Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Καταρρέουν τα έσοδα από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων

Πτώση 47,8% καταγράφουν από την αρχή του έτους τα έσοδα του Δημοσίου από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων. Ο στόχος για το σύνολο του έτους αναφερόταν σε έσοδα 91 εκατ. ευρώ, αλλά όπως δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες μετά βίας θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 43 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου ανέμενε ότι θα εισπράξει 54 εκατ. ευρώ από το τέλος ταξινόμησης, αλλά τελικά εισέπραξε μόλις 26 εκατ. ευρώ
Σε επίπεδο επταμήνου οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων καταγράφουν πτώση 41,3% επιβεβαιώνοντας και τις προβλέψεις αναλυτών αλλά και στελεχών του κλάδου καθώς διατέθηκαν μόλις 40.515 νέα ΙΧ έναντι 69.074 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Πτώση 42,2% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Ιούλιο καθώς διατέθηκαν μόλις 5.742 νέα ΙΧ έναντι 9.940 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Τέλος τα πρόστιμα από τις εφορίες!

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της Εφορίας. Οι ποινικές διώξεις και τα διοικητικά πρόστιμα θα παραμερίζονται με την αποδοχή από τον υπόχρεο ενός συμβολαίου ειλικρίνειας. Δελεαστικά ανταλλάγματα θα αποτελέσουν η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους με γενναία έκπτωση και περισσότερες δόσεις. Ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την κατάσταση του φορολογουμένου.
Ειδικότερα, επιχείρηση «ξήλωμα» του ποινολογίου της εφορίας ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, με πυξίδα το νέο δόγμα που προβλέπει αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoροποινές και πρόστιμα, την υπογραφή «συμβολαίου ειλικρίνειας» με την εφορία με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.
Στην αντίπερα όχθη αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

ΔΗΜΟΚΟΡΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Δημόκορη Πωγωνίου.

ΒΗΣΣΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Βήσσανη Πωγωνίου.

ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Κτίσματα Πωγωνίου.

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Αυγούστου

Ο Σύλλογος του χωριού μας, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και με το τοπικό συμβούλιο, διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανάλογα με την χρονική περίοδο. Κύρια εκδήλωση, που την περιμένουν όλοι οι χωριανοί μικροί και μεγάλοι και που φροντίζουν να μη λείπουν, είναι το πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο. Το πανηγύρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία. και διαρκεί δύο ημέρες .
Ανήμερα της Χάρης της και την άλλη ημέρα.
Το τραπέζι που στρώνεται είναι κοινό για όλους τους χωριανούς μας, καθώς και για τους ξένους μας. Προσέρχονται με τις οικογένειες τους ακούγοντας το κάλεσμα από τις καμπάνες της εκκλησιάς. Αμέσως μετά το τρίτο κάλεσμα από τα σήμαντρα, αρχίζει το σερβίρισμα.
Ανήμερα φροντίζουμε τους ξένους μας, να φάνε να πιούν και να γλεντήσουν πρώτοι απ’ όλους τους χωριανούς μας. Αφού τους περιποιηθούμε και φροντίσουμε να περάσουν καλά, σειρά έχουν οι χωριανοί. Η επόμενη ημέρα είναι για τους χωριανούς μας. Θα φάμε, θα πιούμε και μετά στο χοροστάσι τα «λαλούμενα» δεν θα σταματήσουν πριν βγει ο ήλιος.
Εντύπωση κάνει ο τρόπος που οργανώνεται η όλη εκδήλωση. Στους χωριανούς ο σύλλογος αναθέτει καθήκοντα ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Η προσφορά είναι εθελοντική.
Οι νέοι του χωριού που συμμετέχουν μαζικά και που φροντίζουν να έρχονται κάθε χρόνο στο πανηγύρι, αναλαμβάνουν το σερβίρισμα. Χωρίζονται σε δυό ομάδες και σχηματίζοντας αλυσίδα, περνούν τα πιάτα από χέρι σε χέρι, ξεκινώντας από τα καζάνια. Έτσι καταφέρνουμε να σερβίρουμε έγκαιρα περίπου 700 πανηγυριστές.
Τα φαγητά που σερβίρουμε είναι πατροπαράδοτα και η τέχνη του μαγειρέματος περνάει από γενιά σε γενιά. Κύριο πιάτο που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι, είναι ο «κοφτός».
Πρόκειται για στάρι – πληγούρι χοντροαλεσμένο σε χερόμυλο.
Στο τέλος θα βγει ό δίσκος όπου ο κάθε χωριανός ανάλογα με τις δυνάμεις του, θα συνεισφέρει.
Τα έσοδα από τον δίσκο o σύλλογος τα αξιοποιεί υπέρ του χωριού.
Ο χορός είναι κοινός για όλους, αλλά ο πρωτοχορευτής και η οικογένεια του, έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτός θα δώσει τις παραγγελίες στα όργανα για να χορέψουν και αυτός θα κεράσει τα όργανα ρίχνοντας την «χαρτούρα».

ΠΗΓΗ: www.kastanianipogoni.gr

Ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων των ακριτικών περιοχών Κόνιτσας και Πωγωνίου

Για αδιανόητες αποφάσεις κάνει λόγο ο δήμαρχος Κόνιτσας, στην αποδυνάμωση των συνόρων αναφέρεται το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις από δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για το μείζον ζήτημα της μετακίνησης αστυνομικών από την περιοχή προς τον Έβρο.
Χθες οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με δηλώσεις στο Ioannina TV του δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, αλλά και με τη δημοσιοποίηση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου.
Ο κ. Γαργάλας ανέφερε χθες πως οι αποσπάσεις των αστυνομικών ήταν αδιανόητες και πως πλέον η ακριτική περιοχή της Κόνιτσας έχει απογυμνωθεί με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η απόφαση να είναι πολλοί.
Αρχικά ο δήμαρχος Κόνιτσας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή, αλλά παράλληλα επισήμανε πως τέτοιες αποφάσεις προκαλούν πολλά ερωτηματικά και για το μέλλον, καθώς όπως είπε αν γίνει το Κέντρο Κράτησης θα μπορέσει το κράτος να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία του;
Ο κ. Γαργάλας τόνισε ακόμη πως τα σύνορα έχουν απογυμνωθεί και πως ακόμη και στην Κόνιτσα σταμάτησαν οι περιπολίες αστυνομικών, ενώ με έμφαση σημείωσε πως οι κινήσεις της πολιτείας δημιουργούν υπόνοιες. «Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ελπίζουμε πως αυτό το χρονικό διάστημα κάποιοι δεν θα κάνουν “πάρτι” στην περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας, προσθέτοντας πως η πολιτεία δεν πρέπει να αποδυναμώνει μια πλευρά των συνόρων για να ενισχύει μια άλλη.
Ο Δήμος Πωγωνίου
Εξάλλου την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση της ΔΟΥ Δελβινακίου, αλλά και για την μετακίνηση των συνοριοφυλάκων από το Πωγώνι στον Έβρο, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.
Στο ψήφισμα, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Βιρβίλης, επιρρίπτονται ευθύνες στην πολιτεία για τους χειρισμούς της στα σημαντικά αυτά ζητήματα και συγκεκριμένα τονίζονται και τα εξής: «Η απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ Δελβινακίου αποτελεί την κορύφωση σειράς αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων για την περιοχή μας. Η απόφαση αυτή πλήττει σοβαρά και είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αφανίζει την ορεινή δυσπρόσιτη και επιμεθόρια περιοχή μας και οδηγεί σε μεγαλύτερη αφαίμαξη τον τόπο μας.
Η απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακίνηση των συνοριοφυλάκων, σχεδόν στο σύνολό τους στον Έβρο, θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας και κρίνεται παντελώς λανθασμένη και ακατανόητη.
Τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας από τη λαθρομετανάστευση με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις και κλοπές, θα ενταθούν, θα αυξήσουν την ανασφάλεια των πολιτών και θα πυροδοτούν, ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές.
Η ευθύνη της πολιτείας για την εγκατάλειψη της περιοχής μας είναι τεράστια και αποδυναμώνει το ρόλο του κράτους στην κοινωνία.
Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους, για τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα και έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ενδιαφέροντος για τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.
Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές που είναι και αντίθετες με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις της πολιτείας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί αγωνιστικά και θα παλέψει με όλα τα μέσα για την ανατροπή τους.
Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις και αντί να καταργούν να διαλύουν και να αποδυναμώνουν την περιοχή μας, να προχωρήσουν σε πολιτικές στήριξης σε όλους τους τομείς.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καθορίσει της μορφές  αγώνα, γιατί φοβόμαστε ότι θα έρθουν και χειρότερα μετά την απόφαση πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες και το μέλλον της στην περιοχή μας όχι μόνο για τα υποκαταστήματα αλλά κυρίως για το ξεπούλημα της Δωδώνης και όσα αυτή η απόφαση συνεπάγεται. Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές δεν συναινούμε και δεν ανεχόμαστε το μαρασμό της περιοχής μας. Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας, σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση αυτών των αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων. Ζητάμε από την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά και με υπευθυνότητα το ρόλο των ακριτικών μας περιοχών».

ΣΙΤΑΡΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Αυγούστου


Στην Παναγιάς της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 15 Αυγούστου.
Την Πέμπτη 16 Αυγούστου, το γλέντι θα συνεχιστεί στην πλατεία του χωριού.

Εθνικό Πάρκο Γράμμου και στο βάθος Ρυθμιστικό

Την θεσμοθέτηση του ιστορικού Γράμμου ως Εθνικό Πάρκο επανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη, κατόπιν σχετικής επιστολής που του είχε στείλει. Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης επανέφερε το θέμα της έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Μελέτη (ΕΠΜ), για τον χαρακτηρισμό του Γράμμου και του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι το Πωγώνι ως προστατευόμενης περιοχής, αναφερόμενος αρχικώς στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από το 2005 όταν είχε ανατεθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής.
Η μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, αφορά δύο περιοχές του δικτύου «Natura 2000»:
(α) «Κορυφές όρους Γράμμος» και (β) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού, λίμνη Δελβινακίου».
Η περιοχή μελέτης ανήκει στους Νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς και η συνολική της έκταση είναι περίπου 1.000 τετρ. χλμ.
Στα όριά της περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα των Δήμων Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Όπως επισημαίνει ο Σταύρος Καλογιάννης: «Δυστυχώς, επί τρία χρόνια, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου στο Κοινοβούλιο, δεν προχώρησε η θεσμοθέτηση του Γράμμου ως Εθνικού Πάρκου. Δεδομένου ότι με τη θεσμοθέτηση αυτή, η οποία έχει μηδενικό κόστος, ολόκληρη η ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο προστασίας της φύσης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησα από τον κ. Καλαφάτη να δώσει εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες».
Παράλληλα ο Σταύρος Καλογιάννης στη συνάντησή του με τον κ. Καλαφάτη συζήτησε και το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, για το οποίο θα οργανωθεί μία σύσκεψη τις επόμενες εβδομάδες παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων.



ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γράφει η Νανά Ζαφειροπούλου

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΤΗ.
ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑ ΠΟΥ ΕΝΙΩΣΑ, ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΓΚΟ, ΝΑ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΟΤΙ Η ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ... ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ (!!!) ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ.
ΑΡΑΓΕ ... ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΤΗ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ ... ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ...
ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ... ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ...!!!
ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΙ ΑΣ ΞΕΚΑΒΑΛΙΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ... ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ !!!



ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΝΑΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ