Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τους κατοίκους των Κτισμάτων

 


Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχε σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κι εκ νέου υποψήφιος κ. Κων/νος Καψάλης με τους κατοίκους των Κτισμάτων, στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας στις Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τους δημότες να επισημαίνουν την άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας και να τονίζουν ότι έχουν γίνει έργα που έχουν αναβαθμίσει το Δήμο στο σύνολό του.

Από την πλευρά του ο κ. Καψάλης και οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι  της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου» ανέλυσαν το στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία που προτάσσει το δημότη και την ανάπτυξη.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

18:00 Ζάβροχο

18:30 Χρυσόδουλη

19:30 Μαυρόπουλο

Επίσκεψη κλιμακίου του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» σε Μαυρόπουλο και Χρυσόδουλη Πωγωνίου

 

Κλιμάκιο του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Χρήστο Γκόγκο επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης  27 Σεπτεμβρίου 2023,  το Μαυρόπουλο και τη Χρυσόδουλη Πωγωνίου, συζήτησε με τους κατοίκους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Α.Ε.Δ Πωγωνάτος: Μεταγραφική ενίσχυση με τον ποδοσφαιριστή Αλέξανδρο Κώστα

 


Η οικογένεια της Α.Ε.Δ Πωγωνάτος είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοίνωση την μεταγραφή του ποδοσφαιριστή Αλέξανδρου Κώστα.

Τα λόγια είναι περιττά για τον Αλέξανδρο.

Ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής με ηγετική μορφή έρχεται να δυναμώσει και άλλο την ομάδα μας.

Καλώς ήρθες Αλέξανδρε!

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Απορρίμματα - Καθαριότητα - Ολοκληρωμένο σχέδιο

 


ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

 1. Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πωγωνίου (718.000€).

2. Βελτιώνουμε το ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής απορριμμάτων που καλύπτει τις ανάγκες όλου του Δήμου. Σήμερα κάθε χωριό και κάθε οικισμός διαθέτει σύγχρονους κάδους και η αποκομιδή είναι συστηματική.

3. Εγκαταστάθηκαν ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ μέτρησης πληρότητας κάδων σε πραγματικό χρόνο για τον καλύτερο προγραμματισμό της αποκομιδής.

4. Τοποθετήθηκαν 65 ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ σε κομβικά σημεία του Δήμου και θα τοποθετηθούν άλλοι 15 άμεσα. Σταδιακά θα καλυφθούν όλες οι Κοινότητες.

5. Υποβλήθηκε η μελέτη βιοαποβλήτων στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» των ΚΑΦΕ ΚΑΔΩΝ (188.554€). Αναμένεται χρηματοδότηση.

6. Έγινε η επιλογή του χώρου και υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση η μελέτη του Πράσινου Σημείου (Βαριά αντικείμενα) 73.282€

7. Επικαιροποιήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Πωγωνίου.

8. Μεθοδικός προγραμματισμός για κοπή χόρτων και κλαδιών σε όλες τις Κοινότητες.

Δύο περιπτώσεις παράνομης θήρας στην περιοχή «Αυχένας Κατάρας» του Δήμου Μετσόβου

 


Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ έκανε σήμα στάσης για έλεγχο σε οδηγό Ι.Χ που κινούνταν στην περιοχή «Αυχένας Κατάρας» του Δήμου Μετσόβου.

Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε δίπλα στη θέση του οδηγού του οχήματος ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα) εκτός θήκης, «δεμένο» και έτοιμο προς χρήση, ενώ επιπλέον ήταν και παραποιημένο καθώς διαπιστώθηκε πως έφερε στη θαλάμη του επτά φυσίγγια για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων. Το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν και σε βάρος του κατόχου του ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Σε μία δεύτερη περίπτωση στην ίδια περιοχή, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε διερχόμενο κυνηγό που ασκούσε θήρα έχοντας μαζί του σκύλο δίωξης, διαπίστωσε πως είχε θηρεύσει ένα άτομο πέρδικας και σε βάρος του ακολουθείται επίσης η προβλεπόμενη διαδικασία για την άσκηση θήρας εκτός κυνηγετικής περιόδου, καθώς το κυνήγι της πέρδικας ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Νεκρή 50χρονη σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ιωαννίνων (ύψος Στεφάνης)

 


Σε τροχαίο δυστύχημα βρήκε τραγικό θάνατο μία 50χρονη το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, στην Εθνική Οδό Πρέβεζας- Ιωαννίνων, στο ύψος της Στεφάνης.

Το τροχαίο έγινε όταν φορτηγό συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το ΙΧ κυριολεκτικά μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.

Στο σημείο βρέθηκαν οχήματα του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Από τα συντρίμμια του οχήματος ανασύρθηκε νεκρή η 50χρονη οδηγός που ήταν και η μοναδική επιβαίνουσα.

Προανάκριση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Άνοιξε εκ νέου το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων για το Στεγαστικό επίδομα

 


Άνοιξε ξανά από σήμερα το σύστημα για την υποβολή αιτημάτων αναφορικά με το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30/6-03/8). Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις έως και την Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία του Σεπτεμβρίου

 


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας  από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αφορά στις συναλλαγές του Αυγούστου.

Σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής:

1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,

5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,

50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,

500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Πριν από τη διενέργεια των κληρώσεων, αναρτώνται σε εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο.

Εγκαίνια Περιπτέρου Οίνου στη Ζίτσα, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:00

 


Ο Δήμος Ζίτσας σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου Οίνου στην Κεντρική Πλατεία Ζίτσας, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:00.

Παρακάλαμος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ώρα 10:55 π.μ.

 


Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παρακαλάμου διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, ώρα 10:55 π.μ., στον Παρακάλαμο.

Επίσκεψη κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 


Κλιμάκιο της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη με την Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργο Πρέντζα περιόδευσε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το κλιμάκιο συνομίλησε με το διοικητικό προσωπικό όπου ανάμεσα στα άλλα οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους με την πρόθεση του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου να προχωρήσουν ακόμα πιο επιτακτικά μια σειρά αλλαγές όπως τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, τις διαγραφές φοιτητών και ιδιαίτερα για την αλλαγή στο οργανόγραμμα που θα φέρει περικοπή θέσεων εργασίας.

Ο Γιώργος Πρέντζας τόνισε μεταξύ άλλων ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή του πανεπιστήμιου με τις επιχειρήσεις, πράγμα που συμβαίνει και με «διαμεσολαβητή» την Περιφέρεια, τόσο το Πανεπιστήμιο θα μετατρέπεται σε επιχείρηση. Αυτό επηρεάζει βέβαια το για πιο σκοπό, με ποιον τρόπο και για ποιον γίνεται η έρευνα, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου, το προσωπικό του, που μειώνεται στο όνομα της μείωσης του κόστους.

Τόνισε ότι την ίδια στιγμή που με 3 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μέσα από το πρόγραμμα Περιφέρεια Αριστείας, στήνεται ο υπερυπολογιστής «Διώνη», που θα παρέχει υπηρεσίες cloud σε τοπικούς επιχειρηματίες, δεν υπάρχει ούτε ευρώ για την φοιτητική μέριμνα, τις υποδομές του Πανεπιστημίου, ακόμα και την προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων.

Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις»: Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων της Παράταξης, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στο Du Lac, στις 20:00.

 


Η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» θα κάνει παρουσίαση του προγράμματός της και των υποψηφίων της από όλες τις Π.Ε. την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Ιωάννινα στις 20:00.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κα Μιλένα Αποστολάκη.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: «Ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των «πολιτιστικών τοπίων»

 


Στις 19 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Unesco, σε συνεδρίασή της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, «αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής», ενώ παράλληλα «αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Έτσι στο Ζαγόρι αναγνωρίζεται η αρχιτεκτονική του παράδοση (κάτι που έχει ήδη γίνει από το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες), εξέλιξη που σίγουρα ενισχύει την τουριστική δυναμική της περιοχής.

Είναι όλα τόσο απλά και όμορφα;

Πίσω από τις θριαμβολογίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα:

-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού έρχεται να διαχωρίσει την αρχιτεκτονική αξία της περιοχής από το φυσικό περιβάλλον δίνοντας μια νεοφανή διάσταση στον όρο πολιτισμικό περιβάλλον.  Ο φυσικός πλούτος του Ζαγορίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμικού περιβάλλοντος και ο δομημένος και μη χώρος μετατρέπεται σε πολιτισμικό σύνολο μέσα από την οικειοποίησή του από την κοινωνία που το κατοικεί, ζει και δημιουργεί σ’αυτόν.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκινάει το μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας 1 εκατ. ευρώ

 

Υπογράφτηκε η σύμβαση για το νέο μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας 1εκ. ευρώ που θα λύσει προβλήματα προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για το έργο «Αγροτική οδοποιία Δήμου Πωγωνίου Α’ Φάση» που είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντίστοιχων έργων και χρηματοδοτείται από  το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Άξονας Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου – Αγροτική Οδοποιία», με προϋπολογισμό 1.017.700,00€ με Φ.Π.Α.24%.

Η Α’ Φάση της Αγροτικής Οδοποιίας, που ξεκινάει άμεσα, αφορά:

        Τμήμα 1:  Αγροτική οδός εντός αναδασμού από Αρετή προς Μαζαράκι και κάθετος αυτού προς Κουκλιούς και σύνδεση με υφιστάμενους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τα μελετώμενα τμήματα έχουν συνολικό μήκος 4.793,79m.

Κων/νος Καψάλης: "Δεσμεύομαι να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας"

Στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Χαραυγής, Αγίας Μαρίνας και Καστάνιανης περιόδευσε την Τρίτη ο Δήμαρχος Πωγωνίου κι εκ νέου υποψήφιος κ. Κων/νος Καψάλης, επικοινωνώντας το πρόγραμμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου».

Τόσο ο επικεφαλής της παράταξης όσο οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο με τους δημότες, που άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους αναπτυξιακούς στόχους για τη νέα θητεία.

«Γνωριζόμαστε καλά και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια συνεχή και στενή επαφή και συνεργασία. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου αλλά και στα πρόσωπα των συνεργατών μου και δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο για το καλό του Δήμου» τόνισε τους δημότες ο κ. Καψάλης.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

18:00 Στρατίνιστα

19:30 Κτίσματα


Παρακάλαμος: Κατασκευή τεχνικών, για λύση προβλημάτων με όμβρια ύδατα

 


Αγαπητοί φίλοι συγχωριανοί-συνδημότες,

Η προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν στο χωριό μας, συνεχίζεται.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορώ εσάς του συγχωριανούς και ιδιαίτερα όσους όλα αυτά τα χρόνια είχαν προβλήματα τον χειμώνα με τις δυνατές βροχές, που το νερό δημιουργούσε προβλήματα στα σπίτια τους και γενικότερα στην Κοινότητα μας.

Από σήμερα ο Εργολάβος που ανέλαβε το έργο αυτό θα ξεκινήσει τις εργασίες, ώστε να δοθούν λύσεις σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

1. Γειτονιά κ. Γκόνη- Καραγιάννη Στεφανία,

2. Έμπροσθεν από κατάστημα κ. Πάντου Περικλή,

3. Γειτονιά κ. Μανούρη Σπυρίδων, κ. Μπούλια Παναγιώτη

4. Γειτονιά  κ.κ. Χαλιγιάννη Θωμά-  Κόντου Κωνσταντίνου και

5. Γειτονιά κ. Μήτση Πέτρου κτλ.

Θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία τον Δήμο μας, την Τεχνική Υπηρεσία, τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο, αλλά και όλους τους συγχωριανούς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έδειξαν υπομονή μέχρι να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, ώστε επιτέλους να διορθωθούν αυτά τα σημαντικά προβλήματα.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα, ώρα, της θητείας του νυν Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Επίσκεψη κλιμακίου του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» σε Ρεπετίστα και Καταρράκτη Πωγωνίου


 Κλιμάκιο του συνδυασμού «Πωγώνι τόπος να ζεις» με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Χρήστο Γκόγκο επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης  26 Σεπτεμβρίου 2023,  την Ρεπετίστα και  τον Καταρράκτη Πωγωνίου συζήτησε με τους κατοίκους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Ευάγγελος Βένετης: Έλλειψη οράματος για την Ήπειρο

 


Σήμερα η Ήπειρος μαζί με την ερήμωση αντιμετωπίζει την έλλειψη οράματος της περιφερειακής κι ευρύτερα τοπικής αυτοδιοίκησης. Παγιδευμένη στην ρουτίνα υλοποίησης του ελάχιστου έργου και χωρίς να σκέφτεται τρόπους για να φέρει την ανάπτυξη, η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση Ηπείρου έχει καταστεί παρωχημένη για το μέλλον του τόπου. Ανεπαρκής την εύρεση επενδυτών που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναστρέψουν την πορεία ερήμωσης της Ηπείρου, η παλαιά περιφερειακή τάξη πραγμάτων συνεχίζει να αδρανεί.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση, την εξαγωγική δραστηριότητα. Με υποδομές για φθηνή ενέργεια και μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από το μοντέλο της  Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Για την προσέλκυση των νέων επιστημόνων, ώστε να μπορούν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Αγροτικές υποδομές

 


ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 Συνεχής και άμεση ήταν η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. 

Έγιναν καίριες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή τους όπως μεταφορά νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επισκευή ομβροδεξαμενών, τοποθέτηση ποτιστρών ενώ βελτιώθηκαν και συντηρήθηκαν αγροτικοί και ασικοί δρόμοι. Στενή ήταν η συνεργασία με τους ΤΟΕΒ Παρακαλάμου-Καλπακίου, Κουκλιών, Βασιλικού, Γεροπλατάνου και υπήρξε άμεση συνδρομή με τα μηχανήματα του Δήμου στην επίλυση προβλημάτων (χαλικοστρώσεις, καθαρισμός τάφρων - διωρύγων κλπ.)

Επίσης ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη:

1. Αγροτική οδοποιία Δήμου Πωγωνίου Α’ φάση (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ) 1.017.700€

Α) Από Αρετή προς Μαζαράκι και κάθετος αυτού προς Κουκλιούς. Συνολικό μήκος 4.793,79m.

Β) Αγροτική οδός από Αγ. Γεώργιο προς γέφυρα Βελλάς καθώς και τρεις κάθετοι αυτού. Συνολικό μήκος 1.939,22m.

2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Άνω Καλαμά (ΕΣΠΑ 2014-2020) προϋπολογισμού 279.200€

Α) Τ.Δ. Μαζαρακίου. Μήκος 0+828.67 χλμ.

Β) Τ.Δ. Παρακαλάμου του πρώην Δήμου Άνω Καλαμά, Μήκος 0+354,44 χλμ.

Γ) Αγροτικός δρόμος της Λιμπούσδας. Μήκος 0+986.57 χλμ.

3. Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Καλπακίου & Άνω Καλαμά 765.000€ (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Με το συγκεκριμένο έργο βελτιώθηκε η προσπελασιμότητα στον κάμπο Βελλάς – Παρακαλάμου, ενός από τους μεγαλύτερους κάμπους του Νομού Ιωαννίνων με απώτερο σκοπό να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

4. Αγροτική οδοποιία Κοινότητας Παρακαλάμου (περιοχή Τζουμπάκες) LEADER 120.000€

Ο συγκεκριμένος αγροτικός δρόμος ενώνει τον οικισμό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων του αναδασμούτης περιοχής.

Σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα

 


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Γνωστός ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», ο διαβήτης αυξάνεται με γοργό ρυθμό στις ΗΠΑ (και στον κόσμο γενικότερα) και επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφονται κάθε χρόνο, ένας δυσοίωνος αριθμός. Στη χώρα μας πλήττει το 10-12% του πληθυσμού, μεταφραζόμενο στον ανησυχητικό αριθμό των 1.000.000 με 1.200.000 συμπολιτών μας.

«Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, αλλά έχει παρατεταμένη και καταστροφική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αρρύθμιστος, μακροχρόνιος διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την προδιάθεση για ασθένειες και λοιμώξεις.

Είναι αποδεδειγμένο, και το ζήσαμε κατά την πρόσφατη εμπειρία μας με την COVID-19, ότι τόσο η μακροχρόνια καλή ρύθμιση του σακχάρου (ευγλυκαιμία), όσο και κυρίως, η καλή ρύθμιση στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή έκβαση της νόσησης.

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά επικίνδυνες τις λοιμώξεις για τα άτομα με διαβήτη και δυστυχώς η παραμικρή μόλυνση τους επηρεάζει δυσμενώς, αυξάνοντας τα ποσοστά νοσηλείας -θνητότητας ενώ παρατείνει το χρόνο αποθεραπείας τους», επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General και συνεχίζει:

«Οι πέντε μηχανισμοί με τους οποίους ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε σχετική ανοσοκαταστολή είναι: