Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Κουτσελιό Ιωαννίνων: θανάσιμος τραυματισμός 50χρονου οδηγού μετά από πρόσκρουση σε δένδρο

Χθες (18-04-2014) το βράδυ  στο 4ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Κατσικά-Κουτσελιού Ιωαννίνων, Ι.Χ αυτοκίνητο που οδηγούσε 50χρονος ομογενής, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

100.000 αιτήσεις σε 24 ώρες για το κοινωνικό μέρισμα

Στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής για το κοινωνικό μέρισμα μέσα στο taxisnet  υποβλήθηκαν 100.000 αιτήσεις.
Περίπου 32.000 αιτήσεις έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Περίπου 12.000 έχουν γίνει δεκτές, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να περάσουν και από δεύτερο έλεγχο. Στον αντίποδα, έχουν απορριφθεί 20.000 αιτήσεις.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Μαΐου.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου.
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου.

Πασχαλινό Μήνυμα του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιου Οικονόμου

Με όλους τους διαχρονικούς συμβολισμούς και με τη βαθύτερη αλήθεια που φανερώνει το μήνυμα της Ανάστασης, εύχομαι να φωτίσει το νου όλων των Ηπειρωτών, όλων των Ελλήνων, έτσι ώστε να μετατραπούμε όλοι μας από κοινωνία του Καναπέ σε κοινωνία ενεργών πολιτών και με οδηγό την πραγματική αγάπη για το κοινό καλό που είναι και το πραγματικό νόημα της Πασχαλιάς, αλλά και με πυξίδα, τους καθημερινούς μας αγώνες, τις αρχές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς να χτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει και να απαλλαγούμε από την απάνθρωπη σκληρή και οδυνηρή δοκιμασία που μας βασανίζει πάνω από τέσσερα χρόνια.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους Ηπειρώτες της αποδημίας και της γενέτειρας, στους αδελφούς μας Βορειηπειρώτες και στους Ηπειρώτες της διασποράς το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να τους δώσει δύναμη , να έχουν υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, αλλά και να έρθει μια νέα εποχή για τον τόπο μας.

Χρόνια Πολλά, καλή Ανάσταση

Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Γιώργος Δ. Οικονόμου

Αναστάσιμη Εγκύκλιος της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης

Αριθ.  Πρωτ.: 9
Νύκτα Αναστάσεως 2014
Εν τω Ιερώ Επισκοπείω
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 171η

ΘΕΜΑ : Πάσχα, Κυρίου Πάσχα !
          Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
-Α-
           Μόλις που ξημέρωνε στην Ιερουσαλήμ, στην προφητοκτόνο πόλη. Μέσα στο μισοσκόταδο του πρωϊνού της Κυριακής – « λίαν πρωί της μιας σαββάτων » (Μαρκ. ιστ  2) – μερικές γυναικείες μορφές διασχίζουν αθόρυβα τους δρόμους. Σε λίγο, περνάνε τα τείχη κι’ ανηφορίζουν προς τον Γολγοθά, τον μέχρι τότε ασήμαντο λόφο, που όμως έμελλε να γίνη πιο ψηλός και από τα Ιμαλάϊα. Γιατί εκεί, πριν από τρεις ημέρες είχε παιχθή το Θείο Δράμα: 
Η Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Αλλά και γιατί «ην εν τω τόπω όπου εσταυρώθη (ο Κύριος) κήπος, και εν τω κήπω μνημείον καινόν, εν ω ουδέπω ουδείς ετέθη», όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης 
(Ιωάν. ιθ  41). Δηλαδή, κοντά στον τόπο της σταυρώσεως υπήρχε ένας κήπος και μέσα στον κήπο, που ανήκε στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, υπήρχε ένας καινούργιος τάφος στον οποίο, μέχρι τότε, κανένας δεν είχε ενταφιασθή. Σ’ αυτό , λοιπόν, το μνημείο, βιαστικά, ενταφίασαν τον Ιησού, επειδή ήταν κοντά, αλλά και επειδή σε λίγο θα ξημέρωνε η εορτή του εβραϊκού Πάσχα (Ιωάν. ιθ  42).
-Β-
          Οι ευσεβείς γυναίκες που είχαν ακολουθήσει τον Ιησού από την Γαλιλαία μέχρι τον Γολγοθά,    « εθεάσαντο το μνημείον και ως ετέθη το σώμα αυτού » (Λουκά κγ  55). Επεσήμαναν προσεκτικά τον χώρο της ταφής του Κυρίου. Κι’ όταν εγύρισαν στην πόλη ετοίμασαν αρώματα για ν’ αλείψουν το σώμα του Διδασκάλου, όπως συνήθιζαν οι Ιουδαίοι εκείνη την εποχή. Επειδή, όμως, την άλλη ημέρα (του Σαββάτου) ήταν το εβραϊκό πάσχα, έμειναν κλεισμένες στο σπίτι, επειδή το Σάββατο ήταν ημέρα αργίας. Αλλά την άλλη ημέρα, ξημερώματα, εξεκίνησαν να πάνε στον Γολγοθά για να επιτελέσουν το ιερό τους έργο προς τον νεκρό (όπως πίστευαν) Διδάσκαλό τους. Δεν τις εφόβιζε το πρωϊνό μισοσκόταδο, ούτε η ερημιά των δρόμων. Ένα μόνο πρόβλημα τις απασχολεί: «Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου;» Ποιός θα παραμερίση την μεγάλη και βαρειά πέτρα που έφραζε την είσοδο του τάφου; Αυτό έβλεπαν σαν το μοναδικό εμπόδιο, γιατί αγνοούσαν ότι στον τάφο είχε τοποθετηθή στρατιωτική φρουρά, επειδή οι αρχιερείς και οι γραμματείς εφοβούντο μήπως οι μαθητές κλέψουν το σώμα του Ιησού και διαδώσουν κατόπιν ότι αναστήθηκε (Ματθ. κζ  62-66).
-Γ-
          Με αυτόν, λοιπόν, τον προβληματισμό συνέχισαν την πορεία τους. Αλλά όταν έφθασαν στον Γολγοθά και στον τόπο της ταφής αντίκρυσαν ένα θαυμαστό θέαμα : « Θεωρούσιν ότι αποκεκύλισται ο λίθος• ην γαρ μέγας σφόδρα » (Μαρκ. ιστ 4). Βλέπουν ότι ο λίθος, και αρκετά μεγάλος λίθος, είχε αποτραβηχτή, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο στον τάφο. Ούτε, όμως, και η στρατιωτική φρουρά ήταν εκεί διότι λίγο προτού φθάσουν οι Μυροφόρες « σεισμός εγένετο μέγας• άγγελος γαρ Κυρίου καταβάς εξ ουρανού προσελθών απεκύλισε τον λίθον από της θύρας και εκάθητο επάνω αυτού… Από δε του φόβου αυτού εσείσθησαν οι τηρούντες και εγένοντο ωσεί νεκροί » ( Ματθ. κη  2,4). Έγινε ισχυρός σεισμός• διότι ένας άγγελος που κατέβηκε από τον Ουρανό παραμέρισε τον λίθο από την θύρα και κάθησε επάνω του. Οι στρατιώτες δε τρομοκρατήθηκαν τόσο, ώστε έπεσαν κάτω σαν πεθαμένοι. Όταν  συνήλθαν έτρεξαν στους αρχιερείς και ανακοίνωσαν τα διατρέξαντα. Κι’ εκείνοι, αθεόφοβοι όπως ήσαν, τους δωροδόκησαν και τους συμβούλεψαν να διαδώσουν ότι την ώρα που κοιμόντουσαν, οι μαθητές του Ιησού έκλεψαν το σώμα του. Ήταν το πρώτο ψέμα και η πρώτη συκοφαντία ενάντια στην Ανάσταση του Χριστού.
-Δ-
          Και ακριβώς αυτήν την Ανάσταση έσπευσαν οι ευσεβείς Μυροφόρες να αναγγείλουν στους Αποστόλους, σύμφωνα με την εντολή που έλαβαν από τον Άγγελο μέσα στο Μνημείο. Βέβαια, στην αρχή οι Απόστολοι εφάνηκαν δύσπιστοι στις πληροφορίες των γυναικών : «Εφάνησαν ωσεί λήρος τα ρήματα αυτών, και ηπίστουν αυταίς» (Λουκά κδ 11) , μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Γυναικείες ανόητες φλυαρίες. Έτσι ενόμιζαν. Αλλά ο Κύριος με αλλεπάλληλες εμφανίσεις Του τους έπεισε ακράδαντα ότι ανέστη εκ των νεκρών. Και σ’ αυτό το κήρυγμα της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού εθεμελίωσαν το κήρυγμά τους προς τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες τονίζοντας ότι, «ει Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών» (Α  Κορ. ιε  14). Αν, δηλαδή, ο Χριστός δεν αναστήθηκε, είναι χωρίς πραγματικό περιεχόμενο και χωρίς νόημα το κήρυγμά μας, αλλά και η πίστη σας είναι κούφια και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού το κήρυγμά μας και η πίστη σας έχει θεμέλιο και βάση την Ανάσταση του Χριστού.
-Ε-
          Ναι, αγαπητοί μου Χριστιανοί, η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι το ατράνταχτο θεμέλιο της Πίστης μας και της Αγίας μας Εκκλησίας, που τα όποια εμπόδια τα παραμερίζει και γεμίζει ελπίδα και θάρρος τις ψυχές. Αυτή την ελπίδα και αυτό το θάρρος το έχουμε, ιδιαίτερα σήμερα, στους πολύ δύσκολους καιρούς μας, ανάγκη, και μεγάλη μάλιστα. 
Γι’ αυτό να στηριζώμαστε ολόψυχα στην Ανάσταση του Κυρίου μας, να ζούμε με μετάνοια και πνευματική ζωή. Και οι καλές ημέρες θα ξανάλθουν, και η Ελλάδα μας θα στέλνη παντού το ελπιδοφόρο μήνυμα: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ! 
Χρόνια πολλά, άγια, αναστάσιμα σε όλους.
Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι

Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Νεες περικοπές στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία με την τρόικα

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο

Σε νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων και σε συρρίκνωση των συντάξεων στα όρια αντοχής του συστήματος οδηγεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, για να αντιμετωπιστεί το κόστος μείωσης των εισφορών και της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.
Θα ακολουθήσουν περικοπές στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες και θα θεσμοθετηθούν όσα μέτρα κριθούν αναγκαία ώστε να ισχύσουν το 2015.

Αιτήσεις για την ενδοδημοτική κινητικότητα έως τις 2 Μαΐου

Η μετάταξη στο πλαίσιο του προγράμματος «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Μέχρι τις 2 Μαΐου 2014 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης σε άλλον δήμο, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, όσοι υπάλληλοι ΟΤΑ το επιθυμούν.
Τότε εκπνέει η προθεσμία, όπως καθορίστηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.
Η καταληκτική προθεσμία αφορά όσους δημοτικούς υπαλλήλους θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα της «Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας», εντασσόμενοι για ένα μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Αρχικά η προθεσμία έληγε στις 2 Απριλίου.

Νέα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες

Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης και συντήρησης του οδικού δικτύου στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.
Αναλυτικά:
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
«Αποκατάσταση περιοχής Δεματίου και Πέτρας Ζαγορίου», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μηλιωτάδες – Γρεβενιτίου – Εικονίσματα», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ