Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Νέο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου

 


Παρελήφθη από το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου το νέο σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο, τετρακίνητο ασθενοφόρο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου.

Η 6η ΥΠΕ – Υγειονομική περιφέρεια παρέδωσε σε αντίστοιχα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου πέντε ασθενοφόρα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας:

     Καλεντίνης (Άρτα)

      Πρεβέζης (Πάργα)

      Μετσόβου (Ιωαννίνων)

       Δελβινακίου (Ιωαννίνων)

       Κονίτσης (Ιωαννίνων).

Ολοκλήρωση της συνάντησης μοτοσικλετιστών ADVENTURE BORDERS 2 στην Κόνιτσα.

 


Με μεγάλη επιτυχία και παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αναβάτες λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ολοκληρώθηκε το φετινό

ADVENTURE BORDERS 2, δικαιώνοντας απόλυτα τον διοργανωτή Δημήτρη Τουφεξή.

Αναβάτες και μηχανές δοκιμάστηκαν σκληρά στις διαδρομές που επιλέχθηκαν και διέσχισαν το Δήμο μας περνώντας από την Πηγή, την Πουρνιά, τη Φούρκα, τη Σαμαρίνα, τις Πάδες, αλλά και από τα Καβάσιλα, το Μολυβδοσκέπαστο, το Αηδονοχώρι, τη Μερόπη και τη Βήσσανη.

Ο τερματισμός το Σάββατο το απόγευμα έγινε στην Κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας και όλοι συμμετείχαν στη μικρή γιορτή που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Κόνιτσας και ο διοργανωτής με κεράσματα και αναψυκτικά.

Παρόντες ο Δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αριστείδης Λαζογιάννης, ο Δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσιγκούλης και αρκετοί συνδημότες.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον διοργανωτή, που είναι συντοπίτης μας  και υποσχέθηκε τη βοήθεια του Δήμου και την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε η εκδήλωση να γίνει θεσμός.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα μια φορά ότι όλα τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΕΟΔΥ: Τριάντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 3.279 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα οκτώ θάνατοι σήμερα 3.279 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.279, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 704.211

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.400 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.08 (95% ΔΕ: 1.02 - 1.14)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.485 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (65.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 311 (88.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.259 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 213 (ημερήσια μεταβολή +10.94%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αλεξίπτωτο πλαγιάς ή παραπέντε πάνω από τον κάμπο του Παρακαλάμου

 


Αλεξίπτωτο πλαγιάς ή παραπέντε με μηχανή πετούσε σήμερα το μεσημέρι  πάνω από τον κάμπο (Ντριάμικα) του Παρακαλάμου. Το πρωτόγνωρο θέαμα προκάλεσε την περιέργεια των κατοίκων του χωριού.

Ο χειριστής  προσγειώθηκε στον δρόμο δίπλα από τη λίμνη Ζαραβίνα.

Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» Προβολής, υλοποίησε την 1η Συνδυαστική Εκστρατεία με θέμα «Πολιτισμός-Γαστρονομία», στην πρώτη επώνυμη Πολιτιστική Διαδρομή της χώρας.  Με επίκεντρο τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό(Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ), επισκέφθηκαν το τριήμερο 14-16 Οκτώβρη, το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, την Αρχαία Νικόπολη, το Μουσείο Νικόπολης, το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, όπου ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας κι ενημερώθηκαν για τα έργα ανάδειξής τους που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η «εμβόλιμη» επίσκεψη στην Παναγία Παρηγορίτισσα η οποία  είναι το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας. 

Η παρουσίαση του καινοτόμου project της Πολιτιστικής Διαδρομής στα 5 Αρχαία Θέατρα, έγινε από την κα Γεωργία Κιτσάκη και τον κ. Αριστοτέλη Σταγκίκα, εκπροσώπους της Ήπειρος Α.Ε, Φορέα Υλοποίησης της δράσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταγκίκας, «πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία, τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καρδιά ενός επώνυμου προορισμού. Συνδέοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και της αγροδιατροφής, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους κρυμμένους θησαυρούς της Ηπείρου».

Νέο σύγχρονο ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας

 


Την Τρίτη 19/10/2021 μετά από αίτημα, συνεχείς επιστολές και παρεμβάσεις της διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας και του Δημάρχου προς αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, παρελήφθη ένα νέο σύγχρονο τετρακίνητο ασθενοφόρο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Κόνιτσας και της γύρω περιοχής.

Ο Δήμαρχος εκ μέρους του συνόλου των δημοτών ευχαριστεί θερμά τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την ανταπόκριση στο αίτημά μας, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν στην επίτευξη της προσπάθειας που θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και θα εξασφαλίσει αξιόπιστη μεταφορά των ασθενών ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Από το Γραφείο Δημάρχου

Το Γυμνάσιο Δελβινακίου, χωρίς καθηγητές!

 


Αν και κοντεύει να κλείσει δίμηνο από την έναρξη του σχολικού έτους, το γυμνάσιο του χωριού μας εξακολουθεί να υπολειτουργεί, λόγω των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό !

Πιο συγκεκριμένα, καθηγητής Μαθηματικών δεν υπάρχει και οι μαθητές στερούνται την μάθηση.

Ο διευθυντής του γυμνασίου μας σε συνεργασία με τον Δήμο, έχουν προβεί σε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Σημ: Όλα αυτά παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, για την πλήρη επάρκεια καθηγητών σε όλα τα Σχολεία.

ΠΗΓΗ: http://delvinaki-pogoni.blogspot.com/

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (19-10-2021) το απόγευμα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Τρίπολης για τα αδικήματα:

σύσταση και συμμορία,

πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,

ψευδή βεβαίωση και

απιστία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο

 


Η προσπάθεια της ομάδας μας συνεχίζεται αγαπητοί φίλοι!

Για τον αγώνα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 και 16:00 η ώρα στο γήπεδο μας μεταξύ:

Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά-Προοδευτική Περάματος

τα έξοδα διαιτησίας τα καλύπτει ο φίλος και συγχωριανός κ. Χάσκος Αντώνης ιδιοκτήτης του Plegma cafe bar.

 Η διοίκηση, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές τον Ευχαριστούν πολύ για την τεράστια βοήθεια του και που πάντα είναι δίπλα σε κάθε εκδήλωση που έχει να κάνει με το χωριό μας.

Μέχρι τώρα αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες, πολλοί μας βοηθούν οικονομικά για την λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού μας και ξανά όλους τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η στήριξη και η αγάπη για τον Αγροτικό Αστέρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην προηγούμενη διοίκηση για τις επιτυχίες και χαρές που μας έδωσαν τα τελευταία χρόνια.

Θα αναφερθώ τις επόμενες ημέρες αναλυτικότερα.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

 


Η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου εορτάζονται σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, από την Ελληνική Αστυνομία, σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των  Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας, όπου αναγνώστηκε η ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Επιπρόσθετα, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία του αστυνομικού προσωπικού για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Και φορτηγό ανοιχτού τύπου 4x4 στο στόλο του Δήμου Πωγωνίου

 

Ένα καινούργιο φορτηγό ανοιχτού τύπου 4x4 εντάχθηκε στο στόλο του Δήμου Πωγωνίου στα πλαίσια του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Πράξη «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού»  του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 297.000 € με ιδία συμμετοχή 87.000 €.

Από το πρόγραμμα έχουν ήδη παραληφθεί ένας ελαστικοφόρος εκσκαφέας φορτωτής, ένα σάρωθρο που διαθέτει σκούπα, αντλία πλύσης, λεπίδα αποχιονισμού, αλατοδιανομέα και αναρροφητή καθώς και δύο φορτηγά αυτοκίνητα – κλούβες ενώ αναμένεται κι ένα καλαθοφόρο όχημα (αρθρωτό) για τις ανάγκες των ηλεκτρολόγων και των συνεργείων κοπής επικινδύνων και ξερών δέντρων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δέκα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.825 έλεγχοι, από τους οποίους οι 47.598 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 280 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

100 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 95 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 19 στη Δυτική Ελλάδα,

 16 στη Θεσσαλονίκη,

 14 στην Ήπειρο,

 13 στην Κεντρική Μακεδονία,

   7 στο Βόρειο Αιγαίο,

   6 στα Ιόνια Νησιά,

   5 στη Θεσσαλία,

   5 στη Δυτική Μακεδονία,

   5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   5 στο Νότιο Αιγαίο,

   3 στην Πελοπόννησο,

   1 στη Στερεά Ελλάδα και

   1 στη Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 71.386 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 68.226 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.160 των 150 ευρώ.

9 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 4 στο Βόρειο Αιγαίο,

 2 στην Αττική,

 2 στην Ήπειρο και

 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.953 ομοειδείς παραβάσεις.

169 παραβάσεις και 5 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 24 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ στον πελάτη,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ενώ συνελήφθη ο πελάτης και του επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ σε 2 πελάτες,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο εστιατρίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε εστιατόριο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,

- Από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα για υπέρβαση αριθμού ατόμων εντός των καταστημάτων,

- 2.300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα , με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος και υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες, προσωρινά υπεύθυνους και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 4 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για αναμονή 2 πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ στους 2 πελάτες,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και ιδιοκτήτες, καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη, καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Ήπειρο,

- 2 πρόστιμα των 300 ευρώ σε καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.009 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.582 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 404 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: «Πάρτε μέτρα για την υγεία των οστών σας»

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, με στόχο να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Την Ημέρα αυτή, που θέσπισε το 1996 το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation, IOF), διοργανώνονται ενημερωτικές εκστρατείες και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου.

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης έχει ως θέμα «Πάρτε μέτρα για την υγεία των οστών σας». Η παραίνεση αυτή έχει ζωτική σημασία, διότι η οστεοπόρωση μπορεί και να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί. Παρ' όλα αυτά, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες, ηλικίας 50 ετών και άνω, υφίστανται κατάγματα λόγω της οστεοπόρωσης. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται ετησίως τουλάχιστον 8,9 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ κάθε 3 δευτερόλεπτα κάπου στον πλανήτη ένας άνθρωπος υφίσταται ένα τέτοιου είδους κάταγμα.

Στην Ευρώπη, το 2010 καταγράφηκαν 3,5 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 86.000, αλλά οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στο μέλλον λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα συχνά έχουν καταστροφικές συνέπειες, ενώ έχουν και τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος. Όπως αναφέρει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ο ενδοκρινολόγος Γεώργιος Τροβάς, από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικου Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης» του ΕΚΠΑ, το 20-24% των ασθενών με κάταγμα ισχίου πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωσή του, το 33% χρειάζονται νοσηλεία κατ'  οίκον επί τουλάχιστον ένα χρόνο και το 40% δεν ανακτούν την ικανότητα ανεξάρτητης βάδισης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

 


Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Φιλιάτες, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Καλπάκι (όπισθεν Δημαρχείου), 09.30-11.30

Ιωάννινα, Δολιανά (κοινοτικό κατάστημα), 12.00-13.30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-17.00

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, 09.00-13.30

Κολονοσκόπηση, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

 


Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση πολύποδες του παχέος εντέρου. Πολλοί μάλιστα συγχέουν τους πολύποδες με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και μάλιστα ίσως και κάποια από τα άτομα που διαβάζουν αυτή τη στιγμή να ανήκουν σε αυτούς. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα, παρόλο, που είναι αλήθεια ότι κάποιοι πολύποδες του παχέος εντέρου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε καρκίνο, όπως είναι αλήθεια και ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως πολύποδες.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι οι πολύποδες, πώς εντοπίζονται και πώς αντιμετωπίζονται.

“Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουμε γιατί διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε τόσο συχνά στα ΜΜΕ για τη σημασία της κολονοσκόπησης στην ανεύρεσή τους. Όπως επίσης και γιατί οι ιατροί προτρέπουν να υποβαλλόμαστε όλοι, άντρες και γυναίκες, μετά από κάποια ηλικία σε τακτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση”, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Δελής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πολύποδες του παχέος εντέρου, εντοπισμός και συχνότητα εμφάνισης

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικρά εξογκώματα στην εσωτερική επιφάνειά του και το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως κάποια εκατοστά. Έχουν διάφορα σχήματα. Άλλοι έχουν μίσχο και μοιάζουν με μανιτάρι, άλλοι είναι άμισχοι και άλλοι σχεδόν τελείως επίπεδοι.

Οι περισσότεροι πολύποδες τη στιγμή που εντοπίζονται είναι ακίνδυνοι. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι από αυτούς θα εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος εάν διαγνωστεί σε τελικά στάδια. Διεθνώς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και ο δεύτερος στις γυναίκες, αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Σε μελέτες με ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας 50-82 ετών τα ποσοστά εμφάνισης αδενωματωδών πολυπόδων, οι οποίοι είναι και οι συχνότεροι, κυμαίνονται από 23% έως 25%. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει πολύποδες στο παχύ έντερο. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα άνω των 50 ετών, υπέρβαροι, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά λιπαρές τροφές, καπνιστές, άτομα που έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου και άτομα που έχουν γονιδιακή προδιάθεση για δημιουργία πολυπόδων.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πολύποδες στο παχύ έντερο δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Συνεπώς, δεν γνωρίζουν εάν έχουν πολύποδες μέχρι να τους εντοπίσει ο γαστρεντερολόγος τους στη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Μια μειοψηφία ατόμων με πολύποδες του παχέος εντέρου ίσως εμφανίσει συμπτώματα που όμως δεν είναι ειδικά αφού τα συναντά κανείς και σε άλλες παθήσεις. Τέτοια συμπτώματα π.χ. είναι:

·       Η αιμορραγία από το τελικό τμήμα του εντέρου, το ορθό.

·       Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων. Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί με κόκκινες ραβδώσεις επάνω στα κόπρανα ή να τα κάνει να φαίνονται πολύ σκούρα ή να έχουν βαθύ βυσσινί χρώμα.