Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις Δήμου Ζίτσας

 


Καλοκαιρινές εκδηλώσεις Δήμου Ζίτσας.

Βήσσανη Πωγωνίου: Αντάμωμα νεολαίας την Κυριακή 4 Αυγούστου

 

Αντάμωμα νεολαίας Βήσσανης, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, ώρα 21:00 στην  κεντρική πλατεία Βήσσανης Πωγωνίου.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου

 


Συνολικά 1.196.385.607 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.792.030 δικαιούχους, από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ:

* Στις 30 Ιουλίου θα καταβληθούν 1.125.885.607 ευρώ σε 1.728.880 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου 2024.

* Στις 31 Ιουλίου θα καταβληθούν 4.100.000 ευρώ σε 10.900 δικαιούχους για την πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων Ν. 4778/21 μηνός Αυγούστου 2024.

* Από 29 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου θα καταβληθούν 22.800.000 ευρώ σε 1050 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

* 15.000.000 ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

* 7.000.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

* 17.000.000 ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

* 600.000 ευρώ σε 150 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

* 4.000.000 ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

ΑΑΔΕ: 20.000 ραβασάκια με φόρους κατ' εκτίμηση

 


Φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για τα προηγούμενα χρόνια

Τουλάχιστον 20.000 ειδοποιητήρια με φόρους «κατ’ εκτίμηση» για το εισόδημα προηγούμενων ετών,  τα οποία προκύπτουν βάσει στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ θα αποσταλούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους  για τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σε προτεραιότητα  μπαίνουν εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων της χρήσης του 2018 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του χρόνου.

Ο πρόσθετος φόρος κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου.  Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τι ελέγχουν οι εφοριακοί

Στο φορολογικό «μικροσκόπιο» έχουν μπει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές στο εξωτερικό, επαγγελματίες με που έχουν αυξημένη δραστηριότητα ενώ υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Σχεδόν όλη η Ήπειρος βρίσκεται στο κίτρινο, στην κατηγορία κινδύνου 3 κάτι που δίνει παράταση στην προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων αλλά και την παραμονή εκδρομέων σε δάση και εθνικούς δρυμούς.

Συγκεκριμένα οι απαγορεύσεις για την Δευτέρα ισχύουν:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού Ιωαννίνων.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.  Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάιστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.  Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.  Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.  Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5. Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.  Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.  Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

 Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1. Στις οδούς και περιοχές.             

  Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

Σύλληψη 16 παράτυπων μεταναστών στα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Θεσπρωτία

 


Συνελήφθησαν χθες νωρίς το πρωί στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, 16 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν να επιχειρούν να εξέλθουν από την ελληνική επικράτεια μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με τελικό προορισμό τους την Ιταλία ενώ όπως διαπιστώθηκε στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Παρακάλαμος Πωγωνίου: «Παιχνίδια στην πλατεία» την Τρίτη 6 Αυγούστου

 


 «Παιχνίδια στην πλατεία» την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, ώρα 18:30, στο  Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Ποια νοικοκυριά θα πάρουν επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

 


Στις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Στις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα, κατά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το ακριβές ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου όταν το υπουργείο θα έχει μια συνολική εικόνα για την διαμόρφωση των τιμών των πράσινων τιμολογίων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρισμού.

Κοντά στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα αναμένεται να είναι η βάση για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για τον Αύγουστο προκειμένου να απορροφήσει την μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις τσουχτερές αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

The Hellenic Initiative Canada-Accelerate Greece: Δωρεάν Πρόγραμμα «Επιτάχυνσης» των ελληνικών Tech Startups

 


Έμφαση στην ανάπτυξη ισχυρής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας (startups) δίνει ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Hellenic Initiative Canada μέσω του προγράμματος «Accelerate Greece». Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το Τhe Hellenic Initiative και την Ergo Capital, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα Επιτάχυνσης «Accelerate Greece»

Σχεδιασμένο για να εκτοξεύσει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας από την Ελλάδα, το πρόγραμμα επιτάχυνσης Accelerate Greece παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πόρων και δεξιοτήτων. Μέσα από τη συνεργασία με την Ergo Capital και τη The Hellenic Initiative, επιτρέπει την ανταλλαγή και τη διάδοση γνώσεων υψηλού επιπέδου και κυρίως την πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, διάρκειας μίας εβδομάδας, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο και θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Οι συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση στο Elevate Festival, την κορυφαία εκδήλωση τεχνολογίας και καινοτομίας του Καναδά, παρέχοντας μεταξύ άλλων mentoring και απαράμιλλη έκθεση σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Δελβινάκι Πωγωνίου: «Ποδηλατοδρομία 2024» το Σάββατο 3 Αυγούστου

 


 «Ποδηλατοδρομία 2024» το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, ώρα 19:00, στο  Δελβινάκι Πωγωνίου.

Κήλη: Πότε είναι ασφαλής η άσκηση;

 


Ευρέως γνωστά είναι τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, όπως βελτιωμένη κυκλοφορία, μειωμένη φλεγμονή, ισχυρότεροι μύες και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η άσκηση βοηθά επίσης, στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας. Όσον αφορά όμως στα άτομα με κοιλιοκήλη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιδείνωσης της πάθησης όταν η άσκηση δεν είναι η ενδεδειγμένη, ή δεν εκτελείται σωστά.

Η αναπνευστική και μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς καταπόνηση, είναι το κλειδί για την επίτευξη των επιθυμητών βελτιώσεων. Η ένταση και η μορφή της άσκησης εξαρτάται από την υπάρχουσα φυσική κατάσταση, όπως και από το είδος της κήλης και τη σοβαρότητά της. Επειδή, λοιπόν, κάθε άτομο είναι διαφορετικό, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, πριν από την έναρξη της άσκησης, είναι αναγκαία.

Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, τώρα το καλοκαίρι, αποτελεί κίνητρο για ενασχόληση με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως κολύμπι, τρέξιμο, ποδηλασία, ρακέτες, βόλεϊ ή ποδόσφαιρο στην άμμο. Επιτρέπονται, όμως, οι συγκεκριμένες σε όσους έχουν κήλη;

«Η άθληση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επομένως, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς μετά από τη διάγνωση της κήλης. Αυτό που χρειάζεται είναι να τροποποιηθεί και να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή. Σε γενικές γραμμές, ο στόχος πρέπει είναι η άσκηση λιγότερης πίεσης στην κοιλιά.