Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Λίμνη Παμβώτιδα: Αφήστε τα παραμύθια και πείτε την αλήθεια

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Τα Γιάννενα είναι συνώνυμα με ένα πράγμα: τη λίμνη.
Το σήμα κατατεθέν της πόλης φημίζεται για την ομορφιά της και τις μαγικές εικόνες που δημιουργεί. Ωστόσο, όπως όλα τα υγρά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης έχει και αυτή τις δοξασίες και τα στοιχειά της. Η μεγαλύτερη δοξασία είναι ότι βρωμίζει αλλά με ένα… μαγικό τρόπο κανείς δεν φταίει. Για αυτή, χρόνια γράφεται τα πρωινά ένα Προεδρικό Διάταγμα που τα βράδια σβήνεται. Τη μητέρα των μαχών για αυτό την έδωσε ο Σταύρος Καλογιάννης. Αλλά είναι μόνος.
Ένα άλλο… θαύμα που συμβαίνει με την Παμβώτιδα, είναι ότι μετατρέπει τα πάντα σε πλαγκτόν. Δεν το λέω μόνο εγώ, το επιβεβαιώνει και ο Αλέκος Καχριμάνης. Πρόσφατα δήλωσε πως «όταν βρέχει κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα διοχετεύουν στη λίμνη και μετά όλοι λένε ότι αυτό είναι πλαγκτόν».
Μάλιστα καλεί όσους διαχειρίζονται θέματα που αφορούν λύματα να ασχοληθούν σοβαρά!!!
Αν δεν ήμουν βέβαιος ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο, θα σκεφτόμουν οτι ίσως πίνει από το νερό της λίμνης.
Γιατί φαντάζομαι θέλει ειδικό Προεδρικό Διάταγμα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για να διενεργήσει ελέγχους.
Ή μήπως χρειαζόταν την υπογραφή Παυλόπουλου η ΔΕΥΑΙ για να διαπιστώσει ποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν συνδεθεί;
Ρώτησε κανείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται; Μήπως το κράτος δεν είχε δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες (βιολογικός καθαρισμός, θυρόφραγμα κτλ) για να υπάρχει σχεδιασμός και νομιμότητα;
Ακόμη και τώρα, που είναι η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τις συνδέσεις εκείνων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, όπως επιχείρησε να κάνει ο Σγουρός στην περίπτωση του Θριασίου;
Για όλα αυτά λέω και επιμένω ότι χρειάζεται Περιφερειάρχης ηγέτης και όχι κρυπτόμενος πίσω από τις υπηρεσίες.   
Κατά τα άλλα όλοι συμφωνούν στο τι πρέπει να γίνει αλλά όλοι κρύβονται πίσω από τη λίστα αρμοδιοτήτων.
Ας παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι.


Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας σε ποιον ανήκει;
Ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας, που διαχειρίζεται τον υδατοφράχτη και στον οποίο έστειλαν εξώδικο οι λεμβούχοι για τη στάθμη της λίμνης σε ποιόν ανήκει;
Η ΔΕΥΑΙ ποιου φορέα εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο είναι;
Δεν ξέρω αν χαλάω την συνηθισμένη παρτίδα πινγκ-πονγκ μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου αλλά σας έχω νέα.
Η λίμνη είναι εκεί. Μυρίζει, στερεύει και μπαζώνεται. Εδώ και χρόνια. Κάποια στιγμή το παραμύθι πρέπει να τελειώσει.
Κανένα χρυσόβουλο δεν απαιτείται για να σφραγίσουμε μια επιχείρηση που ρίχνει λύματα στη λίμνη. Χρειάζεται οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους εφαρμόζοντας τους νόμους που ήδη ισχύουν. Αν δεν μπορούν ας μας πουν ποιοί και γιατί τους εμποδίζουν να κάνουν τη δουλειά τους. Οι αιρετοί προϊστάμενοι τους;
Επιχειρηματικά ή ατομικά συμφέροντα; Στην Καστοριά και στις Πρέσπες αυτά τα έλυσαν πριν χρόνια. Εμείς συνεχίζουμε να συντάσσουμε τα masterplan μας.
«Όποιος δεν σκέπτεται, συσκέπτεται» λέει το γνωστό ρητό και είμαι βέβαιος πως αυτός που το είπε μάλλον την λίμνη Παμβώτιδα είχε κατά νου. Τη λίμνη και τα πολλά της πολιτικά παραμύθια.
ΥΓ. Η φωτογραφία της ντροπής είναι από μπάζωμα σε συγκεκριμένο σημείο της λίμνης. Ρωτάω ανοικτά, ποιός το επέτρεψε, που ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Όπως στα Τζουμέρκα, το Δροσοχώρι αλλά και στα αδέσποτα είμαι σίγουρος οτι ο Αλέκος Καχριμάνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Απορώ με τι ασχολείται.
ΥΓ2. Κάποτε στα νερά της λίμνης ο Αλή Πασάς έπνιξε την κυρα Φροσύνη. Οι μπέηδες πολιτικοί του επίγονοι, στα ίδια νερά πνίγουν τη σωφροσύνη.