Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών στο Αιολικό Πάρκο Κασιδιάρη


Τα πρώτα γιγάντια τμήματα των βάσεων των ανεμογεννητριών έφτασαν στον Κασιδιάρη το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Άμεσα ξεκίνησε  η διαδικασία συναρμολόγησης  του πρώτου πυλώνα στο νότιο τμήμα του Κασιδιάρη  στο τμήμα που ανήκει στο Δήμο Ζίτσας.
Η επιχείρηση μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννητριών αναμένεται να ολοκληρωθει την άνοιξη.
Το Αιολικό Πάρκο Κασιδιάρη άρχισε να κατασκευάζεται το 2011 στα όρια των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, θα  έχουν συνολική ισχύ 90 MW  και θα λειτουργήσουν από το 2020.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα άνω των 4.7 εκ. ευρώ δρομολογούνται με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Κατακυρώσεις διαγωνισμών, ανάδειξη προσωρινών αναδόχων αλλά και δημοπρατήσεις νέων έργων, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 4,7 εκ. ευρώ,  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
 Αναλυτικά:
 Προσωρινοί ανάδοχοι αναδείχθηκαν για τα έργα:
 Ø  «Ολοκλήρωση ηλεκτροφωτισμού στην οδό σύνδεσης Καναλακίου με Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας»  προϋπολογισμού 367.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: ALMO ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ø  «Εργασίες αποκατάστασης πρόσβασης προς κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Κρυόβρυσης ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 30.450 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Κωνσταντίνος Κούγκουλης
Ø  «Συντήρηση - ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού 18 στις θέσεις Μακρύκαμπο, Καρκαβελέικα» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Ø  «Αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση επαρχιακού οδικού δικτύου προς Δ.Δ. Αρτοπούλας» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος: ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΒΕ.
Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων για τα έργα:

Η σιωπή και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά για την Ψυχική Υγεία


Η ξεκούραση είναι ζωή και σε έναν κόσμο συνεχούς θορύβου από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον, η σιγή είναι υγεία!Το να ξεκουράζεις το σώμα και το μυαλό σου, να κοιμάσαι βαθιά, να απολαμβάνεις τη σιωπή, να περνάς χρόνο μόνος… Η σιωπή και η ξεκούραση είναι πρακτικά μια πολυτέλεια στις μέρες που ζούμε. Παρ’ ολ’ αυτά, εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία σας, θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, ώστε να δημιουργήσετε χρόνο γι’ αυτά.
Η σιωπή και η ξεκούραση είναι δύο πολύτιμοι πόροι που απειλούνται με εξαφάνιση. Είναι μια πολυτέλεια, ένα δώρο που δίνετε στον εαυτό σας μόνο όταν σας το επιτρέπουν το χρονοδιάγραμμα και οι ευθύνες σας. Παρ’ ολ’ αυτά, πέρα από το να αποτελούν πολυτέλεια, είναι πραγματικά βασικές ανάγκες για την ψυχική σας ευεξία.
Ο διάσημος ποιητής Ovid έπεσε μέσα όταν είπε ότι μια ζωή χωρίς ανάπαυση θα εξασθενίσει γρήγορα. Η εξάντληση και ένα αγχωτικό, υπερδιεγερτικό περιβάλλον θα απομακρύνουν σιγά σιγά την υγεία και την ποιότητα ζωής σας.
Οι περισσότεροι από μας, ζουν σε περιβάλλοντα με συνεχή θόρυβο. Κυκλοφοριακή κίνηση, συνομιλίες, κορναρίσματα και θόρυβος από οχήματα, τρένα, αεροπλάνα, τηλεοράσεις, ακόμα και το συνεχές βουητό του φορητού σας υπολογιστή. Αυτός ο συνεχής θόρυβος, σας βάζει σε μια κατάσταση υπερδραστηριότητας, ικανή να αλλάξει τη διάθεσή σας. Μπορεί να σας κάνει να είστε ευερέθιστοι, κουρασμένοι και μη επικεντρωμένοι.
Το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με όλο αυτό, είναι ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν σε αυτήν την πραγματικότητα. Έτσι έχουν τα πράγματα, λέτε στον εαυτό σας και το αποδέχεστε. Σε αυτόν το σύνθετο, με γρήγορους ρυθμούς και με έλλειψη ύπνου κόσμο, η σιωπή και η ξεκούραση έχουν γίνει πολυτέλειες που δεν είναι προσιτές σε όλους.

Στη Διονυσίου Φιλοσόφου και το Πολυκλαδικό Λύκειο, οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων


Η πρωτοβουλία της βουλευτή Μαρίας Κεφάλα και η συνεργασία πολλών φορέων φέρνει τις πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων.
Το αίτημα είχε τεθεί από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Διαπολιτισμικού και του Ειδικού Σχολείου που βρίσκονται στο Κάστρο.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θεωρώντας ότι πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα ανέλαβε να προχωρήσει στις απαραίτητες συνέργειες και έτσι σήμερα ανακοινώθηκε η δημιουργία των δύο πρώτων τρισδιάστατων διαβάσεων στην πόλη.
Η πρώτη θα γίνει στον παραλίμνιο (Διονυσίου Φιλοσόφου- είσοδος Κάστρου) και η δεύτερη στην Βελισσαρίου έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο όπου στεγάζεται τάξη ειδικού σχολείου.
Όπως τόνισε η κ. Κεφάλα οι πρώτες διαβάσεις θα γίνουν έξω από ειδικά σχολεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ο χρωματισμός των διαβάσεων θα γίνει από σπουδαστές και καθηγητές του δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων ενώ τα χρώματα είναι χορηγία του Γιώργου Χρηστοβασίλη, προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις του σημείωσε ότι το επίπεδο του πολιτισμού μας είναι συνυφασμένο με την συμπεριφορά μας προς τους έχοντες ανάγκες.
Για καλύτερα αποτελέσματα απαιτούνται συνέργειες όπως στην προκειμένη περίπτωση. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πιλοτική εφαρμογή των συγκεκριμένων διαβάσεων θα βοηθήσει τους μαθητές των ειδικών σχολείων.
Ο Διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης σημείωσε ότι στην φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος έχουν επιλεγεί δύο δρόμοι χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτό έγινε ώστε να καταγραφούν τα πραγματικά δεδομένα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαμόρφωση ανάλογων διαβάσεων σε περισσότερα σχολεία.
Το δημόσιο ΙΕΚ με τους σπουδαστές και τους καθηγητές θα αναλάβουν να διαμορφώσουν τις τρισδιάστατες διαβάσεις. Πρόκειται για μία ευκαιρία ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ΙΕΚ, όπως είπε ο διευθυντής του Μιχάλης Αλεξίου, καθώς οι διαβάσεις πέρα από οδική  παρέμβαση αποτελούν και καλλιτεχνική δράση.

Συνεργασία Περιφέρειας με Αρχιεπισκοπή Τιράνων για ανθρωπιστική βοήθεια


Πανηπειρωτική πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των χιλιάδων άστεγων σεισμοπαθών της Αλβανίας, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από επικοινωνία που υπήρξε με την Αρχιεπισκοπή Τιράνων.
 Η συγκέντρωση των ειδών αρχίζει από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και θα περατωθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019.
Τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι τα εξής:
Ø  Τρόφιμα μακράς διάρκειας
Ø  Τυποποιημένα τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση (κονσέρβες, γάλα μακράς διάρκειας, μπισκότα, κομπόστες, χυμούς, παξιμάδια, διάφορα αλμυρά ή γλυκά σκευάσματα)
Ø  Απορρυπαντικά, καθαριστικά, σαπούνια, είδη ατομικής υγιεινής, χαρτικά
Ø  Κουβέρτες και λοιπά κλινοσκεπάσματα
Ø  Χειμερινό ρουχισμό για ηλικιωμένα άτομα
Ø  Πτυσσόμενα ράντζα
 Η συλλογή των προσφερόμενων ειδών θα  γίνεται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στο διοικητήριο της Περιφέρειας (γραφεία 128 -129) από 08:00 – 15:00.

Ανάδοχος για την ανακατασκευή στέγης στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων


Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκε επίσης προσωρινός ανάδοχος (ΤΟΜΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ  ΕΠΕ) για το έργο «ανακατασκευή υφιστάμενης Στέγης και Εγκατάσταση Νέου Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 543.833,93 ευρώ. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πρωτοποριακή θεραπεία του πρωίμου καρκίνου του πεπτικού σωλήνα χωρίς χειρουργική επέμβαση με τη μέθοδο ESD στο Metropolitan General


Το Metropolitan General είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια  παγκοσμίως όπου πραγματοποιείται η πρωτοποριακή τεχνική της ενδοσκοπικής υποβλεννογόνιας διατομής (Εndoscopic Submucosal Dissection-ESD) σε πρώιμες κακοήθεις βλάβες του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, παχύ έντερο) αντί του κλασικού ανοιχτού χειρουργείου. 
Πραγματοποιείται από τον κ. Στέφανο Μπασιούκα, Γαστρεντερολόγο - Επεμβατικό Ενδοσκόπο, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Προηγμένης Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης του Metropolitan General, και την Ομάδα του, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και την αντίστοιχη πιστοποιημένη εξειδίκευση.
Το Metropolitan General διαθέτει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής με υπερσύγχρονα video-ενδοσκοπικά συστήματα τεχνολογίας ενισχυμένης εικόνας (μεγεθυντική εικονική χρωμοενδοσκόπηση) αλλά και την εμπειρία για την έγκαιρη διάγνωση των πρώιμων κακοήθων βλαβών κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης. 
Κάθε ύποπτη βλάβη του πεπτικού σωλήνα απεικονίζεται με ειδικό ψηφιακό φίλτρο σε μεγέθυνση έως και 85 φορές με αποτέλεσμα να έχουμε οπτική διάγνωση ακριβείας, να λάβουμε στοχευμένη βιοψία σε προχωρημένη βλάβη ή να προβούμε σε ενδοσκοπική τοπική αφαίρεσή της  με την τεχνική της ESD σε πρώιμη αλλοίωση.
Η νέα αυτή τεχνολογία μας επιτρέπει εφόσον πληρούνται τα ογκολογικά κριτήρια σε ιστοπαθολογικό επίπεδο, να μην χρειάζεται να αφαιρεθεί όλο το πάσχον όργανο και ο ασθενής να υποβληθεί σε πολύωρες και ακρωτηριαστικές κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις. 
Οι ασθενείς αυτοί έχουν εξαιρετικά  χαμηλή πιθανότητα υποτροπής (<0.5%) και τίθενται σε ενδοσκοπικό επανέλεγχο.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών ηλικίας 22, 20, 26 και  ετών  προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων προσώπων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Περιφέρεια Ηπείρου


Δεκαπέντε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο τουριστικό ρεπορτάζ και τουριστικούς πράκτορες  από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ελλάδα φιλοξένησε η Περιφέρεια Ηπείρου από 26-28 Νοέμβρη, στα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια, στο πλαίσιο του έργου: "Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου".
Πρόκειται για το 1ο ταξίδι εξοικείωσης (familiarization trip), το οποίο είχε θεματικό χαρακτήρα, με έμφαση τον αστικό τουρισμό πόλης (city break) και τον τουρισμό φύσης. Η Ήπειρος των τεσσάρων εποχών άλλωστε, παρέχει ένα σπάνιο συνδυασμό δυνατοτήτων για κάθε επισκέπτη που επιθυμεί έναν διαφορετικό τρόπο αναψυχής και ξεκούρασης.
Οι 15 δημοσιογράφοι και  τουριστικοί πράκτορες την πρώτη μέρα  παραμονής τους στα Ιωάννινα, βίωσαν την ζεστή "σπιτική" Ηπειρώτικη φιλοξενία, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το Κάστρο και την Λίμνη Παμβώτιδα, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί ενώ δοκίμασαν την παραδοσιακή κουζίνα, μέσα από ένα ειδικό  μενού το οποίο τους παρουσίασε η Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κα Ιουλία Μαρκούλα, που βασίζεται στα ξεχωριστής ποιότητας τοπικά προϊόντα.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Ζαγόρι, όπου το  φυσικό περιβάλλον   με τα μοναδικά χρώματα του φθινοπώρου, τα πέτρινα γεφύρια και τα παραδοσιακά χωριά, εντυπωσίασε τους φιλοξενούμενους. Το Μονοδένδρι και η θέα στην χαράδρα του Βίκου από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής σε συνδυασμό με την επίσκεψη σε αγροτουριστική μονάδα του Ελαφότοπου, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία  για τους ξένους δημοσιογράφους  και τουριστικούς πράκτορες.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πώς ανακτάται η χαμένη ενέργεια


Κάθε μέρα σας φαίνεται «βουνό». Σηκώνεστε με τα χίλια ζόρια από το κρεβάτι, πάτε στη δουλειά χωρίς καμία όρεξη και η παραγωγικότητά σας έχει πάρει την κατιούσα, όπως και τα κέφια σας. 
Όσο για τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, αυτά νιώθετε και ότι έχουν λιγοστέψει και ότι έχουν εξασθενήσει. Τι σας συμβαίνει;
Πιθανότατα πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης - γνωστό και ως σύνδρομο burnout. Ένα «φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», αλλά που δεν είναι ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το burn out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο, που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες, του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης - που δεν διορθώνεται ούτε μετά από πολύ ύπνο και ξεκούραση - αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με «μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα».
«Μπορεί το άτομο, που έχει το σύνδρομο, να νομίζει ότι ζει φυσιολογικά, αλλά τα επινεφρίδιά του να βιώνουν κόπωση», επισημαίνει η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη http://functionalmedsystem.com/el/, επιστημονική υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.