Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Βασιλικό Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 49 και 38 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται στη διακίνηση και μεταφορά σημαντικής ποσότητας κάνναβης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από (214) κιλά κάνναβης που θα διοχέτευαν στο εσωτερικό της χώρας
Σε βάρος του 38χρονου συλληφθέντα εκκρεμεί επιπρόσθετα Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων από τις Αλβανικές αρχές, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας
Αναζητούνται δύο συνεργοί τους
Συνελήφθησαν, σήμερα (03-02-2017) τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό στην περιοχή του Βασιλικού Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 49 και 38 ετών ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους, οι οποίοι εμπλέκονται στη διακίνηση και μεταφορά σημαντικής ποσότητας κάνναβης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν πάνω από (214) κιλά κάνναβης, τα οποία οι δράστες θα διοχέτευαν από κοινού στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό στην περιοχή του Βασιλικού Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, διότι τους εντόπισαν να οδηγούν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργούν ως προπομποί σε έτερο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, έμφορτο με ναρκωτικά, στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο δράστες, οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης και αναζητούνται.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο χώρο φόρτωσης του οχήματος, έντεκα ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν (194) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (214.292) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων των δραστών, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 38χρονου συλληφθέντα είχε εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων από τις Αλβανικές Αρχές, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης, βάρους (214.292) γραμμαρίων
δύο αυτοκίνητα (ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρίας ενοικιάσεων, το οποίο είχε μισθώσει ο 38χρονος συλληφθείς και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο)
τρία κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση και τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων της ομάδας Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ομάδας Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ-Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», αύριο (04-02-2017) και ώρα 19:30, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE, περιόδου 2016 – 2017, για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποχρεωτική η ενημέρωση των καταναλωτών για την αποδοχή ή μέσων πληρωμής με κάρτες

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι  με την αριθ.89/31-01-2017 εγκύκλιο  της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιγράφεται η διαδικασία της  εφαρμογής  του άρθρου 66 του νόμου 4446/2016 σχετικά με την ενημέρωση του καταναλωτή για την αποδοχή ή μη μέσων πληρωμής με κάρτα.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:
Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η’ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».
Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής κατηγορίες καρτών VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.
Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας επιβάλλουν στους παραβάτες διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, κατόπιν καταγγελίας καταναλωτή είτε αυτεπάγγελτως διενεργούμενου ελέγχου.
Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της ανάλογα με την Αρχή που επέβαλε το πρόστιμο, είτε ενώπιον του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης,  είτε ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση.
Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση της προσφυγής και υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο που εξέδωσε.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 π.μ. στο Δημαρχείο Καλπακίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 7η Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη
και ώρα 9:00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΘΕΜΑ
1. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

H Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου κόβει τη Πίτα της, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, Ζαλόγγου 17, Πολύδροσο Χαλανδρίου


Πρέβεζα: Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας δέκα μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθη, χθες (02-02-2017) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 24χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας, δέκα μη νόμιμων μεταναστών, υπηκόων Πακιστάν.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 24χρονο, διότι, οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, τους δέκα αλλοδαπούς υπηκόους Πακιστάν (ηλικίας από 15 έως 49 ετών), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας.

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 38χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι στα Ιωάννινα.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 38χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε την 25/26-05-2013 σε σπίτι στα Ιωάννινα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα, προσωπικά έγγραφα και είδη ρουχισμού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Άνοιξε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

Άνοιξε η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ταμείου www.efka.gov.gr , όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.
Όσο για την αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές σε 1.400 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αυτή μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.
Βάσει του προγραμματισμού θα αποστέλλονται 50.000-80.000 ραβασάκια την ημέρα.
Τα ειδοποιητήρια ανεβαίνουν σταδιακά.
Για να δείτε τις εισφορές σας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
1) Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στο www.efka.gov.gr
2) Κάντε «κλικ» στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»
3) Μπείτε στην αρχή της σελίδας στο «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ»

17η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου στη Β΄ ερασιτεχνική, με ντέρμπι κορυφής (Π.Α.Ο. Κρύας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 4-02-17/15:00), εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Περιβλέπτου 4-02-17/15:00), εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 5-02-17/15:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00  

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΡΥΑΣ 
ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ.

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)  
Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 - Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ (15:00)  
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (19:30)
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ- ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)    
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)  
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (15:00)  
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:00)   

Αδελφότητα Κεφαλοβρυσιτών Αθήνας: Κοπή πίτας και ετήσιος χορός την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 12:00 το μεσημέρι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Αδελφότητα των Κεφαλοβρυσιτών της Αθήνας, σας καλεί να συνευρεθείτε μαζί μας, με αφορμή την κοπή της πίττας για το νέο έτος.
Επίσης θα επακολουθήσει κι ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στο γνωστό και πολύ όμορφο περιβάλλον στις αίθουσες ''ΜΕΝΤΗΣ'' στην Παιανία.
Η εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για τις 26/02/2017 ημέρα Κυριακή και ώρα προσέλευσης :12η μεσημβρινή.

Θα μας βοηθήσετε πολύ αν μας κάνετε γνωστή την πρόθεσή σας να παρευρίσκεστε επικοινωνώντας με τον Μηνά στο τηλέφωνο: 210-8322382.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων κόβει την πίτας του, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στο κλειστό της Δροσούπολης

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων σας προσκαλούν στην κοπή της πίτας 2017 την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στο κλειστό της Δροσούπολης.
Θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι με τους Πέτρο Λούκα Χαλκιά & Νίκο Φιλιππίδη στο κλαρίνο και στο τραγούδι τους: Αντώνη Κυρίτση, Φιλιώ Πυργάκη, Κώστα Μήτση & Θωμά Κυρίτση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Φυλής και του ΝΠΠΔ "Η ΠΑΡΝΗΘΑ"

Η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας διοργανώνει ημερήσια εκδήλωση και γλέντι, τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, μετά τις 13:00, στο «Το έλατο», Λ. Φυλής 2, στη Χασιά (Φυλή)

Ανακοίνωση
Έφτασε η ώρα για τον ετήσιο χορό μας!
12 Φεβρουαρίου 2017 στη Χασιά.
Θα φύγουμε όσοι διαμένουν στα νότια προάστια με πούλμαν από τα γραφεία της Αδελφότητας 12:00 μ.μ..
Αποσκευές μας η καλή μας διάθεση, η ζωντανή ορχήστρα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά junior, το Δημήτρη Τζουμερκιώτη και τον φανταστικός dj Χριστοδουλής.
Καλέστε μας για κρατήσεις προσκλήσεων και θέσεων για το πουλμαν!
Έτοιμοι!


Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Τρικόρυφο Θεσπρωτίας: Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης-κλοπής από σπίτι

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 28χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης-κλοπής από σπίτι στο Τρικόρυφο Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 28χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη-κλοπή που έγινε την 07-08-2016 σε σπίτι στο Τρικόρυφο Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα και είδη ρουχισμού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί λένε Έλληνες επιστήμονες

Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί  με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και διακοπή του καπνίσματος.
Αυτό τόνισαν σήμερα κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. 
Η συνέντευξη με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου» διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπολογίζεται πως 3,7 εκ. άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης!
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες εξέπεμψαν sos προς την Πολιτεία καθώς τα στοιχεία δείχνουν δραματική εξέλιξη της νόσου τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα,τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2030  θα φτάσουν  21,7 εκατομμύρια  από τα 14 που ήταν το 2016.
Ταυτόχρονα  οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατομμύρια  θα φτάσουν τα 13 εκατομμύρια!
ΕΘΝΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο στην χώρα μας» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.
Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών  οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μαστού, νεφρών, παγκρέατος, ενδομητρίου, χοληδόχου κύστεως και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτείται εθνική πολιτική για την προληπτική ιατρική και διατροφή. Προτείνεται η εκπαίδευση γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με  στόχο την υγιεινή διατροφή,  την καθημερινή μέτρια προς έντονη σωματική άσκηση και την αποφυγή τοξικών ουσιών.
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο καλή διατροφή σημαίνει:
·   Αυξημένη καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών και θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα.
·   Κόκκινο κρέας και αλλαντικά σε μικρή ποσότητα μία φορά το μήνα.
·   Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με κορεσμένα και τράνς λιπαρά οξέα.
·   Μείωση του αλατιού στο φαγητό.
·   Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγος, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού.
·  Ελάττωση ή αποφυγή τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως αναψυκτικά, γλυκά, άσπρο ψωμί, άσπρα μακαρόνια, άσπρο ρύζι, μπισκότα, σοκολάτες.
· Σωματική άσκηση, μέτρια προς έντονη, για περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα.
ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΕΓΚΑΙΡΗΣ  ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ
Από την πλευρά του ο κ.  Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, συμφώνησε με την  τοποθέτηση του κ. Καφάτου και πρόσθεσε πως «μία απλή, με χαμηλό κόστος  αλλά με υψηλή αποδοτικότητα  στρατηγική πρόληψης  όσον αφορά στη διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τα νέα περιστατικά καρκίνου».
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη εξοικονομείται το δεκαπλάσιο σε έξοδα θεραπείας.
 «Σε μία εποχή, τόσο επώδυνα δύσκολη για το κράτος μας, τόνισε, η πρόληψη πρέπει να πάψει να αποτελεί το παραπαίδι των υπηρεσιών υγείας και να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων μας (Πολιτείας, γιατρών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών). Παράλληλα, αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου».
 Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει  συγκεκριμένο πλαίσιο προληπτικών παρεμβάσεων και πληθυσμιακού ελέγχου που εύκολα και γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Με το σύνθημα ότι «ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται», ο κ. Φιλόπουλος είπε  πως ο καθένας μόνος του, αλλά και όλοι μαζί  είναι εφικτό να το καταστήσουμε κοινή πεποίθηση.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ειδικότερα σε ότι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, ο Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας  κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε:
«Η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα,  στη  χώρα μας ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο. Άρα, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική μείωση του καπνίσματος στο διάστημα 2009 – 2014. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ημερήσιων καπνιστών έχει πέσει στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 27.3% (σχήμα 1).
Επίσης, ιδιαίτερα μεγάλη είναι η μείωση των καπνιστών στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 16 – 24 χρόνων που φτάνει στο  33.3% (σχήμα 2).
«Μεγάλο πρόβλημα παραμένει στην Ελλάδα το παθητικό κάπνισμα, που αντικατοπτρίζει σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπισή του» τόνισε ο κ. Μπεχράκης και πρόσθεσε
«Ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση».
 Σημειώνεται εδώ, ότι το 75% περίπου των Ελλήνων πολιτών στους οποίους συμπεριλαμβάνεται κι ένας στους δύο καπνιστές, είναι θυμωμένοι και θεωρούν πολιτισμική υποβάθμιση της χώρας τη μη εφαρμογή του νόμου για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα (Σχήμα 3 και 4).
Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί γνωστό καρκινογενετικό μηχανισμό, στον οποίο εκτίθενται υποχρεωτικά πάνω από 130.000 εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ ο μέσος Έλληνας εκτίθεται σε ποσοστό 78.5% σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.
ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ
Όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονος, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, σημαντικό βήμα αποτελεί η οδηγία του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολογίας (American College of Chest Physicians) σύμφωνα με την οποία κάθε καπνιστής ηλικίας άνω των 55 ετών που έχει καπνίσει περισσότερο από 30 pack/years (ημερήσια κατανάλωση πολλαπλασιαζόμενη με τα χρόνια καπνίσματος) πρέπει να υποβάλλεται σε μία αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης και χωρίς σκιαγραφικό κάθε χρόνο. Μόνον έτσι ο καρκίνος του πνεύμονος θα διαγνωστεί έγκαιρα και σε θεραπεύσιμο στάδιο της νόσου.
Περισσότερο σημαντική είναι και η πρόσφατη ανακάλυψη μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονος με ειδική ανάλυση του εκπνευστικού εκνεφώματος, που συλλέγεται με την ήρεμη εκπνοή. Απαιτούνται μερικά χρόνια κλινικών μελετών προκειμένου να σταθμιστεί επακριβώς η ευαισθησία και η ακρίβεια της μεθοδολογίας αυτής που είναι τελείως ανώδυνη ακίνδυνη και μη επεμβατική.
Ο Γενικός Γραμματέας  Δημόσιας  Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Μποσκόζος στον χαιρετισμό που απήυθυνε ανέφερε ότι «η αξία της πρόληψης είναι μεγάλη, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά είναι απαραίτητη η συνεργασία του υπουργείου με όλους του φορείς που έχουν δράσεις προς αυτή την  κατεύθυνση»
Τέλος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Αθανάσιος Δημόπουλος, που συντόνισε την συνέντευξη, συνοψίζοντας τόνισε πως η πρόληψη του καρκίνου μπορεί να γίνει με:
Ø Αποφυγή του καπνίσματος
Ø Υγιεινή διατροφή
Ø Αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος
Ø Αποφυγή ακτινοβολίας
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Golden Hall  Αμαρουσίου (Κηφισίας 37Α) θα πραγματοποιήσει δωρεά σπιρομέτρηση.


Λεπτοκαρίτικο αντάμωμα και κοπή Πίτας, της Αδελφότητας Λεπτοκαριτών Θεσπρωτίας, τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 13:!00 στη Σάλα Παράδεισος, Τελαμώνος 87, Ανθούπολη, Περιστέρι

Ο Βασίλης Τσίρκας, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την παροχή αυτόνομης δυνατότητας σε ανέργους - φιλοξενούμενους προς ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την παροχή αυτόνομης δυνατότητας σε ανέργους - φιλοξενούμενους προς ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.).  
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως ουσιαστική προνοιακή ενίσχυση στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού η Κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, να διασυνδέσει τους ανθρώπους τους με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και να τους συνδέσει με την αγορά εργασίας, καθώς το 10% των άνεργων δικαιούχων θα εντάσσεται σε προγράμματα απασχόλησης.
Επιπλέον το Κ.Ε.Α. είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής, κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε άτομα που διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα ήταν εύλογο να παρέχεται η δυνατότητα σε άνεργους, οι οποίοι φιλοξενούνται σε νοικοκυριά, να υποβάλλουν αυτοτελώς τη σχετική προβλεπόμενη αίτηση, στη βάση των κριτηρίων που θεσπίζει ο νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από την αρμόδια Υπουργό να ενεργήσει, ώστε να τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, παρέχοντας τη δυνατότητα ειδικά σε ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες ανέργων - φιλοξενουμένων, να μπορούν να υποβάλλουν αυτοτελώς αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ιάσιμος ο καρκίνος του λάρυγγα σε ποσοστό άνω του 90% εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα!

Ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 90% είναι πλέον ο καρκίνος του λάρυγγα, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα!
 Αυτό τονίστηκε σε συνέδριο, που διοργάνωσαν στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Λειψία της Γερμανίας με θέμα "EarlyCanceroftheLarynx", οι επιστημονικές εταιρείες ELS(EuropeanLaryngologySociety), ESO(EuropeanSchoolofOncology) και η Πανεπιστημιακή Κλινική Κεφαλής και Τραχήλου της Λειψίας.
«Η εξέλιξη στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου ( με ραδιοσυχνότητες και laser) και τη θεραπεία σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μας δίνει ποσοστά ίασης πάνω από 90%» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός  Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο.
Το 60% των περιπτώσεων  του καρκίνου του λάρυγγα εμφανίζεται σε άτομα ηλικία από 55 μέχρι 74 χρόνων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 65 χρόνια. Η αναλογία ανδρών γυναικών είναι 5,6 με 1,1.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ  ενοχοποιούνται  για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα. Επίσης  οι δυο αυτοί παράγοντες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
«Ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν είναι λιγότερο πιθανό να θεραπευτούν και πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δευτεροπαθή όγκο» εξηγεί ο κ.  Αρτόπουλος.
Κάθε χρόνο έχουμε 3,2 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ανά 100.000 πληθυσμού και 1,1 θανάτους στον ίδιο αριθμό πολιτών.
«ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ» ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ
Είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Ø Φαρυγγίτιδα ή βήχα που δεν υποχωρεί,
Ø Πρόβλημα ή πόνο κατά την κατάποση,
Ø Πόνο στο αυτί,
Ø Εμφανή διόγκωση στο λαιμό,
Ø Αλλαγή ή βραχνάδα στη φωνή.