Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Θανάσης Μποζιάρης: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ (Ένα προχωρημένο σχέδιο που εγκαταλείφτηκε και αυτό!...)


Με αφορμή σημερινή δημ. εκδήλωση στα ΚΤΙΣΜΑΤΑ για το πολυφωνικό τραγούδι (εύχομαι τούτη η 2η (!) παρουσία του Δήμου εκεί να μη συνδυαστεί και με 3α (!) εγκαίνια του Κέντρου Πολυφωνίας που τους είχαμε παραδώσει εγκαινιασμένο…) παρεμβαίνω για να θυμίσω ότι το χωριό αυτό, που είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πωγωνίου σε θέση περίοπτη, δεν είναι γνωστό μόνο για τη σχέση του με το Πολυφωνικό τραγούδι αλλά και για τη μακραίωνη ιστορία του. Εκεί, λοιπόν, το 2006 κατά την εκτέλεση δημοτικού έργου «Αποχετευτικό οικιακών λυμάτων Τ.Δ. Κτισμάτων» ήρθαν στο φως αξιόλογα λείψανα της ύστερης ελληνιστικής, της πρώιμης ρωμαϊκής ίσως και της κλασικής περιόδου (4ος -1ος αιώνας π.Χ.) και τμήμα ρωμαϊκής αγροικίας του 1ου μ. Χ. αιώνα. Αυτά εντός του οικισμού. Διότι και στην άκρη του οικισμού, στην αρχαία Ακρόπολη Κτισμάτων (στην κορυφή του λόφου του χωριού), σώζονται λείψανα κάστρου με μεγάλους λίθους από κιτρινωπό ντόπιο πωρόλιθο και αμμόλιθο (ψαμμίτη) με ορθογώνιους πύργους που περιέκλειαν αρχαία πόλη. 
Η περιοχή από πολλούς μελετητές ταυτίζεται με την αρχαία Ατιντανία και έλεγχε ως εκ της θέσης της την κοιλάδα του Δρίνου όπου το μοναδικό φυσικό πέρασμα από την Ήπειρο στη Ιλλυρία και αντιστρόφως. Ο λόφος οχυρώνεται με ισχυρά τείχη πιθανότατα του 4ου αιώνα π.Χ., την εποχή δηλ. μεγάλων ανακατατάξεων και ανασφάλειας για όλη την Ήπειρο. Από την αρχαία εκείνη πόλη βρέθηκαν αρχαίο οικοδόμημα, μεγάλη περίστυλη οικία, λίθινος αγωγός ομβρίων υδάτων, λάξευμα εν είδει θρόνου, λάκκοι - σιροί για αποθήκευση σιτηρών κλπ, λακκοειδείς κιβωτιόσχημοι τάφοι, ευρήματα αποχετευτικού κ.ά.λ. Ως πρ. Δήμος Δελβινακίου διακρίναμε τη σημασία που θα μπορούσαν να έχουν τα ευρήματα αυτά για την ανάπτυξη της περιοχής και μάλιστα καθώς πρόκειται για ένα σημείο δίπλα ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Κινηθήκαμε, λοιπόν, σε όλα τα επίπεδα και οργανώσαμε την ανάδειξη και αξιοποίησή τους. 
Δηλαδή:
1. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΙΒ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συντάχτηκε και εγκρίθηκε Μελέτη με θέμα «Πολιτισμική Γέφυρα Ελλάδας- Αλβανίας, Αρχαία Ακρόπολη Κτισμάτων- Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου».
2. Δρομολογήθηκε η διαδικασία νέας κήρυξης του ήδη κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.
3. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πρ. Δήμου Δελβινακίου δρομολογήσαμε και πετύχαμε ανταλλαγές των εντός της Ακρόπολης ιδιόκτητων οικοπέδων με άλλα εκτός αυτής.
4. Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του χωριού με ένα σύνολο μεγάλων παρεμβάσεων με σημαντικότερη την υδροδότησή του. Μεταξύ άλλων ασφαλτοστρώσαμε το εσωτερικό δίκτυο, βεβαίως και το δρόμο προσπέλασης στο χώρο της Ακρόπολης.

5. Υπογράψαμε προγραμματική Σύμβαση με την ΙΒ΄Εφορεία αρχαιοτήτων και διαθέσαμε από το υστέρημα του Δήμου ποσόν 35.000 € για την αποκάλυψη, ανάδειξη, περίφραξη και σηματοδότηση του εντός του οικισμού αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων του ώστε ως τουριστικό αξιοθέατο να είναι στη διάθεση των επισκεπτών, εργασία που είχε ολοκληρωθεί.
Απέμενε η υλοποίηση της μελέτης.
Θέλαμε με όλα αυτά να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό πόλο έλξης που να λειτουργούσε για την ανάπτυξη και του οικισμού των Κτισμάτων και της περιοχής αλλά να τονιστεί και η αξία των ευρημάτων σε μιαν ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας.
Δυστυχώς και αυτά μετά την 1-1-2011 με τη νέα δημοτική αρχή του κ. Καψάλη εγκαταλείφτηκαν ΠΑΝΤΕΛΩΣ, δηλ. όχι μόνον δεν προχώρησε ΤΙΠΟΤΑ αλλά αχρηστέφθηκε και ό,τι είχαμε κάνει!!! Δηλαδή, άλλη μια ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής που προσφέραμε έτοιμη (τουλάχιστον ως πρ. Δήμος Δελβινακίου) αγνοήθηκε από αυτή τη δημοτική αρχή, όπως άλλωστε και τόσες άλλες!!!

Περιφέρεια Ηπείρου: Δράσεις των Φορέων Διαχείρισης χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Πέντε προτάσεις για δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών των Φορέων Διαχείρισης Ηπείρου εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης ανέρχεται σε 515.500 ευρώ.
Οι πέντε αποφάσεις ένταξης είναι οι εξής:
«Ενίσχυση δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα και το βιώσιμο τουρισμό στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων», προϋπολογισμού 97.200 ευρώ. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων
Το αντικείμενο της πράξης αφορά στην ενίσχυση δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης με την τοπική κοινωνία για την βελτίωση της προστασίας και διατήρησης των φυσικών πόρων και του βιολογικού πλούτου αλλά και στο σχεδιασμό δράσεων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000.
«Δράσεις για την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της Λίμνης Παμβώτιδας», προϋπολογισμού 99.930,83 ευρώ. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Η πράξη περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων που έχουν στόχο την ανάσχεση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της λίμνης και τη σταδιακή αποκατάσταση του διαταραγμένου οικοσυστήματος της.
«Λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας», προϋπολογισμού 000 ευρώ. Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας.

Την ενεργειακή αναβάθμιση 15 δημοσίων κτηρίων και εγκαταστάσεων προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου


Την ενεργειακή αναβάθμιση δεκαπέντε δημοσίων κτηρίων και εγκαταστάσεων προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού ELENA.
Σήμερα υπογράφηκε  από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και το ανάδοχο σχήμα, η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης των συγκεκριμένων κτιρίων και η υποβολή τεκμηριωμένων τεχνοοικονομικά προτάσεων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα υφιστάμενα κτήρια έχουν δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να υπερβεί το 60% ανάλογα με τη χρήση,   όταν εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία περιλαμβάνει και μια μικρή εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μπορούν δε, αν υπάρχουν ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες, να επιτύχουν και στόχο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως αυτός ορίζεται από την επαναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων (Οδηγία 2010/31/ΕΕ) και το Ν. 4122/2013 που αφορά στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας σε αυτήν.
 Το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στα υφιστάμενα κτήρια διαφέρει ανάλογα με τη χρήση και την κατασκευή του κτηρίου, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος των παρεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Δήμου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Νέα μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του αμυντικού Μιχάλη Ηλία



Η Διοίκηση του  Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε και νέα  μεταγραφική ενίσχυση με την απόκτηση του αμυντικού Μιχάλη Ηλία από την Κράψη.

Κτίσματα Πωγωνίου: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ληστεία


Συνελήφθη, χθες (03-08-2018) το μεσημέρι στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 32χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 32χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κορίνθου, για ληστεία.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού στα Κτίσματα Πωγωνίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου, το 1ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού στα Κτίσματα Πωγωνίου.
Με τη φιλοδοξία το Φεστιβάλ Πολυφωνίας να γίνει θεσμός, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολυφωνίας στα ακριτικά Κτίσματα του Δήμου Πωγωνίου, με τη συμμετοχή μουσικών Συλλόγων από τη Αλβανία, τα Ιωάννινα και άλλες περιοχές.
Στόχος, του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ, είναι η εκδήλωση να καταστεί θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωνσταντίνος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια του πολιτιστικού Συλλόγου και υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:
«Πως το πολυφωνικό τραγούδι γεννήθηκε στο Πωγώνι, γι αυτό μέσω δύο προγραμμάτων, θα υποστηριχθεί η πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Το δημοτικό τραγούδι του Πωγωνίου, παρουσιάζει δύο αξιοπρόσεχτα στοιχεία. Την πολυφωνική αντίληψη κι τη μουσική περιγραφή».
Την εκδήλωση στα Κτίσματα υποστήριξε η Περιφέρεια Ηπείρου με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητα του πολυφωνικού τραγουδιού, τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης και την τουριστική προβολή του τόπου.





Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 21χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε πως κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Μηχανική βλάβη Τ/Χ σκάφους στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, για μηχανική βλάβη του Τ/Χ “Η-15024” σημαίας Ουγγαρίας με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή “ΛΥΓΙΑΣ” Πρέβεζας.
Άμεσα στο σημείο, μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Τ/Χ “Ν.Ν. Τ.Π. 384, όπου εντόπισε το “Η-15024” και το ρυμούλκησε στο λιμάνι “ΛΥΓΙΑΣ”, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω Τ/Χ μέχρι την προσκόμιση  βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

Κυστική ίνωση: Θετική γνωμοδότηση για νέα, συνδυαστική θεραπεία


Θετική γνωμοδότηση για μια νέα, συνδυαστική θεραπεία για την κυστική ίνωση, εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η νέα θεραπεία, προκύπτει από το σταθερό συνδυασμό των δραστικών ουσιών tezacaftor και ivacaftor. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), ο σταθερός συνδυασμός tezacaftor/ivacaftor θα χορηγείται μαζί με μεμονωμένο το φάρμακο ivacaftor σε ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, οι οποίοι φέρουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν κυστική ίνωση.
Η γνωμοδότηση αυτή θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει την τελική εξουσία για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, η Επιτροπή συνήθως υιοθετεί τις συστάσεις της. Η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός 2-3 μηνών.
Εάν το φάρμακο εγκριθεί, θα είναι το τρίτο που στοχεύει στο αίτιο της νόσου.
Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 700 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με τη νόσο.
Προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα).
Τα παιδιά πρέπει να κληρονομήσουν δύο ελαττωματικά (μεταλλαγμένα) γονίδια CFTR για να εκδηλώσουν τη νόσο. Η ιατρική έρευνα έχει έως σήμερα αποκαλύψει σχεδόν 2.000 μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR.