Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Θα προηγηθεί διάλογος για το Κέντρο Μεταναστών απαντά ο Ν. Δένδιας στον Χρ. Μαντά

Δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου, δεσμεύεται όμως να κάνει διάλογο με τους φορείς πριν τη λήψη της απόφασης.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντά σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου, «Μετά την ολοκλήρωση καταγραφής όλων των εγκαταστάσεων που τελικώς θα κριθούν κατάλληλες και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του ερωτώντος κ. συναδέλφου (σσ. Χρήστου Μαντά), καθώς και άλλων φορέων και πολιτών, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.»
O ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Καμία αναφορά δεν γίνεται στην απάντηση για τις έως τώρα προθέσεις του Υπουργείου καθώς, όπως σημειώνεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων κράτησης και πραγματοποιούνται αυτοψίες από μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σε εκτάσεις ή ακίνητα που προτείνονται, είτε από τοπικούς φορείς ή το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την καταγραφή των τεχνικοοικονομικών στοιχείων τους και τον έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου είναι ομόφωνα αντίθετο στη δημιουργία κέντρου κράτησης εκφράζοντας την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής.
Οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης της χώρας είναι δραματικές και έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς και εγχώριες οργανώσεις, μεταξύ άλλων και από τη Διεθνή Αμνηστία.
Θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η άμεση λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των νεοεισερχομένων, με εξατομικευμένη κρίση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες και δημιουργία κέντρων υποδοχής/φιλοξενίας για αλλοδαπούς και άπορους/άστεγους ημεδαπούς.