Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ποιοι γονείς του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού


Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέποντας την παράταση της άδειας μέχρι την λήξη του σχολικού έτους ενώ αναφέρει ότι οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών για να πηγαίνουν να τα παίρνουν από το σχολείο λόγω μη λειτουργίας του ολοήμερου.
Αναλυτικότερα με την εγκύκλιο γίνονται γνωστά τα εξής:
α. Χορήγηση κατά την εκ περιτροπής λειτουργία των υποτιμημάτων των σχολικών μονάδων
Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της και ειδικότερα, όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων αυτών στα οποία εντάσσονται τα τέκνα. Εφόσον λοιπόν, σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, έχει κριθεί αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των αναφερόμενων μονάδων η δημιουργία υποτμημάτων τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια αυτά δεν δύνανται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του εφαρμοζόμενου ειδικού προγράμματος. Οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υποτμήματος της οικείας σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής, διακεκομμένα σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες για την άδεια ειδικού σκοπού διατάξεις. Εξυπακούεται βέβαια ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας διάρρηξη μονοκατοικίας στην Καμπή Άρτας


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, ενώ στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν οι δύο από αυτούς.

Άμεση ήταν η εξιχνίαση διάρρηξης σε μονοκατοικία που έγινε προχθές (26-05-2020) στην Καμπή Άρτας, ύστερα από τη μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας.
Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, οι οποίοι είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για διάρρηξη μονοκατοικίας που έγινε προχθές (26-05-2020) μεταξύ πρωινών και μεσημβρινών ωρών στην Καμπή Άρτας, από όπου αφαιρέθηκαν πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, χρήματα και προσωπικά έγγραφα.
Ύστερα από αναζητήσεις αστυνομικών της προαναφερόμενης υπηρεσίας, εντοπίστηκαν χθες (27-05-2020) το απόγευμα στην πόλη της Άρτας και συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας οι δύο από τους τρεις κατηγορουμένους.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η εξ αποστάσεως εργασία

Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η εξ αποστάσεως εργασία ενώ νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου προβλέπεται και για την μη υποχρέωση  των εργοδοτών να δηλώνουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το χρόνο εργασίας των εργαζομένων.
Αυτά προβλέπει η υπουργική απόφαση  του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει -με απόφασή του- ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α'55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020.

Εξιχνιάσθηκαν υπόθεση συναλλαγής με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα καθώς και μία απόπειρα που έγιναν σε περίπτερο στην πόλη της Άρτας


Για τις παραπάνω υποθέσεις ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και τελωνειακού κώδικα.
Εξιχνιάσθηκαν, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση συναλλαγής με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα καθώς και μία απόπειρα, που έγιναν σε περίπτερο στην πόλη της Άρτας.
Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη χθες (27-05-2020) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και τελωνειακού κώδικα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος πρωινές ώρες της 22-05-2020 μετέβη σε περίπτερο στην πόλη της Άρτας όπου πραγματοποίησε συναλλαγή με πλαστό χαρτονόμισμα των -20- ευρώ, ενώ βραδινές ώρες της 25-05-2020 επιχείρησε εκ νέου να πραγματοποιήσει συναλλαγή με τον ίδιο τρόπο στο παραπάνω περίπτερο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -10- ναρκωτικά χάπια για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής καθώς και -87,6- γραμμάρια λαθραίου καπνού.
Επίσης, κατασχέθηκε το αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας -20- ευρώ, το οποίο θα αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Μαΐου


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου η κλήρωση για την φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με βάση τις συναλλαγές με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Απρίλιο.
Οι 1.000 τυχεροί της κλήρωσης για τη φορολοταρία κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr  
Στο πεδίο Δημόσια Κλήρωση – Συναλλαγές και Λαχνοί, πατάτε στο πεδίο Εκτύπωση και σας ανοίγει ένα νέο παράθυρο, όπου θα φανεί αν είστε ανάμεσα στους τυχερούς.
Τα 1.000 ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.
Επίσης δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση www.aade.gr, όπου θα μπορούν να δουν εάν είναι ανάμεσα στους τυχερούς που ανέδειξε η φορολοταρία. Για να δει κάποιος το πλήθος των λαχνών, αλλά και την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήσατε τους προηγούμενους μήνες θα πρέπει να μπει στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ εισάγοντας τους κωδικούς του Taxisnet.
Δείτε αν είστε τυχεροί: https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (27-05-2020) το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας (περιοχή Μορφατίου Θεσπρωτίας) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
 Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί.
Από τον έλεγχο που ακολούθησε προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ ο συλληφθείς οδηγός τούς είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του από την Ηγουμενίτσα με σκοπό να τους μεταφέρει στην Πάργα.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και (5) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Υπουργείο Υγείας: Δύο νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 175 έχουν χάσει τη ζωή τους, 3 νέα κρούσματα


Ανακοινώνονται 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2,906, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 630 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1658 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
4 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 175 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 52 (29.7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 170.467 κλινικά δείγματα.

Μέσα στο Μάιο η καταβολή των 534 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού


Το υπουργείο Εργασίας έδωσε το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα ισχύσει για την υποβολή των δηλώσεων εργαζομένων και εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη», αλλά και για τα ζητήματα της αναστολής συμβάσεων και της χορήγησης των ειδικών αποζημιώσεων των 534 ευρώ και των 800 ευρώ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής:
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις – εργοδότες:
Από τις 22/5/2020 και έως την 31/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, σύμφωνα με το υποκεφάλαιο Α.1. της αριθμ. οικ.17788/346/8.5.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄1779) υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους (άρθρο 4 του υποκεφαλαίου Α.1 της ανωτέρω ΚΥΑ).
Από τις 22/5/2020 και έως την 28/5/2020 οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2020, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις επιχειρήσεων:

Τρεις μαθητές Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό γραπτό διαγωνισμό EUROSCOLA


Παράδοση στον Ευρωπαϊκό γραπτό διαγωνισμό EUROSCOLA δημιουργούν κάθε χρόνο με τις επιτυχίες τους οι μαθητές του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ. Φέτος τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν την Ήπειρο, ως ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν οι μαθητές Ιωάννου Ορφέας (Β’ Τάξη), Λιάμη Αφροδίτη (Β’ Τάξη) και Γεώργιος-Λάμπρος Ντρίτσος (Γ’ Τάξη) οι οποίοι μαζί με ακόμη 21 διακριθέντες μαθητές από άλλα Λύκεια της Ηπείρου ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στο Στρασβούργο τον περασμένο Απρίλιο για να γνωρίσουν την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της αλλά και να εκφράσουν σε ειδική συνεδρίαση τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το ταξίδι -μέχρι νεωτέρας- αναβλήθηκε.
Οι τρεις μαθητές Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ ήταν και οι μοναδικοί μαθητές που διακρίθηκαν από τα ιδιωτικά Λύκεια της Ηπείρου, ενώ η επιλογή τους έγινε μετά από γραπτό διαγωνισμό με θέμα:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους Ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συν-αποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάιο του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης;
Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»
Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου, η οποία επέλεξε τις καλύτερες εργασίες, ενώ στην επιλογή των 24 συνολικά μαθητών έπαιξε ρόλο το επίπεδο γνώσης στις ξένες γλώσσες αλλά και η γενική επίδοση στα μαθήματα του Σχολείου.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ συγχαίρουν θερμά τους μαθητές για την επιτυχία τους, που σηματοδοτεί την αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο στίβο της γνώσης, της επιστήμης αλλά και της κοινωνίας.

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση


Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του  Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).
Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.
Εξάλλου, απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Διαδικτυακή συνάντηση του ΜέΡΑ25 στην Ήπειρο, την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 9:00 μ.μ.


Την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 9:00 μ.μ. θα γίνει διαδικτυακή συνάντηση των μελών του ΜέΡΑ25 Ηπείρου.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν φορείς της Ηπείρου, μέλη του ΜέΡΑ25 (DiEM25) και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Η συνάντηση θα μεταδοθεί σε live streaming από το κανάλι του ΜέΡΑ25 στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCG_zxydHuzlhgO4yquCOsjQ   για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Ιωάννινα: Συνελήφθη γιατί εξυπηρετούσε μεγαλύτερο αριθμό πελατών από τον προβλεπόμενο


Συνελήφθη σήμερα  μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, άνδρας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε να λειτουργεί, ως προσωρινά υπεύθυνος, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξυπηρετώντας μεγαλύτερο αριθμό πελατών από τον προβλεπόμενο, με βάση την επιφάνεια και την άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδότηση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για επισκευή αξονικού τομογράφου


Με απόφαση που υπέγραψε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης διατίθεται το ποσό των 158.500 ευρώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για την «επισκευή του αξονικού τομογράφου εξομοίωσης ακτινοθεραπείας του τμήματος ακτινοθεραπείας».
Η επιχορήγηση γίνεται από την ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου.

Ρινοπλαστική: Μπορώ να φοράω μάσκα;


Ανεπιφύλακτα συστήνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική. 
Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν χειρουργηθεί με σύγχρονες μεθόδους όπου δεν πραγματοποιούνται μεγάλες οστεοτομίες, η μάσκα μπορεί να τοποθετηθεί στο πρόσωπο από την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες. 
Για όσους έχουν χειρουργηθεί  εβδομάδες ή και μήνες πριν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι δομές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και δεν επηρεάζονται από την ήπια πίεση, όση δηλαδή ασκείται κατά τη χρήση της απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης μάσκας.
«Τους τελευταίους μήνες, από τότε που ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η πάθηση Covid-19 που προκαλεί, έχει μπει στη ζωή μας, η ανάγκη για χρήση προστατευτικής μάσκας έχει επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό. 
Είναι, λοιπόν, εύλογες ορισμένες απορίες σχετικά με τη χρήση της σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική ή σκέφτονται να το πράξουν τους επόμενους μήνες, διότι η μάσκα ακουμπά ή στερεώνεται πάνω στη μύτη. 
Παρά την πεποίθηση πολλών ότι η χρήση της θα βλάψει το αποτέλεσμα της επέμβασης, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. 
Η προσεκτική τοποθέτηση και αφαίρεσή της δεν επηρεάζει το μετέπειτα αισθητικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Προσοχή όμως! Δεν είναι όλες οι μάσκες το ίδιο. Υπάρχουν ορισμένες που είναι σκληρές, από υλικά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σωστά την ανατομία της μύτης, οπότε στερεώνονται μόνο με πολύ τεντωμένα λάστιχα πίσω από τα αυτιά, ή είναι πολύ σφιχτές, από ελαστικά υφάσματα και την πιέζουν. Τέτοιου είδους μάσκες δεν επιτρέπονται.