Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: Από 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έχει αναλάβει όλο το βάρος της καθημερινής πληροφόρησης της κοινωνίας για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Πιεζόμενος το τελευταίο 24ωρο από συγκεκριμένους επιστήμονες που αμφισβήτησαν με επιχειρήματα και βιβλιογραφία τον τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων τεστ στον πληθυσμό της Ελλάδας, ο κύριος Τσιόδρας αποκάλυψε τα πορίσματα της ειδικής ομάδας η οποία εργάζεται υπό την Αγγελική Σύψα και η οποία ασχολείται με την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων και την αποκρυπτογράφηση των μαθηματικών μοντέλων με τα οποία παρακολουθείται η επιδημία.
Τα πορίσματα αυτά καταδεικνύουν πως στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου του 2020 τα κρούσματα κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000. 

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Οι εξελίξεις ως προς τους ελέγχους για κρούσματα κορωνοϊού μέχρι σήμερα (18 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης ένας (ασθενής, ο οποίος έχει διαγνωσθεί θετικά
• Δεν έχει έρθει απάντηση για επιπλέον θετικά δείγματα
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Αναμένονται απαντήσεις για 10 δείγματα που έχουν ληφθεί από την Δευτέρα 16-3-2020
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Εντοπίστηκε ένα κρούσμα
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Έχει σταλεί ένα δείγμα για εξέταση στις 17-3-2020, αναμένεται απάντηση από Παστέρ.

Απαγόρευση από την Πέμπτη 19 Μαρτίου δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσοτέρων ατόμων


Πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς, από την Πέμπτη 19 Μαρτίου απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση 1. 000 ευρώ ανά πρόσωπο.
Ο κ.  Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι, οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας. Σε περιπτώσεις που από την φύση της εταιρίας δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Ανταπάντηση "Κακός οδηγός η έλλειψη γνώσης, εμπειρίας και προπάντων ψυχραιμίας"


Με αφορμή την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στην ανακοίνωση της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" για τη χθεσινή σύσκεψη με θέμα τον κορωνοϊό, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος τονίζει σε δήλωσή του τα εξής:
Το ποιος είναι εμμονικός με ποιον, αφήνουμε στους πολίτες να το συνειδητοποιήσουν. Αφήνουμε δε τον Περιφερειάρχη, να… θυμάται κάθε φορά που στριμώχνεται, τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του κ. Ριζόπουλου.
Η πολιτεία ορίζει σαφώς με ΚΥΑ και εγκυκλίους το πώς γίνονται οι συσκέψεις αυτό το διάστημα της κρίσης και δεν αφήνει το δικαίωμα της επιλογής «αν τηρούνται όλα τα μέτρα»…
Το έκτακτο της προχθεσινής σύσκεψης από πού προκύπτει, αλήθεια;
Το μόνο που ενδιαφέρει την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι η δημόσια υγεία των Ηπειρωτών και μεταξύ αυτών ασφαλώς και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων.
Επανερχόμαστε και ρωτάμε με αίσθημα απόλυτης υπευθυνότητας, την Περιφερειακή Αρχή:
- Γνωρίζει και έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις οδηγίες για τις τηλεδιασκέψεις από τούδε και στο εξής;
- Μελετά την πρόταση που κατέθεσαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» και με την οποία συμφώνησαν άλλες τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για σύσταση ειδικού ταμείο για τον κορωνοϊό;
- Έχει τον έλεγχο της κρίσιμης κατάστασης στην Ήπειρο και μπορεί να παρέμβει όπου απαιτηθεί και κριθεί ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει δαπάνες και ανάγκες, για την αποτροπή διάδοσης της νόσου στον πληθυσμό;
Κατά τα άλλα, όπως λένε στο χωριό μου, «στα χαμένα προσκλητήρια»...

Ελληνική Αστυνομία: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνολικά από την  Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (145) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (150) άτομα σε όλη την επικράτεια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (145) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (150) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις και
την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(54) στην Αττική,
(27) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στη Θεσσαλία,
(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία,
(7) στο Νότιο Αιγαίο,
(7) στη Θεσσαλονίκη,
(6) στην Κρήτη,
(6) στη Δυτική Μακεδονία,
(6) στην Πελοπόννησο,
(4) στη Στερεά Ελλάδα,
(3) στο Βόρειο Αιγαίο,
(2) στην Ήπειρο και
(1) στα Ιόνια Νησιά.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» εντάχθηκε η κατασκευή της παράκαμψης Νικόπολης

Ο διακαής πόθος και το αίτημα δεκαετιών κατοίκων και φορέων της πόλης της Πρέβεζας για κατασκευή σύγχρονης εισόδου, με την  παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης  από σήμερα αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».
Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  η πράξη με τίτλο «Παράκαμψη Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815,32 ευρώ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων σε τρία χρόνια η πόλη θα αποκτήσει είσοδο αντάξια της ιστορίας και της μελλοντικής της προοπτικής, ενώ ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης θα ενοποιηθεί επιτέλους δίνοντας νέα πολιτιστική και τουριστική διάσταση στην περιοχή.
Με την ένταξη του έργου, υλοποιείται και μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής, η οποία  απαίτησε πολύ χρόνο και μεγάλες προσπάθειες για να ωριμάσει καθώς απαιτούνταν  σύνθετες διαδικασίες και αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι η διέλευση του νέου οδικού άξονα διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο αυξημένης προστασίας, ενώ επιπλέον εμπόδια προέκυψαν από την υπόγεια διέλευση δικτύων ύδρευσης και από τις απαλλοτριώσεις.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 19 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν σήμερα.
Τις διατάξεις του άρθρου 77 Ν.4555/2018.
Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.
Την αρ. 138/19 Α.Δ.Σ. (ΩΘΩΙΩ1Ω-6ΤΡ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
Τις αρ. 972/6899/13-9-19 & 1035/7307/1-10-19 αποφάσεις Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 19η Μαρτίου 2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. για συζήτηση και λήψη του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
1. «Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου».
Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω αναγκαιότητας.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ανακοίνωση/απάντηση για τη σύσκεψη για τον κορωνοϊό


Η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και μικροπολιτική.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο για τον διαμένοντα στην Αθήνα επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» να έχει άμεση γνώση και αντίληψη της καθημερινότητας στην Ήπειρο και ο οποίος προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του, κατά διαστήματα «εκτοξεύει επικοινωνιακές φούσκες» που υποδηλώνουν μια πρωτοφανή εμμονή κατά του Περιφερειάρχη.
Ας γνωρίζει λοιπόν πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ήταν έκτακτη, δεν αφορούσε συλλογικό όργανο της Περιφέρειας καθώς σε αυτή κλήθηκαν στελέχη της Δημόσιας Υγείας που επωμίζονται το κύριο βάρος αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τα οποία ήταν αδύνατο να μετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη.
Τηρήθηκαν δε όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι οδηγίες ως προς την αναλογία χώρου/ατόμων και τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Επιπροσθέτως όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη εργάζονται κανονικά στις υπηρεσίες τους και έχουν πολύ ποιο αυξημένο το αίσθημα της υπευθυνότητας, από αυτό που θέλει να υποδείξει ο επικεφαλής των «Οριζόντων της Ηπείρου».

Ορίζοντες Ηπείρου: Στην υπόλοιπη Ελλάδα «βρέχει» τηλεδιάσκεψη, στην Ήπειρο κρατάμε ομπρέλα


Την ώρα που το Eurogroup συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντά τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες της εξ αποστάσεως «επαφής», στην Ήπειρο φαίνεται πως δεν έχει φτάσει ακόμα η ψηφιακή εποχή.
Η Ήπειρος επί κ. Καχριμάνη βρίσκεται ακόμα στην εποχή του Χαλκού ή του Σιδήρου…
To λέμε αυτό με μεγάλη απογοήτευση διότι  είκοσι και πλέον θεσμικοί παράγοντες της Ηπείρου, από το χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ανάμεσα του και πολλοί γιατροί (!!!), συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για να εκτιμήσουν την κατάσταση και την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας και για να… απευθύνουν έκκληση στους πολίτες «να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους» (σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου) (!).
Εάν η κοινή λογική  καταστρατηγήθηκε χθες  με την απερίγραπτη αυτή επιλογή είναι σημαντικό να τονίσουμε με την παρούσα ανακοίνωση  Ορίζοντες Ηπείρου ότι δεν συνιστά θέμα επιλογής ή άποψης το να χρησιμοποιήσει σε συνθήκες και υπό καθεστώς κορωνοϊού, ένας φορέας του δημοσίου όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, τις νέες τεχνολογίες… 
Είναι υποχρέωση.
Βάσει της ΚΥΑ-429/12.03.2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ850/13-3-2020, οι φορείς του δημοσίου καλούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Επικρατείας, να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας «e:Presence.gov.gr».
Με νέο διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τις 16-3-2020, ορίζεται πως σε κάθε φορέα θα πρέπει να οριστεί συντονιστής τηλεδιασκέψεων.
Έχει υπόψη της τις εν λόγω επίσημες, κρατικές αποφάσεις η Περιφερειακή Αρχή; Και αν, γιατί δεν τηρεί τα προβλεπόμενα αλλά αντίθετα συνεχίζει να λειτουργεί ως σε κανονικές συνθήκες;
Είναι οδυνηρό να παρακολουθούμε κάθε μέρα την Ήπειρο να μένει πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα ακόμα και σε εποχές κρίσεις γιατί είναι καταδικασμένη στην μικρή διασκελιά του Περιφερειάρχη της.

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν από 18 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2020


ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΑΠΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
Μένουμε σπίτι! 
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού και συνωστισμού, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου 2020, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.
Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.
Υπενθυμίζεται, πως η ανανέωση του δελτίου γίνεται είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ζηκόπουλος Σταύρος: Μικρή ανάσα για τους καταστηματάρχες λόγω κορωνοιου


Για δυο μήνες οι καταστηματάρχες να μη πληρώνουν ενοίκιο.
Οι ιδιοκτήτες δεν θα πάθουν μεγάλη ζημιά.
Αντίθετα για τα καταστήματα θα είναι μεγάλη ανάσα.

Ζηκόπουλος Σταύρος 
Οικονομολόγος

Μητρόπολη Ιωαννίνων: Εγκύκλιος του Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου «Χωρίς Ακολουθίες και Μυστήρια, κλειστά τα Μοναστήρια»


Ο Μητροπολίτης κ.κ. Μάξιμος με εγκύκλιό του απευθύνεται τόσο στους ιερείς όσο και στο ποίμνιο τονίζοντας ότι «οφείλουμε ως Έλληνες πολίτες να υπακούσουμε στους νόμους του Κράτους σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας».
Οι αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των Εκκλησιών ελήφθησαν από την Ιερά Σύνοδο και ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες και αν το μέτρο της απαγόρευσης θα παραταθεί και μετά τις 30 Μαρτίου, καθώς όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων:
Δεν τελείται καμία ακολουθία έως της 30ης Μαρτίου τρ. έτους με παρουσία κόσμου.
Τυχόν προηγιασμένος Άρτος θα καταλυθεί από τον λειτουργό εντός του ιερού βήματος, άνευ άλλης παρουσίας.
Οποιαδήποτε προγραμματισμένα Μυστήρια αναβάλλονται.
Οι κηδείες θα τελούνται εντός του Ναού σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
Τα μνημόσυνα θα τελούνται επί του τάφου με ανάγνωση «τρισαγίου».
Οι ιερές Μονές της Επαρχίας μας θα παραμείνουν κλειστές για τους προσκυνητές.
Και στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων καταλήγει:
 «Προσέχετε ουν εαυτοίς και παντί τω ποιμνίω» (Πραξ. 20-28). Να εντείνουμε την προσευχή μας στον Θεό, ώστε να δείξει έλεος και να καταπαύσει τον εφιάλτη.
Θα σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δοκιμασία, στηρίζοντας τους ανθρώπους στην πίστη, εφαρμόζοντας ο,τι οι επιστήμονες μας λένε για λόγους αγάπης προς τον πλησίον, ώστε όλοι μαζί, σύντομα, να αναπέμψουμε λατρεία δοξολογίας προς τον τρισάγιο Θεό και με υγεία να επανέλθουμε στους ρυθμούς της ζωής μας, με τον εφιάλτη της πανδημίας να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο Θεός να σας προστατεύει όλους!

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες


Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Κορωνοϊός & παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε


Αρχικά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το 80% από όσους προσλάβουν τον ιό θα εκδηλώσουν από κανένα έως ήπια συμπτώματα που μπορεί να περάσουν χωρίς νόσηση, με ήπια συμπτώματα που δεν θα ανησυχήσουν ή με πυρετό και βήχα που και πάλι δεν πρέπει να ανησυχήσουν. 
Στο 20% των περιπτώσεων και ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενη νόσο (τα άτομα αυτά αναφέρονται ως υψηλού κινδύνου), η νόσος μπορεί να είναι σοβαρότερη και να οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα και στην απώλεια του ατόμου αυτού.
Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη νόσο μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, όλη η ανθρωπότητα δεν έχει αντισώματα κατά του ιού, άρα είναι ευάλωτη, ακόμη, όσοι νόσησαν και ήταν ηλικίας έως 10 ετών, παρουσίασαν πιο ήπια συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένας δεν έχασε τη ζωή του, εξηγεί ο κ. Δημήτριος Καφετζής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Metropolitan. Η εικόνα υπήρξε σοβαρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ υπήρξε αρκετά σοβαρή στα άτομα υψηλού κινδύνου, με ποσοστά θνητότητας άνω του 15% στα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό COVID-19:
        Πυρετός (88%)
        Ξηρός βήχας (68%)
        Αναπνευστική δυσχέρεια (19%)
Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος μεταξύ εγκατάστασης του ιού στον οργανισμό μας και της έναρξης των συμπτωμάτων της λοίμωξης) για τον ιό COVID-19 υπολογίζεται στις 5-6 ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 12,5 ημέρες, μπορεί ακόμη να φτάσει στις 14 ημέρες.