Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 47χρονος με χρέη προς το δημόσιο

Συνελήφθη, σήμερα (01-10-2012) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, ένας ημεδαπός, ηλικίας 47 ετών, για οφειλές προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του 47χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, που ανέρχονται σε 70.846,60 ευρώ.

Άρχισε σήμερα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Ξεκίνησε  σήμερα, 1η  Οκτωβρίου, η απογραφή 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Κλείνουν άμεσα τα Κέντρα Εκπαίδευσης σε Πέραμα - Άρτα!

Αναμένονται έντονες αντιδράσεις
Η απόφαση ισχύει από την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου

Κύμα έντονων αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει σε Γιάννινα και Άρτα η απόφαση να κλείσουν και μάλιστα άμεσα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που εδώ και χρόνια λειτουργούν με επιτυχία.
Το 625 Τάγμα Πεζικού, στο Πέραμα Ιωαννίνων και το Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα περιλαμβάνονται στην λίστα με τα υπό κατάργηση Κέντρα, παρά το γεγονός, ότι πολλοί φορείς της περιοχής έχουν αντιταχθεί σε αυτή την απόφαση, αφού θα στερήσει τις τοπικές οικονομίες από πολύτιμα έσοδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων έχουν ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου η επόμενη ΕΣΣΟ, που θα καταταγεί τον Νοέμβριο, να μην περάσει τη βασική εκπαίδευσή της στα δυο κέντρα της Ηπείρου, που μαζί με άλλα 11 σε όλη τη χώρα αναμένεται να κλείσουν!
Ποια κλείνουν…
Αναλυτικά, τα Κέντρα που αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν είναι τα εξής: 625 ΤΠ στο Πέραμα Ιωαννίνων, ΚΕΥΓ στην Άρτα, 523 ΤΠ στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, 547 ΤΠ στο Ρέθυμνο, Κέντρο Μηχανικού στο Ναύπλιο, 6ΣΠ στην Κόρινθο, 11 ΣΠ στην Τρίπολη, 557 ΤΠ στη Σταυρούπολη Ξάνθης, 585 ΤΠ στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς, 165 ΜΠΕΠ στο Παρανέστι Δράμας, 162 Α/Κ ΜΒΠ στα Γιαννιτσά, ΚΕΤΧ στην Πάτρα και το Κέντρο «ΚΑΝΕΛ­ΛΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ» στο Σκαραμαγκά Αττικής.
***
Να σημειωθεί, ότι οι αλλαγές στο χάρτη των Κέντρων Εκπαιδεύσεως επιφέρουν κατάταξη έξι ΕΣΣΟ το χρόνο από 4 που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους Κλάδους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης και τροποποιήσεις στις μετακινήσεις των νεοσυλλέκτων.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Πόσο ενδιαφέρουν τον Δήμο Ιωαννιτών οι Πολιτιστικές του Αξίες και ο Τουρισμός;

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος


Από το 1970, η 27η Σεπτέμβρη αποτελεί την παγκόσμια ημέρα του Τουρισμού και η 29η και 30η Σεπτέμβρη τις ημέρες της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα ελάχιστα απασχόλησε τον Τουριστικό Δήμο Ιωαννιτών «εξέχοντα» διεκδικητή Εσωτερικού Τουρισμού και των διακρίσεων της ΔΕΘ. Οι τουριστικοί μας ειδήμονες δεν ενεργοποίησαν έστω και μια συμβολική εκδήλωση στήριξης της τουριστικής πολιτικής του Δήμου, πλην της «αναγκαστικής» πανελλαδικά δωρεάν εισόδου του κοινού στους μουσειακούς χώρους. Από την ειδησεογραφία των ημερών, ανασύραμε μια συνοπτική δήλωση ηθικολογικής αντίληψης, ότι «…Η ιστορία και ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν για τα Γιάννινα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χρέος όλων είναι η ανάδειξη και η προβολή τους. Επενδύοντας άλλωστε στον πολιτισμό, επενδύουμε και στην ανάπτυξη του τουρισμού…»

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, από την Περιφέρεια Αττικής. Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησε αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Οικονόμου

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου του 2012, τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, με Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, είχε την τιμητική της και εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Οικονόμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής κ. Άννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Εκ μέρους της Ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Γιώργος Οικονόμου.
Επ΄ ευκαιρία της επετείου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε στα ΜΜΕ:
''Η μεγάλη προσφορά των Εθνικών μας ευεργετών δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται. Οφείλουμε να τιμούμε για πάντα το έργο τους. Το παράδειγμά τους εμπνέει τους σύγχρονους Έλληνες και αναδεικνύει τη δημιουργική σχέση που μπορεί να έχει η σύγχρονη επιχειρηματικότητα με την εθνική και κοινωνική προσφορά''.
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου μετά την κατάθεση στεφάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:
''Ο ξενιτεμένος Ηπειρώτης , έχοντας στο νου και την καρδιά του το νόστιμο ήμαρ , επιστράτευσε τον εαυτό του στην υπόθεση του Έθνους. Για την επιβίωση του Έθνους, ήταν απαραίτητη η στήριξη των φτωχών και αδυνάτων, γι΄ αυτό και η ευποιϊα ήταν μια από τις μορφές αγώνα. Κατά δε, τους χρόνους της δουλείας κυρίως η 'Ηπειρος υπήρξε το λίκνο της ευεργεσίας. Οι Ηπειρώτες ευεργέτες με τη στάση τους , την απαράμιλλη γενναιοδωρία τους, επλάτυναν και ελάμπρυναν την πράξη της φιλανθρωπίας και έτσι της έδωσαν ιδεολογικό περιεχόμενο και όραμα, καθιστώντας τους ευατούς τους πρωτοπόρους ιδεολόγους και κήρυκες της κοινωνικής ισορροπίας. Σήμερα που έχουν ακυρωθεί κατακτήσεις αιώνων , σήμερα που ζούμε τον πιο απάνθρωπο οικονομικό πόλεμο, σήμερα που ο λαός μας υποφέρει , το πάθος του χρήματος , η απληστία του μεγάλου κεφαλαίου , η μέθη της οικονομικής επικράτησης και η φαντασίωση της κοινωνικής προβολής , πλήττουν κάθε ιδέα κοινωνικής προσφοράς.
Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και η κυβέρνησή μας, οι έχοντες και κατέχοντες είναι καιρός να συναιτισθούνε , για να επέλθει το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης''.

Διήμερη παράταση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος μετά τις ουρές στις ΔΟΥ

Την παράταση της προθεσμίας πληρωμής φόρων και οφειλών στις εφορίες, για δύο ημέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών λόγω της μεγάλης προσέλευσης σήμερα, Δευτέρα των φορολογούμενων στις ΔΟΥ και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στις συναλλαγές.

Λόγω της συνδυαστικής απεργίας τραπεζικών και εφοριακών υπαλλήλων στις 26 Σεπτεμβρίου και της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου αποφασίσθηκε αρχικά οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, εισφορών και τελών, να παραλαμβάνονται εμπρόθεσμα από τις ΔΟΥ μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους, δηλαδή σήμερα Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.
Ομοίως, αποφασίσθηκε να καταβάλλονται εμπρόθεσμα στις ΔΟΥ μέχρι και την 01/10/2012 τα βεβαιωμένα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες των απεργιών.
Ωστόσο, οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν από το πρωί στις εφορίες οδήγησε το υπουργείο να παρατείνει για δύο ημέρες τις προθεσμίες αυτές.
Επίσης παρατείνεται μέχρι 30 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ, καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθάριστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι 31/12/2011, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Από τις 8 Οκτωβρίου θα ισχύσει η κατάργηση - συγχώνευση 49 εφοριών

Από τις 8 Οκτωβρίου θα ισχύσει τελικά η κατάργηση-συγχώνευση 49 εφοριών σε όλη την Ελλάδα διαδικασία που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα ίσχυε από σήμερα 1η Οκτωβρίου.

Συνολικά προβλέπεται να καταργηθούν 213 εφορίες που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο να παραμείνουν 75 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα.
Οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση.
Η δε αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχονται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.
Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων κ.ά.
Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εξετάζει την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης

Φόρο στην ιδιοκατοίκηση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικές πιέσεις της τρόικας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως θα πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Σύμφωνα με την «ανάγνωση» της τρόικας πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία η εφορία θεωρεί ότι έχουν όσοι φορολογούμενοι ιδιοκατοικούν, διαμένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με 3,5% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου και στη συνέχεια επί τα τετραγωνικά. Ακόμη, θα υπολογίζεται η παλαιότητα και τέλος θα υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής.
Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου και το οποίο εν συνεχεία θα φορολογείται με βάση τις υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με το όχημά του πάνω από 117 κιλά κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (30.09.2012) το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 35χρονος ημεδαπός, για μεταφορά και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου, εντοπίσθηκε χθες το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -106- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους 117,180 κιλών.
Στην κατοχή του 35χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενώ κατασχέθηκε και το όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του στο Αγρίνιο, βρέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους 40,3 γραμμαρίων.
Την προανάκριση της υπόθεσης και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με την παρουσία πολλών αποδήμων Φιλιππιαδιωτών γιορτάστηκε και φέτος από τους Αποδήμους Φιλιππιαδιώτες ο πολιούχος της Φιλιππιάδας, Άγιος Βησσαρίων

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με την παρουσία πολλών αποδήμων Φιλιππιαδιωτών, στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας, ο Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αττικής ''Άγιος Βησσαρίων'' τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα πολιούχο της πόλης της Φιλιππιάδας, σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Έχει γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια οι Απόδημοι Φιλιππιαδιώτες, περίπου τέτοια μέρες στο τέλος του Σεπτέμβρη, να συναντιώνται στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση και να εορτάζουν την μνήμη του πολιούχου της πόλης τους.
Έτσι και φέτος, συναντήθηκαν και συνεόρτασαν με αρτοκλασία τον Άγιο Βησσαρίωνα.
Παρόντες και ο Δήμαρχος του Δήμου Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής, όλοι οι διατελέσαντες πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου και φυσικά και κάποιοι φίλοι της Φιλιππιάδας.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία, ακολούθησε μικρή δεξίωση στην παρακείμενη καφετέρια ''Παλιά Βουλή''.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κολοβάτσιος, στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την σημασία που δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο στην διενέργεια εκδηλώσεων αλλά και άλλων πρωτοβουλιών, την δύσκολη αυτή οικονομική και για όλο τον λαό περίοδο.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης αφού χαιρέτισε όλες τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, αναφέρθηκε εν συντομία στα προβλήματα του Δήμου, αλλά και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και τόνισε ότι ο Δήμος είναι αρωγός στις προσπάθειες του Συλλόγου.




Τέλος εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μίλησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, που αναφέρθηκε σε ζητήματα της Ηπειρωτικής αποδημίας, στην ανάγκη συσπείρωσης των Ηπειρωτών στους αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής, στην διαπίστωση ότι η επιστροφή στην παράδοση λειτουργεί ως αντίδοτο στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο και κατέληξε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες των αποδημικών ηπειρωτικών συλλόγων να στηρίξουν τους πληττόμενους συμπατριώτες μας, πρωτοβουλίες που ήδη έχουν πάρει σάρκα και οστά σε ηπειρωτικούς συλλόγους, μέλη της ΠΣΕ, που λειτουργούν σε δημοτικό επίπεδο και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και ουσιαστικά, γιατί αρκετοί που έχουν πληγεί από την κρίση βρίσκουν μία ''πηγή'' στήριξης και ουσιαστικής βοήθειας.
Και του χρόνου με υγεία.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανεύρεση πτώματος

Χθες (30.09.2012) το πρωί σε δύσβατη δασώδη περιοχή στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καμαρίνας Πρέβεζας, βρέθηκε, από κυνηγούς, πτώμα ανδρός σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε ότι το πτώμα ανήκει σε 57χρονο ημεδαπό, για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση την 03.06.2012 στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

"Ανάσα" για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πώς να μειώσετε τη δόση του στεγαστικού σας 30%


Το σχέδιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Αν και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης περιλάμβανε τη ρύθμιση της μηνιαίας δόσης του δανείου στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη κάτι τέτοιο τελικά δε θα υλοποιηθεί. Έτσι η πρόταση που σχεδίασαν οι τράπεζες προβλέπει τη μείωση της δόσης κατά 30% για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα έχουν εισοδηματικές απώλειες από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μία “ανάσα” στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα διαμόρφωσης του εν λόγω σχεδίου, σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι δεν τίθεται θέμα αύξησης του επιτοκίου και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου επανέρχονται ξανά οι βασικοί όροι του δανείου, όπως π.χ. η διάρκεια, χωρίς κανένα κόστος.
Πώς θα μειώσετε τη δόσης του στεγαστικού σας
Η μείωση στη μηνιαία δόση θα γίνεται με δύο τρόπους.
1. Με επιμήκυνση ως πέντε έτη, δηλαδή η δόση θα μειώνεται με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από 3 έως 5 έτη.
2. Με μερική αποπληρωμή κεφαλαίου, δηλαδή ο δανειολήπτης θα μπορεί για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια να αποπληρώνει το σύνολο των τόκων και μέρος του κεφαλαίου ώστε η συνολική μείωση στη δόση να φτάνει το 30%.
Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ, οι τράπεζες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις ρυθμίσεις καθώς το ποσοστό των “κόκκινων δανείων” είναι περίπου 40% στην καταναλωτική πίστη, 25% στις επιχειρηματικές χορηγήσεις και 20% στα στεγαστικά δάνεια.
Μάλιστα οι τράπεζες σε περιπτώσεις που είναι πραγματικά δύσκολες προωθούν ακόμη πιο επιθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, σε δανειολήπτες που τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η περικοπή στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80% ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την περιουσιακή κατάσταση.
Στην περίπτωση που δανειολήπτης και τράπεζα δεν μπορούν να βρουν τη “χρυσή τομή”, τότε ο πρώτος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε αυτήν την περίπτωση το μειονέκτημα είναι ότι η έκδοση της απόφασης καθυστερεί λόγω των πολλών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί.
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αυξάνεται η διάρκεια του στεγαστικού δανείου τόσο μειώνεται η μηνιαία δόση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως αυξάνονται οι συνολικοί τόκοι που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό παράγοντα παίζει η ηλικία του δανειολήπτη η οποία στη λήξη του δανείου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 – 75 χρόνια, αναλόγως με την πολιτική της κάθε τράπεζας.
Τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, οι τράπεζες μπορούν να παράσχουν μία περίοδο χάριτος κατά την οποία ο δανειολήπτης δε θα καταβάλλει δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό χρέος.

ΠΗΓΗ: www.Newsit.gr

Στις 150.000 οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν έχουν απογραφεί

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν προσέλθει για να απογραφούν, την ώρα που η σχετική διορία λήγει την Παρασκευή.

Ειδικότερα, περίπου 150.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν εμφανιστεί από τον Ιούλιο, όταν άρχισε η διαδικασία της απογραφής.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι όποιος δεν απογραφεί έως την Παρασκευή δεν θα πάρει σύνταξη στις 21 Οκτωβρίου.
«Οι αριθμοί είναι μεγάλοι και προκαλούν» δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος και υποσχέθηκε ότι θα δίνει στοιχεία για την απογραφή καθημερινά έως την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Οι σημαντικότερες πληρωμές που αναμένει ο αγροτικός κόσμος μέχρι το τέλος του 2012

Μετά από κάποιες καθυστερήσεις και ίσως λάθη που στο μέλλον πρόκειται να διορθωθούν δόθηκαν τελικά το προηγούμενο διάστημα, τα χρήματα των σημαντικότερων ίσως αγροτικών πληρωμών και ενισχύσεων του έτους.

Ωστόσο, η δουλειά τουλάχιστον σε επίπεδο πληρωμών του ΥπΑΑΤ δεν έχει τελειώσει αφού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου μένουν να πληρωθούν: η Ενιαία Ενίσχυση συνολικού ύψους 2,2 δις. ευρώ, η εξόφληση της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου αλλά και τα υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης του 2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, έκανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του να δουν θετικά το ενδεχόμενο της αύξησης της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 από το 50%, στο 60% με 65%».
Η προκαταβολή, το ύψος της οποίας αναμένεται να καθοριστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου (1,1 δισ) και το υπόλοιπο ποσό έως το τέλος του Δεκέμβρη (1,1 δισ). Συνολικό ύψος 2,2 δισ.
Ωστόσο, όσον αφορά τις πληρωμές των υπολοίπων της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και τις επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνίες.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr