Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Συνάντηση αποφοίτων ΕΠΑ Βελλάς (1981-1987) 7-07-2017



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΛΛΑΪΤΩΝ 1981-1987
ΒΕΛΛΑ    07  ΙΟΥΛΙΟΥ   2017
       Μετά από 30 χρόνια πραγματοποιήθηκε η συνάντηση 27 πρώην συμμαθητών-συμφοιτητών στο χώρο της πρώην Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Ε.Π.Α.) Βελλάς Ιωαννίνων. Μαζί μας και συμμαθητές που ενδιάμεσα είχαν καταφέρει να πετύχουν το 1984 σε άλλες Σχολές ΑΕΙ (Θεολογία, ΤΕΦΑΑ κ.ά.).
Θυμηθήκαμε στιγμές αξέχαστες από την πρώτη συνάντησή μας το Σεπτέμβριο του1981, δηλ.36 χρόνια πίσω, μέχρι το 1987 οπότε πήραμε το πτυχίο του Δασκάλου, αλλά και του ιερέως, από την Ε.Π.Α. Βελλάς (Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία).
Μπαίνοντας κάποιος ουδέτερος το πρωί της 7ης Ιουλίου 2017 στην αυλή του χώρου της Βελλάς θα νόμιζε πως κάτι σημαντικό συνέβαινε μπροστά από το Ναό (δυστυχώς κτυπημένο από το σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016) της Παναγίας της Βελλάς.
Πράγματι, καταξιωμένοι, εκπαιδευτικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες συναντηθήκαμε με το χρόνο αδυσώπητο να έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω μας. Συνεπέστατοι όλοι μας στο χρονοδιάγραμμα, φτάσαμε 11-12 το πρωί της 7ης Ιουλίου 2017, με σκοπό να ξαναθυμηθούμε αξέχαστες στιγμές και να μιλήσουμε για όσα ζήσαμε από τότε ο καθένας χωριστά.
Το παρόν έδωσε και η συνταξιούχος καθηγήτριά μας κ. Φωτεινή Πανάγου,  με το σύζυγό της κ. Φωκίωνα Μάντζιο διαχειριστή (συνταξιούχος κι αυτός) της Ε.Π.Α.Βελλάς μέχρι το 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως είχαμε καλέσει και άλλους καθηγητές μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
     Μετά την πρώτη συνάντηση κατευθυνθήκαμε στο παρεκκλήσιο της Βελλάς, όπου ο πάτερ Θεόκλητος (πολλές ευχαριστίες για ό,τι έκανε οικειοθελώς) τέλεσε, με τη συνδρομή των παλιών συμμαθητών-συμφοιτητών Κώστα Τζίμα και Στάθη Μήτσου στο αναλόγιο, καταρχάς τρισάγιο για τον αξέχαστο φίλο και συμμαθητή-συμφοιτητή Κώστα Τσατσούλη που τόσο πρόωρα μας άφησε και τέλος αρτοκλασία για όλους μας που μετά από 30 χρόνια επισκεπτόμασταν τη Σχολή μας. Εδώ φυσικά μας συγκίνησαν όλους τα λίγα αλλά μεστά λόγια του Οδυσσέα Τσαμπαλά για τον άδικο χαμό του κολλητού του Κώστα.
    Ξεναγηθήκαμε στα αναμορφωμένα κτίρια της Βελλάς, που πλέον έχει γίνει Πανεπιστήμιο και θυμηθήκαμε πού κοιμόμασταν, πού κάναμε τα μαθήματα, πού δίναμε εξετάσεις και φυσικά το εστιατόριο και την κουζίνα και όλοι μας είχαμε να πούμε κι από μία ιστορία που είχαμε βιώσει σ’ αυτούς  τους άγιους χώρους της Σχολής μας.
    Ακολούθως μεταβήκαμε στο Αρχονταρίκι του πατέρα Θεόκλητου που μας περίμενε να μας φιλέψει και να γευτούμε τους άρτους της αρτοκλασίας, αλλά και να μνημονεύσουμε το φίλο Κώστα που τόσο άδικα χάθηκε.
 Ο καθένας από εμάς είχε την ευκαιρία αναλυτικά να αφηγηθεί πολλά από την προσωπική του ζωή και να μοιραστεί στιγμές χαρακτηριστικές που τον σημάδεψαν όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε να ιδωθούμε. Ιδιαίτερα μας άγγιξαν όλους τα υπέροχα λόγια του Στάθη Μήτσου και του Κώστα Τζίμα (Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου). Συγκινητικές στιγμές  οι οποίες συνεχίστηκαν κι έκλεισαν γλαφυρότατα στις Πηγές Βελλάς στο ομώνυμο κέντρο. Γευματίσαμε δίπλα στο γάργαρο νερό-νάμα των πηγών Βελλάς και οι θύμησες συνεχίστηκαν να αναβλύζουν μέχρι αργά.
Ο Σπύρος Υφαντής με το κλαρίνο του μας έπαιξε τρία τραγούδια, ένα μοιρολόι (για τον Κώστα) και δύο τραγούδια με τη δική του χαρακτηριστική τεχνική και έλαβε από όλους μας τα συγχαρητήρια για αυτή του την επιδεξιότητα.
    Μετά τον καθιερωμένο καφέ κι όταν η ώρα είχε φτάσει πλέον οχτώ το βράδυ, δε μας έκανε η καρδιά μας να φύγουμε. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μετά από 5 χρόνια, οπωσδήποτε με καλύτερη ενημέρωση από νωρίτερα, ώστε να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Πήραμε τα υπέροχα αναμνηστικά μας που θα μας θυμίζουν αυτή τη μέρα, αλλά και τη Σχολή μας που τόσα πολλά μας προσέφερε  και προσφέρει ακόμη και σήμερα κι ας μην το καταλαβαίνουμε μερικοί.
Ανανέωση Συνάντησης Ε.Π.Α. Βελλάς 1981-1987: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, ώρα 11 πρωί και ελπίζω να είμαστε όλοι εκεί παρόντες στη Σχολή Βελλάς, 35 χρόνια μετά. Ως τότε να είμαστε όλοι καλά προσωπικά και οικογενειακά και να διαπρέπουμε όλοι μας στην κοινωνία ως άνθρωποι πρωτίστως και ως παιδαγωγοί.
Παρέστησαν στη Συνάντηση μετά από 30 χρόνια στη Βελλά 7/7/2017 αλφαβητικά οι: 
1) Βασδέκης Ναπ.Ιωάννης  
2) Βίνης Μιχαήλ 
3) Βράκας Παναγιώτης        
4) Γάλλιος Χρήστος    
5) Γιώτης Ελευθέριος 
6) Γιωτόπουλος Ευάγγελος 
7) Ζανίκας Ανδρέας    
8) Ζολώτας Κων/νος   
9) Κοτρότσιος Μιχαήλ
10) Κρικώνης Παύλος
11) Λαδιάς Ανδρέας    
12) Λάμπρος Σταύρος
13) Μάλλιος Βησσαρίων      
14) Μήτσος Ευστάθιος
15) Μπάγιας Νικόλαος
16) Παπανικολάου Κων/νος
17) Πουλίζος Χριστόφορος
18) Σιαράβας Αναστάσιος
19) Σιάχος Λάζαρος
20) Σιουράς-Μπιρμπίλης Γεώργιος
21) Τζίμας Κων/νος
22) Τσαμπαλάς Οδυσσέας
23) Υφαντής Σπυρίδων
24) Φαρδέλλας Γεώργιος
25) Φλώρος Ιωάννης
26 )Φώτος Χριστόδουλος
27) Χαλάστρας Ευάγγελος
Καθηγήτρια: Πανάγου Φωτεινή
Διαχειριστής Βελλάς: Μάντζιος Φωκίων
Πολλά ευχαριστώ στους Βαγγέλη Γιωτόπουλο, Χριστόφορο Πουλίζο, Κων/νο Παπανικολάου, Σπύρο Υφαντή και πάτερ Θεόκλητο που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και στον Μιχάλη Κοτρότσιο που συνέδραμε τον Βαγγέλη Γιωτόπουλο στο φωτορεπορτάζ της Συνάντησης.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ  ΠΑΛΙ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ.

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΠ. ΒΑΣΔΕΚΗΣ

Δήλωση του δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη για την καταγγελία της Τ.Ο. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας του Κ.Κ.Ε

Με αφορμή την ανακοίνωση της Τ.Ο. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του Κ.Κ.Ε,  κ. ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δήμος Πωγωνίου, με απόφαση του Δ.Σ., έκανε δεκτή την πρόταση να διοργανωθεί εκδήλωση που αφορά στον Ουλαμό Καλπακίου. Εδώ ξεκινά και εδώ τελειώνει η αλήθεια στην καταγγελία της  Τ.Ο. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του Κ.Κ.Ε.
Κάθε προσπάθεια της Τ.Ο. του κόμματος να στηλιτεύσει τη Δημοτική Αρχή κι εμένα προσωπικά, πέφτει στο κενό και έρχεται σε καθολική αντίθεση με τα πρακτικά από την σχετική συνεδρίαση του σώματος.
Το Δ.Σ. Πωγωνίου ουδέποτε ψήφισε ομόφωνα για την ανέγερση μνημείου καθώς δεν είναι αρμόδιο να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες. Στην συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί η αρμόδια εταιρία νεοτέρων μνημείων. Εφόσον θα υπήρχε θετική γνωμοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, το Δ.Σ. δε θα μπορούσε να αρνηθεί την ανέγερση του μνημείου. Γεγονός που προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τα στελέχη της Τ.Ο.
Έτσι, χωρίς καμία ενημέρωση, προχώρησαν αυθαίρετα στην ανέγερση του μνημείου, καταργώντας κανόνες και Νόμους την ίδια ώρα που μιλούν για ήρωες και καπηλεύονται ιστορικά γεγονότα.
Ο Δήμος Πωγωνίου λειτουργεί ακολουθώντας τους Νόμους, πάντα με σεβασμό στις αρχές, τους φορείς και τους δημότες. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να επιδείξει διαφορετική συμπεριφορά σε αυτή την περίπτωση έστω κι αν αφορά ιστορικό μνημείο.
Εγκαίρως ενημερώθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος που προέρχεται από τον χώρο του Κ.Κ.Ε. ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και με έκπληξή μας διαπιστώνουμε την επιθυμία της Τ.Ο. να τις αγνοήσουμε.
Μάλιστα προχώρησαν σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί ενόχλησης από την ιστορική αλήθεια. Τα γεγονότα υπάρχουν και έχουν αποτυπωθεί αλλά «η τιμή και η δόξα τους αλύγιστους φαντάρους» όπως αναφέρεται στην καταγγελία, δεν επιδίδεται με τραμπουκισμούς.
Στον Ουλαμό Καλπακίου, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια άνθρωποι που ανήκαν στον κομμουνιστικό χώρο καθώς και άνθρωποι που θεωρούνταν «απόκληροι της κοινωνίας». Ως εκ τούτου η Τ.Ο. θα έπρεπε να αναφέρει όλη την ιστορική αλήθεια, χωρίς να την περιορίζει στα στενά κομματικά της όρια».


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (06-07-2017) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 37χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 37χρονος δράστης, όπου βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο τσιγάρα που περιείχαν κάνναβη, βάρους (1,8) γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλες δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (152,8) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Άγιος Βλάσιος Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Αλβανίας, για εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση και παράνομη είσοδο στη χώρα

Κατασχέθηκαν σε «καβάντζα» σε δασική περιοχή στον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας, δέκα σάκοι που περιείχαν πάνω από (199) κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (06-07-2017) το μεσημέρι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25, 26 και 19 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, οι τρεις αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν καθώς προέκυψε ότι επιτηρούσαν σε δασική περιοχή στον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας, σημείο με κρυμμένη ποσότητα κάνναβης (καβάντζα), την οποία είχαν προηγουμένως εισαγάγει στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με σκοπό να την προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας.
Σε έρευνα που έγινε στο σημείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα σάκοι, που περιείχαν ενενήντα οχτώ δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (199) κιλών και (326) γραμμαρίων.
Επίσης, κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως μέσα επικοινωνίας.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων και σε βάρος τους εκκρεμούν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ανακοίνωση λήξης μαθημάτων χορωδίας πολυφωνικού Έναρξη μαθημάτων, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ τη Τρίτη 17 Οκτωβρίου


Αριθ. Πρωτ. 3136                  Αθήνα 6-7-2017
Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση λήξης μαθημάτων της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου. Έναρξη μαθημάτων τον Σεπτέμβριο μήνα


Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περίοδος λειτουργίας της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ  και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της ΠΣΕ.
Μία περίοδος που χαρακτηρίστηκε από πολλές πετυχημένες συμμετοχές και της Χορωδίας και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου, που έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από αυτούς που τις  παρακολούθησαν.
Το Δ.Σ. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χορωδούς και των δύο μουσικών συνόλου της, τους δασκάλους, τον μαέστρο της Χορωδίας και δάσκαλο του Πολυφωνικού Εργαστηρίου Βαγγέλη Κώτσου, τον κυρατζή, δάσκαλο  και πρωταγωνιστή του  Πολυφωνικού Εργαστηρίου Αλέξανδρο Λαμπρίδη, τον μαέστο Στάθη Πολύζο για την  επιτυχή συνδρομή του, όπου του ζητήθηκε και το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη για τη Χορωδία και το Πολυφωνικό Εργαστήρι Μαίρη Καραγιώργου, για την πετυχημένη διαχείριση και των δύο μουσικών συνόλων
Το ραντεβού για την έναρξη των μαθημάτων, είναι το Φθινόπωρο. 
Με έναρξη μαθημάτων για τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, στην Ομόνοια και για το Πολυφωνικό Εργαστήρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 18.00', στον ίδιο προαναφερόμενο χώρο.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκμάθηση παραδοσιακών και πολυφωνικών τραγουδιών και να στελεχώσει τα 2 μουσικά σύνολα της ΠΣΕ, με δωρεάν συμμετοχή, μπορεί να απευθυνθεί στη γραμματεία της ΠΣΕ, στα τηλέφωνα 2103243882 και 2103241137 και στο e-mail  info@panepirotiki.com  
Καλό καλοκαίρι


Το  Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Παχυσαρκία vs κάπνισμα: Ποιο βλάπτει περισσότερο;

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, συγκριτικά με τους καπνιστές, καθώς το επιπλέον βάρος αφαιρεί 47% περισσότερα χρόνια ζωής συγκριτικά με το κάπνισμα, ενώ η χρήση καπνού προκαλεί παρόμοια απώλεια χρόνων ζωής συγκριτικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν ερευνητές από την Cleveland Clinic και τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι θέλησαν να αναλύσουν τη συμβολή των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου στις αιτίες θανάτου του πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Βάσει της εργασίας, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του  2014, διαπιστώθηκε ότι οι κύριες αιτίες εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, που όμως θα μπορούσαν να προληφθούν εάν άλλαζαν εγκαίρως ορισμένους παράγοντες, ήταν (κατά σειρά κατάταξης) η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση προϊόντων καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.
«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ολοένα διογκούμενο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά της έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ήδη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ τα ποσοστά βρίσκονται σε άνοδο ακόμα και στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2014, πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και άνω, ήταν υπέρβαροι και από αυτούς τα 600 εκατομμύρια τουλάχιστον ήταν παχύσαρκοι, δηλαδή το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι», σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr). 
«Δυστυχώς, υψηλό είναι και το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά: την ίδια χρονιά, 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με περισσότερους θανάτους παγκοσμίως σε σχέση με αυτούς που προκαλούνται σε λιποβαρείς ανθρώπους. Το θετικό, όμως, είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί και οι θάνατοι που οφείλονται σ’ αυτή σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν». 

Μερόπη Τζούφη: Ομιλία για το Γυναικολογικό Καρκίνο

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό, σχετικά με την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μια σειρά διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι κ.κ. Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ. και Α. Ροδαλάκης, Αν. Καθηγητής στην Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»), όπως επίσης και μέλη των Δ.Σ. επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, όπως η κ. Ε. Κουρέντα, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) και Γραμματέας της Επιτροπής τόνισε αρχικά τη σημασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής καθώς παρέχουν μια σειρά δυνατοτήτων, από την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης μέχρι την ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά ζητήματα, όπως ο γυναικολογικός καρκίνος. Σημειώνεται πως οι πρώτοι καρκίνοι σε θνησιμότητα είναι αυτοί του μαστού και του τραχήλου.
Στη συνέχεια ανέφερε πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δοκιμάζουν διπλά τις γυναίκες σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ παρατηρείται ελλιπής άσκηση, κακή διατροφή, εγκατάλειψη των προληπτικών ελέγχων και μειωμένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, παράγοντες που λειτουργούν εκρηκτικά στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες.

Δήμος Πωγωνίου: Προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016

Δημοσιεύθηκε η υπ. αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ. 2049 /A321 /30 Μαΐου 2017 ψηφιακά υπογεγραμμένη (επικυρωμένη) Υπουργική Απόφαση   με θέμα:
«Προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας».
και σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2018/τ’.Β/13.6.2017
Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έλαβε ΑΔΑ:  7Μ6Φ465ΧΘΞ-Π7Ξ
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε η διόρθωση σφαλμάτων στην παραπάνω Υπουργική.


Κοινές δράσεις Γιάννη Καραγιάννη και Δημήτρη Σεβαστάκη για τη φέτα και το κρασί Σάμου

Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ε. Αποστόλου, απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης και Δημήτρης Σεβαστάκης, με την οποία επισημαίνουν την ανάγκη κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στην υπό διαπραγμάτευση διμερή συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:
"Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα), τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν από τις απομιμήσεις στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί εντός του έτους. Ο κατάλογος που εστάλη, στις 03-06-2017, από την ΕΕ στην Κίνα, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου, προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks).
Με το επιπλέον στοιχείο ότι πρέπει από την πλευρά της Κομισιόν να υπάρξει θεσμική αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2017, σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκρουστεί η διεκδίκηση και να συνεχίσει αδιατάρακτα η παραγωγή και η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.
Να σημειώσουμε ότι η ταυτότητα ευδιάκριτων προϊόντων, όπως τα δύο συγκεκριμένα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δεν σχετίζεται απλώς με την ιδιαίτερη ποιότητά τους, αλλά και με τα πολιτιστικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και των μεθόδων παραγωγής που η παράδοση και η επιστήμη έχουν διαμορφώσει.
Σας υποβάλλουμε την θερμή προτροπή μας, για τις εκ μέρους των υπουργείων σας, απαραίτητες διοικητικές, θεσμικές, νομικές και πολιτικές πράξεις και επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης."

Τι να κάνετε αν στραμπουλήξετε το πόδι σας

Ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία αποτελεί το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «στραμπούληγμα» του αστραγάλου και καθώς είναι αρκετά συχνό καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνουμε όταν το πάθουμε!
Οφείλεται κυρίως σε υπερβολικές πιέσεις, που ασκούνται στην άρθρωση, ύστερα από λάθος πάτημα, απότομη στροφή του ποδιού από σκληρό αντικείμενο ή ανώμαλο έδαφος, πτώση από μικρό ύψος ή εξαιτίας σύγκρουσης ή ανατροπής σε διάφορα αθλήματα.
«Μπορεί το διάστρεμμα αυτό να είναι από κάτι απλό, με λίγο πόνο, πρήξιμο στην περιοχή και αδυναμία στήριξης, μέχρι πολύ σοβαρό, με πλήρη ρήξη των συνδέσμων στην έξω ή έσω πλευρά ή ακόμη και στις δύο, με συνέπεια μικρό ή μεγάλο αιμάτωμα», μας εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Στα πολύ σοβαρά διαστρέμματα ίσως να συνυπάρχει με τη ρήξη στους συνδέσμους και πιθανό κάταγμα στα οστά της περόνης (απ' έξω) ή της κνήμης (από μέσα), τα λεγόμενα σφυρά. Γι' αυτούς τους λόγους η συμβολή του ειδικού ορθοπαιδικού κρίνεται απαραίτητη και άμεση. Η ακτινογραφία θα δώσει πληροφορίες για τη βαρύτητα της βλάβης και θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία».
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Sports Medicine, οι νέοι ηλικίας 10-19 ετών έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από τραυματισμούς σε σχέση με τους μεγαλύτερους.
Στους άνδρες είναι πιο συχνά τα διαστρέμματα στις ηλικίες από 19-25 από ό,τι στις γυναίκες, όμως στις γυναίκες φαίνεται τα ποσοστά να είναι μεγαλύτερα από την ηλικία των 30 και πάνω.
Πάνω από 50% των διαστρεμμάτων οφείλεται σε αθλητικούς τραυματισμούς.
•        Μπάσκετ 32%
•        Τένις 9%
•        Ποδόσφαιρο 8%
•        Βόλεϊ 3%
•        Ράγκμπι 2%
•        Διάφορα σπορ 8% 
•        Καθημερινές δραστηριότητες 32%

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούνιο 2017 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούνιο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 12 τροχαία δυστυχήματα (όπως και το 2016).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 1 το 2016)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2016)
7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 8 το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 14 παθόντες (έναντι 20 το 2016). Ειδικότερα, καταγράφηκαν :
3 νεκροί (έναντι 1 το 2016 )
2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 4 το 2016 )
9 ελαφρά τραυματίες (έναντι 15 το 2016)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: