Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από μονοκατοικία στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 25χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από μονοκατοικία στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 25χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 25χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη-κλοπή από μονοκατοικία στην Πέρδικα Θεσπρωτίας  που έγινε την 02-08-2017, απ’ όπου αφαιρέθηκαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας σε αγροτική περιοχή στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα Κατασχέθηκαν τρεις σάκοι με (66.042) γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθησαν, σήμερα (23-09-2017) τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28 και 25 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές και κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν πεζοί τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν -60- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (66.042) γραμμαρίων.
Οι τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι με τα ναρκωτικά και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Με το αφιέρωμα «Το Σούλι της Ελευθερίας», συμμετέχει φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης, η Ένωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου «Η Τιτάνη», τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ώρα 20:30

Με εκδήλωση αφιερωμένη στο ''Σούλι της Ελευθερίας'', για να θυμηθούμε τους Αγώνες των Σουλιωτών και να τους τιμήσουμε με τραγούδια και χορούς της Ηπείρου και με μουσικοχορευτική παράσταση  ηπειρώτικων παραδοσιακών χορών των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και παιδιών, θα συμμετάσχει και φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης,  η Ένωση  Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου ''Η Τιτάνη'', την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.30'.
Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους.
Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης , αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.
Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου ''Η Τιτάνη'', λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας.

Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου,  αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας,  έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, παρευρέθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Σαουδικής Αραβίας, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κ. Rayed Krimly, με μέλη του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και με εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, με τους οποίους συζήτησε θέματα εμπορικών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα και προσέλκυσης επενδύσεων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για έργα οδικής ασφάλειας, πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:
 Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕ ΒΑΣ. ΘΩΜΑΣ κ ΣΙΑ Ο.Ε.
 «Συντήρηση  E.O.  Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
 «Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου για τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400. Ανάδοχος Κωσταβασίλης κ ΣΙΑ Ο.Ε.
 «Αποκατάσταση οδού πλησίον του κυρίως φράγματος στην λίμνη Μετσόβου», προϋπολογισμού € 65.000. Ανάδοχος Σταύρου Ιωάννης.
  «Αναστύλωση – στερέωση Δημοτικού Σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 50.000. Ανάδοχος: Έντι Ράφτης.
  «Άμεση προστασία οικίας επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας στο ύψος του Παραποτάμου» προϋπολογισμού 37.200. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
 «Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου: α. Καστανιά – Τετράκωμο, β. Τυμπά - Διχομοίρι», προϋπολογισμού € 30.000. Ανάδοχος Γεώργιος Μπαζούκης.
 «Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2017» προϋπολογισμού € 10.000.Ανάδοχος Λάμπρου Βασίλης.
Επίσης, μεταξύ άλλων,  ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
 «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά (Προμήθεια-Εγκατάσταση)», προϋπολογισμού € 700.000,00 πλέον ΦΠΑ.
 Επείγουσες εργασίες διαγράμμισης στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
 Επείγουσες εργασίες διαγράμμισης στις Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας και Ιωαννίνων- Κόνιτσας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Διάλεξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με επιστήμονες του Νοσοκομείου ''Γ. Γεννηματάς'' με θέμα «'Η κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης'», την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Ομόνοια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συνεχίζοντας την δράση της αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών, θα πραγματοποιήσει στις 4 Οκτώβρη 2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6μμ Ομιλία – διάλεξη με θέμα: «Η κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης» σε συνεργασία με επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Ομιλήτρια η Dr  Πολυξένη Γεωργιλά, Διευθύντρια του Ε.Σ.Υ στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και η Νοσηλεύτρια Msc Ευμορφία Πασχαλίδου μετεκπαιδευθείσα  στην  «Διασυνδετική  Συμβουλευτική  Ψυχιατρική».
Η παρουσίαση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος ( όπισθεν παλαιού Δημαρχείου Αθηνών, στάση μετρό Ομόνοια).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος             Ο Γενικός Γραμματέας


Γιώργος   Δόσης              Κώστας  Γαβριήλ

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (25-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (26-09-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (27-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (28-09-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (29-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (01-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Καμερούν σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (21-09-2017) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 38χρονος υπήκοος Καμερούν, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Οι "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" θα διδάσκονται στην Αλβανία και την σχολική χρονιά 2017-18

Εδώ και μία εβδομάδα άρχισε η σχολική χρονιά 2017 - 2018.
Κατά την έναρξη και αυτής της χρονιάς διαπιστώσαμε ότι τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία - μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων - συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα".
Ως "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος ως "Τσαμουριά".
Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όπως δείχνει η πραγματικότητα.
Αντίθετα το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα "καλής θέλησης" απέναντι στους γείτονες.Το γεγονός αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας.
Η Αθήνα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία την μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις που προσβάλλουν την Ελλάδα.
Δεν θα ανεχτούμε το θέμα ως τετελεσμένο και θα το επισημαίνουμε κάθε χρόνο μέχρι επιτέλους κάποια Ελληνική κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας τέλος στην πολιτική της υποχωρητικότητας έναντι των αλβανών.  

Αναμένουμε επίσης την καταδίκη του συγκεκριμένου κεφαλαίου και από τους διεθνείς οργανισμούς.
Παραθέτουμε όλες τις επίμαχες σελίδες.
Βιβλίο Γεωγραφίας 9ης τάξης

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (25-09-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τρίτη (26-09-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τετάρτη (27-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Πέμπτη (28-09-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (29-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.

Σάββατο (30-09-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.  

Λίμνη Παμβώτιδα: Αφήστε τα παραμύθια και πείτε την αλήθεια

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Τα Γιάννενα είναι συνώνυμα με ένα πράγμα: τη λίμνη.
Το σήμα κατατεθέν της πόλης φημίζεται για την ομορφιά της και τις μαγικές εικόνες που δημιουργεί. Ωστόσο, όπως όλα τα υγρά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης έχει και αυτή τις δοξασίες και τα στοιχειά της. Η μεγαλύτερη δοξασία είναι ότι βρωμίζει αλλά με ένα… μαγικό τρόπο κανείς δεν φταίει. Για αυτή, χρόνια γράφεται τα πρωινά ένα Προεδρικό Διάταγμα που τα βράδια σβήνεται. Τη μητέρα των μαχών για αυτό την έδωσε ο Σταύρος Καλογιάννης. Αλλά είναι μόνος.
Ένα άλλο… θαύμα που συμβαίνει με την Παμβώτιδα, είναι ότι μετατρέπει τα πάντα σε πλαγκτόν. Δεν το λέω μόνο εγώ, το επιβεβαιώνει και ο Αλέκος Καχριμάνης. Πρόσφατα δήλωσε πως «όταν βρέχει κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα διοχετεύουν στη λίμνη και μετά όλοι λένε ότι αυτό είναι πλαγκτόν».
Μάλιστα καλεί όσους διαχειρίζονται θέματα που αφορούν λύματα να ασχοληθούν σοβαρά!!!
Αν δεν ήμουν βέβαιος ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο, θα σκεφτόμουν οτι ίσως πίνει από το νερό της λίμνης.
Γιατί φαντάζομαι θέλει ειδικό Προεδρικό Διάταγμα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για να διενεργήσει ελέγχους.
Ή μήπως χρειαζόταν την υπογραφή Παυλόπουλου η ΔΕΥΑΙ για να διαπιστώσει ποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν συνδεθεί;
Ρώτησε κανείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται; Μήπως το κράτος δεν είχε δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες (βιολογικός καθαρισμός, θυρόφραγμα κτλ) για να υπάρχει σχεδιασμός και νομιμότητα;
Ακόμη και τώρα, που είναι η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τις συνδέσεις εκείνων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, όπως επιχείρησε να κάνει ο Σγουρός στην περίπτωση του Θριασίου;
Για όλα αυτά λέω και επιμένω ότι χρειάζεται Περιφερειάρχης ηγέτης και όχι κρυπτόμενος πίσω από τις υπηρεσίες.   
Κατά τα άλλα όλοι συμφωνούν στο τι πρέπει να γίνει αλλά όλοι κρύβονται πίσω από τη λίστα αρμοδιοτήτων.
Ας παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι.

Επιπεφυκίτιδα: Λάθος θεραπεία με αντιβιοτικά για 6 στους 10 ασθενείς

Οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα λαμβάνουν λάθος θεραπεία, καθώς πολλοί γιατροί τούς χορηγούν αντιβιοτικά κολλύρια όταν αυτά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή στον διάφανο χιτώνα του ματιού (τον επιπεφυκότα), η οποία εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και, ανάλογα με την αιτία της, με πρόσθετα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου, τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), κνησμό (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων, παροδική θόλωση της όρασης που «καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ή, μερικές φορές, πόνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας: η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική. Τα αντιβιοτικά σπανίως είναι απαραίτητα για την οξεία επιπεφυκίτιδα, διότι αυτή συνήθως προκαλείται από ιούς ή αλλεργίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.
Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα ούτε σε περίπτωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, διότι οι περισσότερες περιπτώσεις της είναι ήπιες και υποχωρούν μόνες τους σε 7-14 ημέρες χωρίς θεραπεία.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά κολλύρια όταν έχουν επιπεφυκίτιδα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology που εκδίδει η ΑΑΟ.