Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Επανέρχονται οι απολυμένοι της πρώην ΣΒΕΚΗ

Ζητώντας την παραίτηση του ΙΚΑ από την ανακοπή του πίνακα πλειστηριασμού.


Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών οι 43 απολυμένοι από την πρώην ΣΒΕΚΗ διαμαρτύρονται για την ενέργεια του ΙΚΑ να ασκήσει ανακοπή σε βάρος τους και κατά του πίνακα κατάταξης δανειστών που συνέταξε η αρμόδια συμβολαιογράφος Ιωαννίνων για τη διανομή του εκπλειστηριάσματος από την εκποίηση του ακινήτου της στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, κάτι που ουσιαστικά μπλοκάρει τις διαδικασίες για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και τους αναγκάζει να τα διεκδικήσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Μέχρι την διενέργεια του τελευταίου πλειστηριασμού ίσχυε η κατάταξη που άφησε εκτός τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ο νέος νόμος που βάζει τα ταμεία στην ίδια κατάταξη με τους εργαζόμενους, αν και προέβλεπε εξαίρεση για τους εν εξελίξει πλειστηριασμούς, έδωσε τη δυνατότητα στο ΙΚΑ να προχωρήσει σε ανακοπή και να μην εκτελεστεί ως είχε συνταχθεί ο πίνακας κατάταξης.
Οι πρώην εργαζόμενοι με τη δεύτερη ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία περιγράφουν όσα συνέβησαν, την δύσκολη οικονομική τους κατάσταση και ζητούν να παρέμβουν οι τοπικοί φορείς και παράγοντες, ώστε να αποσύρει την ανακοπή το ΙΚΑ.
Η επανεμφάνισή τους δείχνει πως μετά την πρώτη «όχληση» δεν βρέθηκε λύση στο θέμα και ζητούν από όλους τους φορείς να τους στηρίξουν.
Να θυμίσουμε πως το ΙΚΑ άσκησε ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης, σύμφωνα με τον οποίο τα χρήματα από τον πλειστηριασμό της ΣΒΕΚΗ δίνονται σε σειρά προτεραιότητας, ισχυριζόμενο ότι έπρεπε να καταταγεί κι αυτό προνομιακά, μαζί με τους εργαζόμενους.
«Η δικάσιμος ορίστηκε για το Φλεβάρη του 2013, που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τις απαιτήσεις μας το 2015 και μετά», αναφέρουν οι εργαζόμενοι οι οποίο κλείνοντας την ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Μας σέρνει στα δικαστήρια για δύο μέχρι τέσσερα χρόνια, χωρίς να μπορούμε να εισπράξουμε τα δεδουλευμένα μας, που θα παραμένουν άτοκα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε μια περίοδο που όλοι μας περιμέναμε τον ιδρώτα μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε το χειμώνα που έρχεται. Είμαστε 43 εργαζόμενοι, 43 οικογένειες που πλήττονται ήδη από την ανεργία,
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παραπάνω πράξη του ΙΚΑ. Ζητούμε την άμεση παραίτηση του από την ανακοπή που άσκησε. Ας στραφεί στην κατεύθυνση των μεγαλοοφειλετών και της τεράστιας γνωστής εισφοροδιαφυγής και να μην προσπαθεί να ψαρέψει στα εύκολα, κλέβοντας την μπουκιά ψωμιού από το στόμα των εργαζομένων».

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

ΔΕΗ: Πληροφορίες για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

Ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα, διαθέτει πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ κείμενο με όλες τις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΕΕΤΗΔΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Κίνδυνος για την φέτα αν πάει η ΔΩΔΩΝΗ σε ξένα χέρια

Σύσκεψη με αντικείμενο τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε  σχετικά με την σύσκεψη τα εξής:
«Εμείς σαν Ηπειρώτες θέλουμε να καταθέσουμε μια πρόταση για να μείνει η «Δωδώνη» σε ηπειρώτικα χέρια και να συνεχίζει να στηρίζει την κτηνοτροφία της περιοχής μας. Αν η γαλακτοβιομηχανία περάσει σε μια ξένη εταιρία τότε θα είναι πλήγμα και για την ελληνικότητα της «φέτας», αφού θα μιλάει πια για «λευκό τυρί».


ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr

Τους ήρωες της Γραμπάλας τίμησαν χθες οι Ζαγορίσιοι


Να ενσωματωθούν οι εκδηλώσεις στα «Καλπάκια»…


Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τιμή των πεσόντων στην ιστορική μάχη της Γκραμπάλας, διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγορίου και η Ένωση Ζαγορισίων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί στον Τύμβο της Γκραμπάλας με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.
Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης και πολλοί συγγενείς των νεκρών.
Στους χαιρετισμούς τους όλοι αναφέρθηκαν στον αγώνα των πεσόντων στρατιωτών, που αποτέλεσαν για τις νεότερες γενιές παράδειγμα προσφοράς και ηρωισμού.
Παράλληλα έγινε αναφορά στην απουσία της Πολιτείας από τις εκδηλώσεις της μάχης της Γκραμπάλας, που τόσο σημαντικό ρόλο αυτή έπαιξε στο έπος του ’40, ενώ ευχή όλων ήταν φέτος να είναι η τελευταία φορά που αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται από τους Ζαγορίσιους.
Επιτακτικό αίτημά τους είναι να ενσωματωθούν στα «Καλπάκια».

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Παγίδα στα τέλη κυκλοφορίας

Αφορά αυτοκίνητα σε ακινησία.


Στο δρόμο βρίσκονται περίπου 5,5 εκατομμύρια ειδοποιητήρια με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας από 22 έως 1.320 ευρώ, που θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.
Από την 1.1.2012 και μετά τα οχήματα αυτά δεν μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς το ειδικό σήμα του έτους 2012.
Μόνον αν ένα όχημα τεθεί σε ακινησία, εκούσια ή ακούσια, μέχρι 31.12.2011 δεν οφείλει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχει υποχρέωση να προμηθευτεί το ειδικό σήμα. Σε περίπτωση κλοπής, υπεξαίρεσης, κατάσχεσης, κυκλοφορίας στο εξωτερικό κ.λπ., που κατέστη μέσα στο 2011, δεν οφείλονται τέλη και δεν υπάρχει υποχρέωση προμήθειας σήματος.
Η ακινησία μπορεί να αρθεί μόνον αν ο κάτοχος του οχήματος πληρώσει το τέλος και προμηθευτεί το ειδικό σήμα, το οποίο χορηγείται χωρίς πρόστιμο.
Αν υπάρχει αναγκαστική ακινησία, οι κάτοχοι των οχημάτων υποχρεούνται να προμηθευτούν το σήμα χωρίς πρόστιμο, εντός 10 ημερών από το γεγονός άρσης της ακινησίας, όπως κλοπή, έξοδος στο εξωτερικό κ.λπ.
Εκπρόθεσμη παραλαβή σήματος
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης (μετά δηλαδή την 31.12.2011) προμήθειας του ειδικού σήματος (έτους 2012), καθώς και στην περίπτωση καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ως εξής:
- Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου Jeep:
α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ (παράγραφος 2 άρθρου 28 και παράγραφος 6 άρθρου 31 ν. 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α').
β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (C02), σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του νόμου (παράγραφος 2 άρθρου 28 ν.2873/2000).
γ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (C02) του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε, όπως προαναφέρθηκε, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις (παράγραφος 2 άρθρου 28 ν. 2873/2000).
Τα πρόστιμα
Επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ύψους 30 ευρώ στην περίπτωση που αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, επειδή δεν έφερε επικολλημένο το ειδικό σήμα, η προμήθεια του οποίου, όμως, είχε γίνει πριν από την αφαίρεση, εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα (παράγραφος 2 άρθρου 28 ν. 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α').
Εννοείται, βέβαια, ότι σε περίπτωση αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος με πράξη Αστυνομικής Αρχής, επειδή δεν έφερε ειδικό σήμα, λόγω μη προμήθειας αυτού, επιβάλλεται μόνο το ως άνω προβλεπόμενο πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος και όχι και το πρόστιμο για μη επικόλληση.

Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών 120.000 εργαζόμενοι-Ποιοι διαγράφονται, ποιοι θα τη "γλιτώσουν"

Αγωνία για χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.


Την έξοδο από το ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα κληθούν να διαχειριστούν περίπου 120.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι ειδικότητες αναμένεται να εξαιρεθούν. Όπως προβλέπει το Μνημόνιο, στη νέα λίστα που έλαβε κατά πλειοψηφία (πλην της ΓΣΕΕ) την έγκριση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα παραμείνει μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού (περί τις 420.000), διατηρώντας το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι η νέα λίστα θα έπρεπε να είχε ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Δύο κατηγορίες
Με δεδομένη την πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου ότι δεν θίγονται, παρά τη διαγραφή των ειδικοτήτων τους από τη λίστα, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2015 αλλά και το γεγονός ότι άλλοι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας (όπως οι σερβιτόροι) θα είναι στη λίστα και άλλοι όχι, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξουν καταστρατηγήσεις στους εργασιακούς χώρους και στο καθεστώς ασφάλισης και αμοιβής.
Ποιοι διαγράφονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την τελική λίστα διαγράφονται από τα βαρέα και ανθυγιεινά όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων όπου το σύνολο των εργαζομένων τους ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, ειδικότητες απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο (π.χ. ταμίες), οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί) αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυκτερινές ώρες, μετά τις 10 μ.μ.
Εξαιρούνται, ακόμη, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοπαραγωγείς, τσαγκάρηδες, λαντζέρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά.


ΠΗΓΗ: www.realnews.gr

ΔΩΔΩΝΗ: Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση πραγματοποίησε χθες έξω από την γαλακτοβιομηχανία συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης».
Έστειλε το μήνυμα,  ότι η «Δωδώνη» "μπορεί και πρέπει να παραμείνει κρατική επιχείρηση, γιατί έχει να προσφέρει τόσο στους κτηνοτρόφους, όσο και στην τοπική οικονομία".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη διακινητή και παράνομων μεταναστών

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, 59χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος (με επικαθήμενο), διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει επιμελώς κρυμμένους, εντός του φορτίου (σύρματα γαλβανισμένα σε κουλούρες), δέκα τέσσερις (14) αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρες καταιγίδες σε Ιόνιο και Ήπειρο

Τοπικές νεφώσεις αναμένεται να σημειωθούν σήμερα στα δυτικά και βόρεια της χώρας και βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο και πιθανώς στην Ήπειρο, ενώ θα υπάρξει σταδιακή εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων στο Ιόνιο.

καιρός: στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Πρόσκαιρες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και πιθανώς την ήπειρο.
Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβούλευση για τη διαχείριση υδάτων στην Ήπειρο


Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώνει όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση των προσχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων των Υ.Δ. της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος. Όπως είχαμε σημειώσει κι όταν προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η διαβούλευση των προσχεδίων διαχείρισης αποτελεί μέρος για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Η διαδικασία ξεκίνησε με την προκήρυξη της μελέτης για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, η οποία αφορά τη διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας. Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αιτωλοκαρνανίας, Ευρυτανίας και σημαντικού ή μικρότερου μέρους των υδατικών πόρων των νομών Φωκίδας, Γρεβενών, Φθιώτιδας, Καστοριάς και Πιερίας.
Τα σχέδια διαχείρισης αποτελούν μελέτες ζωτικής σημασίας για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στα Υδατικά Διαμερίσματα και συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι ενεργοί πολίτες, με πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης, τόσο κεντρικές όσο και αποκεντρωμένες, καθώς και με πλήρη διαύγεια στο διαδίκτυο θα κληθούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με θέματα όπως:
- Η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων στο παρόν και το μέλλον, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς.
- Τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες τους σε νερό,
- Η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
- Ο προγραμματισμός των καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων.
-Η υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση των χρήσεων ύδατος.
Η διαδικασία
Η διαδικασία, ο τρόπος καθώς και τα κείμενα της διαβούλευσης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr/ . Στα κείμενα περιλαμβάνεται περιγραφή του υδατικού διαμερίσματος και των υδατικών συστημάτων του (επιφανειακά και υπόγεια νερά), των κύριων χρήσεων νερού σε αυτό και των προστατευόμενων περιοχών όσον αφορά στην κατάσταση των νερών και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, συνοψίζονται τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης εφαρμογής των άρθρων 5 και 6 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ), και προσδιορίζονται θέτοντας σε δημόσια συζήτηση σημαντικά ζητήματα διαχείρισης νερού αναφορικά με την ποσοτική διαχείριση και τις απολήψεις, τα τροποποιημένα υδατικά συστήματα, τη σημειακή και διάχυτη ρύπανση, τις επιπτώσεις της, την επάρκεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού και την ανάλυση του κόστους ύδατος. Τα στοιχεία αυτά και τα σχετικά αναλυτικά κείμενα αποτελούν κύριο μέρος του τελικού Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
- Το Προσχέδιο Διαχείρισης υδατικών πόρων ακολουθεί και αξιοποιεί τη δημόσια συζήτηση επί των σημαντικότερων ζητημάτων διαχείρισης που προηγήθηκε. Αποτελεί το δεύτερο στη σειρά βήμα διαμόρφωσης του τελικού Σχεδίου Διαχείρισης που θα ισχύσει και θα εφαρμοσθεί τα επόμενα χρόνια. Το προσχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή ευρύτατου περιβαλλοντικού θεσμικού πλαισίου, όπως η νιτρορρύπανση, οι ευαίσθητες περιοχές (διαχείριση αστικών λυμάτων), η προστασία των οικοτόπων και των σημαντικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, οι επιπτώσεις από έργα και δραστηριότητες και από προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων ρύπανσης, η εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού, καθώς και θέματα κόστους νερού. Τα Οριστικά Σχέδια Διαχείρισης που θα προκύψουν αποτελούν το πλαίσιο κατευθύνσεων και τον «οδικό χάρτη» λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε όλους τους τομείς των νερών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
- Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εντοπίζει, περιγράφει και αξιολογεί σε στρατηγικό επίπεδο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα, αναλύοντας τη σκοπιμότητα των Σχεδίων Διαχείρισης και αξιολογώντας εναλλακτικά σενάρια λύσεων στα ζητήματα διαχείρισης νερού. Η αναγκαιότητα υποβολής των διαχειριστικών σχεδίων νερών στη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) προκύπτει από σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2001/42/ΕΚ), η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 2006. Για πρώτη φορά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων αξιολογούνται περιβαλλοντικά σε στρατηγικό επίπεδο, διαμορφώνοντας τις αναγκαίες συνθήκες για φιλικότερο προς το περιβάλλον σχεδιασμό σε πρώιμο στάδιο.

Ποιο είναι το Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου
Το Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου περιλαμβάνει τις Λεκάνες Απορροής Αώου (GR 11), Καλαμά (GR 12), Αχέροντα και Λούρου (GR 13), Άραχθου (GR 14) και Κέρκυρας-Παξών (GR 34), όπως προσδιορίσθηκαν κατά την εφαρμογή του Άρθρου 3 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η συνολική επιφάνεια του είναι ίση με 9.384,2 km2 (ηπειρωτική χώρα) και 592 km2 (Νήσος Κέρκυρα) και περιλαμβάνει το σύνολο των νομών Θεσπρωτίας, Πρεβέζης και Κερκύρας και τη συντριπτική πλειοψηφία της έκτασης των νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Μικρά τμήματα του Διαμερίσματος ανήκουν στους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών στα βορειοανατολικά, και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στα νότια, ενώ τμήματα των νομών Ιωαννίνων και Άρτας περιλαμβάνουν μικρά τμήματα γειτονικών Υδατικών Διαμερισμάτων (Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).
Γεωμορφολογικά χαρακτηρίζεται από την παρουσία της οροσειράς της Πίνδου στην ανατολική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους και υψηλότερους ορεινούς όγκους της χώρας. Τα υψόμετρα των κορυφών φθάνουν πάνω από τα 2.600-2.700 m. Η παρουσία των ορεινών όγκων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ορογραφικής βροχόπτωσης, οι οποίες σε συνδυασμό με την επικρατούσα κύρια διεύθυνση των ανέμων κατά το χειμώνα (από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά) έχουν ως αποτέλεσμα την παρουσία των υψηλότερων ποσών κατακρήμνισης στην χώρα κατά μέσο όρο. Η μέση ετήσια κατακρήμνιση σε όλη την έκταση του Υδατικού Διαμερίσματος για την περίοδο 1980-2001 υπερβαίνει τα 1.300 mm.
Προς τα δυτικά, η μορφολογία γίνεται σταδιακά ηπιότερη και χαρακτηριστική της παράκτιας μορφολογίας, με εκτεταμένες κοιλάδες που ανοίγονται προς τη θάλασσα (π. Καλαμάς, π. Αχέροντας) και πεδινές, επίπεδες εκτάσεις στα νότια (πεδιάδα Άρτας, χαμηλά τμήματα της λεκάνης του π. Λούρου).
Το Υδατικό Διαμέρισμα χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών εκ των σημαντικότερων ποταμών της χώρας. Οι κυριότερες υδρολογικές λεκάνες ανήκουν στους ποταμούς Αώο (2.141 km2), Άραχθο (2.005 km2), Καλαμά (1.899 km2), Λούρο (963 km2) και Αχέροντα (719 km2), οι οποίες μαζί με την κλειστή λεκάνη Ιωαννίνων (529 km2), καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία της ηπειρωτικής έκτασης του. Η λεκάνη του ποταμού Αώου, αποτελεί διασυνοριακή λεκάνη (με την Αλβανία). Το ανάντη τμήμα της βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

Συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης

Στόχος της η υλοποίηση των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. 
Στις 19 Φεβρουαρίου η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας.

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συμφωνηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».