Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου: Ηπειρώτικο γλέντι στη ΚΥΒΕ Περιστερίου, Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Λ. Κηφισού, Περιστέρι το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00


Δικαστική προσφυγή της Περιφέρειας για την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια σε Εγνατία και υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου

H Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατ’ επανάληψη για το ζήτημα των διοδίων στις οδικές συνδέσεις που έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα, ήτοι στην Εγνατία Οδό και στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου.
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελής και για το λόγο αυτό, όπως έχει ξεκαθαριστεί δημόσια και από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων,  απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει  εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε κοινή πορεία με τον ΦΟΣ Πωγωνίου στο Ορεινό, Μακρύκαμπος, Σταυροσκιάδι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

Στον Μακρύκαμπο και στα 1.671 μέτρα, σε κοινή πορεία με τον ΦΟΣ Πωγωνίου, θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, ο Ορειβατικός με την εξής διαδρομή:
Ορεινό-Μακρύκαμπος 1.671 μ-Σταυροσκιάδι (Β Κατηγορία)
Ώρες πορείας: 7
Αρχηγός: Μάντζιος Δημήτριος
Προσοχή: Οι Τηλεφωνικές κρατήσεις ισχύουν μέχρι Τετάρτη βράδυ.
Αναχώρηση: 7:00 π.μ. από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας.
Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. 
Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκι, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αντιανεμικό-αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου.
Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων.
Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου 7-9 το απόγευμα.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 26510 22138

Γραμμενίτσα Άρτας: Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 19χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής

Συνελήφθη, σήμερα (06-12-2017) μετά τα μεσάνυχτα στη Γραμμενίτσα Άρτας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 19χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες αργά το βράδυ στην Γραμμενίτσα Άρτας, ο 19χρονος δράστης μαζί με δύο ακόμα συνεργούς του που αναζητούνται, μετέβησαν με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφού εισήλθαν στο εσωτερικό του αφαίρεσαν τρεις ροοστάτες ηλεκτρικών φώτων.
Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης  και μεταφοράς των προϊόντων της κλοπής.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή του δράστη και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Βασιλικό Πωγωνίου: Συνελήφθησαν τρείς υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 31 και 22 ετών για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών

Βρέθηκαν σε «καβάτζα» στην παραπάνω περιοχή και κατασχέθηκαν περίπου -230- κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (05-12-2017) το μεσημέρι, σε δύσβατη δασική περιοχή στο Βασιλικό Πωγωνίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 31 και 22 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στη χώρα μας και μετά από συστηματικές έρευνες, εντόπισαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου στην παραπάνω περιοχή, υπαίθριο χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών «καβάτζα», με περισσότερα από 229 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών είχαν εισάγει, μεταφέρει και αποκρύψει εκεί οι τρεις συλληφθέντες, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο εσωτερικό της χώρας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
εννέα ταξιδιωτικοί σάκοι με -90- δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -229- κιλών και -900- γραμμαρίων και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι επιπρόσθετα είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

Τιμητική εκδήλωση την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς σε συνεργασία με την Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, διοργανώνει εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, στους χώρους της Α.Ε.Α. Βελλάς.
Θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου και μνημόσυνο εις μνήμην του ιδρυτού της Σχολής.
 Θα ακολουθήσει φιλολογικό μνημόσυνο με ομιλητές τους Βελλαΐτες κ. Νικόλαο Κώτση, ιατρό Παθολόγο, Δρ. Παν/μίου Ιωαννίνων με θέμα: «Δημόσια υγεία και Βελλά» και κ. Αθανάσιο Ζήση, υποψήφιο Διδάκτορα του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης με θέμα: «Ο μοναχισμός κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό».
Το λεωφορείο της Σχολής θα αναχωρήσει από το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στις 07.50 και θα επιστρέψει μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Νοέμβριο 2017 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Νοέμβριο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 6 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 4 το 2016). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όσα το 2016)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (κανένα το 2016)
3 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 6 παθόντες (όσοι το 2016).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν: 
2 νεκροί (όσοι το 2016)
1 σοβαρά τραυματίας (κανένας το 2016)
3 ελαφρά τραυματίες (έναντι 4 το 2016)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
αντικανονικό προσπέρασμα
οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Βλαστοκύτταρα: Γιατί να τα φυλάξω;

Μια και μοναδική ευκαιρία έχουν στη ζωή τους οι γονείς για λάβουν την κρίσιμη απόφαση για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων των νεογέννητων παιδιών τους, καθώς τα βλαστοκύτταρα που περιέχονται στην ομφαλοπλακουντιακή μονάδα και που δεν μπορούν να συλλεχθούν σε άλλη φάση της ζωής  του ανθρώπου αποτελούν το κλειδί για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
«Η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα αποτελείται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τους ιστούς που το περιβάλλουν. Το ομφαλικό αίμα περιέχει βλαστοκύτταρα από όλα τα όργανα του σώματος, διότι κυκλοφορεί μέσα σε αυτά από τη δημιουργία τους και για το λόγο αυτό σήμερα θεωρείται η πληρέστερη πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων όχι μόνο για τη διόρθωση αιματολογικών παθήσεων, αλλά και χρήσεων στην αναγεννητική  ιατρική. Ο ιστός της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας περιέχει ένα ιδιαίτερο πληθυσμό βλαστοκυττάρων με δυνατότητα χρήσης στη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων», μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου. «Τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται κατά τον τοκετό έχουν έντονη ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού, μεγάλη ικανότητα αποκατάστασης τραυματισμών, διατίθενται άμεσα και δεν απαιτείται 100% ιστοσυμβατότητα όταν πρόκειται να χορηγηθούν σε αλλογενείς χρήσεις. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας».
Πιο συγκεκριμένα, τα βλαστοκύτταρα, η διάρκεια ζωής των οποίων ξεπερνάει  τη ζωή του ανθρώπου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί, από την οικογένεια του και από  άγνωστους συμβατούς δότες. Η οικογένεια μπορεί να επιλέξει την οικογενειακή φύλαξη ή τη δωρεά προς δημόσια τράπεζα ή την απόρριψη και των δύο.