Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Ημέρα της Γυναίκας την Παρασκευή 8 Μαρτίου

 


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε να τιμάται στις 8 Μαρτίου από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1977, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα Ίσα δικαιώματα.

Αναλογιζόμαστε τους αγώνες όλων των γυναικών από τον 19ο αι και στην συνέχεια για την απόκτηση των ίσων δικαιωμάτων τους, στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, συμμετοχή στην ενασχόληση με τα κοινά, ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης, ενασχόληση με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες η σωστή αξιοποίηση των οποίων, μόνο κέρδος και πρόοδο μπορούν να φέρουν. Καλούνται οι γυναίκες μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους ως σύζυγοι, μητέρες και εργαζόμενες καθημερινά να αποδεικνύουν πως και θέλουν και μπορούν να τα καταφέρουν παντού, και το αποδεικνύουν.

Απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

 


Τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκαν οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Ηπείρου, επικοινωνούν με τους δικαιούχους είσπραξης χρημάτων, επικαλούμενοι υπαρκτά ονόματα υπαλλήλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και ζητούν στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ή και τους παραπέμπουν σε ψεύτικα link υποτίθεται συνεργαζόμενων τραπεζών προκειμένου να τους καταβάλλουν τα χρήματα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος της, (ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών και όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2024 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –7-τροχαία ατυχήματα (έναντι –10-το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-2- θανατηφόρα τροχαία (έναντι -4-το 2023)

-1-τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2023)

-4-τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -5- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -10-παθόντες (έναντι –20-το 2023). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-3-νεκροί(έναντι -5-το 2023)

  -2-σοβαρά τραυματίες (έναντι –1– το 2023)

-5-  ελαφρά τραυματίες (έναντι -14– το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Απόσπαση προσοχής-μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

παραβίαση προτεραιότητας

είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

αντικανονικός ελιγμός

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.816) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.875  για υπερβολική ταχύτητα

583  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

397  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

278  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

262  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

163  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

115  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

20 για φθαρμένα ελαστικά   

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (150)παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (49) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (871) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Δράσεις ενημέρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ζίτσας

 


Τρίτη ηλικία: Ποιότητα ζωής και ευδόκιμο γήρας» ήταν το θέμα της ενημερωτικής δράσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας στο χώρο του ΚΑΠΗ Ελεούσας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ψυχολόγο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» Ναταλία Λιάτσου, για τους τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και τις διεξόδους που μπορούν να βρουν απευθυνόμενοι στα υποστηρικτικά δίκτυα και υπηρεσίες που λειτουργούν είτε στο Δήμο Ζίτσας είτε σε άλλους φορείς. 

Στο νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 


Στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξελέγη ο Δήμαρχος Πωγωνίου που έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ευχαριστεί όλους τους αυτοδιοικητικούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και δεσμεύεται να αγωνιστεί με αποφασιστικότητα για ισχυρούς Δήμους προς όφελος των Δημοτών. «Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους όλους με εμπιστεύτηκαν. Με τους περισσότερους έχουμε κάνει κοινούς αγώνες από διάφορες θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., παλεύοντας για μία Αυτοδιοίκηση που θα έχει κεντρικό γνώμονα το Δημότη. Με την ίδια θέληση θα συνεχίσουμε και στη νέα θητεία ώστε οι Ο.Τ.Α. να βγουν κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Παράλληλα, ο κ. Καψάλης συγχαίρει το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα για την εκλογή του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και του εύχεται καλή και παραγωγική θητεία.

Γιάννενα: Οδοντιατρικά ραντεβού στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, από Δευτέρα 11-3-2024 τα Οδοντιατρικά ραντεβού θα κλείνονται στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»,  τα οποία θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2651080444 και 2651077562.

Έκλεισε η Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κόνιτσας στο ύψος της Ασφάκας, λόγω κατολίσθησης

 


Κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσας, στο ύψος της Ασφάκας. 

Μεγάλες ποσότητες από πέτρες και χώμα «έφυγαν» από την πλαγιά και κάλυψαν το οδόστρωμα.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου εργάζονται για την απομάκρυνση των υλικών και  τη διάνοιξη του δρόμου.

Καθαρά Δευτέρα στον Άνω Παρακάλαμο

 


Γλέντι την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 με παραδοσιακή φασολάδα, στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

«Κοινό των Ηπειρωτών»:«Εκτιμήσεις - Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας»

 


«Εκτιμήσεις - Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας»,  εισήγηση από την Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» – απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή κατά την 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου

Σήμερα Τρίτη 5/3/2024, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου, μια νέα εκ του νόμου διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής. Ένας νέος θεσμός, ο οποίος προάγει το δημόσιο διάλογο, δίνοντας τη δυνατότητα στις παρατάξεις να εισηγούνται θέματα που κατά την κρίση τους δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, με τελικό ωφελούμενο το κοινωνικό σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Παράταξή μας σε αυτή την 1η Συνεδρίαση, έθεσε το θέμα της εκτίμησης και της μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Ως γνωστόν, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα διεθνές λιμάνι από τα μεγαλύτερα της χώρας, περιαστικό και πλησίον περιοχών Natura, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, μέσω χιλιάδων προσεγγίσεων πλοίων ανά έτος σε αυτό.

Εκλογές για την ανάδειξη της Νομαρχιακής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, την Κυριακή 10 Μαρτίου

 


Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Η νέα ΝΕ θα είναι 23μελής. Τα μέλη που θα ψηφίσουν έχουν την δυνατότητα να βάλουν μέχρι εφτά (7) σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακής Επιτροπής, με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού, γίνονται με τη συμμετοχή και την ψήφο όλων των μελών του κόμματος.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι/ες έχουν γίνει μέλη ως τις 3/2/2024, σύμφωνα με την 1η εγκύκλιο της Κ.Ο.Ε.Σ (31-12-2023).

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ψηφίζουν αυτοπροσώπως πληρώνοντας εφάπαξ ποσό τουλάχιστον 2 ευρώ, που υποκαθιστά την συνδρομή και καθιστά τα μέλη οικονομικά ενήμερα.

Τα μέλη θα προσέρχονται για να ψηφίσουν έχοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας.

Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τη Ν.Ε. είναι:

1) Τα μέλη της Ο.Μ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ θα ψηφίσουν στα γραφεία του κόμματος στον Παρακάλαμο.

2) Τα μέλη της Ο.Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ θα ψηφίσουν στην Κατσικά, (Παλαιό Δημαρχείο Κατσικάς, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στην Πλατεία).

3) Τα μέλη της Ο.Μ. ΖΙΤΣΑΣ στην Ελεούσα (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, Παλαιό Δημαρχείο).

4) Τα μέλη των Ο.Μ. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΚΕΝΤΡΟΥ, ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ θα ψηφίσουν στα γραφεία του κόμματος, Ναπ. Zέρβα 2, Ιωάννινα, 3oς όροφος, γραφείο 17.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 6 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Υαλουρονικό οξύ: Αναστρέφει τη φωτογήρανση;

 


Την παραγωγή νέου κολλαγόνου φαίνεται να διεγείρει η έγχυση του πιο δημοφιλούς τύπου filler, του υαλουρονικού οξέος (CL-HA), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναστρέψει τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φωτογήρανση.

Η ενέσιμη αυτή ουσία είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη στην αισθητική ιατρική για το “γέμισμα” λεπτών και βαθιών ρυτίδων και τη λείανση των ουλών, για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και την ενίσχυση των ζυγωματικών, όπως και για τη διόρθωση του σχήματος της μύτης και την προσθήκη όγκου στα χείλη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο “γεμίζει”, αλλά διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου και μάλιστα πολύ γρήγορα.

«Όταν το δέρμα εκτίθεται επί χρόνια στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος (το φάσμα της οποίας είναι παρόμοια με αυτή του ήλιου) υφίσταται βλάβες που γίνονται αντιληπτές από την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, ωχρότητας, δυσχρωμιών, όπως και από την αλλαγή της υφής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν το λεγόμενο φωτογηρασμένο δέρμα και συντελούνται λόγω αλλαγών στο χόριο.

Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και σχηματίζεται, πέραν άλλων, από ελαστίνη και ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, που στηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν ελαστικότητα. Όταν γερνά πρόωρα αυτές οι ίνες σπάνε και έτσι το δέρμα χάνει τη νεανική του όψη», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.