Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 30/2022 (25 Ιουλίου 2022 - 31 Ιουλίου 2022)

 


Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 30/2022 (25 Ιουλίου 2022 - 31 Ιουλίου 2022).

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 122.230 κρούσματα COVID-19 (11.716 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -11%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616 εκ των οποίων 51.8% γυναίκες.

 Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.558 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 365, -9% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 317, 2% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 138 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 92.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 355 θάνατοι ασθενών COVID-19 (34 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 21% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.377 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Δημοτική βραδιά το Σάββατο 13 Αυγούστου

 


Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει δημοτική βραδιά το Σάββατο 13 Αυγούστου, με το συγκρότημα του Νίκου Τάσση, στο Δελβινάκι.

Υπουργείο Παιδείας; 8.487 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

 


Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 8.487 μόνιμοι διορισμοί.

Ειδικότερα, πρόκειται για 8.087 εκπαιδευτικούς σε κενές οργανικές θέσεις Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 383 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και 17 μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

«Συνεχίζουμε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αγγίζοντας τους 25.000 συνολικά τα δύο τελευταία έτη» δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως και τόνισε:

«Επενδύουμε στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, με μόνιμους διορισμούς, επιμορφώσεις, βελτιωτική αξιολόγηση, ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό, ενίσχυση της αυτονομίας τους. Συνεχίζουμε, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον κομβικό τους ρόλο, αποδίδοντάς τους την εμπιστοσύνη που αξίζουν και τα εργαλεία που δικαιούνται για τη διαρκή ανέλιξή τους».

Άρτα: Εξιχνιάσθηκε κλοπή από σπίτι ηλικιωμένης με τη μέθοδο της απασχόλησης

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης, που έγινε την 29/07/2022 σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν -2- ημεδαποί σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν σε σπίτι ηλικιωμένης και αφού της απέσπασαν την προσοχή ζητώντας της δήθεν νερό, αφαίρεσαν από το εσωτερικό του σπιτιού το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων του δήμου 2022-2023

 


Πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων του δήμου  Πωγωνίου 2022-2023.

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3417-proslipsi-prosopikou-orismenou-xronou-gia-ton-katharismo-ton-sxolikon-monadon-tou-dimou-pogoniou-2022-2023

«Χρυσή» η Κατερίνα Γκόγκου από τη Βροντισμένη Πωγωνίου

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης συγχαίρει την Κατερίνα Γκόγκου, αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων που διεξήχθη στη λίμνη Varese.

Η δυναμική Κατερίνα, με καταγωγή από τη Βροντισμένη του Δήμου Πωγωνίου, κατάφερε τη μεγαλύτερη διάκριση και γέμισε υπερηφάνεια το Πωγώνι κι ολόκληρη την Ελλάδα, αφού το χρυσό μετάλλιο έφερε την χώρα μας στην πρώτη θέση στη γενική κατάταξη της κατηγορίας.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους αθλητές του Ν.Ο.Ι. για τις διακρίσεις τους και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα, καθώς και στους προπονητές και σε ολόκληρη την οικογένεια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων για τις επιτυχίες και τις συγκινήσεις που μας χαρίζουν.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση και Βασίλη Μποζιάρη με τίτλο «Ζάβροχο Πωγωνίου», το Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 18:00 στο Ζάβροχο Πωγωνίου

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση και Βασίλη Μποζιάρη με τίτλο «Ζάβροχο Πωγωνίου», το Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 18:00, στην πανοραμική θέση «Αι Γιώργης» στο  Ζάβροχο Πωγωνίου.

Ναυτικός Ομίλο Ιωαννίνων: Συλλυπητήρια για θάνατο Χαρίλαου Τόλη

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο κι ολόκληρη η οικογένεια του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων εκφράζουν τα βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Χαρίλαου Τόλη που υπήρξε, για σειρά ετών,  Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι..

Ο Χαρίλαος Τόλης ήταν άνθρωπος ενεργός και μαχητικός και άφησε το δικό του αποτύπωμα στα χρόνια της πορείας του στον Ν.Ο.Ι., μιας πορείας που διακρίνονταν από ευγένεια και ήθος.

Ο Ν.Ο.Ι. εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και θα καταθέσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του συσσιτίου Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, με θέμα "Zaravina Festivan"την Πέμπτη 4 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ.

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΔ με θέμα "Zaravina Festivan".

Εθνικό Κτηματολόγιο: Ενημερωτική επιστολή προς πολίτες εμπλεκόμενους με δασωθέντες αγρούς (Α.Δ.)

 


Στα πλαίσια διενέργειας ηλεκτρονικής Προανάρτησης των στοιχείων του κτηματολογίου για τα ακίνητα σας εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Μετά από τις πρόσφατες μεταβολές στην κείμενη νομοθεσία, τις σχετιζόμενες με τις διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου επί δασωμένων αγρών του άρθρου 67 Ν.998/1979 και του άρθρου 40 Ν.4936/1922, δηλαδή επί των γεωτεμαχίων που φέρουν το χαρακτηριστικό ΑΔ, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων τους στα γεωτεμάχια με τον χαρακτηρισμό Α.Δ.

Ειδικότερα:

Με το άρθρο  93 του ν.4915/2022 αντικαταστάθηκε το αρ. 67 του ν.998/1979 και ορίστηκε ότι «το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου».

Με το αρ. 40 του Ν.4936/2022, « Ειδικότερες ρυθμίσεις κτηματογράφησης και Εθνικού Κτηματολογίου στις εκτάσεις του άρθρου 67 του ν.998/1979»,  όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκεται η εφαρμογή και υλοποίηση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο της ρύθμισης για τους δασωθέντες αγρούς με την οποία επιλύεται το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριότητας των αγρών αυτών από το Δημόσιο. Με την εν λόγω ρύθμιση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασωθέντων αγρών αποκαθίσταται, υπέρ των ιδιωτών κυρίων αυτών, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου, με τρόπο άμεσο και με διαδικασίες μη χρονοβόρες ενώπιον του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που δεν υπέβαλαν μέχρι σήμερα δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων του Ν. 2308/1995 στα γεωτεμάχια με το χαρακτηρισμό Α.Δ. δύνανται να προσέλθουν άμεσα στο αρμόδιο κατά τόπου Γραφείο Κτηματογράφησης ή να επιλέξουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Αναθέτουσας Αρχής, ώστε να υποβάλουν αυτές.

Περαιτέρω, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν ήδη υποβάλει σχετικές δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων του Ν. 2308/1995 και τα δικαιώματά τους επί των γεωτεμαχίων με τον χαρακτηρισμό Α.Δ. κρίθηκαν ως απορριπτέα λόγω πρόκρισης του Ελληνικού Δημοσίου (Διεύθυνση Δασών) δύνανται να καταθέσουν δια ζώσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στο email: gk_ioanninon@sxediasmos-sa.gr    τις δέουσες αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας.

Οι νέες τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο

 


Αναπροσαρμογές της τελευταίας στιγμής στα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν από σήμερα για όλο τον Αύγουστο έφερε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τέθηκε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις ύψους 5 ευρώ το μήνα και παράλληλα απαγορεύτηκε η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όσοι προμηθευτές υπερέβαιναν τα όρια που έθεσε το ΥΠΕΝ προχώρησαν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτυ» αποχώρησης.

Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ. Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 2 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Ποια καλλυντικά προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο

 


Προσέχετε το δέρμα σας και το περιποιείστε σωστά, αντιμετωπίζοντας πάντοτε κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει. Γνωρίζετε όμως ότι μερικά συστατικά που περιέχονται στα καλλυντικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τον ήλιο και να προκαλέσουν φωτοευαισθησία;

Η φωτοευαισθησία είναι ουσιαστικά η αντίδραση του δέρματος μόλις εκτεθεί στον ήλιο. Μπορεί να είναι τοξική ή αλλεργική, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί, αντίστοιχα, μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο ή ακόμα και αρκετές ημέρες αργότερα.

Η φωτοευαισθησία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη φλεγμονή ή κοκκίνισμα του δέρματος, που συχνά μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Πολλές φορές οφείλεται σε τοπικά προϊόντα που αλείφουμε στο δέρμα και αντιδρούν με τον ήλιο.

Ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει πως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε είναι κακής ποιότητας ή ακατάλληλα για χρήση», διευκρινίζει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος στον ΕΔΟΕΑΠ. «Τα καλλυντικά αυτά μπορεί να κάνουν θαύματα στο δέρμα, αλλά απλώς να πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν τα απρόοπτα. Ορισμένα, π.χ., μπορεί να πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά το βράδυ πριν τον ύπνο ή να πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο για μερικές μέρες μετά τη χρήση τους».

Ο κ. Μιχελάκης εξηγεί ποια συστατικά που υπάρχουν σε τοπικά καλλυντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν από την έκθεση στον ήλιο.

1. Ρετινόλη. Είναι γνωστή και ως βιταμίνη Α. Αποτελεί ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ενεργά συστατικά των καλλυντικών. Είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές ιδιότητές της και την συμβολή της στην ανανέωση της επιδερμίδας. Η ρετινόλη στοχεύει τις λεπτές και τις πιο βαθιές ρυτίδες, καθώς και τους διογκωμένους πόρους του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο, διεγείρει την ανανέωση της επιδερμίδας και την παραγωγή του κολλαγόνου, βελτιώνοντας την υφή και τον τόνο του δέρματος. «Το πρόβλημα, όσον αφορά τον ήλιο, είναι ότι η ρετινόλη ενθαρρύνει την παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων. Η νέα στοιβάδα του δέρματος που δημιουργείται είναι πολύ ευαίσθητη στον ήλιο», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.