Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020 η ολοκλήρωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»


Παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ολοκλήρωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ».
Δημοσιεύθηκε η έβδομη τροποποίηση της προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» (A κύκλος) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑνΕΚ) σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου.
Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 31η Οκτωβρίου 2020, για όσες αιτήσεις σε υπαγωγή η προθεσμία λήγει εντός του διαστήματος από 11/03/2020 έως και 30/09/2020.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για κατασκευή νέων κυκλικών κόμβων και Μονάδα Κομποστοποίησης στην Άρτα


H κατασκευή   κυκλικών κόμβων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, η κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στην Άρτα, περιλαμβάνονται στις σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Επίσης ελήφθησαν αποφάσεις και για άλλα έργα βελτίωσης- συντήρησης του οδικού δικτύου, για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης κ.α..
Αναλυτικά:
Η Μονάδα κομποστοποίησης Άρτας
Η Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων που θα κατασκευαστεί στην Π.Ε. Άρτας (και συγκεκριμένα σε θέση της Τ.Κ. Σελλάδων Δήμου Νικ. Σκουφά), είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο για το περιβάλλον έργο, καθώς σε αυτή θα γίνεται κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων/υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα κλπ) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου Δήμων και ιδιωτών.  Προβλέπεται να εξυπηρετεί τους τέσσερις δήμους της Π.Ε. Άρτας και τον Δήμο Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας.  Έχει σχεδιαστεί για δυναμικότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 4.200tn ετησίως, προς παραγωγή υψηλής ποιότητα εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ), το οποίο έχει υπολογιστεί  περί του 1.800tn κοµπόστ υψηλής ποιότητας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.055.000 ευρώ. Εξ αυτών ποσό 1.500.000 ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασία INTERREG IRA CBC “Greece- Albania 2014-2020» και το υπόλοιπο 1.555.000 ευρώ θα διατεθεί από την ΣΑΕΠ 030 της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την έγκριση των όρων διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας.
Οι νέοι κόμβοι
Σε συνέχεια του προγράμματος της Περιφέρειας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μέσω της κατασκευής κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις εθνικών και επαρχιακών οδών με μεγάλη κίνηση οχημάτων, η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε αποφάσεις για τρία νέα έργα:
Συγκεκριμένα:
-  Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο (Ένωση Ιωάννης Καραμπιτιανης – Γεώργιος Ν. Κυρίτσης & ΣΙΑ Ε.Ε.) για την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα στις  χ.θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
-  Ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο (Νικόλαος Κασσαβος), για το έργο «Βελτίωση 1ης επαρχιακής οδού και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι» Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ.
Εκτός αυτών ολοκληρώθηκε η Μ.Π.Ε. για την κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στη διασταύρωση προς Νεοκαισάρεια με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και με σημερινή απόφαση της Ο.Ε. εγκρίθηκε η δημοσίευση της ανακοίνωσης- πρόσκλησης για ενημέρωση των πολιτών.
Αποφάσεις για άλλα έργα:

Τέλος η μάσκα στα εμπορικά, καταργείται το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Σύμφωνα με την KYA των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Δ1α/ΓΠ.οικ.42887/2020)  δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.
Η απόφαση για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2020 έως και τις 12 Ιουλίου 2020.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.
Με την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργείται ο περιορισμός που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια, δηλαδή καταργείται το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ενώ διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 33 νέα κρούσματα


Τα 21 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 33 νέα κρούσματα.
Τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.622.
Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ελληνο-κινέζικο Διαδικτυακό Συμπόσιο: «Η Επιστήμη στην Εποχή της COVID-19»


Με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Κίνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα: «Η Επιστήμη στην Εποχή της COVID-19» - “Science in the Time of COVID-19”. 
Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.
«Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών, μελετών και δημοσιεύσεων, σε τέτοιο βαθμό που η ροή δεδομένων και πληροφοριών κατακλύζει το ανθρώπινο μυαλό. Επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, αναζητούν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτής της νέας απειλής για την ανθρωπότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος - καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μιλώντας για τις Ψυχολογικές και Διανοητικές Επιπτώσεις της COVID-19, τόνισε πως η ασθένεια πυροδοτεί τον μηχανισμό του στρες στον οργανισμό. 
Παράλληλα εξήγησε πως το χρόνιο στρες μας κάνει πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις.
 «Αναφορά εμπειρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Κατά Επιδημιών» ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Li Qingquan, Διευθυντή του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Ιατρικής του Πεκίνου, Πανεπιστημίου Capital Medical, από την Κεντρική Ηγετική Ομάδα για την Επιδημία COVID-19.
Ο καθηγητής Zhou Wei - Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ningxia  μίλησε για την «Εμπειρία της Κίνας στην Αντίδραση κατά της COVID-19». Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων σε μονά δωμάτια, ενώ ανέφερε ότι ο ασθενής με συμπτώματα και ο ασυμπτωματικός που έχει μολυνθεί μπορούν να είναι στο ίδιο δωμάτιο.   
 «Οι επιπτώσεις της COVID-19 στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα», ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ. Tian Long - Επικεφαλής της Ουρολογικής - Ανδρολογικής ομάδας του Νοσοκομείου Chaoyang του Πεκίνου, Πανεπιστημίου Capital Medical. Μεταξύ άλλων επισήμανε την σημαντική πτώση της ποιότητας του σπέρματος  που έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό ενώ πρόσθεσε πως μικρές προς το παρόν έρευνες αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να έχει η τεστοστερόνη στην εξέλιξη της λοίμωξης.

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη επαναληπτικής δημοπρασίας διάθεσης δασικών προϊόντων συστάδας 1δ Βασιλικού Δήμου Πωγωνίου


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ανακοινώνει επαναληπτική δημοπρασία για τη διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 1δ Βασιλικό σύμφωνα με τους όρους της οικ. 4181/26-06-2020 διακήρυξης (ΑΔΑ:ΩΨΒΥΩ1Ω-ΙΙ4) στις 14/07/2020, ημέρα Τρίτη   και ώρα 11:00 π.μ.-11:30 π.μ. ενώ η προσκόμιση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τις 10:30 π.μ.-11:00 π.μ.
Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ.: 2653360105.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Δυο νέες μεταγραφές με την απόκτηση του Αλέξανδρου Γιαννούλη και του Κωνσταντίνου Κόντου


Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα  Άνω Καλαμά ανακοίνωσε δυο νέες μεταγραφές για την νέα αγωνιστική σεζόν με την απόκτηση του αμυντικού χαφ  Αλέξανδρου Γιαννούλη από την Α.Ε. Μικρασιατών και του αμυντικού Κωνσταντίνου Κόντου από την ΑΕΔ Πωγωνάτος.

Συνελήφθη ημεδαπός για παράνομη κοπή αρωματικού φυτού από ορεινή περιοχή του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου


Συνελήφθη, χθες (07.07.2020) το μεσημέρι σε ορεινή περιοχή του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου σε συνεργασία με Θηροφύλακες του Δασαρχείου Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση του Δασικού Κώδικα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και συνελήφθη, διότι κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ποσότητα αρωματικού φυτού, την οποία είχε συλλέξει παράνομα από την παραπάνω περιοχή.
Κατασχέθηκαν:
• ποσότητα αρωματικού φυτού βάρους -16- κιλών και -200- γραμμαρίων
• το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του αρωματικού φυτού
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Αδελφότητα Ψηλοκάστρου Πωγωνίου: Αναβάλλεται το ετήσιο πανηγύρι, λόγω των εκτάκτων συνθηκών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. της Αδελφότητάς μας, αποφάσισε να ακυρωθεί το ετήσιο πανηγύρι μας λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αίσθημα ευθύνης προς τους συγχωριανούς και τους φίλους μας που κάθε χρόνο μας τιμούν.
Να είμαστε όλοι καλά, να παραμείνουμε υγιείς και του χρόνου να ανταμώσουμε και να γλεντήσουμε παρέα.

Αδελφότητα Ψηλοκάστρου

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Αναβάλλεται το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συντοπιτών μας και ακολουθώντας πίστα τα μέτρα προφύλαξης της πανδημίας από τον ιό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας που θα διεξάγονταν στις 17 Ιουλίου 2020 αναβάλλεται.
Έτσι ο φετινός εορτασμός της Αγίας Μαρίνας θα περιοριστεί μόνο στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του ομώνυμου ναού ώστε να μείνουμε υγιείς και να μπορούμε να γιορτάσουμε κανονικά τα επόμενα χρόνια.
Ο θεσμός πλέον του πανηγυριού της Αγίας Μαρίνας ανανεώνει το ραντεβού του για του χρόνου το 2021.
Με εκτίμηση
Πρόεδρος κοινότητας Αγίας Μαρίνας
Μπούνταλης Ιωάννης
Και το Διοικητικό Συμβούλιο Αδελφότητας Αγίας Μαρίνας

Προσφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις ανάγκες Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας από τον Γερμανοελληνικό Σύλλογο « FILIA VELBERT»


Την Τρίτη (07-07-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παραλαβή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τον οποίο προσέφερε ανιδιοτελώς ο Γερμανοελληνικός Σύλλογος «FILIA VELBERT», για τις ανάγκες Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας.
Ειδικότερα, ο Γερμανοελληνικός Σύλλογος «FILIA VELBERT»  προσέφερε τρεις (3) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δέκα (10) ηλεκτρονικές συσκευές – παρελκόμενα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα (1) μηχάνημα ανάγνωσης ηλεκτρονικών ταχογράφων, ένα (1) έγχρωμο πολυμηχάνημα, έναν (1) σαρωτή εγγράφων και πέντε (5) φορητές πινακίδες stop με φανάρι ασφαλείας, για την κάλυψη των αναγκών διαφόρων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας. 

Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ομότιμος Καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, o εκπρόσωπος του Γερμανοελληνικού Συλλόγου «FILIA VELBERT», κ. Λάζαρος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Παππάς, o Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Γρίβας καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Νάκος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες για την ευγενική αυτή προσφορά, η οποία αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα και τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο του ανωτέρω συλλόγου.

Πρέβεζα: Άμεση εξιχνίαση κλοπής κινητού τηλεφώνου από τραπεζικό κατάστημα


Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση κλοπής κινητού τηλεφώνου από τραπεζικό κατάστημα στην Πρέβεζα και συνελήφθη ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, χθες  το πρωί, ο ανωτέρω εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα στην πόλη της Πρέβεζας και αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο από υπάλληλο του τραπεζικού καταστήματος.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου και στο πλαίσιο αναζητήσεων εντοπίστηκε λίγο αργότερα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, όπου και συνελήφθη.
Στην κατοχή του βρέθηκε το κλεμμένο κινητό το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Οίδημα της ωχράς: Πως αντιμετωπίζεται μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του διαβήτη


Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, είναι πολλά αυτά που πρέπει να διαχειριστεί. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. 
Η πιο σοβαρή συνέπεια του διαβήτη στα μάτια είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς, μία επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της όρασης και της οπτικής λειτουργίας, ακόμα και στην τύφλωση.
Το διαβητικό οίδημα της ωχράς είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τη διάρκεια και τον τύπο του διαβήτη, αλλά και με το αν υπάρχει ταυτοχρόνως συστηματική υπέρταση. Συνολικά, τουλάχιστον το 7% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ή τύπου ΙΙ παρουσιάζουν σοβαρή μείωση της όρασής τους εξαιτίας του διαβητικού οιδήματος της ωχράς. 
Τι είναι όμως αυτό το οίδημα; «Είναι ο ύπουλος και πιο συχνός "κλέφτης της όρασης" στα άτομα παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή κάτω των 65 ετών», απαντά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (NYU Medical School).
Όπως εξηγεί, τα επίμονα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πλήττουν τα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα όταν η υπεργλυκαιμία συνυπάρχει με υπέρταση, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη στον ελληνικό πληθυσμό και λίγο περισσότερο στους άνδρες ηλικίας 50-60 ετών. 
Η βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των ματιών (φλεβίδια, αρτηρίδια και τριχοειδή) οδηγεί στη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. 
Το διαβητικό οίδημα της ωχράς είναι μία επιπλοκή της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.