Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Δήλωση Περιφερειάρχη για τον Δημήτρη Μπακοχρήστο

 


Η κατάκτηση   μεταλλίου στους παραολυμπιακούς αγώνες από τον Δημήτρη Μπακοχρήστου, κάτι που επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά, αποτελεί τιμή για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο.

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος αποτελεί ένα απτό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένας νέος, αν έχει δύναμη ψυχής, καταβάλλει συνεχή προσπάθεια, προπονείται σκληρά και δεν εγκαταλείπει κανένα αγώνα.  

Θέλω να τον συγχαρώ τον ίδιο και  όλους όσοι τον στηρίζουν στη μακρόχρονη αθλητική του διαδρομή.

Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να τιμήσει τον Δημήτρη Μπακοχρήστο, σε αναγνώριση όχι μόνο των ολυμπιακών του διακρίσεων, αλλά και για τα μαθήματα ζωής που δίνει στους νέους μας.

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Αλέξης Τσίπρας: «Σφαγή» των εισακτέων στα ΑΕΙ

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «την σφαγή των εισακτέων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στα ελληνικά ΑΕΙ.

Οίδιο άφησε προσωπικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την ανακοίνωση ότι «θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή, στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων, αδικία, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η επιλογή της είναι «πανεπιστήμια για λίγους, κολλέγια με δίδακτρα για τους πολλούς» και δεσμεύεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων».

ΟΙΕΛΕ: Η σφαγή των αμνών δια χειρός Κεραμέως ολοκληρώθηκε

 


40.300 παιδιά στα νύχια των ΙΕΚαρχών και Κολλεγιαρχών, πλήρης δικαίωση της Πρωτοβουλίας για την Παιδεία Εργατικών Κέντρων και ΟΙΕΛΕ που ζητούσε απόσυρση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η σφαγή των αμνών δια χειρός Κεραμέως ολοκληρώθηκε: 40.300 παιδιά στα νύχια των ΙΕΚαρχών και Κολλεγιαρχών, πλήρης δικαίωση της Πρωτοβουλίας για την Παιδεία Εργατικών Κέντρων και ΟΙΕΛΕ που ζητούσε απόσυρση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η σφαγή των αμνών δια χειρός Κεραμέως ολοκληρώθηκε. 40.300 περίπου «αποτυχόντες» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με βάση την επεξεργασία του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ, οδηγούνται δια της βίας στα νύχια των επιτήδειων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης, ΙΕΚαρχών και Κολλεγιαρχών, οι οποίοι επέβαλαν την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Μετριοπαθείς, τελικά, αποδείχθηκαν οι υπολογισμοί της ΟΙΕΛΕ, καθώς είχαμε κάνει λόγο για «πάνω από 25.000 αποκλεισμένους». Δικαιώνεται, δε, πλήρως η Πρωτοβουλία για την Παιδεία Εργατικών Κέντρων και της ΟΙΕΛΕ που απηύθυνε έκκληση στην Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την Ε.Β.Ε., καθώς ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι η εφαρμογή της θα οδηγούσε:

Στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών, πολλών από αυτούς με ικανοποιητικές επιδόσεις, από την εισαγωγή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Στον αφανισμό δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων χωρίς ορθολογισμό, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Δήμος Πωγωνίου: Προσωρινά αποτελέσματα καθαριστριών σχολικών μονάδων 2021-22

 


Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα καθαριστριών σχολικών μονάδων 2021-22.


ΕΟΔΥ: Είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 3.076 νέα κρούσματα

 


22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δυο θάνατοι σήμερα  3.076 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.076, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 576.672 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.794 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.561 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.951 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -6.42%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους πίνακες διαιτητών Γ΄ Εθνικής ο Γκέλης Χρ. Θωμάς

 


Με επιτυχία πέρασε τις γραπτές εξετάσεις και τα αθλήματα στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ο Γκέλης Χρ. Θωμάς και μπήκε για δεύτερη χρονιά στους πίνακες διαιτητών Γ΄ Εθνικής.

Η ΚΕΔ/ΕΠΟ τον όρισε διαιτητή στον αγώνα κυπέλλου το Σάββατο Λευκίμμη-Ατρόμητος Παναμά.

Άρτα: Υπογραφή συμβολαίου παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παπακώστα για την ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου

 


Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για την Άρτα, καθώς έφτασε στο τέλος της μια πολύχρονη και πολύμοχθη προσπάθεια για την παραχώρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου του πρώην Στρατοπέδου Παπακώστα για την ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου.

Σήμερα στα Γραφεία της Π.Ε. Άρτας υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τον Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) Αντιστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά το συμβόλαιο παραχώρησης.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων,  ότι η σημερινή «είναι μια άλλη μέρα για την Άρτα καθώς μετά από πολλά χρόνια δρομολογήθηκαν οριστικά οι διαδικασίες για να αποκτήσει σύγχρονο Διοικητήριο». Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ευτυχής για την αίσια κατάληξη της πολύχρονης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής, ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για την άμεση συμφωνία του στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, τη Διοίκηση του ΤΕΘΑ και όλους όσοι εργάστηκαν στη μακρά διαδρομή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υπογραφή του συμβολαίου.

Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας είπε ότι τώρα η Περιφέρεια έχει υποχρέωση να εκδώσει την άδεια και να προχωρήσει στην κατασκευή των Διοικητηρίου. Καταλήγοντας τόνισε ότι με τη σημερινή εξέλιξη η Περιφέρεια Ηπείρου «βγάζει μια υποχρέωση για την Άρτα»,  όπως έχει ήδη πράξει και στην Πρέβεζα με το πρώην στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα για το οποίο έχει υπάρξει συμφωνία παραχώρησης στην Περιφέρεια εδώ και επτά χρόνια.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι με στόχο την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο

 


Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με γνώμονα την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, την πρόληψη και εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών οδηγών και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, απογευματινές και βραδινές ώρες χθες (26-08-2021) διενεργήθηκαν συνολικά (578) έλεγχοι κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά (253) τροχονομικές παραβάσεις, ενδεικτικά από τις οποίες:

28 για υπερβολική ταχύτητα,

26 για μη χρήση ζώνης / προστατευτικού κράνους,

24 για στέρηση απαιτούμενων εγγράφων (δίπλωμα/άδεια/ασφάλεια/Κ.Τ.Ε.Ο.),

9 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και

5 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Η προσπάθεια για ένα ασφαλές οδικό περιβάλλον χωρίς τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινή και υπόθεση όλων μας.

Είκοσι οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 104.297 έλεγχοι, από τους οποίους οι 65.088 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 253 παραβάσεις, ως ακολούθως:

165 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 156 πρόστιμα των 300 ευρώ και 9 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

28 στην Ήπειρο,

25 στη Στερεά Ελλάδα,

25 στην Πελοπόννησο,

18 στη Θεσσαλονίκη,

16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

14 στη Δυτική Μακεδονία,

13 στα Ιόνια Νησιά,

12 στο Βόρειο Αιγαίο,

  6 στη Θεσσαλία,

  3 στη Δυτική Ελλάδα,

  3 στη Κεντρική Μακεδονία,

  1 στη Κρήτη και

  1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 65.394 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.017 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.377 των 150 ευρώ.

28 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 9 στην Κρήτη, 6 στην Πελοπόννησο και 3 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.523 ομοειδείς παραβάσεις.

60 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών σε τραπέζι και 300 ευρώ πρόστιμο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο, στον πελάτη

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στη Δυτική Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Αττική, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καφέ- μπαρ, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.794 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπουργείο Παιδείας: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 


Αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας https://results.it.minedu.gov.gr  τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για τα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Συνελήφθησαν (2) άτομα για κλοπή από αναψυκτήριο στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας

 


Συνελήφθησαν χθες (26-08-2021) το μεσημέρι σε χωριό της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, την 25-08-2021 μετά τα μεσάνυκτα στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, εισήλθαν σε αναψυκτήριο σπάζοντας τη γυάλινη είσοδο και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των -150- ευρώ.

Αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας στο πλαίσιο αναζητήσεων εντόπισαν τους δύο κατηγορούμενους χθες το μεσημέρι σε χωριό της Άρτας, όπου και τους συνέλαβαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δωρεάν μέτρηση σακχάρου στην Ακτή του Ήλιου από το Μetropolitan Ηospital

 


Το καλοκαίρι ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στο Φθινόπωρο. Μια περίοδος ανεμελιάς και χαλάρωσης τελειώνει και όλοι λίγο-πολύ ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε άλλους πιο εντατικούς ρυθμούς. Μια δωρεάν μέτρηση σακχάρου θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κάποια προβλήματα, ενώ απολαμβάνουμε τα τελευταία μπάνια του Άγουστου.

Το οργανωμένο ιατρείο του Metropolitan Hospital στην Ακτή του Ήλιου στον Άλιμο, θα προσφέρει εντελώς δωρεάν στις 28 και 29 Αυγούστου (Σάββατο και Κυριακή), δωρεάν έλεγχο του σακχάρου του αίματος για όσους το επιθυμούν (μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Οι ώρες που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι νηστικοί. Η εξέταση θα γίνει σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον νέο κορωνοϊό.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 27 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 27 Αυγούστου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Σύβοτα Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

 

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας;

 


Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ειδικά η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την υπογονιμότητα και τη στειρότητα σχεδόν από όλες τις αιτίες.

Είναι μία πολύ ακριβής, στοχευμένη και ελεγχόμενη διαδικασία, η οποία επιγραμματικά και με απλά λόγια περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών για να αναπτυχθούν περισσότερα από ένα ωάρια, τη λήψη σπέρματος και ωαρίων από τις ωοθήκες, τη γονιμοποίηση ωαρίων και σπέρματος στο εργαστήριο για την ανάπτυξη εμβρύου και τέλος την τοποθέτηση των καλύτερων ποιοτικά εμβρύων στη μήτρα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται εδώ και 43 χρόνια και μέχρι σήμερα, περίπου 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Παρά τη συνεχή εξέλιξη και την υιοθέτηση νέων μεθόδων, πολλές φορές η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι επιτυχής στην πρώτη ή στη δεύτερη προσπάθεια, όπως άλλωστε και στη φυσική διαδικασία της σύλληψης, τονίζει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, a. Praticien Attaché CHU Cochin, στο Παρίσι.

Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνει αντιληπτό γιατί τα ποσοστά εγκυμοσύνης με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι επιτυχή κατά 100% και για ποιον λόγο οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι.