Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας θα ενταφιαστούν 573 Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο


Η τελετή ενταφιασμού των οστών τους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 12:00 το μεσημέρι

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας αναμένονται να ενταφιαστούν μετά από 70 χρόνια, 573 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο δικαιώνονται και θα βρουν την αιώνια γαλήνη».
«Με αυτό τον τρόπο λαμβάνει αίσιο τέλος το διαχρονικό και πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς την Αλβανία για την εκταφή, αναγνώριση και ταφή των πεσόντων μας, μετά από τους δύο εξαντλητικούς διαπραγματευτικούς γύρους που διεξήγαγε με επιτυχία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την αλβανική πλευρά στο πλαίσιο της επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων των δύο χωρών οι οποίοι διεξήχθηκαν ο μεν πρώτος στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 2017 ο δε δεύτερος τον Ιανουάριο του 2018 στην Κορυτσά», τονίζει το ΥΠΕΞ.
Η θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών τους θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία. «Οι 573 Έλληνες πεσόντες έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον εκατό ακόμη ήρωες του Έπους του 1940 που έχουν ήδη ταφεί, με θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Αλβανίας, στις 13 Ιουλίου 2018».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 9:30


Την 12-10-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 03-10-2018 συνεδρίασης.
1. Κατάρτιση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2019 στα πλαίσια έγκρισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2018 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας από κόμβο Εγνατίας Οδού έως Κόμβο Ιονίας Οδού», προϋπολογισμού 200.000,00 € με Φ.Π.Α.
3. Έγκριση του από 19-09-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 19-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τσιμεντόστρωση αγροτικής οδού στην Τ.Κ. Πλακωτής», προϋπολογισμού 100.000,00 € με Φ.Π.Α.
4. Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων οικισμών (Αγίας Παρασκευής) πρώην Δήμου Αράχθου του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφέρειας Ηπείρου», αναδόχου ΤΕΔΡΑ Α.Τ.Ε., μέχρι την 30-11-2018.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας», αναδόχου Ελένης Τασιούλα, μέχρι την 15-01-2019.
6. Έγκριση δαπάνης για την μετατόπιση στύλων της ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Πωγωνίου».

Σε ειδική εκδήλωση της Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.
Εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας πραγματοποίησε αναλυτική και πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας και έδωσε εμπεριστατωμένες απαντήσεις στις απορίες των παρευρισκομένων, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τα έγγραφα νομιμοποίησης των δηλούντων, τους τίτλους και τα έγγραφα που θεμελιώνουν τα δικαιώματα ανάλογα με την αιτία κτήσεώς τους, τα έγγραφα νομιμοποίησης των δηλούντων και τη διαδικασία εντοπισμού των ιδιοκτησιών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος Άρμπιρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Γαλίτσης και Στυλιανός Κουκουλάρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων/νος Γιαννάκος, το Δ.Σ. και τα μέλη της Ομοσπονδίας και πλήθος κόσμου.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη για τις δραστηριότητες αναψυχής στον Άραχθο


Με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων, που θα προκύψουν  από την εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για παύση πάσης φύσεως δραστηριότητας εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου στην περιοχή κατασκευής του έργου για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
 Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Νεολαίας, Άθλησης  Βασίλης Γοργόλης,  ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών  Νίκος Γκόλας και η Προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού κα Ιουλία Μαρκούλα.
Η  Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, με έγγραφό της προς το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ζητά για λόγους ασφάλειας την παύση πάσης φύσεως δραστηριοτήτων (όπως rafting κλπ) εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων ανάντη του άξονα του γεφυριού της Πλάκας.
Όπως αναλύθηκαν στη σύσκεψη, προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα:
Το πρώτο έχει να κάνει με τον φορέα που θα αναλάβει τη δημιουργία (μετεγκατάσταση ουσιαστικά) του χώρου για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων παραποτάμιων δραστηριοτήτων και το δεύτερο, με το ορατό ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, να υπάρξει σημαντική μείωση επισκεπτών της περιοχής των Τζουμέρκων, σε μια περίοδο μάλιστα που καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από το Δήμο και την Περιφέρεια για την καθιέρωσή τους ως τουριστικού προορισμού.

Χρήσιμες συμβουλές σχετικά με απάτες από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου


Με αφορμή περιστατικό εξαπάτησης ηλικιωμένης στην Περιφέρειά μας, από επιτήδειους που επικοινώνησαν τηλεφωνικά και απέσπασαν χρηματικό ποσό, με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο δήθεν έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό ανήλικου παιδιού, για το οποίο ευθύνεται και χρειάζεται μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ξανά ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
Μεθοδολογία απάτης με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι κρατικούς λειτουργούς (αστυνομικούς, ιατρούς, εισαγγελείς κτλ), υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. 
Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Βασίλειος Π. Κερμενιώτης:Παραιτηθείτε, κ. Γαβρόγλου! Δεν δικαιούστε να περιφρονείτε τον ορθόδοξο λαό.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πολιτικά κόμματα, Βουλευτές, Μ.Μ.Ε. και τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όλης της ελληνικής Επικράτειας

Του Βασιλείου Π. Κερμενιώτη

1.  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Δίνοντας ρεσιτάλ αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε αυτές τις μέρες σε τρεις απαράδεκτες ενέργειες. Με απύθμενο θράσος:
α.  Εξέδωσε ανακοίνωση1 στην οποία καταφέρεται κατά της «Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων» (στο εξής Π.Ε.Θ.) η οποία κάλεσε τους θεολόγους να μην εφαρμόσουν τα «Νέα Προγράμματα» του μαθήματος των θρησκευτικών2, επειδή αυτά, επί της ουσίας, έχουν κριθεί αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (στο εξής Σ.τ.Ε.)3
Παράλληλα, το Υπουργείο απείλησε με πειθαρχικές διώξεις τους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να διδάξουν τα νέα «θρησκευτικά»4.
β.  Ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ηλίας Γεωργαντάς με έγγραφο που απέστειλε στους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, τούς ζήτησε «να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».5
γ.  Τέλος, εσείς ο ίδιος δηλώσατε προκλητικά ότι «Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο την εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τις απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».6

Αν είναι δυνατόν! Διαστρέφετε την αλήθεια και εμφανίζετε το μαύρο ως άσπρο! Ποιος είναι αυτός, κ. Υπουργέ, που συμπεριφέρεται σαν να είναι «υπεράνω των νόμων» και δεν σέβεται τους «κανόνες και τους νόμους της Δημοκρατίας»; Δεν είστε εσείς ο ίδιος; Γνωρίζατε πολύ καλά ότι είναι αντισυνταγματικά τα νέα «Θρησκευτικά» που εισήγαγε στην εκπαίδευση ο αποπεμφθείς προκάτοχος σας, ο κ Φίλης, γι’ αυτό και κάνατε κάποιες ψευτοαλλαγές στις λέξεις7, αλλάξατε τον αριθμό του ΦΕΚ, βάλατε την υπογραφή σας και τώρα συμπεριφέρεστε …σαν να είναι άλλα τα προγράμματα των θρησκευτικών που ακύρωσε το ΣτΕ! Ωραίο τέχνασμα! Πως δεν το σκέφτηκαν να το κάνουν και άλλοι σε ανάλογες περιπτώσεις; Εγώ θα το έλεγα πολιτική απάτη· συμπεριφορά που δεν αρμόζει στον Υπουργό που προΐσταται του ευαίσθητου χώρου της Εκπαίδευσης.

Συνελήφθη 27χρονος, κατηγορούμενος για κλοπή αγροτικού μηχανήματος από αποθήκη στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας


Συνελήφθη, χθες (10-10-2018) το μεσημέρι στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή αγροτικού μηχανήματος από αποθήκη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 27χρονος προχθές το πρωί στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, αφαίρεσε από αποθήκη ιδιοκτησίας 51χρονου ημεδαπού, ένα αγροτικό μηχάνημα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Σύλληψη 52χρονης αλλοδαπής για κλοπές ρούχων από κατάστημα, στα Ιωάννινα

Συνελήφθη, χθες (10-10-2018) το πρωί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 52χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, η 52χρονη εισήλθε σε κατάστημα στα Ιωάννινα και αφαίρεσε διάφορα είδη ένδυσης, αποκόπτοντας τις αντικλεπτικές ετικέτες, πλην όμως έγινε αντιληπτή από υπεύθυνη του καταστήματος και συνελήφθη.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ, 22 χλμ. ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων


Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, ώρα  02:27, με επίκεντρο 22 χλμ. ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το  εστιακό της βάθος στα 17,5 χλμ.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ώρα 15:00


Σας καλούμε στις δεκαπέντε  (15) του μηνός  Οκτωβρίου έτους 2018,  ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00 στην ανοικτή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικού –αποφάσεων  9ης/17-9-2018 τακτικής  συνεδρίασης  Π.Σ.
2. Έγκριση 5ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2018(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
3. Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Π. Η. οικ. έτους 2018(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
4. Έγκριση τροποποίησης Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2018 (εισήγηση: Η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Η.).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Διαφραγματοκήλη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Το διάφραγμα είναι ένας μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά. Ο μυς αυτός έχει μία τρύπα, από την οποία περνάει ο οισοφάγος για να φτάσει στο στομάχι. Όταν αυτή η τρύπα είναι χαλαρή, τμήμα του στομάχου περνάει στο θώρακα - και ο ασθενής πάσχει από διαφραγματοκήλη.
Το διάφραγμα διαχωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα. Καταφύεται στο κατώτερο στέρνο, στα πλευρικά τόξα και στους πρώτους οσφυϊκούς σπονδύλους.
Στο διάφραγμα υπάρχουν φυσιολογικά ανοίγματα για την διέλευση ορισμένων οργάνων από την μια κοιλότητα στην άλλη. Στο ύψος του 12ου θωρακικού σπονδύλου υπάρχει το αορτικό τρήμα και διέρχεται η αορτή, η άζυγος φλέβα και ο θωρακικός πόρος, όπως μας ενημερώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Διαμαντής Θωμάς ΜD, διευθυντής χειρουργικής κλινικής στο METROPOLITAN HOSPITAL.
Λίγο μπροστά και αριστερά, στο ύψος του 10ου οσφυϊκού σπονδύλου, υπάρχει το οισοφαγικό τρήμα από όπου διέρχονται ο οισοφάγος, τα πνευμονογαστρικά νεύρα, αριστερά η γαστρική αρτηρία, φλέβες και λεμφαγγεία. Δεξιά της μέσης γραμμής υπάρχει το τρήμα της κάτω κοίλης φλέβας.
Το διάφραγμα επιτελεί τρεις λειτουργίες:
1) Αναπνευστική λειτουργία.
2) Ανατομικός διαχωρισμός θωρακικής από περιτοναϊκή κοιλότητα (διαχωρισμός του θώρακα από την κοιλιά, δηλαδή)
3) Φλεβική επαναφορά.
Υπάρχουν πέντε τύποι διαφραγματοκήλης:
1. Κήλες οισοφαγικού τρήματος (οισοφαγοκήλη).
2. Παραστερνική κήλη ( Larrey, Morgagni).
3. Διαφραγματοκήλη δια του τενόντιου κέντρου.
4. Δια της οσφυοπλευρικής σχισμής (Bochdalek).
5. Τραυματική διαφραγματοκήλη (ρήξη διαφράγματος).
Η οισοφαγοκήλη
Επειδή, στο 98% των περιπτώσεων πρόκειται για οισοφαγοκήλη, χρησιμοποιώντας στην καθημερινή πρακτική τον όρο «διαφραγματοκήλη» εννοούμε την οισοφαγοκήλη.
Υπάρχουν τρεις μορφές οισοφαγοκήλης:
α) Ολισθαίνουσα (αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων).
β) Παραοισοφαγική (5%).
γ) Μικτή (10%).
Ολισθαίνουσα