Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Συγκέντρωση ειδών διατροφής κ.α. από την Π.Ε. Πρέβεζας και την Ι.Μ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης ανακοινώνουν ότι πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών διατροφής, ειδών ατομικής υγιεινής και χαρτικών τα οποία διανέμονται σε Συσσίτια και Ιδρύματα μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Καλούνται Επιχειρήσεις, Πολυκαταστήματα, Super Market, Σύλλογοι, Αδελφότητες, Ενώσεις, Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις και Πολίτες που επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη συλλογή των παραπάνω ειδών, να επικοινωνούν με τα τηλ: 6993913286 – 2682 360201 – 2682 360250, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Θα προηγηθεί διάλογος για το Κέντρο Μεταναστών απαντά ο Ν. Δένδιας στον Χρ. Μαντά

Δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου, δεσμεύεται όμως να κάνει διάλογο με τους φορείς πριν τη λήψη της απόφασης.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντά σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου, «Μετά την ολοκλήρωση καταγραφής όλων των εγκαταστάσεων που τελικώς θα κριθούν κατάλληλες και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του ερωτώντος κ. συναδέλφου (σσ. Χρήστου Μαντά), καθώς και άλλων φορέων και πολιτών, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.»
O ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Καμία αναφορά δεν γίνεται στην απάντηση για τις έως τώρα προθέσεις του Υπουργείου καθώς, όπως σημειώνεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων κράτησης και πραγματοποιούνται αυτοψίες από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σε εκτάσεις ή ακίνητα που προτείνονται, είτε από τοπικούς φορείς ή το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την καταγραφή των τεχνικοοικονομικών στοιχείων τους και τον έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου είναι ομόφωνα αντίθετο στη δημιουργία κέντρου κράτησης εκφράζοντας την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής.
Οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης της χώρας είναι δραματικές και έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς και εγχώριες οργανώσεις, μεταξύ άλλων και από τη Διεθνή Αμνηστία.
Θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η άμεση λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των νεοεισερχομένων, με εξατομικευμένη κρίση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες και δημιουργία κέντρων υποδοχής/φιλοξενίας για αλλοδαπούς και άπορους/άστεγους ημεδαπούς.

Κανονικά οι συντάξεις Μαΐου

Διακόπτονται από τον Ιούνιο οι συντάξεις με προβλήματα σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ

Κανονικά θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις Μαΐου ακόμη κι αν υπάρχουν αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ).
Λόγω του Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τις συντάξεις που εμφανίζουν αποκλίσεις σε έναν από τους δυο αριθμούς και όχι εκείνες, που δεν είχαν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι οποίες έχουν διακοπεί από τον προηγούμενο μήνα.
Έτσι, οι συνταξιούχοι κερδίζουν ακόμη ένα μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν κενά που ενδεχομένως υπάρχουν είτε στον ΑΜΚΑ είτε στον ΑΦΜ, καθώς από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο Διαδίκτυο (www.idika.gr ), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr ) για τις μη συμπληρωμένες, σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, συντάξεις που αυτό χορηγεί.
Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες στο Διαδίκτυο μέχρι και τις 9-5-2013.

Νέο ψαλίδι σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις

Νέες ανατροπές έρχονται στο εφάπαξ 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων, ενώ προ των πυλών είναι νέο κούρεμα από 15% έως 45% στις επικουρικές.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ήδη έγινε η πρώτη μείωση κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου για τους ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο των τροφίμων το οποίο παρέμεινε με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα κεφάλαια του ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό) χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικό δανεισμό του ΙΚΑ που ήδη ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ το ταμείο θα κλείσει με έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ, γεγονός που φέρνει νέα μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές. Μάλιστα δεν αποκλείεται αν προκύψει έλλειμμα να γίνεται αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο.
Στα τέσσερα ταμεία που έμειναν εκτός του ΕΤΕΑ, ήδη έγιναν μειώσει στο Επαγγελματικό Ταμείο Ασφαλισμένων Τροφίμων κατά 30%, ενώ για τους Δημοσίους Υπαλλήλους δεν αποκλείονται νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο για το 2014.
Στο μεταξύ ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ -που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες και επρόκειτο να ισχύσει το 2014- δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

ΠΗΓΗ:
www.newsbeast.gr

Η Αρχαία Νικόπολις αποκαλύπτεται στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, στις 19:00, στις εκδηλώσεις του Megaron Plus, όσον αφορά τον κύκλο «Αρχαιολογία»

Στις 7 Οκτωβρίου 2012 σε σχετικό ρεπορτάζ του, τονίζαμε: «Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικοπόλεως και ανασκαφέας του χώρου, αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς η «Αρχαία Νικόπολη», συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Megaron Plus, όσον αφορά τον κύκλο «Αρχαιολογία».
Και να που έφτασε η ώρα αυτή, την οποία περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Είναι η πόλη που η ίδρυσή της συνδέθηκε όχι με μια τυχαία νίκη και σίγουρα όχι με έναν οποιονδήποτε βασιλιά. Η Νικόπολη χτίστηκε μετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυμαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ. Είναι η πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας, στην οποία μέσα στους δέκα αιώνες της ακμής και της σημασίας της διαδραματίστηκαν γεωπολιτικές συγκρούσεις και γεγονότα που άλλαξαν τους χάρτες. Σε αυτόν τον στενό λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου αναμετρήθηκαν η Ρώμη και το Βυζάντιο, ο παγανισμός με τον χριστιανισμό, οι Γότθοι με τους Ρωμαίους, οι Φράγκοι με τους Βούλγαρους.

Γι αυτό το σπουδαίο κέντρο, θέατρο μιας πολύ ταραγμένης αρχαιότητας, θα μιλήσει την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 7 μμ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών της Νικόπολης, Κώστας Ζάχος. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, μαζί με τους συνεργάτες του, αποκαλύπτει και αναδεικνύει, με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, συναρπαστικά μνημεία και παραδίδει σιγά-σιγά στο κοινό τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι, στην Περιφέρεια Ηπείρου, για την εμπορία και κατοχή κροτίδων

Συνελήφθη μία 54χρονη στην Πρέβεζα και κατασχέθηκαν (449) κροτίδες

Συνελήφθη χθες (20/4/2013) το μεσημέρι, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, μία 54χρονη ημεδαπή γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορία και κατοχή κροτίδων.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που ενήργησαν οι Αστυνομικοί, σε παντοπωλείο - οπωροπωλείο που διατηρεί η 54χρονη στην πόλη της Πρέβεζας, βρήκαν και κατέσχεσαν 449 κροτίδες.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τρεις μαζεμένοι φόροι έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το αμέσως προσεχές διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και το 2012 , ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να έχει στείλει και τα ειδοποιητήρια για το ΦΑΠ του 2013.
Τα έσοδα που περιμένει το κράτος από το φόρο για τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 θα επιβαρυνθούν περίπου 500.000 φορολογούμενοι - καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο - οι οποίοι κατείχαν ακίνητα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Για το 2011 και το 2012 το εκκαθαριστικό θα είναι ενιαίο, ενώ ξεχωριστά θα έρθει ο φόρος για το 2013.

Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο. Για το 2013 δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο υπολογισμός του φόρου.

Ωστόσο εξετάζεται ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 να πληρωθεί σε δόσεις, οι οποίες θα εκτείνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 ή έως και τον Φεβρουάριο του 2014.

24ωρη απεργία οι εφοριακοί, αύριο Τρίτη 23 Απριλίου

Σε προειδοποιητική απεργία θα προχωρήσει αύριο Τρίτη 23 Απριλίου η Ομοσπονδία Εφοριακών.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΔΟΥ αναφέρει ότι τα αιτήματά της είναι:
  • Η καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών».
  • Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες.
  • Η διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου.
  • Η μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ ΠΕ1Γ/2008.

Δεν μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς για το Δημόσιο

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η  Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη) θα είναι η ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981.

Κατακαλόκαιρο το νέο χαράτσι (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) στα ακίνητα

 Ποιοι είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να δουν το χαράτσι για τα ακίνητα της ΔΕΗ να μειώνεται, ωστόσο δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι αφού τα νέα που θα τους έρθουν μέσα στο καλοκαίρι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν τους χαροποιήσουν όλους. Αυτοί πάντως που τη γλίτωσαν είναι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Όπως αναφέρει και το «Έθνος» μετά από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα το ΕΕΤΗΔΕ μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ενώ έρχεται και οριζόντια μείωση 15% του φόρου για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ποιες θα είναι οι αλλαγές για την τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων
Οι μειώσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ για μικρά ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Quo vadis Europa? (*)

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Εν αρχή ην το αντιγερμανικό αίσθημα που βαίνει αυξανόμενο, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Οι λαοί θεωρούν την γερμανική κυβέρνηση (και τους πολιτικούς συμμάχους της) εν πολλοίς υπεύθυνη για την τιμωρητική επιβολή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και εισοδηματικής λιτότητας, κι αυτό δεν είναι καθόλου καλός οιωνός για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 
Αβέβαιο φαντάζει και το μέλλον της ευρωζώνης. Η εμμονή σε ένα κοινό νόμισμα δίχως υπερκείμενη κρατική υποστήριξη προκαλεί διχασμό και διογκώνει τον ευρωσκεπτικισμό.
Στον ευρωπαϊκό ορίζοντα αχνοφαίνεται πλέον το λυκόφως του οράματος της Ε.Ε. και της ατελούς ΟΝΕ σε μια ακέφαλη Ευρώπη με γκρίζες ηγεσίες.
Η Ευρώπη δεν αρέσει πια και οι λαοί της δεν έχουν καμιά διάθεση να αγωνιστούν για την ευρωπαϊκή ιδέα. Αντίθετα ενισχύονται σε υπολογίσιμο βαθμό οι πολιτικές δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού και του απομονωτισμού σε όλα τα χρώματα της πολιτικής ίριδας, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.
Η οικονομική κρίση βρήκε την Ε.Ε. απροετοίμαστη. Οι χώρες-μέλη δεν αντιμετώπισαν την κρίση από κοινού αλλά χωριστά καθώς δεν υπήρχε συλλογικός μηχανισμός για τη διαχείριση των εθνικών χρεών, ενώ τελικά συστήθηκαν ad hoc θεσμοί περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Οι συγκεχυμένες και ενίοτε αντιφατικές αποφάσεις του Eurogroup στέλνουν μηνύματα δυσπιστίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών.
Η Ε.Ε. προσλαμβάνεται πλέον ως ένας μηχανισμός επιβολής περιοριστικών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, αύξησης της ανεργίας κι επίτασης του κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι πρόδηλο ότι η Ε.Ε. έχει χάσει τον προσανατολισμό της κι αν δεν προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις (δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση) απειλείται με αποδιάρθρωση.
Σήμερα, είναι αδήριτη η αναγκαιότητα για μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση της Ε.Ε., η οποία θα παλινορθώσει το όραμα της υπερεθνικής πολιτικής ένωσης, καθώς κι ένα σύστημα συνοχής και αλληλεγγύης που θα διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση. 
Τα σενάρια για το μέλλον της ΟΝΕ φαίνεται πως συγκλίνουν σε τρία: α) διατήρηση της ΟΝΕ ως έχει με ταυτόχρονη προώθηση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης, β) συρρίκνωση της ζώνης του κοινού νομίσματος στις «οικονομικά υγιείς» χώρες (Γερμανία και συνοδοιπόροι) και γ) ολοκληρωτική διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Είναι πολύ πιθανό ότι τόσο οι λαοί, όσο και οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν προσεχώς να επιλέξουν ανάμεσα στη σημερινή απελπιστική κατάσταση του ευρώ ή σε μια αβέβαιη και ομιχλώδη προοπτική χωρίς κοινό νόμισμα.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταναλώσουν το άθλιο γεύμα που είναι σερβιρισμένο στο τραπέζι της ΟΝΕ ή να επιλέξουν ένα πιάτο από ένα σκοτεινό ψυγείο χωρίς φωτισμό. Με κίνδυνο να είναι ραγισμένο και άδειο… 

(*) Που πηγαίνεις, Ευρώπη;