Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ανάπτυξη σε Κόνιτσα – Πωγώνι «περνάει» απ’ τους οδικούς άξονες

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Ιωαννίνων και ιδιαίτερα της ακριτικής περιοχής της Κόνιτσας και του Πωγωνίου θα δώσουν έργα υποδομής, όπως οι υπό κατασκευή οδικοί άξονες, σε συνδυασμό με μία σειρά από στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις.
Αυτό επισήμανε ο Γιαννιώτης αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταύρος Καλογιάννης χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Κόνιτσα ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Γυμνασίου – Λυκείου της ακριτικής κωμόπολης.
Ο κ. Καλογιάννης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε ξεχωριστά σε έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την Κόνιτσα, αφορούν όμως σε μεγάλο βαθμό και την περιοχή του Πωγωνίου, αλλά και ολόκληρο το Νομό.
Η Ιόνια Οδός
Έτσι, για την Ιόνια Οδό τόνισε ότι την τελευταία διετία χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος του άξονα. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός, ο κλειστός αυτός αυτοκινητόδρομος που ξεκινάει από το Αντίρριο και φτάνει μέχρι τα Γιάννινα κατασκευάζεται με σύμβαση παραχώρησης, που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2007. Στην Ήπειρο οι εργασίες έχουν σταματήσει από το φθινόπωρο του 2010, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών καθυστέρησε πολύ την προηγούμενη διετία στην λήψη αποφάσεων για σοβαρά τεχνικά προβλήματα σε ορισμένα τμήματα του έργου, όπως για παράδειγμα στην οριστική χάραξη του τμήματος Αντίρριο – Ευηνοχώρι. Ωστόσο, ο κ. Καλογιάννης διαβεβαίωσε πως σήμερα καταβάλλονται συντονισμένες ενέργειες για την απεμπλοκή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης της Ιόνιας.
Ο άξονας Γιάννινα - Κακαβιά
Για τον οδικό άξονα που συνδέει τα Γιάννινα με το Καλπάκι και την Κακαβιά, αποτελώντας συνέχεια της Ιόνιας Οδού, ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς το συγκεκριμένο έργο θα ανοίξει, όπως είπε, νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη του βορείου τμήματος του Νομού Ιωαννίνων (Κόνιτσα, Πωγώνι) και για τη σύνδεση της Ηπείρου με τα νοτιανατολικά Βαλκάνια.Σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης, ο άξονας έχει ωριμότητα μελετητική από το 2009, όμως η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2009 επιβάλει την εκπόνηση πρόσθετων μελετών. Το Υπουργείο λοιπόν εξετάζει κάθε δυνατή λύση, ώστε να ενσωματωθούν οι μελέτες αυτές σε μία μελλοντική εργολαβία, για να προχωρήσει το έργο. Πρόβλημα αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι οι χρονικές προθεσμίες που τίθενται από το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά πιεστικές.
Ο άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα
Όπως ανέφερε το Σάββατο ο κ. Καλογιάννης, το 2009 είχε ενταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη αυτού του οδικού άξονα στο ΠΔΕ, όμως επί τρία χρόνια δεν κινήθηκε το θέμα. Τώρα γίνεται προσπάθεια για την προώθηση και αυτών των μελετών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε ολόκληρο τον Δήμο Κόνιτσας.
Η μελέτη Κόνιτσας – Δούσκου
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη Κόνιτσας – Δούσκου (Πωγώνι), η οποία είναι έτοιμη από το καλοκαίρι του 2009, όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα η περιοχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως πρόσφατα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΚΑ για τη θεσμοθέτησή της, η οποία, όπως είπε, έχει μηδενικό κόστος και μπορεί να δώσει ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Πωγωνίου και Κόνιτσας.
Το αρδευτικό κάμπου Κόνιτσας
Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του αρδευτικού του κάμπου Κόνιτσας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η προέγκριση δημοπράτησής του, προϋπολογισμού 12,87 εκατ. ευρώ δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 18 Απριλίου του 2012 και αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης δημοπράτησης του έργου εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ώστε στη συνέχεια αυτό να ανατεθεί.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δίνει καλλιεργήσιμη γη σε νέους που θα εγκατασταθούν στο ακριτικό Πωγώνι

Ο Δήμος Πωγωνίου προτίθεται να παραχωρεί καλλιεργήσιμη γη σε όσους νέους εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και εγκατασταθούν στο ακριτικό Πωγώνι.
Αυτό τόνισε χθες στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  κ. Σταύρος Βιρβίλης, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό οι νέοι μπορούν να στραφούν σε καλλιέργειες που η περιοχή χρειάζεται, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες.
Επιπλέον, τάχθηκε ευθέως εναντίον της κατάργησης της Εφορίας στο Δελβινάκι, προτείνοντας ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται οι πολίτες των παραμεθόριων χωριών από έναν υπάλληλο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταβούν στα Γιάννενα.

ΧΑΡΑΥΓΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό γλέντι την Πέμπτη 16 Αυγούστου


Παραδοσιακό γλέντι  θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 16  Αυγούστου, στο χωριό Χαραυγή  Πωγωνίου.

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Λαϊκή βραδιά την Πέμπτη 16 Αυγούστου


Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2012 του Δήμου Πωγωνίου την Πέμπτη 16  Αυγούστου στο χωριό Μαυρόπουλο  Πωγωνίου έχει λαϊκή βραδιά.

Έκτακτη εισφορά σε όσους εισέπραξαν υψηλό εφάπαξ μελετά η κυβέρνηση


Νέες απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα φέρουν τα σενάρια για «κούρεμα» του εφάπαξ που καταβάλλουν ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων. Η κυβέρνηση μελετά επίσης την επιβολή έκτακτης εισφοράς 1%-2% σε όσους εισέπραξαν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές που είχαν καταβάλει.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τρίτης, στο στόχαστρο μπαίνουν Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι δικαιούχοι τα χρόνια που εργάζονται.
Όπως αναφέρουν τα Νέα της Τρίτης, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, η απόκλιση μεταξύ εισφορών-εφάπαξ φτάνει και το 64% για 21 Ταμεία. Αντίθετα, σε 14 Ταμεία το εφάπαξ είναι μικρότερο από τις εισφορές που καταβάλονται.
Η πλήρης ανταποδοτικότητα του εφάπαξ με τις καταβαλλόμενες εισφορές αποτελεί εξάλλου και μνημονιακή δέσμευση.
Σύμφωνα με το «Έθνος» της Τρίτης, «μοντέλο» για την εφαρμογή του μέτρου θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στη σύνταξη από 1%-2% σε όσους έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το μέτρο θα αφορά τους σχετικά νεότερους συνταξιούχους ή θα επεκταθεί χρονικά και σε δικαιούχους παλαιότερων ετών.
Εξετάζονται επίσης και άλλα σενάρια, όπως η ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ στο Δημόσιο.
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης των 1,2 δισ, ευρώ με το οποίο ξεκινά η καταβολή περίπου 33.000 εφάπαξ.

ΠΗΓΗ: www.in.gr


Σε ετοιμότητα η Αστυνομία για τον Δεκαπενταύγουστο

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι περιορισμοί θα ισχύουν ως εξής:
- Σήμερα Τρίτη 14 Αυγούστου για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 22:00
- Την Τετάρτη 15 Αυγούστου για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00.
Η Αστυνομία, δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην οδική ασφάλεια εν όψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Με κεντρικό ειδικό σχεδιασμό λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και αστυνόμευσης, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού προβλέπουν:
Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Νέος Γ.Γ. Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας ο Ηλίας Θεοδωρίδης

Ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε, χτες, η ορκωμοσία των νέων γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Περιφερειών.
Ο νέος Γενικός Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας θα είναι σήμερα στα Γιάννενα για να αναλάβει καθήκοντα.
Στην ορκωμοσία, ο κ. Αθανασίου, αφού συνεχάρη τους Γραμματείας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς προσβλέπουν σε άριστη συνεργασία των νέων γενικών γραμματέων με τους αιρετούς περιφερειάρχες και δημάρχους.
Σημείωσε μάλιστα πως μια τέτοια συνεργασία θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο της, αλλά και θα συμβάλει στην ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους.

Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Θεοτοκιού Άρτας ο Κάρολος Παπούλιας


Στην Άρτα θα εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:
-08:15 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κατοικία του για το Δήμο Νικολάου Σκουφά Νομού Άρτας.
-09:30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτας.
Θεία Λειτουργία Εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Συλλήψεις ατόμων για στέρηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων στη Λούτσα Πρεβέζης

Στο πλαίσιο ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λούτσα Πρεβέζης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, την 10-08-2012, συνελήφθησαν:
Ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια), στερούταν άδειας λειτουργίας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν παράλληλα τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο), στερούταν άδειας λειτουργίας.
Ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι ενώ λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια – σνακ μπαρ), στερούταν άδειας λειτουργίας.
Ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνος, να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( open bar ), στερούμενος άδειας από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
Μία 28χρονη ημεδαπή, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνη, να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια - οβελιστήριο), στερούμενη άδειας από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρεβέζης.