Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 12:30 μ.μ


Την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου στις 12.30 μ.μ. σας θα γίνει η παρουσίαση υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Σπύρο Ριζόπουλο, στα γραφεία της παράταξης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση κτηνοτρόφων για τις κατανεμηθείσες εκτάσεις βόσκησης έτους 2018


Από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και για τριάντα ημερολογιακές ημέρες μπορούν οι κτηνοτρόφοι  της Περιφέρειας Ηπείρου, να προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφερειακής τους Ενότητας, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία  της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2018 όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα, να λαμβάνει γνώση και να υπογράφει σε έντυπη κατάσταση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν).
Επισημαίνεται πώς κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα ειδοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου εντός τριάντα (30) ημερών, θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση - ένσταση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.
Πληροφορίες:
Δ.Α.Ο.Κ.  ΑΡΤΑΣ:  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, γραφείο 23,  τηλ. 2681364408
Δ.Α.Ο.Κ.  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, γραφείο 40,  τηλ. 2665360159
Δ.Α.Ο.Κ.  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, γραφείο 110,  τηλ. 2651364110
Δ.Α.Ο.Κ.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ:  Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, γραφείο  Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής,  τηλ. 2682027774

Εξιχνίαση απόπειρας κλοπής σε σπίτι στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, υπόθεση απόπειρας κλοπής σε σπίτι στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 29χρονου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, μετά τα μεσάνυχτα της 26-11-2018, στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, ο 29χρονος αποπειράθηκε να διαρρήξει την κεντρική είσοδο και παράθυρο οικίας, ιδιοκτησίας 70χρονης ημεδαπής, πλην όμως έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.
Η προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Πρέσβη της Κροατίας κ. Alexander Sunko


Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε σήμερα 23 Ιανουαρίου 2019, ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko.
Σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεργασία της Περιφέρειας με αντίστοιχες της Κροατίας, στο πλαίσιο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου με έμφαση στον τουρισμό και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι προοπτικές ναυτιλιακής σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με το Ντουμπρόβνικ, ως και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σύνδεσης των δύο χωρών μέσω Ηπείρου.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ: Απόψεις και παρατηρήσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Το σχέδιο Π.Δ. για την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας έχει αναρτηθεί για διαβούλευση, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης το Σχέδιο Διαχείρισης. Θα έπρεπε να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία, δηλαδή να προκύψει ως αποτέλεσμά του.
Να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση των τοπικών φορέων (Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά Επιμελητήρια, πολίτες) για τη διαδικασία εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι έχει καταρτισθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και επικαιροποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής. Μια επιπλέον αδυναμία, είναι η μη υιοθέτηση προτάσεων που περιλαμβάνονται σε θεσμικά περιβαλλοντικά πλαίσια διαχείρισης, όπως το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου και το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.
Παρόλα αυτά, επικροτούμε την προσπάθεια για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης και κανόνων ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας. Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου για την έκδοση του ΠΔ η καθυστέρηση του οποίου δημιούργησε συνεχώς νέες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις με την ανοχή πολλών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναδική παρέμβαση στο εν λόγω θέμα έγινε με την έκδοση της ΚΥΑ 22943/2003 η οποία ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους το 2007 από το Έ τμήμα του ΣΤΕ.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
        Η Τάφρος Λαψίστας και οι πηγές Κρύας – Τούμπας – Σεντενίκου πρέπει να ενσωματωθούν στην περιοχή Α7,  καθώς απαιτείται η πλήρης προστασία τους. Η μεν τάφρος Λαψίστας  πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «ευαίσθητος αποδέκτης», ενώ για τις πηγές πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ειδική υδρολογική μελέτη για τον καθορισμό της ζώνης προστασίας τους, σύμφωνα με τις προτάσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου. Επιπρόσθετα, πρέπει να συμπεριληφθεί και η πηγή κρυονερίου που δεν εμφανίζεται πουθενά.
        Στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων πρέπει να θεσμοθετηθεί η εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ως και μέσης όχλησης, καθώς έχει χωροθετηθεί κοντά σε οικισμούς με σημαντικό μόνιμο πληθυσμό και σε ενιαία υδρολογική λεκάνη με τη λίμνη Παμβώτιδα.  Η αναφορά στην παράγραφο β της ζώνης Δ «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η λειτουργία της υφιστάμενης ΒΙ.ΠΕ. με βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις» αφήνει περιθώριο για την εγκατάσταση και μονάδων υψηλής όχλησης, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των γειτονικών οικισμών. Πρέπει σε επίπεδο νομού να αναζητηθεί νέα χωροθέτηση ΒΙΠΕ.
        Δεν αναφέρονται μεταβατικές διατάξεις για υφιστάμενες δραστηριότητες που δεν πληρούν τους όρους που τίθενται για τις διάφορες ζώνες και υποζώνες.
        Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να σχεδιασθούν με την εκπόνηση συνολικού σχεδίου (master plan) για την ευρύτερη περιοχή, όπως άλλωστε προτείνεται και στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.
        Για τις γεωργικές δραστηριότητες στη ζώνη Β να επιτρέπονται η εγκατάσταση μονάδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ στη ζώνη Γ να επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων που εφαρμόζουν του κώδικες Ορθής γεωργικής Πρακτικής, με τη θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών. 
        Η ανάπτυξη του σημαντικού κλάδου της πτηνοτροφίας πρέπει να βασισθεί στην εκπόνηση ειδικής χωροταξικής μελέτης – επιχειρησιακού σχεδίου, για τον καθορισμό κατάλληλων και μη περιοχών εντός της ευρύτερης ζώνης, καθώς και τη συνολική φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ώστε να συνδυασθεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των οικισμών ου λεκανοπεδίου και να μην απαγορεύονται χωρίς τεκμηρίωση.
        Να διασφαλισθεί πλήρως το θέμα της άσκησης της θήρας στο Δήμο μας.
        Στη διοίκηση και διαχείριση της περιοχής προτείνεται η θέσπιση έγκυρης Επιστημονικής Επιτροπής από τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Πανεπιστήμιο, Επιστημονικά Επιμελητήρια, Οικολογικές Οργανώσεις και Περιβαλλοντικούς Συλλόγους) που θα συντονίζει τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, βοηθώντας το Φορέα Διαχείρισης στο καθημερινό του έργο.    

Ο Δήμος Πωγωνίου αποτελεί μέλος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες


Μέλος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες αποτελεί πλέον ο Δήμος Πωγωνίου που διαθέτει στα όριά του τις λίμνες «Ζαραβίνα» και «Ντοβρίτσι» (Ριαχόβου).
Η ανάπτυξη  και αξιοποίηση των λιμνών, πάντα στα πλαίσια που ορίζει η περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεί κύριο σκοπό για το Δήμο Πωγωνίου που χαρακτηρίζει τις δύο λίμνες ως «θησαυρούς» που πρέπει να προφυλαχθούν και συγχρόνως να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.
Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:
· Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση λιμνών και περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.
· Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Χάρτη καταγραφής Χλωρίδας, Πανίδας και Δρυμών.
· Η δημιουργία Ευρωπαϊκού χάρτη λιμνών.
· Η Έρευνα-Εκπαίδευση πολιτών και φορέων για την ποιότητα και την χρήση των υδάτινων πόρων.
· Η Έρευνα-Εκπαίδευση /Τηλεκπαίδευση Πολιτών και Φορέων για την ποιότητα και τη χρήση των Υδάτινων Πόρων.
·  Η Πράσινη Ανάπτυξη.
·  Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνείδησης,
·  Η καθιέρωση Βραβείου Ορθής Διαχείρισης των Λιμνών.
Λίμνη «Ζαραβίνα»
Η λίμνη «Ζαραβίνα» ή «Νιζερός» αποτελεί ένα φυσικό στολίδι που περιβάλλεται από λόφους και βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Γιάννενα με την Κακαβιά.
 Αποτελεί μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, με βάθος σχεδόν 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χείμαρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς.
Γύρω από τη Ζαραβίνα υπάρχουν πολλά βαλτοτόπια, επιφανειακές πηγές και ρέματα. Η γέννηση της ανάγεται στη εποχή του Πλειστόκαινου και διακρίνεται για το μεγάλο βάθος σε σχέση με το μέγεθος της που φτάνει τα 31,5 μέτρα και την μορφή του βυθού της που προσομοιάζει με έναν ανεστραμμένο κώνο. Η Ζαραβίνα μάλιστα κατατάσσεται ως πέμπτη στη σειρά των βαθύτερων φυσικών λιμνών της χώρας μας μετά την Τριχωνίδα, το Ζηρού, τη Βεγορίτιδα και την Αμβρακία.
Αυτό το βάθος είχε δημιουργήσει και διάφορους θρύλους στη λαϊκή παράδοση της περιοχής.
Ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι οι ντόπιοι πίστευαν ότι η Ζαραβίνα δεν είχε βάθος και ρούφαγε ότι έπλεε σε αυτήν.
Λίμνη «Ντοβρίτσι»
Λίγο πριν το χωριό Ριάχοβο, σε μία μαγευτική τοποθεσία μέσα σε ένα μοναδικό δρυοδάσος., βρίσκεται η λίμνη Ντοβρίτσι.
Η λίμνη του Ριαχόβου είναι μικρή, με έκταση γύρω στα 45 στρέμματα, στολίζει διακριτικά το τοπίο και δίνει τη δική της γαλάζια πινελιά στο πράσινο του αξιόλογου αυτού τόπου.
Το σχήμα της είναι τετράγωνο, με μία μικρή υδάτινη εξοχή προς τα βόρεια και φιλοξενεί καλαμώνες και μία μικρή παραλία, ενώ στολίδι της είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στη μέση και αποτελεί καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη παρυδάτιων πουλιών. 
Στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη της περιοχής σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος πιο κάτω από τη λίμνη, γεμάτος καλαμιώνες.
 Πάνω από τη λίμνη σχηματίζονται δύο μικρές λιμνούλες με νούφαρα, ως συνέχεια του υδροφόρου συστήματος της περιοχής.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε εκκλησία στην Ηγουμενίτσα


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 26χρονου ημεδαπού

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε εκκλησία που διαπράχθηκε στην Ηγουμενίτσα.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 26χρονου ημεδαπού, ο οποίος προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 26χρονος δράστης, την 18/19-01-2019, αφού παραβίασε την κεντρική πόρτα του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στην Ηγουμενίτσα, εισήλθε στο εσωτερικό και διέρρηξε δύο παγκάρια φιλόπτωχων ταμείων, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Κοπή βασιλόπιτας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα τελετών της ΗΕΘ Στρατηγού Καλλάρη 2


Σας ευχόμαστε
Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά,Υγεία και Ευλογία και σας προσκαλούμε στην εκδήλωση Κοπής της Βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών της ΗΕΘ Στρατηγού Καλλάρη 2-Λεωφόρος Νίκης -1ος ορ.
Σας περιμένουμε

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος: π. Μηνάς Βασάκος Πρωτοπρεσβύτερος,
Α΄ Αντιπρόεδρος: Παύλος Σμύρης,
Β΄ Αντιπρόεδρος: Κοσμάς Κωστάκης,
Γενική Γραμματέας: Αθηνά Τοτοκώτση,
Ταμίας: Τιμόθεος Βασιλειάδης,
Έφορος Μελετών: Χρήστος Παπάς,
Έφορος Αλληλεγγύης: Μιχάλης Παπανούσης,
Έφορος Ψυχαγωγίας: Απόστολος Βρόϊκος,
Έφορος Νεολαίας: Λευτέρης Νέσερης
Η Εξελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Μιχαήλ Στάσας,
Μέλη: Ειρήνη Βακάμη, Νικόλαος Γεωργίου

Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη για το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα

Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών Τ. Καλογιάννη για το σχέδιο Π.Δ. ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ (Ιανουάριος 2019)
 Με το, υπό διαβούλευση, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιχειρείται ο χαρακτηρισµός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίµνης Παµβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων, ως «Περιφερειακό Πάρκο» και καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης.
 Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως «Περιφερειακό Πάρκο», γίνεται βάσει ειδικής έκθεσης που τεκμηριώνει την οικολογική σημασία και τις προστατευτέες αξίες της.
Χωρίς την ειδική αυτή έκθεση, οι όποιες ρυθμίσεις του, εν λόγω, Π.Δ. είναι αυθαίρετες, αφού δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.
Για τη θεσμοθέτηση της λίμνης, ως προστατευόμενη περιοχή, εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία εγκρίθηκε το 2001 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Βάσει της Ε.Π.Μ. με την 22943/5.6.2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ 649 Δ/25.6.2003) χαρακτηρίσθηκε η Λίμνη Παμβώτιδα ως περιοχή οικοανάπτυξης, η οποία ακυρώθηκε, εν συνεχεία, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 3595/2007 απόφαση για τυπικούς λόγους.
Επειδή, αφενός έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα από την έγκριση της Ε.Π.Μ., αφετέρου έχουν προστεθεί τρείς νέες περιοχές Natura, για τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις από τις προτεινόμενες χρήσεις γης και δραστηριότητες, επιβάλλεται να εκπονηθεί η ειδική έκθεση που προβλέπει η νομοθεσία, η οποία θα προτείνει, κατά τρόπο τεκμηριωμένο, το ενδεδειγμένο καθεστώς προστασίας της περιοχής και το εκδιδόμενο δυνάμει αυτής προεδρικό διάταγμα.
Ακόμη, ο βασικός κορμός του σχεδίου Π.Δ. και οι προτεινόμενες επιτρεπόμενες χρήσεις και περιορισμοί αποτελούν αποσπασματικά τμήματα του προηγούμενου (ολοκληρωμένου) κειμένου όπως διαμορφώθηκε σε συνεργασία των τοπικών φορέων (Ιούνιος 2013).
Συνοπτικές παρατηρήσεις επί των επιτρεπόμενων χρήσεων επιμέρους Ζωνών:

Πολιτιστικός Σύλλογος Γεροπλάτανου: Κοπή πίτας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ώρα 13:00, στο Κοινοτικό Κατάστημα


Ανακοίνωση
Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γεροπλάτανου «Οι φίλοι του χωριού»  ανακοινώνει ότι την Κυριακή 27/01/2019 και ώρα 13:00 θα γίνει το ζιαφέτη και η κοπή της πίτας του συλλόγου στο κοινοτικό κατάστημα.
Σας περιμένουμε όλους.

Το Δ.Σ.

Το Σχέδιο Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο


To Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας έχει θετικά στοιχεία, έχει όμως και αρνητικά υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη  συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, . Πρότεινε δε να ληφθεί υπόψη η από κοινού πρόταση Περιφέρειας- Δήμου Ιωαννιτών- Φορέα Διαχείρισης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχε κατατεθεί επί της διαβούλευσης του προηγούμενου Π.Δ., που όπως είπε- ήταν μια συλλογική εργασία και απόρροια κοινής λογικής.
Τα προβλήματα, όπως είπε ο Περιφερειάρχης,  εντοπίζονται στην περιοχή Μάτσικα και στα ζητήματα που αφορούν τις αγροτικές δραστηριότητες, ενώ το «αδύνατο» σημείο του σχεδίου Π.Δ. είναι το γεγονός πώς αυτή στηρίζεται σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εκπονηθεί από το 2001, πάνω στην οποία είχε στηριχθεί η Κ.Υ.Α. του 2003- και η οποία έλυνε θέματα- που στη συνέχεια όμως ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί διαχρονικά από την Περιφέρεια για την προστασία της λίμνης, στις προσφυγές που είχαν υποβληθεί για τα αναχώματα, αλλά και για στο υπό εκτέλεση master plan το οποίο προτείνει σπάσιμο του αναχώματος μόνο στο Ανατολικό τμήμα (κάτω από την Αμφιθέα) της λίμνης. Υπογράμμισε επίσης πώς είναι αδήριτη ανάγκη να συνδεθούν όλες οι κατοικίες της πόλης των Ιωαννίνων και της Νήσου με το αποχετευτικό δίκτυο.
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Σιώλος, ο οποίος έκανε και την κεντρική εισήγηση, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό του Π.Δ. και στην ενιαία πρόταση που είχαν καταθέσει του 2013 Περιφέρεια, Δήμος, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εξήγησε πως η ΚΥΑ του 2003 που είχε υπογραφεί από τους τότε Υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο- Ευ. Αργύρη, είχε θετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας, πως μετά την απόφαση ακύρωσής του ΣτΕ για τυπικούς λόγους εξαιτίας προσφυγής του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, άρχισαν να εκπονούνται πληθώρα Π.Δ..

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου


 Άρχισαν να καλούν πάλι σε ανάκριση κατοίκους των Βουλιαρατών
 
 Κύμα διαρρήξεων και κλοπών στα χωριά

Νέα φάση τρομοκράτησης βιώνουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που παραμένουν στις πατρογονικές εστίες τους με την είσοδο του 2019.
Στο έργο αυτό συντελούν τόσο το ίδιο το αλβανικό κράτος όσο και διάφοροι άγνωστοι κακοποιοί.
Από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου η αλβανική αστυνομία κάλεσε και ανέκρινε στα κεντρικά γραφεία της Ασφάλειας στο Φίερι τουλάχιστον πέντε κατοίκους του χωριού Βουλιαράτες, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 8 Νοεμβρίου 2018.
Παράλληλα καλεί «για ερωτήσεις» και άλλους κατοίκους του Δήμου Δρόπολης, στο πλαίσιο των ερευνών για τις «αντιαλβανικές ενέργειες» που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας, συντηρώντας επί τρεις μήνες το κλίμα εκφοβισμού στον ελληνικό πληθυσμό.
Σε όσους ανακρίνονται οι αλβανοί αστυνομικοί τους δείχνουν φωτογραφίες όχι μόνο από την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα αλλά και από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους Βουλιαράτες για εθνικές επετείους, κάνοντας ερωτήσεις για διάφορα πρόσωπα και κινήσεις.
Οι αλβανικές αρχές έχουν κάνει σαφές στους ανακριθέντες ότι γνωρίζουν πάρα πολλά για ενέργειες πολλών προσώπων καθώς και ότι οι κλήσεις στο Φίερι μόλις άρχισαν!
Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκονται από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οι διαρρήξεις και οι εισβολές σε σπίτια Ελλήνων στα χωριά της Βορείου Ηπείρου από αγνώστους.
Η αρχή έγινε στο χωριό Άγιος Νικόλαος του Δήμου Δρόπολης, όπου σημειώθηκαν διαρρήξεις σε τέσσερα σπίτια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλούνται μαρτυρίες περιοίκων, οι διαρρήκτες άδειασαν τα σπίτια στα οποία εισέβαλλαν και κατέστρεψαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους.
Στο χωριό Λουψάτι του Δήμου Φοινικαίων παραβιάστηκαν πέντε σπίτια, στα οποία οι εισβολείς κατέστρεψαν ότι έβρισκαν μπροστά τους και έφυγαν χωρίς να κλέψουν κανένα αντικείμενο.
Οι κάτοικοι θεωρούν πως ήταν μια καθαρά τρομοκρατική κίνηση με σκοπό να εκφοβηθούν και να εγκαταλείψουν το χωριό τους.
Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου το βράδυ, άγνωστοι προσπάθησαν να εισβάλλουν σε σπίτια στο χωριό Φανάρι του Δήμου Φοινικαίων. Έγιναν όμως έγκαιρα αντιληπτοί από κάτοικο του χωριού, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια συγχωριανούς του και την αστυνομία. Μέχρι να έρθει η αστυνομία κάποιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό και οι διαρρήκτες τράπηκαν σε φυγή.
Οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Βόρειο Ήπειρο αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι, αφού όπως καταγγέλλουν, η αλβανική αστυνομία έχει να επιδείξει μηδενικό έργο, καμία σύλληψη και καμία σοβαρή έρευνα πάνω σε αυτά τα περιστατικά.
Τα τελευταία γεγονότα έρχονται να αποδείξουν ότι η αλβανική πλευρά συνεχίζει την υπόγεια εθνοκάθαρση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
22-01-2019

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ. Όταν τελειώσετε, κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα, απλώνετε το χέρι στην πετσέτα σας... και η καθαριότητά σας μπορεί κάλλιστα να πήγε χαμένη. Γιατί; Ίσως διότι δεν πλένετε αρκετά συχνά την πετσέτα του μπάνιου σας.
«Είναι ένα θέμα που όλους θα έπρεπε να μας απασχολεί, αλλά σπανίως το σκεφτόμαστε», λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Και όσο περισσότερο μένει υγρή η πετσέτα, τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί».
Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους: νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλυμμένο από βακτήρια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, τα οποία συμβιώνουν αρμονικά με τον οργανισμό μας. Παρότι λοιπόν οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός και ανάπτυξή τους μπορεί, κάτω από κατάλληλες συνθήκες να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις (π.χ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη βουβωνική χώρα). Επίσης αν η πετσέτα σας είναι πολύ βρώμικη από τις αλλεπάλληλες χρήσεις, μπορεί εύκολα να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας.
Αν εξάλλου μοιράζεστε την πετσέτα του μπάνιου σας με άλλα άτομα, ενδέχεται να έρθει το δέρμα σας σε επαφή με μικροοργανισμούς ασυνήθιστους για τον δικό σας οργανισμό, με συνέπεια π.χ. να βγάλετε κάποια σπυράκια ή ακόμα και να παρουσιάσετε κάποια δερματική μόλυνση. Συχνός τρόπος μετάδοσης μιας πολύ κοινής μυκητίασης, της ποικιλόχρου πιτυριάσεως, είναι η κοινή χρήση μολυσμένης πετσέτας.