Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις


Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, όπως επισημαίνει στη σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΣΘ, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις


Σε βάρος του εκκρεμούσαν εννέα καταδικαστικές αποφάσεις, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, κλοπές και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη, χθες (04-01-2019) αργά το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 36χρονος αλλοδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καταδικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, ο 36χρονος συνελήφθη, διότι σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, κατελήφθη να έχει στην κατοχή του μία συσκευασία με (38) ναρκωτικά δισκία, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα καθώς και εννέα καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, ποινής κάθειρξης έξι ετών, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής,
καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης, ποινής φυλάκισης δύο ετών, για κλοπή,
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, ποινής φυλάκισης επτά μηνών, για κλοπή,
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για απόπειρα κλοπής,
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (200) ευρώ, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και
τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, συνολικής ποινής φυλάκισης έξι μηνών και 20 ημερών καθώς και συνολικής χρηματικής ποινής (800) ευρώ, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Παγοδρόμιο οι δρόμοι του Παρακαλάμου

Στην «κατάψυξη» ήταν ολόκληρο το Πωγώνι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, με το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν.
Οι δρόμοι του Παρακαλάμου έμοιαζαν με ένα απέραντο παγοδρόμιο.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, πεζών και αυτοκινήτων.

Παρακάλαμος: Κανονικά και φέτος ο αγιασμός των σπιτιών

Παρά το χιόνι και τον παγετό που επικρατεί στο χωριό κανονικά πραγματοποιήθηκε και φέτος το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019,  ο αγιασμός των σπιτιών.
Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του εδώ και δεκαετίες και θέλει κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων τον ιερέα του χωριού να γυρίζει από τα ξημερώματα το χωριό και να αγιάζει τα σπίτια.

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το πώς θα πάρετε φορολογικό διαζύγιο από τον σύντροφό σας


Οι δηλώσεις  μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019

Η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να σχεδιάζει να ανοίξει την ηλεκτρονική αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Μαρτίου, αλλά οι σύζυγοι που σκέφτονται να υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση θα πρέπει αποφασίσουν γρήγορα.
Θα  πρέπει να το γνωστοποιήσουν με ανέκκλητη δήλωσή τους μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019.
Μάλιστα όπως διευκρινίζεται με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ εάν το αίτημα υποβληθεί από τον ένα σύζυγο τότε είναι δεσμευτικό και για τον άλλο σύζυγο. Ωστόσο, η υποβολή χωριστών δηλώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να προκαλέσει μπελάδες στα ζευγάρια, καθώς απαιτεί τον συνυπολογισμό αρκετών παραμέτρων, όπως οι τεκμαρτές δαπάνες, τα εισοδήματα των παιδιών, οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο  κλπ.
Η υποβολή προαιρετικά χωριστών φορολογικών δηλώσεων, ισχύει για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και των επομένων ετών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:
-  Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θεωρείται εξαρτώμενο μέλος ο(η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα.
- Κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του.
-  Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

«Νέα Εποχή για το Πωγώνι»: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...


Ιανουάριος 2019, ο Δήμος Πωγωνίου σε αποκλεισμό από την πρόσφατη χιονόπτωση.
Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Δημόκορη, Ψηλόκαστρο, Στρατίνιστα, Σιταριά, Δρυμάδες, Μερόπη, Βασιλικό, Βήσσανη, χωριά αποκλεισμένα επί ώρες.
Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες εργαζομένων και ιδιωτών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η βοήθεια της Περιφέρειας ξανά τεράστια.
Κύριοι του Δήμου Πωγωνίου και δή της Δημοτικής Αρχής πριν την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη.
Πώς λειτουργήσατε ενώ είχατε ενημέρωση για το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται;
Αλάτι δεν είχατε;
Είχατε!
Μηχανήματα δεν είχατε;
Δεν είχατε και αυτά που είχατε είναι σε αχρηστία. Εννιά χρόνια μόνο βήματα πίσω ο Δήμος μας και οι μόνιμοι κάτοικοι σε απόγνωση.
Αλήθεια πόσο σημασία έχουν για σας υπερήλικες χωρίς φάρμακα, κτηνοτρόφοι χωρίς πρόσβαση για νερό και τροφή στα ζώα τους; Χρησιμοποιήστε τα αυτοκίνητα του Δήμου για να πηγαίνετε στα πανηγύρια των χωριών μας (να μην ξοδεύετε και απ΄ την τσέπη σας για βενζίνη)  και οι δημότες όπως πάντα στο έλεος.
Δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα γεμάτα απόγνωση από συνδημότες μας, γράφτηκαν πολλά σε ιστοσελίδες.
Ακόμη μια φορά πρωτεύσατε κύριοι της Δημοτικής αρχής!

Με τιμή
Δημήτρης Σ. Ντότης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"Νέα Εποχή για το Πωγώνι"

Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ηπείρου στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την Επιχειρηματικότητα


Η Περιφέρεια Ηπείρου  πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας,   την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων, (με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις)  από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην ανωτέρω ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.  Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πώς από το επιπλέον ποσό των αιτούμενων επιχορηγήσεων των 108 εκ. ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο   για τις λιγότερες αναπτυγμένες περιφέρειες, στην Ήπειρο διατέθηκαν τα 48,7 εκ. ευρώ, ήτοι το 45%, χωρίς μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, όπως συνέβη με τις άλλες περιφέρειες.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι  «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό- πρόσθεσε- οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».
Ως προς τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία, ο Περιφερειάρχης συνοπτικά και μεταξύ άλλων εξήγησε πώς:
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνονται Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 07-01-2019 έως 13-01-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 7 έως 13 Ιανουαρίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (07-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (08-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (09-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (10-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα - Δίστρατο.
Παρασκευή (11-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (13-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (07-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (08-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (09-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (10-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (11-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (12-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (07-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Τρίτη (08-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τετάρτη (09-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Πέμπτη (10-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (11-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (07-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος-Αμμουδιά-Αγία Κυριακή-Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (08-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (09-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα-Ρευματιά-Σκιαδάς-Κρανέα.
Πέμπτη (10-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (11-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Σάββατο (12-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (07-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (08-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι-Παλαμπάς-Άγιος Νικόλαος-Άγιοι Πάντες-Κρυονέρι-Αμπελώνας.
Τετάρτη (09-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (10-01-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (11-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (12-01-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για την οδό Νιάρχου


Ο Συνήγορος του Πολίτη επελήφθη οψίμως του έργου της ανακατασκευής της οδού Σταύρου Νιάρχου, όπως πληροφορηθήκαμε αρχικά  από τα ΜΜΕ, και όχι από τον Συνήγορο του Πολίτη, ως όφειλε, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία για τα «πορίσματά»’ του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση, τόσο προς τον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και στους αυτόκλητους ανευθυνο-υπεύθυνους συνηγόρους «της περιοχής Νιάρχου, τα ακόλουθα:
Η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την απόφαση 166802/11-03-2013, που ήταν και το αρμόδιο για την έγκρισή του, και όχι από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως υπονοείται.
Η άνω απόφαση (ΑΕΠΟ) παράγει τεκμήριο νομιμότητας, καθώς δεν προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας), παρά μόνο οψίμως, ήτοι 6 σχεδόν χρόνια μετά την έκδοσή της, αμφισβητείται verbis (με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα) για τις ανάγκες της τηλεθέασης.
Σε εκτέλεση της άνω απόφασης εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 46524/4600/30-04-2014 απόφαση Περιφερειάρχη (ΦΕΚ 162/22-05-2014, τ. ΑΑΠΘ), με την οποία απαγορεύθηκε η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης του έργου, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ούτε προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου.
Με την 26/2012-2017 ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 199/21.12.2017, τ. Α’) το έργο της οδού Σταύρου Νιάρχου χαρακτηρίσθηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικό πρόγραμμα και στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.
Με έρεισμα την άνω ειδική πράξη εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 279/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων (Διαδικασία Απαλλοτριώσεων). Σημειώνεται ότι ούτε τη διαδικασία αυτή δεν αμφισβήτησε κανείς. Αντίθετα οι οψίμως διαμαρτυρόμενοι μέσω συνεντεύξεων κλπ συμμετείχαν με δικηγόρο για αύξηση της αποζημίωσής τους, εξασφαλίζοντας κατ’ αναλογία αξιοσημείωτη προσωρινή αποζημίωση.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ίδιο θέμα,  πρόσθεσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Όλοι αυτοί (οι διαμαρτυρόμενοι) έχουν δηλαδή  δεχθεί τις απαλλοτριώσεις και πώς θα γίνει το έργο. Έχει και ανάδοχο και θα γίνει. Και είναι έργο που το απαιτεί η τοπική κοινωνία και για αυτό είμαστε εδώ και θα είμαστε και αύριο, μόνο και μόνο για να λύνουμε θέματα της κοινωνίας και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συζητήσαμε και ακούσαμε τον καθένα που είχε παρατήρηση να κάνει. Για να κάνουμε ότι μπορούσαμε που δεν ήταν στην κεντρική φιλοσοφία του έργου, για να γίνουν μικροεπεμβάσεις οι οποίες βοηθάνε όλους, έφερε πίσω το έργο.
 Από κει και πέρα ο καθένας στον τόπο του και στο έργο του. Το έργο θα γίνει για το καλό όλων, για το καλό των 20.000 κατοίκων που μετακινούνται καθημερινά σε αυτή τη διαδρομή και δεν έχει σχέση με το άλλο έργο στο λεκανοπέδιο το οποίο δεν δέχεται ποτέ τέτοια φόρτιση».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου για την οδό Νιάρχου


Με αφορμή την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη που ουσιαστικά ακυρώνει το προγραμματισμένο έργο ανακατασκευής της οδού Νιάρχου από την Περιφέρεια Ηπείρου, ο επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:
«Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η έννοια της Περιφερειακότητας περικλείει -ως βασικά της συστατικά- τη συλλογικότητα και τη σύγκλιση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η περίπτωση της οδού Νιάρχου αποτελεί την επιτομή των ακριβώς αντίθετων εννοιών. Και ειδικότερα της αδυναμίας οργανισμών και φορέων οι οποίοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν καθώς έχουν εμποτιστεί από την άκρως καταστροφική λογική της «ενός ανδρός αρχή» που έχει επιβάλει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.
Γι αυτό, στη χθεσινή μας συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, ανακοινώσαμε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών παρακολούθησης έργων με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και την παρουσία των φορέων, κυρίως ως μια αρχή για να αλλάξει η νοοτροπία μας και να αρχίσουμε να συνεννοούμαστε. Για να κατανοεί ο καθένας τις ανάγκες και του άλλου, για να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις και να τις μετουσιώνουμε σε πράξεις και έργα με γνώμονα το κοινό καλό.
Και στην περίπτωση της Νιάρχου, γιατί έχουν όλοι δίκαιο, η λύση υπάρχει. Σίγουρα χρειάζεται ο δρόμος, αλλά σίγουρα επίσης υπάρχει λύση για να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής.
Η Ήπειρος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.»

Γονιμότητα: Πως αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε


Είναι άδικο, αλλά συμβαίνει: καθώς η γυναίκα περνά τα 20 και τα 30 της χρόνια και πλησιάζει τα 40, τα ωάριά της υφίστανται αλλαγές που δυσκολεύουν ολοένα περισσότερο την απόκτηση παιδιού.
Παράλληλα, οι άνδρες επίσης παρουσιάζουν αλλαγές οι οποίες μειώνουν αργά αλλά σταθερά τη γονιμότητά τους.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι αλλαγές είναι οι ίδιες στα δύο φύλα. «Όταν το θέμα είναι η γυναικεία γονιμότητα, τον καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα των παραγομένων ωαρίων, η οποία φθίνει με γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 35 ετών», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Στους άνδρες, η μείωση της αναπαραγωγικής γονιμότητας είναι πιο αργή και έτσι δυσκολεύονται να καταστήσουν τη σύντροφό τους έγκυο κυρίως μετά τα 40 ή ακόμα και τα 50 τους χρόνια».
Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετία της ζωής; 
Ο ρυθμός εμφάνισής τους διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ύπαρξη τυχόν διαταραχών (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Σε γενικές γραμμές, όμως, οι αλλαγές που μπορούμε να αναμένουμε είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Δρ. Βασιλόπουλο και ειδικούς από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM):