Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιάριο ασθενείας σε 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστους

Πέντε επιλογές δίνει στους ανασφάλιστους η νομοθεσία, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Το βιβλιάριο ασθενείας θα αφορά όσους είναι ανασφάλιστοι λόγω χρεών, διακοπής επαγγέλματος, ανεργίας για 12 ή παραπάνω μήνες, αλλά και όσους δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν «καρτέλα ενσήμων».
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες της χώρας.
Το βιβλιάριο αυτό θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες με ανώτατο χρονικό διάστημα ισχύος τα 2 χρόνια.
Η ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας προβλέπεται για πέντε κατηγορίες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 
Αναλυτικά, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι:

«Στάση πληρωμών» από 851.201 φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο

Στάση πληρωμών από 851.201 φορολογουμένους οι οποίοι τον Σεπτέμβριο άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εν αναμονή της νέας ρύθμισης που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.
Οι νέοι οφειλέτες του Δημοσίου θα υπαχθούν -όπως όλα δείχνουν- στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων με ελάχιστη δόση καταβολής τα 50 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού των επόμενων μηνών, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 35% τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από 2.451.909, που ήταν στα τέλη Αυγούστου, έφθασε τα 3.303.110 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

METRISI: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,1% έναντι της ΝΔ

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,1% έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου.
Συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ: 27,2%
ΝΔ: 24,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,4%
«Το Ποτάμι»: 5,5%
ΚΚΕ: 5,4%
ΠΑΣΟΚ: 5,3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,3%
Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη: 2,2%
ΛΑΟΣ: 1,2%
ΔΗΜΑΡ: 0,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 14%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 39,9% στην καταλληλότητα έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33,2%.

Από τις 10 Νοεμβρίου η ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

Από τις 10 Νοεμβρίου μπορούν οι ασφαλισμένοι να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είτε ηλεκτρονικά είτε προσερχόμενοι στα Ταμεία, καθώς η ερμηνευτική εγκύκλιος θα σταλεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.
Πάντως, σημειώνεται ότι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμισή θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές.
Το βασικό ζητούμενο, δηλαδή οι 100 δόσεις, θα ισχύσουν για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο πήχης φτάνει μέχρι τις 72 δόσεις.
Όσον αφορά στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
-100% για εφάπαξ καταβολή
-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις
Κατά τα αλλά, το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα.
Σημαντικό είναι επίσης ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν αφορά στο σύνολο της οφειλής αλλά στο αρχικό κεφάλαιο.
Απλοποιώντας το ισχύον πλαίσιο, για τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών, ενώ εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις.

Τρόφιμα στην «Κιβωτό του Κόσμου» πρόσφερε το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οικογένειας και μέλη του προγράμματος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ πρόσφερε τρόφιμα στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή.
Η υποδοχή  της αντιπροσωπείας από την Υπεύθυνη της «Κιβωτού του Κόσμου» ήταν εγκάρδια,  έγινε ξενάγηση στους χώρους της Κιβωτού και ενημέρωση για το έργο  της Οργάνωσης.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ έδωσε την υπόσχεση ότι θα είναι συνέχεια το πλευρό της Κιβωτού του Κόσμου. 

«Μηδέν» με τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτή της «τελευταίας ευκαιρίας» ή «νέας αρχής» που αφορούσε οφειλές που είχαν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, αλλά και της «πάγιας ρύθμισης» για τα χρέη που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, αποδείχθηκαν «άσφαιρες» λόγω φυσικά των αυστηρών προϋποθέσεων που περιελάμβαναν για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης σε αυτές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών στις εν λόγω ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου αυτών.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα και από τις ανωτέρω δύο ρυθμίσεις είναι πενιχρά για τα δημόσια ταμεία, αφού, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από το σύνολο των 68,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα μόλις το 3,3% αυτών ή 2,27 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση και από αυτά έχει εξοφληθεί μόνο το 1,09 δισ. ευρώ.