Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο

Συνελήφθη σήμερα (13.12.2012) το πρωί, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας ημεδαπός 38 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

Το ύψος του χρέους ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 80.645,71 ευρώ.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΖ!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ειδική Οικονομική Ζώνη στο Πωγώνι

«Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών - μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων».
Με αυτή την ξεκάθαρη δήλωση, σε απάντηση ερώτησης του Έλληνα Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Τσουκαλά, ο Επίτροπος των Οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. Όλι Ρεν άναψε το πολυαναμενόμενο… πράσινο φως στη χώρα μας και βεβαίως στην Ήπειρο, για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, για την ανάπτυξη ιδιαίτερα φτωχών περιοχών, όπως είναι η περιφέρειά μας.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Πωγωνίου ήδη έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία ΕΟΖ, με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η οικονομία της ακριτικής αυτής περιοχής, που τώρα βρίσκεται σε τέλμα. Το τελευταίο διάστημα, όλα ήταν έτοιμα και η Ελληνική Κυβέρνηση ανέμενε το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. που φαίνεται ότι ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Όλι Ρεν!
«Άμεση ολοκλήρωση…»
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας (πρ. Υφυπουργός) και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Αντώνης Μπέζας (που έχει σταθεί δίπλα σε πρωτοβουλίες Ηπειρωτικών φορέων για δημιουργία ΕΟΖ) ανέφερε, ότι οι δηλώσεις του Όλι Ρεν δείχνουν πως γίνεται πράξη από την Ε.Ε. η δημιουργία των ΕΟΖ. «Καιρός πλέον η Κυβέρνηση να υποβάλλει επίσημο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Και σημείωσε, ότι «δικαιώνεται η άποψη μας, πως οι ΕΟΖ που θα γίνουν με βάση τη Νομοθεσία της Ε.Ε. μπορούν να αποτελέσουν βήμα ανάπτυξης της Ηπείρου».
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπέζας έχει φέρει πολλάκις το θέμα της ΕΟΖ στη Βουλή. Μάλιστα, στην τελευταία ερώτησή του (το καλοκαίρι), ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης του είχε απαντήσει, ότι έως τότε επίσημο αίτημα για δημιουργία ΕΟΖ δεν είχε υποβληθεί, όμως το Υπουργείο είναι ιδιαίτερα θετικό στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ μάλιστα είχε προτείνει αυτές να είναι είτε γεωγραφικές, είτε θεματικές.
Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ο κ. Μπέζας σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Π.Λ.» (φέτος στις 17 Φεβρουαρίου) είχε αναφερθεί στη σημασία της δημιουργίας ΕΟΖ στην Ήπειρο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι η κομβική γεωγραφική της θέση στο σύστημα ευρωπαϊκών μεταφορών και στις διεθνείς πύλες προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη (τελωνεία Κακαβιάς και Μαυροματίου, λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.α.).
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σημείωσε χθες στον «Π.Λ.», ότι η περιοχή μας, «μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε με τη δημιουργία μιας ή και περισσοτέρων Ε.Ο.Ζ. να προσελκύσει επενδύσεις, να τονώσει την οικονομία της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που σήμερα είναι δυσεύρετες».
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η νέα απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, επιβεβαιώνει τα όσα έχει δηλώσει και στο παρελθόν για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. «Διασκεδάζει τις ανησυχίες που υπάρχουν για τα εργασιακά και φορολογικά ζητήματα και κυρίως προτρέπει την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει στην ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στην Επικράτειά της» ανέφερε.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, ότι θα είναι δίπλα στους φορείς και ιδιαίτερα στους Δήμους, που θα θελήσουν να ιδρύσουν στα όρια τους Ε.Ο.Ζ.. «Ήδη την περασμένη Άνοιξη είχαμε επισκεφθεί και μεταφέραμε στον τότε αρμόδιο γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων την πλήρη στήριξή μας στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος Πωγωνίου. Επιθυμία μας είναι, να δημιουργηθούν Ε.Ο.Ζ. – πάντα βάσει των κανόνων της Ε.Ε.- και στις άλλες παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, Κόνιτσας και Φιλιατών» ανέφερε στον «Π.Λ.» ο κ. Καχριμάνης.
Και υπογράμμισε ότι: «Σε δεύτερο στάδιο, η Περιφέρεια θα μπορεί να εξετάσει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα αφορούν τις Ε.Ο.Ζ., μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων ή και ακόμη των Αναπτυξιακών Νόμων».
Ο Κώστας Καψάλης
«Οι δηλώσεις Ρεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ήπειρο, αλλά και για την Ελλάδα, αφού δίνεται η ευκαιρία στον Υπουργό Ανάπτυξης να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, που αφορούν και την περιοχή μας» σημείωσε, με τη σειρά του, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει ήδη έτοιμη την πρότασή του και περιμένει πλέον το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει το θέμα. Κάτι που μετά την χθεσινή δήλωση Ρεν, αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.
Όπως υπογράμμισε στον «Π.Λ» ο κ. Καψάλης, είναι θετικό που διευκρινίζεται πως οι ΕΟΖ της Ε.Ε. δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ΕΟΖ που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Κίνα, στην Κορέα κ.α. Το θετικό επίσης είναι ότι θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, που θα διέπονται από την Ελληνική, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
«Αυτό είναι και για εμάς όρος απαράβατος. Δηλαδή, οι ΕΟΖ να σέβονται το περιβάλλον και βεβαίως τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτά διέπονται από τη Νομοθεσία. Το προσωπικό στην ΕΟΖ, που θέλουμε να δημιουργηθεί στο Πωγώνι, πρέπει να είναι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.

Χωρίς την επιβολή προστίμου, η ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών μονάδων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε Απάντησή του προς τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από κοινοβουλευτική του παρέμβαση αναφέρει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτηνοτροφικών μονάδων χωρίς την επιβολή προστίμου.

Με την εφαρμογή του Ν. 4056/2012, με τον οποίο επιχειρήθηκε η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυσλειτουργιών, ιδίως σε ότι αφορά την διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στάβλων και μαντριών και την εξέταση των διοικητικών προσφυγών που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Όπως αναφέρει στην Απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :
«για την επίλυση των εν λόγω δυσλειτουργιών, το Υπουργείο σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτροφών, καθώς επίσης και το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επεξεργάστηκε τις αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση και να νομιμοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι, χωρίς την επιβολή προστίμων, και σύντομα θα υπάρξει η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία».
Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και η νομιμοποίηση των υφισταμένων σταυλικών εγκαταστάσεων με μείωση του κόστους αδειοδότησης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν περισσότεροι και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι με την κτηνοτροφία.

Συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω δύο ημεδαποί για κλοπή καυσίμου από όχημα, στα Ιωάννινα

Συνελήφθησαν σήμερα (13.12.2012) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, με την αυτόφωρη διαδικασία, δύο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 60 ετών και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, βρέθηκε στην κατοχή τους πλαστικό δοχείο που περιείχε ποσότητα βενζίνης δώδεκα (12) λίτρων, την οποία όπως πρόεκυψε, είχαν μόλις αφαιρέσει, με τη μέθοδο της αναρρόφησης, από το ρεζερβουάρ Ι.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών.
Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

«Καθάρισαν» το ντέρμπι του Α' ομίλου της Γ' Ερασιτεχνικής οι Καρυές


Οι Καρυές πήραν το τρίποντο στο εξ αναβολής αγώνα με την Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου με 1-0.
Το γκολ πέτυχε ο Γούλας στο 68', με πλασέ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός για διάρρηξη αυτοκινήτου

Συνελήφθη σήμερα (13.12.2012) τα ξημερώματα στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, 45χρονος υπήκοος Αλγερίας, για διάρρηξη αυτοκινήτου.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο τη στιγμή που είχε παραβιάσει σταθμευμένο αυτοκίνητο, σπάζοντας το πίσω παράθυρο και ερευνούσε τους εσωτερικούς χώρους.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΙΚΑ: Κομμένη η σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου, σε όσους δεν απογράφηκαν


Την εφαρμογή της αναστολής, από την 1η Ιανουαρίου, των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που δεν προσήλθαν για φυσική απογραφή, ζητά, με επείγον έγγραφό της από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλίσεων του ΙΚA-ΕΤΑΜ.
Η καταγραφή φυσικής παρουσίας για τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΛΤ και ΤΑΠ-ΟΤΕ έληξε στις 26/11/2012.
Σύμφωνα με το έγγραφο, για όλες αυτές τις συντάξεις θα εκτυπωθούν καταστάσεις από την Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ενώ η ειδική οθόνη καταγραφής μέσω Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων θα παραμείνει ενεργή μόνο για την πληρωμή των συντάξεων, που αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012, 11/2012-12/2012.
Από την ίδια οθόνη θα μπορεί να εκδίδεται και ένταλμα για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2012 για τις συντάξεις που έχουν ανασταλεί από 1/1/2013, εφόσον υφίσταται δικαίωμα χορήγησης δώρου Χριστουγέννων 2012.

Πρόσκληση των Ηπειρωτών της Αττικής και σύγκληση των Διοικητικών Συμβουλίων, των Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, που ανήκουν στην δύναμη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18:30, με θέμα την λειτουργία του Δικτύου της Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης

Αρ. Πρωτ 2212
Αθήνα 26-11-12
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καλεί τους Ηπειρώτες της Αττικής και τα Διοικητικά Συμβούλια των Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, της Ηπειρωτικής Αποδημίας σε συνάντηση στα γραφεία της Π.Σ.Ε. (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. με θέμα: Λειτουργία Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης, που κρίνεται ως απαραίτητο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

ΟΓΑ: Με βάση το εργόσημο θα αμείβονται οι αγρότες

Με εγκύκλιό του ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το νόμο, ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης Ελλήνων και αλλοδαπών, για το 2012, θα υπολογιστεί αποκλειστικά με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με εργόσημο.

Στην περίπτωση που δεν καλύπτουν τις 150 ημέρες εργασίας δεν δικαιούνται βιβλιάριο υγείας ή για τους αλλοδαπούς δεν θα μπορούν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους.
Ο χρόνος ασφάλισης των εργατών γης, για το έτος 2012, θα υπολογιστεί στις αρχές του έτους 2013, και θα προκύψει από τη διαίρεση του συνόλου των αμοιβών που έχουν λάβει με εργόσημο εντός του έτους 2012 διά του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (Η.Α.Ε.) της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011 (33,57 ευρώ).
Στην εγκύκλιο τονίζεται, ότι όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και έχουν ανεξόφλητα εργόσημα, πρέπει να προβούν στην άμεση εξαργύρωσή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπληρώσουν τις τουλάχιστον 150 ημέρες εργασίας που απαιτούνται, ώστε να δικαιούνται βιβλιάριο υγείας και εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, να ανανεώσουν την άδεια παραμονής στην χώρα μας.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 41χρονου ημεδαπού για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας


Από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού, για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 41χρονος ξημερώματα της 11-12-2012 στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας, οδηγώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, αφού παρέσυρε και τραυμάτισε 61χρονο ημεδαπό που κινούνταν πεζός, τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος.
Ο 61χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

ΜΕΤΣΟΒΟ: Εκδήλωση με θέμα: «Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. κατά της κρίσης»

Εκδήλωση στο Μέτσοβο στις 15 Δεκεμβρίου 2012 διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Μετσόβου και με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 στο Συνεδριακό Κέντρο "Διάσελο -Ίδρυμα Εγνατία-Ήπειρος θα διεξαχθεί Ημερίδα - Φόρουμ Πολιτών με θέμα "Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. κατά της κρίσης".
Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας θα είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γιώργος Παπαστάμκος και οι ευρωβουλευτές κ.κ. Ιωάννης Τσουκαλάς και Σπύρος Δανέλλης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος. Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται προς τους φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες του Νομού Ιωαννίνων για την ενημέρωσή τους και την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις συγκεκριμένες πολιτικές και τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το Φόρουμ Πολιτών θα συντονίσει ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί ενημερωτικό σεμινάριο για τον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ με θέμα: "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία". Σκοπός του σεμιναρίου είναι, αφενός η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ με μία σειρά από επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και αφετέρου η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον Τύπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι κ.κ. Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Προϊστάμενος της Yπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Το σεμινάριο θα συντονίσει ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Θα αναχωρήσει λεωφορείο από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 9:00.
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: forummetsovo@gmail.com  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:30 – 10:00 Εγγραφή των συμμετεχόντων
10:00 – 10:30
Εισαγωγικές παρατηρήσεις:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Χαιρετισμοί:
- κ. Αλέξανδρος ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ, Περιφερειάρχης Ηπείρου
- κ. Νίκος ΤΣΟΜΠΙΚΟΣ, Δήμαρχος Μετσόβου
10:30 – 11:30 Φόρουμ Πολιτών:
"Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ κατά της κρίσης"
Συντονισμός:
- κ. Κώστας ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Ομιλίες:
- κ. Γιώργος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου (Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)
Θέμα: "Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 -2020 και αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής"
- κ. Γιάννης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)
Θέμα: "Ανάπτυξη, Έρευνα, Τεχνολογία και η κρίση στην Ελλάδα"
- κ. Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών)
Θέμα: "Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020: Ενας οδηγός βιωσιμότητας για τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο"
11:30-12:15 Ερωτήσεις - Συζήτηση
12:15– 12:30 Διάλειμμα για καφέ
12:30 – 13:30 Σεμινάριο για τα Περιφερειακά ΜΜΕ:
"Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία
Συντονισμός:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Ομιλίες:
- κ. Carlos MARTIN RUIZ DE GORDEJUELA, Προϊστάμενος της
Yπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα
Θέμα: "Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Επιτροπής για τους δημοσιογράφους"
- κ. Κώστας ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Θέμα: "Η πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία"
13:30 – 14:00 Ερωτήσεις - Ανοιχτή συζήτηση - Συμπεράσματα

Τέλος των εργασιών του Σεμιναρίου

Περί γιορτών για την απελευθέρωση της Πρέβεζας και ιστορίας, συζήτηση!


Δημοσιεύουμε τον διάλογο που αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο της Πρέβεζας, μεταξύ δύο επώνυμων Πρεβεζάνων, του γιατρού Νίκου Λιβιεράτου και του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Λουκά, για τις γιορτές που έγιναν με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, που περιλαμβάνουν και πλούσιες ιστορικές αναφορές. Και το κάνουμε για ένα και μοναδικό λόγο, αυτόν του προβληματισμού με την παράλληλη γνώση ιστορικών στοιχείων που μας οδηγούν σε εξαγωγή συμπερασμάτων μας. Τα κείμενα που αναδημοσιεύουμε από το forumprevezas.wordpress.com και topikifoni.gr, αναρτώνται βάσει χρονολογικής καταγραφής, από το νεώτερο στο παλαιότερο.
Μια οφειλόμενη απάντηση*
Σκέφτηκα να μην απαντήσω στα γνωστά εθνικά/εθνικόφρονα επιχειρήματα του κ. καθηγητή. Οφείλω, όμως, χάριν της αλήθειας να απαντήσω.
Καταρχάς, πράγματι, όχι μόνο γνωριζόμαστε όλοι στην Πρέβεζα, αλλά πολλοί είμαστε και συγγενείς. Λοιπόν, όσον αφορά τις ρίζες μου, κ. καθηγητά, μια και λέτε ότι «προφανώς δεν είναι πρεβεζάνικες», σίγουρα γνωρίζετε ότι η γιαγιά μου, η Ευσταθία, το γένος Τσόκα, ήταν από τις πρώτες δασκάλες, που μετά την απελευθέρωση δίδαξαν την ελληνική γλώσσα στα αρβανιτοχώρια της Λάκας και της Θεσπρωτίας. Από τις αφηγήσεις της έμαθα ότι η οικογένειά μας κατέβηκε από τη Σαμονίβα Σουλίου και ότι η προγιαγιά, που κυκλοφορούσε μ' ένα καριοφίλι, μιλούσε απταίστως μόνον αρβανίτικα. Ο πατέρας μου και θειος σας, όταν άλλοι απλώς μελετούσαν, μόλις δέκα εννιά χρονών πολεμούσε με το 24ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ το Γερμανο-ιταλό κατακτητή και εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα "Λαός" με κίνδυνο της ζωής του. Κι αυτό το πλήρωσε η οικογένειά μας με διώξεις και εξορίες, όπως, βεβαίως, και τόσοι άλλοι "απάτριδες".

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, προχθές (11-12-2012) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 45 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (12,1) γραμμαρίων καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.