τρόπο να ξεπεράσει την αδικία, αλλά και τις αντιδράσεις των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής ψάχνει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. 
Οι πρωταθλητές έχουν διαμηνύσει ότι θα κάνουν αποχή, αν δεν αναβληθεί η αναδιάρθρωση, αφού κέρδισαν άνοδο στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, όμως θα συνεχίσουν να παίζουν στην τρίτη κατηγορία που απλώς θα έχει το όνομα «Football League».
Ο κ. Βασιλειάδης ισχυρίζεται ότι έχει έτοιμη την τροπολογία για την αναδιάρθρωση, αλλά δεν την έφερε ούτε τη Μεγάλη Τρίτη προς ψήφιση και η επόμενη πιθανή ημερομηνία είναι μετά το τέλος των πρωταθλημάτων ή μετά την επικύρωση των βαθμολογιών.
Δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει μία διορθωτική διάταξη, που να προβλέπει 14 αντί για 12 ομάδες στη Super League 2.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η ΕΠΟ θα πρέπει να δώσει δικαίωμα ανόδου σε δύο εκ των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής, μετά από αγώνες μπαράζ μεταξύ τους, ενώ οι δευτεραθλητές ενδέχεται να ανέβουν όλοι απευθείας στη νέα Football League.
Οι αλλαγές στις παραπάνω κατηγορίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ντόμινο και στις πιο κάτω κατηγορίες και υπάρχει σενάριο ανόδου στη νέα Γ’ Εθνική ακόμα και των δευτεραθλητών των ΕΠΣ, πιθανόν μετά από μπαράζ. Για παράδειγμα, ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, είναι πιθανό να ακολουθήσει την Ανατολή στη νέα Γ’ Εθνική!
Πάντως έχουμε φτάσει στο τέλος των πρωταθλημάτων και ακόμα δεν γνωρίζει κανείς με απόλυτη σιγουριά πόσοι και που θα ανέβουν ή θα πέσουν.
Το σίγουρο είναι ότι με περισσότερες ανόδους και πακτωλό χρημάτων, οι αντιδράσεις για την αναδιάρθρωση θα μειωθούν.

Αδελφότητα Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου: Πασχαλινές ευχές


Το Δ.Σ της Αδελφότητας Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου,
Σας εύχεται ολόψυχα
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Εφημερίδα «Η φωνή του Γεροπλατάνου» Πωγωνίου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019)



Εορταστικό μήνυμα από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τάτση Δημήτρη


Εύχομαι  ολόψυχα για τις γιορτές ατομική και οικογενειακή υγεία σε όλους  τους κατοίκους στο Πωγώνι, Ανάσταση για τον τόπο μας,  τους ανθρώπους του και το περιβάλλον, για τα οποία  αγωνίζομαι  και θα συνεχίσω.

Δημήτριος Τάτσης
Κουκλιοί Πωγωνίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό
«Νέα Εποχή για το Πωγώνι»

Παρακάλαμος: Μετά την Ανάσταση στο PLEGMA cafe bar


Μετά την Ανάσταση η ένταση ανεβαίνει δυνατά στο Plegma Cafe Bar με το DjDoctor στις επιλογές και θα είναι σίγουρα μια βραδιά με πολύ κέφι και χορό ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Δεκάδες έργα βελτίωσης των υποδομών της Ηπείρου υλοποιούνται από την Περιφέρεια με σημερινές αποφάσεις της Ο.Ε.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βελτίωση των υποδομών, την στήριξη των αγροτών και τη συνδρομή της προς άλλους φορείς.
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, δρομολόγησε νέα σημαντικά έργα και οριστικοποίησε την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου αριθμού έργων, των οποίων οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Τα έργα αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών στο οδικό δίκτυο, ανακατασκευές τμημάτων του, κατασκευές κόμβων για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ως επίσης και νέες παρεμβάσεις που διευκολύνουν τις παραγωγικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.
Επίσης δύο έργα αφορούν οδικές προσβάσεις προς δύο Ιερές Μονές- Θρησκευτικά μνημεία και άλλα με τα οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα άλλων υπηρεσιών και φορέων με τελικούς ωφελημένους εργαζόμενους και πολίτες.
Αναλυτικά:
Αποκαταστάσεις ζημιών/βελτιώσεις στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο
Από την Ο.Ε. ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις που αφορούν παρεμβάσεις στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Ηπείρου:
Α΄ Διάθεση 2.400.000 ευρώ για πέντε νέα έργα:
Εγκρίθηκαν πιστώσεις 2,4 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τα παρακάτω πέντε νέα έργα- βελτιώσεις των οδικών δικτύων: Διακλάδωση Ανατολικού Ζαγορίου έως κόμβο Ζαγορίου- Εγνατίας (700.000 ευρώ), Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας (Πηγές έως όρια Ηπείρου 500.000 ευρώ), Ε.Ο. Άρτας- Πατρών (όρια Ηπείρου 300.000 ευρώ), Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων (όρια Ηπείρου 500.000 ευρώ), Γέφυρα Καλογήρου- Πρέβεζα 400.000 ευρω.
Β’ Αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος για το έργο:
• «Αποκατάσταση οδοστρώματος μετά από κατολίσθηση στη Χ.Θ. 84+ 500 της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (θέση Ντέρτι)», προϋπολογισμού 250.000 €. Ανάδοχος Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
Γ΄ Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο:
• «Αποκατάσταση εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης και προστασία πρανών του ποταμού Σαραντάπορου», προϋπολογισμού 500.000 €. Ανάδοχος Βασίλειος Κούγκουλης.
Δ΄ Εγκρίθηκε επίσης η δημοπράτηση των εξής:
• Διαγραμμίσεις στα τμήματα του Εθνικού Οδικού Δικτύου: από Γέφυρα Καλογήρου έως Άρτα, από Ιωάννινα έως Γέφυρα Καλογήρου, από κόμβο Ελεούσας έως Παλιουρή, από Δρίσκο έως Δεμάτι, Άρτα – Καρδίτσα, Άρτα – Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 446.400 ευρώ.
• «Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στις Χ.Θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα» προϋπολογισμού 500.000 €.

Αναστάσιμες και Πασχαλινές Ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Αναστάσιμες και Πασχαλινές Ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Εκπαιδευτήρια «ΓΕΝΕΣΙΣ»: Πασχαλινές ευχές


Η διοίκηση, το προσωπικό και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση!

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Πασχαλινές ευχές

Εορταστικό μήνυμα από τον κ. Ηλία Γκέκα


Με ανυπόκριτη ειλικρίνεια, σεβασμό και αγάπη εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου να μας ενώσει όλους και όλοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη πλεύση και φυσικά για ένα ζωντανό και υγιές Πωγώνι.

Με όλη την αγάπη

Ηλίας Γκέκας
 Ηθοποιός

Αδελφότητα Κτισμάτων & Νεοχωρίου Πωγωνίου: Πασχαλινές ευχές

Άγχος και κατάθλιψη: γιατί αυξάνονται στους εφήβους;


Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν τα ποσοστά της κατάθλιψης ανάμεσα στους εφήβους με σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς τα κορίτσια προς το τέλος της εφηβείας τους φαίνεται να είναι περισσότερο επιβαρυμένα.  Η κατάθλιψη στα κορίτσια αγγίζει το 12 με 13%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τα αγόρια, τα οποία εμφανίζουν κατάθλιψη που κυμαίνεται στο 6 με 7%.
«Όσο στενόχωρο κι αν ακούγεται και δυσάρεστο, η εφηβεία συνοδεύεται συχνά με αυξανόμενη εμφάνιση κατάθλιψης. Φανταστείτε ότι αναλογικά σε κάθε μία τάξη μπορεί να υπάρχουν δύο κορίτσια κι ένα αγόρι με κατάθλιψη», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr)  και τονίζει:
«Ενώ τα ποσοστά στην προεφηβική ηλικία κυμαίνονται στο 3%, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και εισέλθουν στην εφηβεία, η κατάθλιψη στο αρσενικό φύλο διπλασιάζεται, ενώ στο θηλυκό φύλο τετραπλασιάζεται. Τα ποσοστά της κατάθλιψης στους εφήβους, πάντως, αλλά και η αναλογία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σε απόλυτη συμφωνία με ότι συμβαίνει και στους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.
Οι έφηβοι, ωστόσο, δεν είναι μόνοι τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ανήκουν σε ένα οικογενειακό σύστημα και μέσα σε αυτό προκύπτουν αλληλεπιδράσεις. Τι προκύπτει από την αλληλεπίδραση γονέα και εφήβου με κατάθλιψη;
Η αλληλεπίδραση γονέα και παιδιού με κατάθλιψη
Όταν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κατάθλιψη, έχει διαπιστωθεί, ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρά με το παιδί του μπορεί να το επηρεάσει βαθιά με αρνητικό τρόπο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Άρα ο συνδυασμός του καταθλιπτικού γονέα με έναν αγχωμένο έφηβο, μπορεί να λειτουργήσει ως επιβαρυντικός καταλύτης στην ψυχολογία του εφήβου. Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου: “Πρόκειται για ένα βαρύ, όμως, όχι σπάνιο φαινόμενο. Εάν υπάρχει γονιός με καταθλιπτικό υπόβαθρο, ο έφηβος είναι δύσκολο να βρει υποστήριξη στο άγχος της εφηβείας. Και για αυτόν, τα πράγματα χειροτερεύουν. Επίσης, να έχετε υπόψη, το άγχος της εφηβείας εμφανίζεται σε διπλάσια ποσοστά από το άγχος των ενηλίκων”.
Για αυτό ακριβώς, έχει σημασία να κατανοήσουμε βαθύτερα το άγχος της εφηβείας.