Αυξάνονται
τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στη
διαχείριση της ακμής. Η αλλαγή της
διατροφικής συμπεριφοράς και η ένταξη σε αυτήν θρεπτικών συστατικών που
περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι μια πολλά υποσχόμενη
συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή.
Σύμφωνα
με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, η υιοθέτηση
της μεσογειακής διατροφής και η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί
να οδηγήσει σε ύφεση της έντασής τους σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια σοβαρότητας
ακμή, μειώνοντας τόσο τις φλεγμονώδεις όσο και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες. Η
μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 οδηγούν σε καλύτερη
ποιότητα ζωής, λόγω της βελτιωμένης εμφάνισης του δέρματος.
«Η
ακμή είναι μια παρεξηγημένη νόσος. Εσφαλμένα θεωρείτε από τους περισσότερους
μια εφηβική δερματοπάθεια, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους
που επισκέπτονται ενήλικες ηλικίας από 20 έως 40 ετών τους δερματολόγους. Για
παράδειγμα, δεδομένα κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ότι περίπου το 50% των
γυναικών ηλικίας 20-29 ετών, το 33% ηλικίας 30-39 και το 25% ηλικίας 40-49 ετών
έχουν ακμή.
Η
συχνή αυτή πάθηση εκδηλώνεται με διάφορους τύπους βλαβών στο πρόσωπο, τους
βραχίονες, τον κορμό και την πλάτη. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που στην
εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί, ορμονικοί, και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η
κλινική βαρύτητα και η διάρκειά της εξαρτάται από έναν συνδυασμό συνιστωσών,
όπως η φροντίδα του δέρματος, οι ρύποι, επαγγελματικοί παράγοντες, το κλίμα και
τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.