Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ταχύτερο internet στο Δήμο Πωγωνίου μέσω WiFi4EU


Παροχή υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο προσφέρει ο Δήμος Πωγωνίου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU. Η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνδεση στα 14 επιλεγμένα σημεία θα γίνεται από τη συγκεκριμένη πύλη.
 Έτσι, οι δημότες θα απολαμβάνουν πλέον ακόμη υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης  στα σημεία δωρεάν πρόσβασης όπως δημαρχεία, πλατεία, κέντρα υγείας, βιβλιοθήκες κ.λ.π., ενώ παράλληλα γίνεται επέκταση του υπάρχοντος δικτύου.
«Ο Δήμος Πωγωνίου ήταν ο 1ος Δήμος της Ηπείρου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να ικανοποιούμε τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας. Πρόκειται για μία παράλληλη δράση που λειτουργεί επικουρικά στο ήδη υπάρχον ασύρματο δίκτυο προσφέροντας  πιο υψηλές ταχύτητες» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσω του  προγράμματος καλύπτονται τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης των σημείων πρόσβασης Wi-Fi ενώ ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της συνδεσιμότητας (συνδρομή στο Διαδίκτυο), της συντήρησης και της λειτουργίας του εξοπλισμού για τουλάχιστον 3 έτη.
Το πρόγραμμα WiFi4EU υλοποιείται στις εξής Τοπικές Κοινότητες: Καλπακίου, Δελβινακίου, Παρακαλάμου, Δολιανών, Κτισμάτων, Πωγωνιανής, Βήσσανης, Κεφαλοβρύσου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σωτήρης Τσιόδρας: 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 56 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε  56 νέα κρούσματα, και 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 2.011 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 77 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 10 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Παρασκευή 10 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η υγεία του παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται από χθες ο ηλικιωμένος από την Άρτα, αφού η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερά βελτιωμένη.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με την υγεία του ασθενή να είναι σταθερά βελτιωμένη.
• Το δεύτερο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, με την υγεία του ασθενή να παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.
Το τρίτο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα τέσσερα νέα δείγματα, που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν εχθές είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν είκοσι ένα δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα είκοσι δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση .
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια σαράντα εννέα (349) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα είκοσι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2, των οποίων τα αποτελέσματα δειγμάτων αναμένονται.
• Ένα δείγμα πιθανού περιστατικού επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο του ενός που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα ένα (31) δείγματα εκ των οποίων τα είκοσι εννέα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω.
Στο Camping του Δρεπάνου φιλοξενούνται πλέον τριάντα επτά άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα 17 νέα άτομα προσήλθαν από την περιοχή της Πάργας, όπου διέμεναν με τροχόσπιτα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου τα σχολεία


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί, αποφασίζεται η παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Μαΐου, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Δήμος Πωγωνίου: Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!


Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Ογδόντα δύο οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Πέμπτη 9 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 9 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (2.286) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(796) στην Αττική,
(281) στη Θεσσαλονίκη,
(207) στη Δυτική Ελλάδα,
(167) στην Κεντρική Μακεδονία,
(142) στα Ιόνια Νησιά,
(123) στην Κρήτη,
(117) στη Θεσσαλία,
(102) στην Πελοπόννησο,
  (82) στην Ήπειρο,
  (69) στη Στερεά Ελλάδα,
  (69) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (67) στο Νότιο Αιγαίο,
  (35) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (29) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (29.141) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς παραβάσεις, βεβαιώθηκαν (4) περιπτώσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (394) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (378) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαΐου 2020


Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020.
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 5 Μαΐου 2020.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις αγορές και τις συναλλαγές την εορταστική περίοδο του Πάσχα


Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα παρακάτω για τις αγορές και τον τρόπο συναλλαγών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα:
 Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται εθιμικά κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές  για τα ακόλουθα:
1.      Η αγορά προϊόντων και παροχής υπηρεσιών διέπονται από τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.(ΥΑ 91354/24-8-17 ΦΕΚ2983/Β/30-8-17), τον Ν.4177/6-8-13 (ΦΕΚ173/Α/8-8-13) και τον Ν.4497/17 (ΦΕΚ171/Α/13-11-17)
2.     Όλες οι συναλλαγές, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρ. 66 του Ν.4446/2016 (ΦΕΚ 240/Α/2016), μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω καρτών πληρωμής των τραπεζικών συστημάτων καθώς και να υπάρχει εκ των προτέρων πληροφόρηση για την αποδοχή καρτών.
3.     Τις ημέρες του Πάσχα το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί σημαντικά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των διαφημίσεων που προβάλλουν. Για τον λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει,
·         Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουν, παρέχει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (υπεύθυνος διαχειριστής, εμπορική επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ), καθώς και τη διεύθυνσή του με τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, fax, e-mail).
Για τη διασταύρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση:

Συνελήφθη 52χρονος για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε φαρμακεία στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο και στη Λευκάδα


Εξιχνιάστηκαν συνολικά δεκαοκτώ κλοπές σε καταστήματα και φαρμακεία στο Αγρίνιο, στη Βόνιτσα, στην Πάργα και στην Λευκάδα

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος του δράστη ανέρχεται στις (420.000) ευρώ περίπου
Κατασχέθηκαν 7.500 ευρώ, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και επτά καταγραφικά μηχανήματα
Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στους Αμπελόκηπους Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή των αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 52χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.
Η σύλληψη του δράστη, πραγματοποιήθηκε, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, οι οποίοι τον εντόπισαν να οδηγεί αυτοκίνητο στους Αμπελόκηπους Αττικής, έξω από φαρμακείο.
Ειδικότερα, ο 52χρονος, χθες τα ξημερώματα, στο Αγρίνιο, διέπραξε πέντε κλοπές σε ισάριθμα φαρμακεία, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των (2.260) ευρώ, καθώς και δυο καταγραφικά μηχανήματα.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου προέκυψε, ότι ο δράστης είχε διαπράξει ακόμη δώδεκα κλοπές σε φαρμακεία, καταστήματα, τουριστικό γραφείο και βενζινάδικο στη Βόνιτσα, στην Πάργα και στην Λευκάδα, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των (284.458) ευρώ, καθώς και καταγραφικά μηχανήματα και κοσμήματα αξίας (132.860) ευρώ.
Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε ο δράστης από την διάπραξη των κλοπών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (419.578) ευρώ.
Ως προς τη μεθοδολογία του 52χρονου δράστη επισημαίνεται ότι διερρήγνυε τα φαρμακεία, παραβιάζοντας τα μεταλλικά προστατευτικά ρολά, ενώ στις περιπτώσεις που διέθεταν καταγραφικά μηχανήματα, τα αφαιρούσε και γυρνούσε παράλληλα τις κάμερες ασφαλείας σε άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να μην καταγράφονται οι κινήσεις του.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στην οικία του δράστη, καθώς και σε βοηθητικό χώρο γκαράζ, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :
το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ,
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
χρυσές λίρες,
επτά καταγραφικά μηχανήματα καμερών ασφαλείας και
δυο πιστόλια κρότου λάμψης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ κατασχέθηκε το όχημα του ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Γάντια & μάσκες: Τι προκαλεί η παρατεταμένη χρήση τους;


Ιδιαίτερα ενοχλητικά είναι τα δερματικά προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πολύωρης χρήσης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για την αποφυγή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. 
Ενώ τα γάντια και οι μάσκες είναι απαραίτητα για την προστασία όλων και κυρίως των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η πολύ συχνή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε δερματοπάθειες. 
Ωστόσο, η αποφυγή τους, όταν είναι απαραίτητα, ή η χρήση εξοπλισμού που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης.
«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των δερματικών παθήσεων στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, λόγω της αυξημένης χρήσης γαντιών, απολυμαντικών και διαφόρων χημικών ουσιών σε μια προσπάθεια καλύτερης υγιεινής των χεριών. 
Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά κλινικά περιβάλλοντα και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, η πολύωρη χρήση τους έχει επεκταθεί και στον απλό πολίτη που προσπαθεί να προστατευτεί από τον νέο κορωνοϊό και να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του.