Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν στην τελική πρόταση για τα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στους δικαιούχους καταναλωτές.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, τα κριτήρια βρέθηκαν, όμως η αναλυτική διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Το πρώτο κριτήριο για την επιστροφή του ΕΦΚ έχει να κάνει με το ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14.500 - 15.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.
Δηλαδή, έγγαμος με δύο παιδιά, για να είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 21.000 ευρώ και με τρία παιδιά και άνω τα 24.000 ευρώ.
Το δεύτερο κριτήριο είναι αυτό της αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας. Για άγαμο, το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι είναι δικαιούχος ο φορολογούμενος είναι τα 100.000 - 120.000 ευρώ συνολικής αξίας περιουσίας, ενώ για τον έγγαμο είναι 180.000 - 200.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, η επιστροφή του φόρου θα δίνεται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά.
Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και του 2013 είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 10% ή περίπου 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί απευθείας, με κοινωνικά κριτήρια, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως για παράδειγμα στους ανέργους, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το ύψος της κατανάλωσης πετρελαίου.
Για τους υπόλοιπους πολίτες, η επιστροφή φόρου θα γίνει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) και θα εξαρτάται από τη συνολική ετήσια κατανάλωση.

Έκθεση φωτογραφιών με διεθνές διαβατήριο


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

«Σύνορα» τιτλοφορείται η έκθεση 25 βραβευμένων φωτογραφιών που μπορείτε να δείτε έως τις 21 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Athens House Photography, Κεραμέων και Ελευσινίων, στο Μεταξουργείο Αθηνών.
Πρόκειται για φωτογραφίες που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια πανελλήνιου διαγωνισμού Photometria Festival 2012, που διεξήχθη για 4η χρονιά στα Γιάννινα. Στόχος του η δημιουργία πολιτιστικής ομπρέλας κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργικότητα.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση όχι μόνο καταξιωμένων φωτογράφων αλλά και ερασιτεχνών να λάβουν μέρος υπήρξε εκπληκτική, αφού σ΄αυτήν συμμετείχαν 257 δημιουργοί.
Όλες οι φωτογραφίες ήταν εκπληκτικές σε τέτοιο βαθμό που δυσκόλεψαν τόσο την κριτική επιτροπή όσο και το κοινό που έλαβε μέρος στην κατάταξή τους και τη βράβευση των καλύτερων.
Οι 25 λοιπόν φωτογραφίες που ξεχώρισαν παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής τόσο από τους λάτρεις του φακού και όσων αγαπούν τη φωτογραφία, όσο και από καλλιτέχνες του ευρύτερου χώρου, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές, διαφημιστές, σχεδιαστές, κ. ά.
Και μπορεί ο θεματικός διαγωνισμός να τιτλοφορήθηκε από τους εμπνευστές του «Σύνορα», έχοντας κατά νου τα σύνορα που υπάρχουν δίπλα μας, μέσα μας, στις γειτονιές και τις χώρες, οι φωτογραφίες όμως έχουν μηνύματα και σημεία πολιτισμού δίχως όρια, κοινούς χώρους έκφρασης και επικοινωνίας που τις δίνουν διεθνές διαβατήριο.
Ο Ά αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και στέλεχος των ΕΛ.ΤΑ κ. Κώστας Κωνής με το συνδιοργανωτή της έκθεσης,  στέλεχος της Photometria, κ. Παναγιώτη Παπαουτσή
Οι στόχοι λοιπόν των διοργανωτών επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, αφού ο χώρος του εκθετηρίου μετατράπηκε σε τόπο διαπολιτιστικής συνάντησης όπου συνευρίσκονται αντιλήψεις, παραδόσεις, κοσμοθεωρίες και εκφραστικά μέσα απ΄ όλα τα σημεία του πλανήτη.
Πρόκειται για μια έκθεση… χάρμα οφθαλμών και αν μπορέσετε να της ρίξετε μια ματιά θα διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασι» την ομορφιά της.
Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και παρουσίασαν αυτό το υπέροχο θέαμα.

Μεγαλειώδης συμμετοχή και περίσσεια γλεντιού στο Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος'', το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φετινό Φθινοπωρινό Ηπειρώτικο αντάμωμα, αφιερωμένο στην ξενιτιά, του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος'', το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012.
Η εκδήλωση αυτή κρίθηκε μεγαλειώδης ως προς την συμμετοχή, γιατί ήταν πέραν των προσδοκιών, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν εχθρικές και τα πρωτροβρόχια των ημερών ήταν κακός σύμμαχος. Παρά ταύτα χιλιάδες Ηπειρώτες και φίλοι της περιοχής προσήλθαν στην εκδήλωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να μείνουν όρθιοι για αρκετές ώρες.

Η συμμετοχή του κόσμου και η ποιότητα της εκδήλωσης, αλλά και το προσεγμένο γλέντι που ακολούθησε, φανέρωσαν την σοβαρή δουλειά που γίνεται στον Σύλλογο, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον άξιο Πρόεδρο του και πρωτομάστορα αυτού, Γρηγόρη Ζιάκκα, που ακατάπαυστα προσφέρουν.
Το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας, αλλά και τα χορευτικά της Ομοσπονδίας αποδήμων Μουργάνας και του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης που απέδωσαν παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα και πολλά μπράβο για το άρτιο της παρουσίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου αφού αναφέθηκε για την Ήπειρο και την ξενητιά, παρουσίασε περιληπτικά τις δράσεις του Συλλόγου και το αγκάλιαμα του από την τοπική κοινωνία της Γλυφάδας και την εκτίμηση και αποδοχή της δουλειάς όλων των μελών.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής που απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας αποδημικής Ηπειρωτικής οργάνωσης, αναφέρθηκε ειδικά στο γεγονός ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία, περνάει και μέσα από την επιστροφή στις ρίζες μας και ότι η ηπειρώτικη κουλτούρα και παράδοση είναι αντίδοτο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι η οικονομική κρίση που τόσο βάναυσα πλήττει τον ελληνικό λαό, έκανε και ένα καλό, την δραστηριοποίηση περισσότερων απόδημων στις αποδημικές οργανώσεις που έχουν μετατραπεί σε πόλο συγκέντρωσης των Ηπειρωτών και συμμετοχή τους στα δρώμενα, που είχε υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της πλαστής ευμάρειας και των καταναλωτικών προτύπων που είχαν ''κατακυριεύσει'' ακόμη και τους Ηπειρώτες, ένα λαό που είναι κοντά στην πατρίδα του και τα ήθη και έθιμα της πατρώας γης.
Το Ηπειρώτικο Πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος, ο Πρόεδρος τουΣυλλόγου Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Χρήστος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού Βαγγέλης Βάσσιος, Πρόεδροι αποδημικών Συλλόγων άλλων περιοχών της Ελλάδας, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Αθηνά Λιγνού.
Κόντρα στον καιρό, κυριολεκτικά και μεταφορικά το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, οι παρευρισκόμενοι στο Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος'', έζησαν μια συγκινητική βραδιά, όπου περίσσεψε το κέφι, το γλέντι και η ευχάριστη ηπειρώτικη κυριολεκτικά ατμόσφαιρα.

Και του χρόνου.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού

Συνελήφθη σήμερα (20-09-2012) τα ξημερώματα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 41 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Ο κάμπος Ξηροβάλτου «μοχλός» αγροτικής ανάπτυξης στο Πωγώνι

Αν αξιοποιηθεί με κατάλληλες καλλιέργειες
Τι προτείνει ο Πωγωνήσιος συγγραφέας Κώστας Φακατσέλης

Η Ήπειρος μπορεί να υστερεί σε ανάπτυξη, ωστόσο δεν είναι φτωχή όσον αφορά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Μόνο που αυτές σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτες, αφού συχνά απουσιάζουν το όραμα, η τόλμη και η αποφασιστικότητα, κυρίως από πλευράς της Πολιτείας.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο περίφημος κάμπος Ξηροβάλτου - Ορεινού - Ποντικατών στο ακριτικό Πωγώνι. Ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φιλοξενώντας επενδύσεις και καλλιέργειες, ώστε να αποτελέσει «μοχλό» οικονομικής ανάπτυξης για την μειονεκτούσα αυτή περιοχή δίπλα στα Ελληνο – αλβανικά σύνορα, σήμερα έχει περιπέσει σε αχρηστία και χρησιμοποιείται μερικώς μόνο ως βοσκότοπος!
Τι θα μπορούσε να γίνει; Ενδιαφέρουσες προτάσεις καταθέτει με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και το Δήμο Πωγωνίου ο ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Ζ. Φακατσέλης, ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη των απόδημων Πωγωνησίων. Ο κ. Φακατσέλης προτείνει ο κάμπος Ξηροβάλτου να κηρυχθεί άμεσα σε αναγκαστική μίσθωση και να προχωρήσει η καλλιέργειά του, σημειώνοντας με έμφαση πως οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες είναι οι πλέον ευνοϊκές για τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή προσπάθεια.
Ο γνωστός Πωγωνήσιος στο έγγραφό του, που κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, τη Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφέρειας, σε συλλόγους και τοπικούς φορείς, υπογραμμίζει ότι αν δεν αναληφθεί σύντομα κάποια πρωτοβουλία, τότε ο κάμπος Ξηροβάλτου θα παραμείνει χέρσος και σε λίγα χρόνια θα μεταβληθεί σε δασική έκταση.

Η Ένωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου «Η ΤΙΤΑΝΗ», συμμετέχει στις ''Ιωνικές Γιορτές 2012'' του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο Άλσος της Ν. Σμύρνης, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 20:30 με το μουσικοχορευτικό παραδοσιακό δρώμενο ''Ο Μαχαλάς της Γιαννούλας''


Σε ένα παραδοσιακό σκηνικό θα αναδυθούν τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, αλλά κυρίως η συμπόνια και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους συγχωριανούς κατά την προετοιμασία ενός ηπειρώτικου γάμου.
Οι ομορφιές της Ηπείρου, οι χοροί και τα παραδοσιακά ακούσματα θα «γεμίσουν» το φθινοπωρινό δειλινό και θα «ζεστάνουν» την ψυχή σας.

Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει παραδοσιακό Ηπειρώτικο Πανηγύρι με Ηπειρώτικη μουσική κομπανία και φυσικά χορός για όλους.
Η είσοδος στον χώρο ελεύθερη.

Στα 7.000 ευρώ το αφορολόγητο – Ενιαίος συντελεστής 30% για ελεύθερους επαγγελματίες

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7.000 ευρώ και ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινής» σχεδιάζεται επίσης κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών και νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα.
Πιο αναλυτικά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Τα εισοδήματα τους δε θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 8.820 ευρώ, αλλά εφόσον εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής ο φόρος φθάνει τα 12.000 ευρώ.
Για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% που είναι σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αυξάνεται το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που έρχονται και προβλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων. Παράλληλα σχεδιάζεται νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα κλίμακα θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και τις οικογένειες με παιδιά (το ΔΝΤ προτείνει αντικατάσταση με κάποιο επίδομα) και την κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: ''Η Ήπειρος των Γλυπτών των Ζωγράφων και των Φωτογράφων'', Έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου από το Σάββατο 6 μέχρι την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ
ΔΩΔΩΝΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η Ήπειρος των Γλυπτών των Ζωγράφων και των Φωτογράφων
6 Οκτωβρίου 2012


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση "Η Ήπειρος των Γλυπτών των Ζωγράφων και των Φωτογράφων" που διοργανώνει η Εταιρία Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00.

Με τιμή
Η Πρόεδρος της Εταιρίας        Ο Πρόεδρος του Πνευματικού
Λογοτεχνών και Συγγραφέων                  Κέντρου Δωδώνη
Ηπείρου

Άννα Δερέκα                                                Δημήτρης Γούσιας


ΙΚΑ: Δικαίωμα αυτασφάλισης για τους απολυμένους 55-64 ετών

Τόσο για μειωμένη, όσο και για πλήρη σύνταξη


Χρήση του δικαιώματος αυτασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, μπορούν να κάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχουν απολυθεί από 15/07/2010 έως και 31/12/2012, είναι από 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι.
Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της διεύθυνσης ασφαλίσεων του ΙΚΑ, ερμηνεύοντας το άρθρο 66 του ν.3996 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»).
Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών, και έχουν απολυθεί δικαιούνται να προχωρήσουν σε αυτασφάλιση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό :
α) 50% για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος
β) 80% για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται, οι συνταξιούχοι των άλλων φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου, καθώς και όσοι κατά τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά, τόσο το όριο ηλικίας, όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να λάβουν, πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.

Το ΥΠΕΚΑ εντατικοποιεί τους ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ελληνικών δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, τα οποία, μάλιστα βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα ενόψει του χειμώνα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πρόκειται να λάβει το προσεχές διάστημα το ΥΠΕΚΑ, με πρώτη προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, ήδη έχει αποσταλεί στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τους γενικούς διευθυντές δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012.
Επίσης κατέστησε σαφές ότι όλες οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα διερευνώνται διεξοδικά, καθώς η προστασία των δασών από την αποψίλωση αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του ίδιου προσωπικά.